Hľadám cirkev, kresťanskú

Diskusia o všetkom ostatnom.
Tomáš Plechatýý

Re: Hľadám cirkev, kresťanskú

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Milan napísal: 29 Jan 2018, 22:35 Tomáš Plechatý napsal:
Prosím mohl bys zkusit zhodnotit stejně férově i to co se může při pohledu zpět po letech stát, když se podíváme na cestu kolektivního organizovaného křesťanství v ČR? Děkuji
Prosím za prominutí, ale nemohu.
Za prve-zmínka o hledání Utopie cestou individuálního poustevnictví cílí na skutečnost, že Kristus založil církev, jako společenství "nedokonalých lidí, kteří se vydají na cestu Jeho království". K tomu patří i svízel a nepohodlí snášení "těch druhých". Myslím, že to pro vysvětlení této myšlenky stačí, jinak bychom mohli pokračovat obšírnou diskuzí, kdo tvoří církev, a jaká je forma Kristovy církve...
Za druhé, nebylo to hodnocení, ale prognóza
Za třetí-neznám situaci v jiných církvích, než ve společenství CASD a to ještě s očima zahleděnýma na náš sbor.
Za čtvrté- nemyslím si, že jsou má hodnocení nutně férová, bývám zaujatý. :)
V pořádku děkuji za odpověď. Takto mi to stačí.

Rozumím a souhlasím s tím, že Ježíš založil církev jako společenství/Boží rodinu, nebo jakkoliv jinak vyjádřeno ne jako mnoho individuálů.

Ale!
Křesťanské společenství a obecenství nemusí být nutně organizované a oficiálně strukturované.
Pro zájemce o fenoménu neorganizovaného křesťanství doporučuji k nastudování tyto stránky:

https://sites.google.com/site/nejotazky ... ane-cirkve

případně knihu
,,Tak ty už nechceš chodit do církve?"

https://sites.google.com/site/nejotazky ... -do-cirkve

Milan_R..
Dátum registrácie: 28 Jan 2018, 16:28
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan_R.. »

log napísal: 30 Jan 2018, 08:17 Ježiš odpovedal: Moje kráľovstvo nie je z tohto sveta. Keby moje kráľovstvo bolo z tohto sveta, moji služobníci by sa za mňa bili, aby som nebol vydaný Židom. Ale moje kráľovstvo nie je odtiaľto.
.
.
Cirkev a stat boli vzdy zviazani (citaj Stary Zakon) , doslo tam akurat v case po Kristovi k vymene nabozenstva (krestanstvo nahradilo greckych bohov a boha JHVH) takze tam par storoci nastal zlom, kym sa veci utriasli, ale neskor, ako pises, sa vsetko vratilo do povodneho stavu to jest do prirodzeneho suladu medzi cirkvou a statom. Dalsia disrupcia nastala az od reformacie, ako spravne pises, cez osvietenstvo po dnes, ked zase zmizla jedna cirkev a nahradili ju mnohopoccetne vyznania.
Vieš čo log, ani sa Ti nedivím, že si sa stal ateistom, je to logické. Keď kresťania bagatelizujú Ježišove kázanie na vrchu, keď kresťania komentujú Ježišove slová: "Milujte svojich nepriateľov; dobrorečte tým, ktorí vás preklínajú; čiňte dobre tým, ktorí vás nenávidia, a modlite sa za tých, ktorí vás potupujú a prenasledujú.." slovami "však nik nie je dokonalý - najpodstatnejšia je úžasná viera", keď vylúčiš z Ježišovho učenia či zásadne pozmeníš tie dve najzákladnejšie vety nad ktoré niet, fakt niet o čo stáť!
V období reálneho socializmu sa niektorí duchovní vodcovia cirkví javili ako osoby zvestujúce nejakú slobodu voči vtedajšiemu celospoločenskému stavu. Avšak po príchode reálnej demokracie sa duchovní vodcovia opätovne plne stotožnili (po 40-tich rokoch) s týmto novoobnoveným režimom a v podstate nie sú schopní poskytnúť ľuďom nejaké hodnoty v súčasnej vysoko rozvinutej spoločnosti, ktoré by stálo za to nasledovať. Stačí sa pozrieť len na suché výsledky štatistického prieskumu v ČR, rok 1991 - počet veriacich 4,5 milióna, rok 2011 - počet veriacich 2,2 milióna. Niektorí sa síce snažia konkurovať súčasnej i-phonemanii, báječným dovolenkám, úžasným celebritám či iným lákadlám súčasnej doby, avšak s obmedzenými finančnými možnosťami bez kvalitatívneho inoúrovňového hodnotového rámca nemajú z dlhodobého hľadiska šancu. Drvivej väčšine duchovných vodcov však úplne postačuje, že sa stali opätovne uznávanou súčasťou aktuálneho štátneho aparátu, plateného (či aspoň čiastočne dotovaného) zo štátneho rozpočtu.

Taktiež pri čítaní Biblie nedajú sa nevšimnúť tieto dve skutočnosti:

1. Čo sľuboval Boh starozákonnému izraelskému národu v prípade, že budú naplňovať jeho prikázania?
2. Čo sľuboval Ježiš svojim nasledovníkom v prípade, že budú naplňovať jeho prikázania?

U starozákonného izraelského národa je to viacmenej jasné a dosť blízke súčasnej sekulárnej spoločnosti. Skrátene povedané, v prípade, že budete plniť dané nariadenia, budete sa mať vy a vaše deti na tomto svete dobre, teda budete mať raj na tomto svete.

No pozrime sa na to, čo sľuboval Ježiš svojim nasledovníkom. Ježiš jednak sľuboval svojim nasledovníkom kráľovstvo z iného sveta či v inom svete, na čo súčasní kresťania súhlasne prikyvujú. Taktiež však Ježiš sľuboval svojim nasledovníkom čo ich čaká na tomto svete, to však už súčasní kresťania (a hlavne ich duchovní vodcovia) neradi počúvajú. Dokonca sa cítia nesmierne dotknutí tým, že nemajú zrovna raj na zemi - veď oni sú predsa vyvolení, oni sú tí praví hlásatelia Božieho slova na zemi. Konkrétne, čo hovoria evanjelia:

".. budú vás zabíjať, a budete nenávidení od všetkých národov pre moje meno." Mat. 24, 9.
"A budete nenávidení od všetkých pre moje meno, .." Mat. 10, 22; Mar. 13, 13.
".. budú vás prenasledovať vydávajúc vás do synagóg a do žalárov a povedú pred kráľov a pred vladárov pre moje meno." Luk. 21, 12.

Keď si porovnám Ježišove slová o tom, čo čaká jeho jeho nasledovníkov na tomto svete s historickou realitou posledných 2000 rokov, naskytajú sa mi tieto dve odpovedi:
a) Buď Ježišove slová boli plne pravdivé iba prvých cca 300 rokov.
alebo
b) To kresťanstvo, tí kvázi Ježišovi nasledovníci (a hlavne z radov duchovných vodcov), ktorí prišli po Konštantínovi, boli asi úplne o niečom inom, ako tí, o ktorých hovoril Ježiš. Dalo by sa povedať, že zrazu, akoby švihnutím zázračného prútika, razom sa z prenasledovaných stali prenasledovatelia.

Ako by sa dalo stručne charakterizovať súčasné kresťanstvo? Zjednodušene povedané ako také nemastné-neslané starozákonné židovstvo, ktoré je pomaľované kresťanskými symbolmi. Kresťanom sa veľmi páči myšlienka Ježišovho kráľovstva z iného sveta, no ešte viacej sa im páči (a hlavne ich duchovným vodcom) sľub Boha starozákonnému izraelskému národu. No a práve v tejto kresťanskej rozpoltenosti (túžbe jak po kráľovstve v inom svete, tak i nesmiernej túžbe mať sa dobre na tomto svete a sem-tam si spomenúť i na Ježišove slová, že to nemusí ísť nejak vždy dohromady) môžeme hľadať historické korene nenávisti kresťanov voči židom. Vzhľadom k tomu, že židia sa sústredili výhradne na to, aby sa mali oni a ich deti na tomto svete dobre, logicky dosahovali i väčších úspechov jak v spoločenskom rebríčku, tak i v samotnom nahromadenom majetkovom bohatstve. No a na základe tejto skutočnosti vznikala u kresťanov závisť a z nej vychádzala nenávisť voči židom, ktorá gradovala napríklad u Lutera v teoretickej rovine a najviac v praktickej rovine počas druhej svetovej vojny.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Tomáš Plechatý:
Křesťanské společenství a obecenství nemusí být nutně organizované a oficiálně strukturované.
Pro zájemce o fenoménu neorganizovaného křesťanství doporučuji k nastudování tyto stránky:

https://sites.google.com/site/nejotazky ... ane-cirkve

případně knihu
,,Tak ty už nechceš chodit do církve?"

https://sites.google.com/site/nejotazky ... -do-cirkve
Tu knihu jsem četla již dříve a líbila se mi, ale o existenci stránek o neorganizovaném křesťanství jsem neměla tušení.
Znám asi 2 osoby, které tímto způsobem žijí. Možná těch osob bude více. Ale až včera při telefonickém rozhovoru jsem si uvědomila, že žijí tím způsobem, jak je to popsáno v té příručce. Podle způsobu jejich života mohu zkonstatovat, že dané osoby žijí velmi plodným životem, a ke Kristu už bylo přivedeno několik lidí (možná už to jsou desítky, oni to nepočítají) za dobu jednoho roku. Společenství s jinými věřícími mají v dostatečném rozsahu, protože křesťan není povolán k individualismu.
Možná i tento způsob může být pro někoho cestou. Na té knížce se mi líbí, že se nesnaží napasovat jiné křesťany do svého modelu a ani je nepovažuje za "křesťany druhé kategorie", protože "se scházejí v organizované církvi".

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Milan_R.. napísal: 28 Jan 2018, 17:02 Tak som sa pokúsil nejako vymedziť obdobie, v ktorom v histórii kresťanstva nastal tento BOD ZLOMU, v ktorom sa kresťanstvo začalo zásadným spôsobom odkláňať od pôvodného Ježišovho učenia.

Ako iste viete, kresťanstvo bolo v počiatkoch prenasledované, v lepšom prípade tolerované. No Rímu sa ho v žiadnom prípade nedarilo pokoriť či ovládnuť. Až prišiel na scénu cisár Konštantín I. (roky cca 273 až 337). Ten urobil geniálny štátnický ťah, ktorý sa s obľubou praktizuje dodnes – v roku 313 sa rozhodol ukončiť prenasledovanie kresťanov a aby si ich mohol podrobiť (keď to dovtedy nešlo po zlom), rozhodol sa ich SPRIAHNUŤ SO ŠTÁTNOU MOCOU. Korunu tomu nasadil cisár Theodosius I., keď v roku 380 definoval kresťanstvo ako štátne náboženstvo. Od tohto obdobia začali kresťanskí duchovní vodcovia prispôsobovať kresťanskú náuku viac potrebám štátnej moci ako potrebám Boha.

Môžeme teda konštatovať, že vzniklo nové náboženstvo, ktoré si ponechalo v názve pôvodnú osvedčenú „ochrannú známku“ Ježišovho učenia, a to:

Kresťanstvo verzia 2.0

Na toto kresťanstvo verzia 2.0 sa postupom času nabaľovali rôzne ohavnosti. Niektorí duchovní vodcovia ako napr. Luther, Kalvín, a pod. to už nevydržali, a tak sa snažili aspoň čiastočne zbaviť nahromadeného balastu v cirkvi. Hlavný problém ale u väčšiny z nich vidím v tom, že sa snažili reformovať cirkev iba v rámci kresťanstva verzia 2.0. O reálnom návrate ku kresťanstvu verzia 1.0 prakticky neuvažovali. Jediným známejším (v našich zemepisných šírkach) reformátorom, ktorý chcel realizovať návrat ku kresťanstvu verzia 1.0 v tomto období, bol Petr Chelčický.
Predstava ze existovalo nejake krestanstvo 1.0 az do nejakeho bodu zlomu v roku 313 - spriahnutia so statnou mocou - je naivna.
Predstava ze sa krestanstvo zacalo odklanat od Jezisovho ucenia az v tomto bode zlomu roku 313 - je nepodlozena.

Staci Ti len precitat si Novy Zakon aby si pochopil ze odklon od Jezisovho ucenia nastal prakticky povedane hned na to ako sa na jeho hrobe zavalil kamen. V kanone mas len 4 evanjelia a napriklad ucenie Jana je v priamom rozpore s ucenim Matusa. Matus uci spasu zo skutkov, Jan spasu z viery. Matus uci, ze Jezis je clovek - pomazany, Jan uci, ze je Boh. Obidvaja, Matus aj Jan ucia, ze Tora plati, a Pavol uci, ze neplati. Pavlove listy dosvedcuju, ze Pavol bojoval proti roznym uceniam inych ucenikov a apostolov okrem ineho proti Petrovi i proti Jakubovi. Dalej Pavlove listy dosvedcuju, ze v kazdom zbore sa objavovali mnohe paralelne ucenia. A to sa bavime iba o kanone, ktory mimochodom bol zostaveny, podla Tvojej tezy, az po bode zlomu, teda nie krestanmi v1.0 ale krestani verzia 2.0 ;). My vsak uz dnes pozname desiatky a desiatky roznych evanjelii, ktore nepresli cenzurou kanonu, ale verne zaznamenavaju najrozlicnejsie krestanske ucenia prveho a druhe storocia.

Ku comu sa chces teda vratit ? Mas istotu, co je skutocne originalne ? Ja nie.

Karol Schneider
Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Karol Schneider »

Nejblize jsou k prvotnimu krestanskemu uceni Svedkove Jehovovi. Ocistili se od hodne pozdeji vytvorenych nebiblickych falesnych nauk vytvarenych odpadlickym krestanstvim po smrti Krista a jeho apostolu.

log
Kontaktovať používateľa:

Karol Schneider napísal: 30 Apr 2018, 21:01 Nejblize jsou k prvotnimu krestanskemu uceni Svedkove Jehovovi. Ocistili se od hodne pozdeji vytvorenych nebiblickych falesnych nauk vytvarenych odpadlickym krestanstvim po smrti Krista a jeho apostolu.
Ano. Ked Jezis vstal z hrobu a vysiel von, uz tam stali Svedkovia Jehovovi a mali rozlozene casopisy.

Lery

Neprečítaný príspevok od používateľa Lery »

Karol Schneider sem prišiel pred rokom 1 apríla a začal velebiť Seberíniho za jeho názory. Nedivil som sa, Božie meno je to čo obaja zhltli aj z navijákom. Jedno mi nejde do palice zo začiatku písal výborne slovensky, aj štylisticky. Potom pár dní na to ako sa registroval začal písať po česky. Čo si emigroval :D . Alebo si z nás robíš dobrý deň ? Vie o tom velký brat Charlesom Russellom že nás tu mydlíš. ::diablo::

Karol Schneider
Kontaktovať používateľa:

Lery napísal: 30 Apr 2018, 22:26 Karol Schneider sem prišiel pred rokom 1 apríla a začal velebiť Seberíniho za jeho názory. Nedivil som sa, Božie meno je to čo obaja zhltli aj z navijákom. Jedno mi nejde do palice zo začiatku písal výborne slovensky, aj štylisticky. Potom pár dní na to ako sa registroval začal písať po česky. Čo si emigroval :D . Alebo si z nás robíš dobrý deň ? Vie o tom velký brat Charlesom Russellom že nás tu mydlíš. ::diablo::
Dusan Seberini vam o Bozom mene JHVH napisal pravdu aj ked otvorene vyjadruje dost silny odpor voci Svedkom Jehovovym - verim, ze zavineni rovnakymi predsudkami, ake ma aj vacsina z vas.

Nemam problem pisat cesky aj slovensky aj ked lepsie to asi bude slovensky. Otca mam z CR matku zo SR a zijem na Slovensku kusok od hranic s CR.

Ziadnemu velkemu bratovi az teda tym myslis nejakeho cloveka sa nezodpovedam a ani nepodlieham vedeniu od ziadneho cloveka. Mojim BOHOM je JeHoVaH nas nebesky OTEC a mojim PANOM je Bozi Syn Jezis Kristus a spolieham sa priamo na vedenie od BOHA skrze KRISTA. Uznavam moc Bozieho ducha - Bozej ucinnej sily v mojom zivote. Nie som v spojeni so ziadnym krestanskym zborom nejakeho oficialneho nabozenskeho uskupenia, ale skor s podobne zmyslajucimi jednotlivcami s ktorymi si rozumiem a zdielame spolecnu vieru a presvedcenie - su takymi ludmi aj ty co su stale aktivnymi SJ ale aj taki, co aktivnymi SJ nie su. Ucenie SJ poznam velmi dobre, ale nie som v aktivnom spojeni so ziadnym krestanskym zborom SJ. Niektori SJ ma miluju a povazuju ma za svojho duchovneho brata, ale su aj taki, co ma prilis vo velkej laske nemaju. Ako male dieta ma pokrstili ako rimsko katolika (neskor som poziadal miesto kde me krstili o vyskrktnutie zo zoznamu veriacich Rimsko katolikov). Vyrastal som v byvalom rezime ako ateista, ale od strednej skoly (prisla zmena rezimu) som sa zacal aktivne zaujimat o uceni Krista a Bozieho slova Biblie. Mimo ucenia SJ sa snazim, co najlepsie poznat aj ucenie dalsich ludi a skumam v danej veci aj historicke suvislosti a sledujem aj postupne zmeny v jednotlivych uceniach aj to cim boli ovplyvnene.

Nejlepsie moze clovek poznat presvedcenie a ucenie nejakych ludi, ked cerpa priamo zo zdroja a preto ked chcem nieco vediet o viere a presvedceni veriacich CASD, tak sa pytam priamo ich. Citam si hlavne ich dostupne oficialne ucenie a zaujimam sa aj o ich vyklad a pochopenie tohto ucenia.

Uctievam teda rovnakeho Boha, akeho uctieval, uctieva a sluzi mu dnes uz v nebi i sam Bozi Syn Jezis Kristus a snazim sa byt Kristovym poslusnym ucenikom a nasledovnikom.

"...vieme, že modla nie je vo svete nič a že niet Boha okrem jedného. 5 Lebo hoci sú takí, ktorí sú nazývaní „bohmi“, či v nebi, alebo na zemi, tak ako je mnoho „bohov“ a mnoho „pánov“, 6 pre nás je skutočne jeden Boh, Otec, z ktorého je všetko, a my pre neho; a je jeden Pán, Ježiš Kristus, prostredníctvom ktorého je všetko, a my prostredníctvom neho.
7 Jednako všetci nemajú toto poznanie..." (1 Korintskym 8 kap.)

"17 Ježiš jej povedal: „Prestaň sa ma držať. Lebo som ešte nevystúpil k Otcovi. Choď však k mojim bratom a povedz im: ‚Vystupujem k svojmu Otcovi a vášmu Otcovi a k svojmu Bohu a vášmu Bohu.‘“ ... 31 Tieto však boli napísané preto, aby ste verili, že Ježiš je Kristus, Boží Syn, a aby ste vierou mohli mať život prostredníctvom jeho mena." (ev. Jana 20 kap.)

"Keď to Ježiš povedal, zodvihol oči k nebu a riekol: „Otče.... 3 To znamená večný život, že prijímajú poznanie o tebe, jedinom pravom Bohu, a o tom, ktorého si vyslal, o Ježišovi Kristovi." (ev. Jana 17 kap.)

"30 Sám od seba nemôžem robiť nič; ako počujem, tak súdim, a môj súd je spravodlivý, lebo nehľadám vlastnú vôľu, ale vôľu toho, ktorý ma poslal." (Kristove slova ev. Jana 5 kap.)

"24 Potom koniec, keď odovzdá kráľovstvo svojmu Bohu a Otcovi, keď zničí každú vládu a každú vrchnosť a moc. 25 Lebo musí vládnuť ako kráľ, dokiaľ mu [Boh] nepoloží všetkých nepriateľov pod jeho nohy. 26 Ako posledný nepriateľ má byť zničená smrť. 27 Lebo [Boh] „podrobil všetko pod jeho nohy“. Ale keď hovorí, že „všetko bolo podrobené“, je zrejmé, že s výnimkou toho, ktorý mu všetko podrobil. 28 Ale keď mu bude všetko podrobené, potom sa aj sám Syn podrobí Tomu, ktorý mu všetko podrobil, aby bol Boh každému všetkým." (1 Korintskym 15 kap.)

log
Kontaktovať používateľa:

Karol Schneider napísal: 30 Apr 2018, 23:58 "17 Ježiš jej povedal: „Prestaň sa ma držať. Lebo som ešte nevystúpil k Otcovi. Choď však k mojim bratom a povedz im: ‚Vystupujem k svojmu Otcovi a vášmu Otcovi a k svojmu Bohu a vášmu Bohu.‘“ ... 31 Tieto však boli napísané preto, aby ste verili, že Ježiš je Kristus, Boží Syn, a aby ste vierou mohli mať život prostredníctvom jeho mena." (ev. Jana 20 kap.)
Krasny text, ale mam ho ovela radsej cely, aj s Tomasovym vyznanim Jezisovi - Pan moj a Boh moj ! Ved kto iny by mohol vdychnut Ducha Svateho ak nie Boh ? Tak dajme si to cele, prosim:.
16 Ježiš ju oslovil: „Mária!“ Ona sa obrátila a po hebrejsky mu povedala: „Rabbuni,“ čo znamená Učiteľ. 17 Ježiš jej povedal: „Už ma nedrž, veď som ešte nevystúpil k Otcovi; ale choď k mojim bratom a povedz im: Vystupujem k môjmu Otcovi a vášmu Otcovi, k môjmu Bohu a vášmu Bohu.“ 18 Mária Magdaléna išla a zvestovala učeníkom: „Videla som Pána,“ a že jej toto povedal. 19 Večer v ten istý prvý deň v týždni, keď boli učeníci zo strachu pred Židmi zhromaždení za zatvorenými dverami, prišiel Ježiš, stal si doprostred a povedal im: „Pokoj vám!“ 20 Ako to povedal, ukázal im ruky a bok. Učeníci sa zaradovali, keď videli Pána. 21 A znova im povedal: „Pokoj vám! Ako mňa poslal Otec, aj ja posielam vás.“ 22 Keď to povedal, dýchol na nich a hovoril im: „Prijmite Ducha Svätého. 23 Komu odpustíte hriechy, budú mu odpustené, komu ich zadržíte, budú zadržané.“ 24 Tomáš, jeden z Dvanástich, nazývaný Didymus, nebol s nimi, keď prišiel Ježiš. 25 Ostatní učeníci mu hovorili: „Videli sme Pána.“ Ale on im povedal: „Ak neuvidím na jeho rukách stopy po klincoch a nevložím svoj prst do rán po klincoch a nevložím svoju ruku do jeho boku, neuverím.“ 26 O osem dní boli jeho učeníci zasa vnútri a Tomáš bol s nimi. Prišiel Ježiš, hoci dvere boli zatvorené, stal si doprostred a povedal: „Pokoj vám!“ 27 Potom povedal Tomášovi: „Vlož sem prst a pozri moje ruky! Vystri ruku a vlož ju do môjho boku! A nebuď neveriaci, ale veriaci!“ 28 Tomáš mu odpovedal: „Pán môj a Boh môj!“ 29 Ježiš mu povedal: „Uveril si, pretože si ma videl. Blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili.“

Karol Schneider
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 01 Máj 2018, 21:14
Karol Schneider napísal: 30 Apr 2018, 23:58 "17 Ježiš jej povedal: „Prestaň sa ma držať. Lebo som ešte nevystúpil k Otcovi. Choď však k mojim bratom a povedz im: ‚Vystupujem k svojmu Otcovi a vášmu Otcovi a k svojmu Bohu a vášmu Bohu.‘“ ... 31 Tieto však boli napísané preto, aby ste verili, že Ježiš je Kristus, Boží Syn, a aby ste vierou mohli mať život prostredníctvom jeho mena." (ev. Jana 20 kap.)
Krasny text, ale mam ho ovela radsej cely, aj s Tomasovym vyznanim Jezisovi - Pan moj a Boh moj ! Ved kto iny by mohol vdychnut Ducha Svateho ak nie Boh ? Tak dajme si to cele, prosim:.
16 Ježiš ju oslovil: „Mária!“ Ona sa obrátila a po hebrejsky mu povedala: „Rabbuni,“ čo znamená Učiteľ. 17 Ježiš jej povedal: „Už ma nedrž, veď som ešte nevystúpil k Otcovi; ale choď k mojim bratom a povedz im: Vystupujem k môjmu Otcovi a vášmu Otcovi, k môjmu Bohu a vášmu Bohu.“ 18 Mária Magdaléna išla a zvestovala učeníkom: „Videla som Pána,“ a že jej toto povedal. 19 Večer v ten istý prvý deň v týždni, keď boli učeníci zo strachu pred Židmi zhromaždení za zatvorenými dverami, prišiel Ježiš, stal si doprostred a povedal im: „Pokoj vám!“ 20 Ako to povedal, ukázal im ruky a bok. Učeníci sa zaradovali, keď videli Pána. 21 A znova im povedal: „Pokoj vám! Ako mňa poslal Otec, aj ja posielam vás.“ 22 Keď to povedal, dýchol na nich a hovoril im: „Prijmite Ducha Svätého. 23 Komu odpustíte hriechy, budú mu odpustené, komu ich zadržíte, budú zadržané.“ 24 Tomáš, jeden z Dvanástich, nazývaný Didymus, nebol s nimi, keď prišiel Ježiš. 25 Ostatní učeníci mu hovorili: „Videli sme Pána.“ Ale on im povedal: „Ak neuvidím na jeho rukách stopy po klincoch a nevložím svoj prst do rán po klincoch a nevložím svoju ruku do jeho boku, neuverím.“ 26 O osem dní boli jeho učeníci zasa vnútri a Tomáš bol s nimi. Prišiel Ježiš, hoci dvere boli zatvorené, stal si doprostred a povedal: „Pokoj vám!“ 27 Potom povedal Tomášovi: „Vlož sem prst a pozri moje ruky! Vystri ruku a vlož ju do môjho boku! A nebuď neveriaci, ale veriaci!“ 28 Tomáš mu odpovedal: „Pán môj a Boh môj!“ 29 Ježiš mu povedal: „Uveril si, pretože si ma videl. Blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili.“
A pochopil si preco je to tam napisane ? Citaj kontext a slova ktore za tym nasleduju, ktore ocividne nechces vidiet zaroven aj v kontexte tych slov predtym, kde vzkrieseny JEZIS KRITUS hovori o svojom OTCOVI zaroven aj ako o svojom BOHU a oznacuje ho aj za nasho BOHA !

"31 Tieto však boli napísané preto, aby ste verili, že Ježiš je Kristus, Boží Syn, a aby ste vierou mohli mať život prostredníctvom jeho mena."

Mas teda nejake nejasnosti o tom ako mame toto Kristovo bozske postavenie s velkou autoritou ktoru dostal od OTCA chapat ? Ziaden verny Kristov nasledovnik nikdy KRISTA ako BOHA neuctieval, lebo pre nich BOHOM aj nadalej zostal LEN OTEC rovnako ako aj pre KRISTA este aj po jeho vzkrieseni z mrtvych.

Aj Satan bol v texte Bozieho slova oznaceny za BOHA (2 Kor 4:4). Co z toho pre tebe vyplyva, ze budes ako BOHA uctievat aj SATANA ? Trochu sa nad sebou zamysli a hlavne premyslaj i o tom, co tento titul znamena a preco ho ma Jezis Kristus, Satan ale aj dalsi vratane LUDI na ktori sa inak mimochodom odvolal i sam BOZI SYN Jezis Kristus ked vysvetloval svoje bozske postavenie a autoritu (pozri ZALM 82 kap.)!

LEN OTEC BOH so svatym menom JHVH je v texte BOZIEHO SLOVA PRAVDY oznaceny za NAJVYSSIEHO, JEDINEHO PRAVEHO a VSEMOHUCEHO BOHA od ktoreho je VSETKO a ktoreho uctieva sluzi mu a podriaduje sa jeho VOLI i sam Bozi Syn Jezis Kristus.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot] a 3 neregistrovaní