Bible......?

Diskusia o všetkom ostatnom.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Re: Bible......?

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Zřejmě všichni bojujeme s vlivem slov, kterými někdo před námi označil daný předmět.
Nejznámější myšlenka Bible je dána rozdělením na "Starý a Nový Zákon". To je to co v nás
vyvolává nasměrování a někdy i nesprávným směrem. Jiný úhel pohledu, vyplývající ze studia
těchto dvou částí se nabízí v obsahu. Obsahem prvního dílu Bible je zaslíbení a v druhém dílu
dochází k naplnění. Obsah vytváří nový pohled na Bibli, vlastně na Boha. Obsah vede k jednotě
Božího Záměru. Je to jednota mezi "náčrtem" a Skutečností.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Výrobci fejků

Dva nepřiměřené postoje, až extrémní postoj pro-biblický a ten druhý proti-biblický.
Tyto dva postoje se vybíjejí na lidech s rozumným a praktickým přístupem k životu.
Lidé s praktickým křesťanstvím musí čelit fanatickým postojům a útokům. Žel tématem
a zbraní bojechtivých se stala Bible, která je dnes velmi rozšířená a stále šířící.
Navzdory tomu jsou stále ještě lidé, kterým se Bible stala cestou k velkému pokladu.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Etymologie a Bible......

Bible je pro mě vzácná kniha, ale současně nebezpečná. Každého kdo ji používá soběstředně může usvědči ze lži.
Tam kde ji použijeme proti člověku se lehce zvrtne role a texty Bible takového bojovníka se stanou bumerangem, který se mu vrátí nebezpečně zpět. Vůbec nezáleží na tom do jaké "skupiny" patří.
Příkladem mohou být texty, které mají v sobě zakomponované názvy z doby dávné, a jsou přeložené v překladu slovem peklo. Je to novodobá nutnost najít ekvivalent pro slova z doby, která je kulturně, slovně a prakticky hodně vzdálená.
Naopak v knize Zjevení v závěru je použito slovo ohnivé jezero.
Nabízí se tedy otázka, jak to vlastně je? Budou lidé v pekle a nebo v jezeře ohnivém?

Podobně to může být s používáním a tvrzením, že čtenáři Bible používají systém ano-ano, ne-ne.
Je to postoj, který nenachází v Bibli radikální podporu a nelze ho používat libovolně pro své vlastní postoje. V tomto případě jde přednostně o svědeckou výpověď, která se objevuje i ve SZ. Ani Ježíš nevedl vždycky diskuzi radikálně ano-ne. Někdy dokonce řekl, aby mu napřed odpověděli na jeho otázku a pak jim odpoví. Příkladem může být, jak se ho ptají na daň císaři, atp.
Bylo by zvláštní používat tuto logiku, tam kde nevíme a nemůžeme něco "dokázat".

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Tomáš Plechatý:
Tak jako Henoch mohl chodit s Bohem aniž by znal cokoliv z bible, tak i dnešní křesťané mohou.
Henoch chodil s Bohem - tato informace je z Bible.
Nabízí se mi otázka, proč věznění křesťané tak touží po Bibli a jsou schopni ji ve vězení přečíst několikrát za krátký časový úsek. Dále se mi nabízí otázka, proč jim Duch Svatý připomíná biblické texty.
Tím neříkám, že bible je špatná.
Ale neměla by být překážkou a přitom dnes v myslích mnoha lidí bible a její části brání dalšímu poznání a chození s Bohem, někdy máme tendenci dát přednost jednodušší sbírce pravidel před opravdovým intimním vztahem, nebo se bojíme, že bez té sbírky se ztratíme.
Odkud pochází toto učení? Ze zjevení Ducha, od nějakého evangelisty, nebo odkud? Otázka je míněna vážně, ne jako ironie nebo výsměch!

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Lída Rohalová napísal: Tomáš Plechatý:
Tak jako Henoch mohl chodit s Bohem aniž by znal cokoliv z bible, tak i dnešní křesťané mohou.
Henoch chodil s Bohem - tato informace je z Bible.
Nabízí se mi otázka, proč věznění křesťané tak touží po Bibli a jsou schopni ji ve vězení přečíst několikrát za krátký časový úsek. Dále se mi nabízí otázka, proč jim Duch Svatý připomíná biblické texty.
Ale neměla by být překážkou a přitom dnes v myslích mnoha lidí bible a její části brání dalšímu poznání a chození s Bohem, někdy máme tendenci dát přednost jednodušší sbírce pravidel před opravdovým intimním vztahem, nebo se bojíme, že bez té sbírky se ztratíme.
Odkud pochází toto učení? Ze zjevení Ducha, od nějakého evangelisty, nebo odkud? Otázka je míněna vážně, ne jako ironie nebo výsměch!
To jsem napsal já jako svůj názor. Nepokládám to ani za nějaké Zjevení, ani sebe za evangelistu.
Proč?

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Toto vysvětlení mi stačí, děkuji.

Nepíšu, že to pokládáš za Zjevení nebo sebe za evangelistu. Ptala jsem se proto, že mne zajímal původ toho učení, nebo spíše teď podle Tvého vysvětlení osobního názoru. Každý jsme něčím ovlivněni - knihami, filmy, okolím, zkušenostmi.

Na svůj názor máš samozřejmě právo. Mně zajímalo to pozadí, z čeho to vychází. Pokud by to bylo od nějakého evangelisty, tak jsem si ho chtěla "proklepnout". A pokud by to bylo ze zjevení, tak jsem chtěla sama pro sebe přemýšlet, zda Duch vede k Bibli, nebo od Bible.

Tolik pozadí mé otázky.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Ano, Biblia sa stala najvacsou prekazkou zidovsko-krestanskej viery. Tak ako clovek nenosi tie iste saty cely zivot, ale ich prisposobuje svojmu telu a mode, tak aj viera nemoze byt rovnaka dnes ako pred tisic rokmi, ale sa musi prisposobit aktualnej dobe. Apostol Pavol spravne rozpoznal, ze zidovske nabozenstvo bolo stovky rokov zakonzervovane, zatuchnute, zhrdzavene, blokovalo ludi v kazdodennom zivote, bolo ako tisicrocna zelezna kosela, ktoru si clovek musel napriek tomu na svoje telo obliekat. V tej zhrdzavenej zeleznej koseli sa vsak uz nedalo zit a nikto ju uz nechcel nosit, kazdy tuzil po novom vonavom, jemnom, pohodlnom a cistom obleceni. Apostol Pavol odvazne a hrdinsky vzal Bibliu (Stary Zakon), pekne ju pohladkal, zabalil, zaviazal, zakopal do zeme a zabudol kde. Zobral cisty list, nove pero a zacal pisat nove veci. To je 2000 rokov prec a to co on napisal je dnes uz znovu zufalo neaktualne. Zidovsko-krestanska viera dnes potrebuje noveho apostola Pavla, ktory by to iste spravil s Bibliou (Novym Zakonom) aj dnes. Uz niekolko sto rokov totiz presluhuje. Povedane znamym podobenstvom, Pavlove kedysi nove vrecia na vino sa uz stali starymi, tisickrat zaplatanymi, deravymi a prehnitymi. Nove vino sa musi naliat do novych vriec.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

...Apostol Pavol odvazne a hrdinsky vzal Bibliu (Stary Zakon), pekne ju pohladkal, zabalil, zaviazal, zakopal do zeme a zabudol kde. Zobral cisty list, nove pero a zacal pisat nove veci. To je 2000 rokov prec a to co on napisal je dnes uz znovu zufalo neaktualne. Zidovsko-krestanska viera dnes potrebuje noveho apostola Pavla, ktory by to iste spravil s Bibliou (Novym Zakonom) aj dnes.

Píšeš někdy totální hovadiny a to je jedna z nich. Židovsko-křesťanská víra nepotřebuje žádného ap. Pavla nového a obejde se zcela dobře kupodivu i bez toho starého, bohatě k našemu spasení stačí co řekl Ježíš a ostatní apoštolové, kteří s nim chodili. Ap. Pavel je jen takový nepodařený doplněk, který se asi omylem dostal do Písma a v celkem velkém rozsahu, protože učí i něco jiného než Ježíš a s tím by Ježíš určitě nesouhlasil. Důležité je co učí Ježíš a všichni ostatní apoštolové, kteří učí stejně jako Ježíš.
Novou PRAVDU ke spasení nyní nepotřebujeme, potřebujeme Ježíše, aby už konečně přišel a pak bude od něj přichystáno NOVÉ PRAVDY pro nás na celou věčnost až do alelujá...

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

mikim napísal: 08 Mar 2018, 16:27 Novou PRAVDU ke spasení nyní nepotřebujeme, potřebujeme Ježíše, aby už konečně přišel a pak bude od něj přichystáno NOVÉ PRAVDY pro nás na celou věčnost až do alelujá...
S tym sa da len suhlasit.
Ale musime sa na to pozerat realisticky, takze...

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní