Pochybnosti o plnení záväzkov firmy Alfa Bio voči cirkvi?
Pochybnosti o plnení záväzkov firmy Alfa Bio voči cirkvi?
V správe z posledného zasadania výboru slovenského združenia CASD sa objavila zaujímavá veta:
„Výbor SZ CASD stanovil štvorčlennú komisiu, ktorá preverí plnenie zmluvy medzi firmou AlfaBio a SZ CASD ohľadne prenájmu priestorov na Kollárovej ulici v Banskej Bystrici a podá správu na najbližšom rokovaní výboru SZ CASD v júni 2017.“
(Celú správu nájdete tu: http://www.casd.sk/vybor-sz-casd-sa-str ... ystrici-2/)
Na výbor bola doručená žiadosť od člena cirkvi, ktorý mal pochybnosti o tom, či má firma Alfa Bio splnené finančné záväzky vyplývajúce zo zmluvy. Táto zmluva bola podpísaná medzi Alfa Bio a vedením CASD už pred viacerými rokmi. Išlo o prenájom reštaurácie pod zborom v B. Bystrici.
Nedivím sa tomu, že niekto môže mať takúto otázku. Takéto transakcie sa bežne nezverejňujú, takže radový člen cirkvi nemá odkiaľ vedieť, či všetky finančné toky do alebo z pokladnice CASD idú pravidelne a v správnej výške. Koho to zaujíma, môže sa na to opýtať, a je slušné na to odpovedať.
Veľmi sa ale divím tomu, že výbor na to odpovedať schopný nebol. Pokladník mohol jednoducho priniesť predmetnú zmluvu, pár výpisov z účtu a všetkým v priebehu troch minút ukázať, že všetko je v poriadku, a že ide iba o bežnú nevedomosť člena, na ktorú sa dá odpovedať jednou vetou, že áno, všetky záväzky sú zaplatené.
Ak by aj z nejakého dôvodu bol problém príslušné doklady nájsť, ponúkalo by sa osloviť samotného J. Luntera a požiadať ho, aby on poskytol svoje dokumenty, ktoré by dokázali odoslanie predmetných platieb a vyvrátili tak akékoľvek pochybnosti o jeho bezúhonnosti. Toto sa však nestalo.
Naopak, správa naznačuje, že je problematické zdokladovať, že Alfa Bio zaplatila čo bola povinná. Pokladník združenia nebol schopný výboru ukázať, či ohľadne platieb za prenájom od Alfa Bio je všetko v poriadku. Situácia je zrejme natoľko neprehľadná, že bolo potrebné ustanoviť štvorčlennú komisiu, ktorá to bude štvrť roka preverovať.
Firma Alfa Bio je širokej verejnosti dobre známa, jej zakladateľ v súčasnosti dokonca kandiduje na župana BB kraja. Naozaj je možné, že by nehradil svoje záväzky voči cirkvi, ktorej je sám členom? Táto možnosť je momentálne dosť pravdepodobná.
Neobáva sa, že takáto pochybnosť o jeho serióznosti a čestnosti môže výrazne naštrbiť jeho dôveryhodnosť v očiach voličov pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami? Zdá sa, že túto možnosť podcenil.
Na jeho mieste by som okamžite doložil, že všetko mám uhradené, alebo, ak nemám, by som okamžite doplatil všetko, čo som dlžný. Hlavne aby som všetky pochybnosti a podozrenia čo najskôr vyvrátil. Je to na ňom, ako sa k tomu postaví. No akékoľvek predlžovanie neistoty ohľadne uhradenia zmluvných platieb mu môže len poškodiť.
Ide stále len o dohady a špekulácie založené na správe z výboru. Nevieme, či je problém skôr na strane cirkvi – neporiadok v dokladoch, alebo na strane Alfa Bio. Jedna vec je však istá – pokladník združenia zlyhal na celej čiare. Je jeho povinnosťou dohliadať na to, aby si zmluvní partneri plnili voči cirkvi svoje záväzky. Ak sa tak nedeje, má ihneď zakročiť. Ak sa tak deje, má to vedieť doložiť. Nejde predsa o jeho vlastné peniaze, ale o peniaze celej cirkvi, ktorá ho poverila úlohou sa o ne starať. On však na výbore nevedel jednoznačne doložiť ani jedno, ani druhé. Preto sa musela ustanoviť komisia, ktorá bude v podstate suplovať jeho prácu, za ktorú je platený.
Nech dopadne skúmanie komisie akokoľvek, aj tak je problém s pokladníkom, ktorý nevie poskytnúť požadované informácie.
Či je problém aj s Alfa Bio a J. Lunterom, zistíme v júni. Držíme palce komisii, aby túto záležitosť preskúmala objektívne a odolala prípadným tlakom a nátlakom, ktoré sa v takýchto prípadoch zvyknú vyskytnúť. Zvlášť v tomto, keďže môže mať zaujímavý celospoločenský dopad.
Predpokladám totiž, že ak by sa ukázalo, že J. Lunter za prenájom riadne neplatil, tak to bude svojim potenciálnym voličom vysvetľovať len veľmi, veľmi ťažko ...
„Výbor SZ CASD stanovil štvorčlennú komisiu, ktorá preverí plnenie zmluvy medzi firmou AlfaBio a SZ CASD ohľadne prenájmu priestorov na Kollárovej ulici v Banskej Bystrici a podá správu na najbližšom rokovaní výboru SZ CASD v júni 2017.“
(Celú správu nájdete tu: http://www.casd.sk/vybor-sz-casd-sa-str ... ystrici-2/)
Na výbor bola doručená žiadosť od člena cirkvi, ktorý mal pochybnosti o tom, či má firma Alfa Bio splnené finančné záväzky vyplývajúce zo zmluvy. Táto zmluva bola podpísaná medzi Alfa Bio a vedením CASD už pred viacerými rokmi. Išlo o prenájom reštaurácie pod zborom v B. Bystrici.
Nedivím sa tomu, že niekto môže mať takúto otázku. Takéto transakcie sa bežne nezverejňujú, takže radový člen cirkvi nemá odkiaľ vedieť, či všetky finančné toky do alebo z pokladnice CASD idú pravidelne a v správnej výške. Koho to zaujíma, môže sa na to opýtať, a je slušné na to odpovedať.
Veľmi sa ale divím tomu, že výbor na to odpovedať schopný nebol. Pokladník mohol jednoducho priniesť predmetnú zmluvu, pár výpisov z účtu a všetkým v priebehu troch minút ukázať, že všetko je v poriadku, a že ide iba o bežnú nevedomosť člena, na ktorú sa dá odpovedať jednou vetou, že áno, všetky záväzky sú zaplatené.
Ak by aj z nejakého dôvodu bol problém príslušné doklady nájsť, ponúkalo by sa osloviť samotného J. Luntera a požiadať ho, aby on poskytol svoje dokumenty, ktoré by dokázali odoslanie predmetných platieb a vyvrátili tak akékoľvek pochybnosti o jeho bezúhonnosti. Toto sa však nestalo.
Naopak, správa naznačuje, že je problematické zdokladovať, že Alfa Bio zaplatila čo bola povinná. Pokladník združenia nebol schopný výboru ukázať, či ohľadne platieb za prenájom od Alfa Bio je všetko v poriadku. Situácia je zrejme natoľko neprehľadná, že bolo potrebné ustanoviť štvorčlennú komisiu, ktorá to bude štvrť roka preverovať.
Firma Alfa Bio je širokej verejnosti dobre známa, jej zakladateľ v súčasnosti dokonca kandiduje na župana BB kraja. Naozaj je možné, že by nehradil svoje záväzky voči cirkvi, ktorej je sám členom? Táto možnosť je momentálne dosť pravdepodobná.
Neobáva sa, že takáto pochybnosť o jeho serióznosti a čestnosti môže výrazne naštrbiť jeho dôveryhodnosť v očiach voličov pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami? Zdá sa, že túto možnosť podcenil.
Na jeho mieste by som okamžite doložil, že všetko mám uhradené, alebo, ak nemám, by som okamžite doplatil všetko, čo som dlžný. Hlavne aby som všetky pochybnosti a podozrenia čo najskôr vyvrátil. Je to na ňom, ako sa k tomu postaví. No akékoľvek predlžovanie neistoty ohľadne uhradenia zmluvných platieb mu môže len poškodiť.
Ide stále len o dohady a špekulácie založené na správe z výboru. Nevieme, či je problém skôr na strane cirkvi – neporiadok v dokladoch, alebo na strane Alfa Bio. Jedna vec je však istá – pokladník združenia zlyhal na celej čiare. Je jeho povinnosťou dohliadať na to, aby si zmluvní partneri plnili voči cirkvi svoje záväzky. Ak sa tak nedeje, má ihneď zakročiť. Ak sa tak deje, má to vedieť doložiť. Nejde predsa o jeho vlastné peniaze, ale o peniaze celej cirkvi, ktorá ho poverila úlohou sa o ne starať. On však na výbore nevedel jednoznačne doložiť ani jedno, ani druhé. Preto sa musela ustanoviť komisia, ktorá bude v podstate suplovať jeho prácu, za ktorú je platený.
Nech dopadne skúmanie komisie akokoľvek, aj tak je problém s pokladníkom, ktorý nevie poskytnúť požadované informácie.
Či je problém aj s Alfa Bio a J. Lunterom, zistíme v júni. Držíme palce komisii, aby túto záležitosť preskúmala objektívne a odolala prípadným tlakom a nátlakom, ktoré sa v takýchto prípadoch zvyknú vyskytnúť. Zvlášť v tomto, keďže môže mať zaujímavý celospoločenský dopad.
Predpokladám totiž, že ak by sa ukázalo, že J. Lunter za prenájom riadne neplatil, tak to bude svojim potenciálnym voličom vysvetľovať len veľmi, veľmi ťažko ...
Re: Pochybnosti o plnení záväzkov firmy Alfa Bio voči cirkvi?
FrDi napísal:V správe z posledného zasadania výboru slovenského združenia CASD sa objavila zaujímavá veta:
...plnenie zmluvy medzi firmou AlfaBio a SZ CASD ohľadne prenájmu priestorov
Dost dobře nechápu co je komu ze členů sboru v BB jaký má smluvní vztah podnikatel firmy Alfa Bio a SZ CASD? Žádnému členovi do toho nic není, nemusí ani vědět kolik platí bratr XY za nájem ani jestli ho vůbec platí. To řeší obchodní smlouva a ne nějaký bratr nebo sestra ze sboru. Do toho jim absolutně nic není a je vidět, že se zajímají jenom o drby, ale hlásat Kristovo království to ne.
Vše si řeší církev jako firma a ten kým ho tím pověřila, třeba pokladník. Pokladník snad není úplný blb, aby nepoznal, že mu třeba nepřišla jedna splátka za nájem a hned firmu Alfa Bio kvůli tomu nekontaktoval. Tomu rozhodně nevěřím, když jde o prachy, církev si je hlídá až moc důkladně.
..Ide stále len o dohady a špekulácie založené na správe z výboru.
Tak se o to nezajímej, není to Tvoje starost a ani starost výboru. Mně jako členovi by to bylo srdečně jedno, má br. J. Lunter za obchodní vztahy s církví, pro mne jako člena musí být důležité jen to, že to co v restauraci nabízí je za dobrou cenu a dá se to jíst.
Kdybych já byl nájemcem restaurace a nějací bratři - drbny by se začali zajímat zda platím a kdy a kolik, asi 100% bych je poslal do pr...., a navrhl bych výboru sboru, aby je umravnili nebo dali rovnou do kázně, případně vyloučili se sboru.
Až tak radikálne by som to neriešil. Ale.... Slovenská nátura je už raz taká a ešte keď br, Lunter ohlásil kandidatúru na župana, všetko ja podozrivé. Myslím že p. Lunter je starý harcovník a všetky pohľadávky si pred ohlásením kandidatúry ošetril aby mu väzy nezlomila nejaká faktúra za 5000 €mikim napísal:aby je umravnili nebo dali rovnou do kázně, případně vyloučili se sboru.
Nemyslím si, že by sa členovia o to nemali starať. Svoje vedenie si okrem iného zvolili aj preto, aby sa staralo o spoločný majetok. Bratia z vedenia sú tiež len ľudia, a tiež sú vystavení rôznym pokušeniam ... Nemôžeme povedať, že by sa nič také v minulosti nevyskytlo ... Kontrola je preto úplne normálna vec, aj v cirkvi, pokým sme na tomto svete.mikim napísal: Dost dobře nechápu co je komu ze členů sboru v BB jaký má smluvní vztah podnikatel firmy Alfa Bio a SZ CASD? Žádnému členovi do toho nic není, nemusí ani vědět kolik platí bratr XY za nájem ani jestli ho vůbec platí.
Dúfam spolu s tebou, že to nebude také zlé, ale viem si predstaviť, že za pár kilo tofu sa trochu prižmúrilo oko nad nejakou tou splátkou

-
- Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
- Kontaktovať používateľa:
Keďže uvedený odkaz je na stránku, patriacu pod Slovenské združenie, treba správu tajomníka brať ako vierohodnú. Som však presvedčený, že formulácia kauzy ALFA BIO bola zo strany výboru formulovaná veľmi nešťastne a jej zverejnenie je nanajvýš nevhodné.Zverejňovanie informácií pre členov cirkvi - tiki napísal:Treba poďakovať tajomníkovi Danielovi M. za podrobné a pravdivé informovanie o priebehu zasadania výboru SZ minulú nedeľu. Je tam uvedených veľa informácií, ktoré by iní považovali, a aj považujú, za tabu: http://www.casd.sk/vybor-sz-casd-sa-str ... ystrici-2/
Tu vidíte prakticky, čo môže priniesť „zverejňovanie informácií“ ak je nevhodne štylizované.
Široké spektrum čitateľov tohto fóra je teraz zavádzané nepresnou informáciou.FrDi napísal:V správe z posledného zasadania výboru slovenského združenia CASD sa objavila zaujímavá veta:„Výbor SZ CASD stanovil štvorčlennú komisiu, ktorá preverí plnenie zmluvy medzi firmou ALFA BIO a SZ CASD ohľadne prenájmu priestorov na Kollárovej ulici v Banskej Bystrici a podá správu na najbližšom rokovaní výboru SZ CASD v júni 2017.“ (Celú správu nájdete tu: http://www.casd.sk/vybor-sz-casd-sa-str ... ystrici-2/)
Napriek tomu, že neviem, čo výbor potrebuje komisne preverovať,
pokladám za potrebné podať určité pomocné informácie.
1/ Ja osobne som presvedčený, že firma ALFA BIO nie je dlžníkom na nájomnom. Ide o veľmi nevhodnú formuláciu zápisu vo výbore. Firma ALFA BIO vytvorila za posledný rok v priestoroch zborového domu CASD supermodernú prevádzku vegetariánskeho stravovacieho centra. Interiér je špičkovo zmodernizovaný, kde je naozaj príjemné nielen jesť, ale aj posedieť. Priestory sú veľmi vtipne rozšírené - na pôvodnej ploche odhadujem štvornásobné zvýšenie stoličkovej kapacity. No a na priľahlej vonkašej ploche vznikla ľahká konštrukcia polyfunkčnej prístavby - v zimných mesiacoch je súčasťou vykurovaných priestorov a v lete bude tvoriť ľahko prievzdušnú terasu, ktorá je súčasťou prevádzky.
Súčasťou rozmachu je zabezpečenie viac ako desiatky firemných parkovacích miest, čo rapídne zvyšuje hodnotu prevádzky, kde bola dovtedy stiesnená možnosť parkovania.
Toto všetko výrazne zmenilo a zúročilo hodnotu pôvodnej prevádzky. Je preto samozrejmé, že zmluvný vzťah CASD a ALFA BIO vyžaduje pravdepodobne úpravu zmluvných podmienok.
Takže môj pohľad je, že sa jedná o kauzu v tomto smere.
2/ Ja osobne som presvedčený, že firma ALFA BIO nie je dlžníkom na nájomnom. Treba však podotknúť, že spomenutá modernizácia si vyžiadala zo strany fy ALFA BIO vysokú investíciu vo všetkých priemetoch. A priemet niektorých úprav a stavebných prác zvýšil automaticky hodnotu celého zborového domu. To nie je zanedbateľná poznámka.
K tomuto moja nemiestna, ale vysoko aktuálna poznámka.FrDi napísal:Na výbor bola doručená žiadosť od člena cirkvi, ktorý mal pochybnosti o tom, či má firma Alfa Bio splnené finančné záväzky vyplývajúce zo zmluvy. Táto zmluva bola podpísaná medzi Alfa Bio a vedením CASD už pred viacerými rokmi. Išlo o prenájom reštaurácie pod zborom v B.Bystrici.
Ja osobne som presvedčený, že firma ALFA BIO nie je dlžníkom na nájomnom. Ale keby fy ALFA BIO neplatila nájomné celých 10 rokov, tak by sa tá cifra ani len nepriblížila k sume, ktorú fy ALFA BIO za posledných 20 rokov sponzorsky venovala CASD ! Temer pri všetkých akciách CASD (nielen miestnych, ale aj celoslovenských), ktoré vyžadovali finančnú injekciu fy ALFA BIO vystupovala ako sponzor č.1 ! A to všetko v čase, keď ALFA BIO bojovala o prežitie, budovala základné prevádzky, rozširovala prevádzky, modernizovala prevádzky a napokon stavala veľkú modernú prevádzku dnešnej podoby. Vždy si pritom našla ždibec potrebnej sumy na pomoc iným akciám...
Nuž ... úhrnom.
Som presvedčený, že táto kauza by nemala čakať do júna,
ale že predseda SZ Bohumil Kern by mal podať jasnú a jednoznačnú formuláciu
rozhodnutia Výboru SZ
o dôvode vytvorenia štvorčlennej komisie.
Dušan, súhlasím so všetkým čo píšeš, tiež poznám firmu Alfa Bio podobne.Dušan Seberíni napísal: Som však presvedčený, že formulácia kauzy ALFA BIO bola zo strany výboru formulovaná veľmi nešťastne a jej zverejnenie je nanajvýš nevhodné. Tu vidíte prakticky, čo môže priniesť „zverejňovanie informácií“ ak je nevhodne štylizované.
Ale nemyslím si, že správa z výboru je "formulovaná veľmi nešťastne", jej zverejnenie je "nanajvýš nevhodné" a je "nevhodne štylizované".
Práve naopak, myslím si, že správa je až veľmi stručná a obsahuje jen samotné fakty, ktoré len sucho konštatujú stav, a nie je tam nič, čo by mohlo byť zle formulované a nevhodne štylizované.
Zo správy vieme, že
- Výbor SZ CASD stanovil štvorčlennú komisiu
- táto komisia preverí plnenie zmluvy medzi firmou ALFA BIO a SZ CASD
- preverovaná zmluva sa týka prenájmu priestorov na Kollárovej ulici v Banskej Bystrici
- komisia podá správu na najbližšom rokovaní výboru SZ CASD v júni 2017.
Čo sa dá na tom inak štylizovať? Treba oceniť, že správa vôbec obsahuje túto zmienku. Výbor to riešil, tak prečo by to nemal takto minimalisticky uviesť v správe? Nie je tam vidieť žiadnu tendenčnosť jedným alebo druhým smerom. Napriek tomu, že tajomník vedel, o čo tam asi ide, správu podal maximálne neutrálne.
Možno FrDi príliš popustil uzdu svojej fantázie, ale úvaha o tom, že záležitosť je asi komplikovaná, ak to výbor nedokázal vyriešiť na zasadaní, pričom kompetentní mali čas na prípravu objasnenia tohto bodu, sa mi zdá logická.
A tiež by som uvítal, ak by z vedenia bola podaná doplňujúca informácia, aby sme teda vedeli, v čom spočíva tá naznačená pochybnosť. Aby nedošlo k nespravodlivému poškodeniu dobrého mena. Alebo naopak, aby sa neglorifikovalo nečestné konanie.
-
- Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Lenže fakty sú iné.Frollo napísal:Dušan, súhlasím so všetkým čo píšeš, tiež poznám firmu Alfa Bio podobne.
Ale nemyslím si, že správa z výboru je "formulovaná veľmi nešťastne", jej zverejnenie je "nanajvýš nevhodné" a je "nevhodne štylizované".
Nie je to neutrálne! Vidíš predsa sám, že okamžite reagovali traja na sebe nezávislí frakventanti fóra a VŠETCI TRAJA svorne brnkli o otázku nájomného! Nenapadli ich iné otázky, vyplývajúce zo zmluvných vzťahov, len platby nájomného. Mikim píše o platbe nájomného, Laco o nejakej tej faktúre a Richi naznačuje dokonca (FUJ) podplácanie.Frollo napísal:Napriek tomu, že tajomník vedel, o čo tam asi ide, správu podal maximálne neutrálne.
To musí zvážiť tajomník SZ.Frollo napísal:Čo sa dá na tom inak štylizovať?
No a o to tu ide!Frollo napísal:A tiež by som uvítal, ak by z vedenia bola podaná doplňujúca informácia, aby sme teda vedeli, v čom spočíva tá naznačená pochybnosť.
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Celá tato zdánlivá kauza ukazuje na skutečné myšlení nás členů. Když církev neslyší námitky členů , tak je zle. To se tu skloňovalo ve všech pádech. Všechno se zametá pod stůl.......
A ejhle, církev-sdružení reaguje na námitku člena a je také zle.
Zdá se, že tomu všichni rozumí jen na sdružení tomu nerozumí?
Jeden říká pokladník by mal....
Druhý říká predseda by mal....
A nějaké sponzorské dary neruší smlouvu o pronájmu. Neodečítá se náhodou sponzorský dar z daní?
Jako kdyby nikdo nerozuměl, že když se odešle dopis s podezřením o porušení smlouvy na sdružení, tak už slovo předsedy ani pokladníka neplatí. Musí to být prověřeno zvolenou komisí.
A ejhle, církev-sdružení reaguje na námitku člena a je také zle.
Zdá se, že tomu všichni rozumí jen na sdružení tomu nerozumí?
Jeden říká pokladník by mal....
Druhý říká predseda by mal....
A nějaké sponzorské dary neruší smlouvu o pronájmu. Neodečítá se náhodou sponzorský dar z daní?
Jako kdyby nikdo nerozuměl, že když se odešle dopis s podezřením o porušení smlouvy na sdružení, tak už slovo předsedy ani pokladníka neplatí. Musí to být prověřeno zvolenou komisí.
Mně není jasné proč je k něčemu takovému třeba čtyřčlenná komise...tak někdo je přeci na slovenském sdružení odpovědný za tyhle nájemní smlouvy... takže by mělo stačit projet výpisy z účtu, případně na místě zjistit skutečný stav věci, pokud jsou součástí smlouvy nějaké další podmínky....
A ty na čom frčíš ? Asi máš v chladničke 20 kg tofu.Richi napísal:viem si predstaviť, že za pár kilo tofu sa trochu prižmúrilo oko nad nejakou tou splátkou

Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot] a 5 neregistrovaných