Bludiště omylů a chyb lidského myšlení.

Diskusia o všetkom ostatnom.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Re: Bludiště omylů a chyb lidského myšlení.

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Znáte to, jak holohlavý prodával mastičku na vlasy? Radil a sám si neporadil.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

"Ještě jsem nepotkal člověk...."

Je to vyjádření, které se někdy používá k obecnému vyjádření nepravděpodobnosti.
Reakce typu: "Asi se obklopuješ jen lidmi jako..." je velmi úsměvná, nebo spíše tragikomická.
Může být známkou snahy pouze oponovat.
Bylo by možné to vrátit, jako ve sportů, stejnou formou zpět.
Proč vést takovou nikam nevedoucí diskuzi, pomoci takových faulů?

Přeci "nikdo" není obklopen ideálním vzorkem lidí.

Ano, může být snaha obklopit se vzorkem lidí stejných nebo podobných, ale to nemá růstovou dimenzi.
"Setkávám" se i s takovým typem jedinců a skupin. Tam je však nepsanou zásadou a snahou vyloučit
každého kdo vybočuje z jejich myšlenkového stereotypu.
Zrovna včera mě bylo naznačeno v jedné uzavřené skupině, dostal jsem se tam bez vlastního přičinění, že bych je měl opustit.
Dlouho jsme byl jen pozorovatel, když už mě tam zařadili. Včera jsem otevřel pusu a ejhle hned mě začali políčkovat.
Prílohy
img.obrazky.jpg

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Jednu sezonu jsem měl tak bodavé včely, že jen přiblížit se k úlu znamenalo nebezpečnou komunikaci s jejich žihadly.
To jim bylo ještě málo, pronásledovali mě ještě dobrých 100 metru. Musel jsem se prodírat křovím. Včely většinou neproletí pletivem, sítí a tím může být i to husté křoví. Genetickou nadměrnou bodavost a potřebu nahánět člověka ovlivňuje matka. Matka určitou mírou ovlivňuje včelstvo. Musel jsem vyměnit matku v daném včelstvu, pak už byla pohoda a vzájemný respekt.
Může to být poučením pro pochopení těch co obtěžují druhé........U lidí na to není jednoduchá odpověď, jen se nabízí v ilustraci včelího společenství v tom, že je potřeba vyměnit Pána.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Odpověď byla dána, další vynucování odpovědi může být patologické.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

ambassador napísal: 28 Jan 2020, 06:28 Zrovna včera mě bylo naznačeno v jedné uzavřené skupině, dostal jsem se tam bez vlastního přičinění, že bych je měl opustit.
Dlouho jsme byl jen pozorovatel, když už mě tam zařadili. Včera jsem otevřel pusu a ejhle hned mě začali políčkovat.
Pokud sledujeme nějakou církev, skupinu nebo společenství, můžeme brzy pochopit její/jeho mentalitu.
Mentalita skupiny určuje, zda se chce posunovat dál, nebo ne.
Posun vpřed je riskantní, setrvání na místě je falešná jistota.
Každé společenství se musí posunovat vpřed, jinak ustrne.
Některá společenství žijí z toho, že se neustále proti něčemu nebo někomu vymezují, to je jejich identifikační znak.
Jiná společenství přijímají všechno nové, co přichází, bez výhrad, ať už je to dobré nebo zlé.
Další společenství znají svou identitu, ale zbytečně se před okolím neuzavírají. Tato společenství jsou zdravá, neboť dokáží rozlišit dobré od zlého a obvykle neputují od extrému k extrému.

Pokud je skupina uzavřená, těžko se její smýšlení mění. Taková skupina má svou mentalitu.
Pokud se má něco posunovat vpřed, nikdy to nepůjde bez těžkostí ani bez nálepkování.
O Ježíšovi říkali, že má ďábelství a že je žráč a pijan.

"Políčkování" v "takto uzavřených" skupinách je jejich typickým znakem.
Přesto Bůh působí i na tyto skupiny a občas někdo díky Boží milosti "prozře".

ambassador
Kontaktovať používateľa:

"Dvakrát řež a jednou měř."

Dříve než předložíš nějaký dokument, materiál pro podporu nějakého dogmatického závěru, bylo by dobré přesvědčit se zda dotyčný pisatel dokumentu po nějaké době přece jen nedošel k novým závěrům, které mění tu dogmatičnost minulosti.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Důkazy neexistují. To si jen jedinec nebo skupina rozhodne co považuje nebo nepovažuje za důkaz.
Následně tomu věří a v horším případě to vnucuje druhým. V křesťanství existuje jen "Jedna Pravda",
která je nebo má být předmětem osobní víry a tu můžeme sdílet i s jinými jednotlivci či skupinami.
"Vlastníci" důkazů jsou většinou nesnášenliví a dávají razantně najevo svou nadřazenost.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

ambassador napísal: 09 Mar 2020, 06:04 Důkazy neexistují. To si jen jedinec nebo skupina rozhodne co považuje nebo nepovažuje za důkaz.
Následně tomu věří a v horším případě to vnucuje druhým. V křesťanství existuje jen "Jedna Pravda",
která je nebo má být předmětem osobní víry a tu můžeme sdílet i s jinými jednotlivci či skupinami.
"Vlastníci" důkazů jsou většinou nesnášenliví a dávají razantně najevo svou nadřazenost.
Důkazy z Písma nepotřebují jen hlupáci a tupci, kteří ostatní, kteří důkazy z Písma potřebují ke své víře označují za nesnášenlivé a dávající svou nadřazenost najevo.
S takovými hlupáky a tupci není opravdu dobré mít nic společného.

Žalmy 94:8  Pochopte to, vy tupci největší, kdy rozum dostanete, hlupáci?
Přísloví 1:7  Klíčem k poznání je úcta k Hospodinu; moudrostí a poučením jen hlupák pohrdá.
Přísloví 10:8  Moudré srdce přijímá přikázání, žvanivý hlupák špatně dopadne.
Přísloví 12:15  Hlupák je přesvědčen, že jde správně, kdo je však moudrý, dá si poradit.
Kazatel 5:2  Z množství práce jsou těžké sny, množstvím slov mluví hlupáci.
Kazatel 10:2  Moudrý má srdce na pravém místě, hlupák ale na nepravém.
Jeremjáš 5:21  Poslouchejte, vy nechápaví hlupáci, kteří mají oči, ale nevidí, mají uši, ale neslyší!
Efezským 5:15  Pečlivě dbejte na to, jak žijete: nechovejte se jako hlupáci, ale jako moudří lidé.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Tvé používání Bible vede k pýše a pohrdání jinými.
Vyhýbám se posuzovat člověka, vyjadřuji se k problematice toho co způsobují některé postoje.
Myslím, že nejsem jediný v církvi kdo se snaží vysvětlit kam vede nesprávné používání textů Bible.
Ale když už jsi mě takto textově počastoval, tak ty jsi učebnicový příklad. Koho chceš ponížit,
toho počastuješ některými texty pasující ti do tvé politiky aniž by jsi jim rozuměl.

Nejzajímavější na tom je, že se vyjadřuje ten co tvrdí, že mé komentáře nikdo nečte a přitom
je sám čte.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

ambassador napísal: 09 Mar 2020, 19:05 Tvé používání Bible vede k pýše a pohrdání jinými.
Vyhýbám se posuzovat člověka, vyjadřuji se k problematice toho co způsobují některé postoje.
Myslím, že nejsem jediný v církvi kdo se snaží vysvětlit kam vede nesprávné používání textů Bible.
Ale když už jsi mě takto textově počastoval, tak ty jsi učebnicový příklad. Koho chceš ponížit,
toho počastuješ některými texty pasující ti do tvé politiky aniž by jsi jim rozuměl.

Nejzajímavější na tom je, že se vyjadřuje ten co tvrdí, že mé komentáře nikdo nečte a přitom
je sám čte.
...Myslím, že nejsem jediný v církvi kdo se snaží vysvětlit kam vede nesprávné používání textů Bible.

Ty nejsi kompetentní osoba v církvi, abys druhým určoval co je nebo není správný text Bible, takže si klidně vysvětluj co chceš a jak chceš, já se řídím srdcem a selským rozumem.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní