Zdravím Tě, Ambassadore.
Myslíš paulismus? To se myslím obecně užívá; paulism, pavlismus ... .
--- ---
Já si myslím, že je důležité vymezení pojmů, které by mělo provázet počátek diskuze (jak kdo a co vnímá či chápe, odhalení předporozumění atd. = tím se může předejít zbytečným nedorozuměním). Třeba pojem "antiteista" můžeme zaměnit za pojem "angažovaný ateista" ..., ale pořád platí (alespoň tak to vnímám já), že je propastný rozdíl mezi:
A. osobním postojem člověka (teista s.s. = existuje monoteistické božstvo; ateista = absence tohoto pohledu, dříve také bezbožnost

) na jedné straně ...
B. ... a "já Ti dokáži a ukáži, vyvrátím Tvé představy, ... Ty neznabohu/nevzdělanče, že ... Bůh/bůh není/je..." na straně druhé na jakékoliv hierarchické úrovni.
Například (ad. A.) ateista může brát život jako jedinečnou událost; uvědomuje si, že Země je pouhým zrnkem písku ve Vesmíru a s úctou přistupuje ke svému životu a životu druhých s vysokým morálním standardem; považuje svůj život za neopakovatelný a konečný, s čímž je smířen... . Podobně teista může brát svůj život jako jedinečnou událost; uvědomuje si, že Země je pouhým zrnkem písku ve Vesmíru a s úctou přistupuje ke svému životu a životu druhých s vysokým morálním standardem; považuje svůj život za neopakovatelný, ale ne nutně konečný... .
To, v čem se liší ateista a teista, je dáno jen jejich vlastním životním rozhodnutím, ... pokud měli k němu možnost. Pakliže jsou s tím svým pohledem smířeni, stávají se tolerantní vůči druhým a mohou se vzájemně sdílet na té nejhlubší lidské úrovni. Pokora, úcta k životu a vědomí vlastního životního rozhodnutí - to je spojuje a umožňuje diskuzi.
V opačném případě (ad. B), zvlášť pokud neměli možnost učinit své vlastní rozhodnutí (podmíněno kulturou, prostředím, ve kterém vyrostli a jinými aspekty), jsou většinou "angažovaní" a nedospělí (vnucují své vidění světa druhým), a to možná proto, že si nejsou sami sebou či svým nasměrováním jisti, ukrývají v sobě zlobu nebo bolest, frustraci z promarněných příležitostí anebo ze svých špatných rozhodnutí, ... v horším případě si jsou absolutně jisti vším - je s nimi věcná diskuze nemožná, a takoví jsou rovněž i mezi teisty či ateisty.
Hezký večer!