Ustanovenie soboty v raji
Re: Ustanovenie soboty v raji
V súvislosti s touto debatou o sobote by som rád uviedol tento text:
Ján 5:18 "Preto ho Židia ešte viacej hľadali zabiť, že nie len že rušil sobotu, ale že aj Boha volal svojím Otcom robiac sa rovným Bohu."
Židia tu proti Ježišovi malú dva argumenty:
1. Že ruší sobotu
2. Že sa robí rovným Bohu
Otázka znie, mali pravdu alebo nemali?
A. Ak mali pravdu, tak potom 1. Ježiš je rovný Bohu a 2. Ježiš ruší sobotu
B. Ak nemali pravdu, tak 1. Ježiš sobotu dodržuje a 2. Ježiš nie je rovný Bohu.
Ján 5:18 "Preto ho Židia ešte viacej hľadali zabiť, že nie len že rušil sobotu, ale že aj Boha volal svojím Otcom robiac sa rovným Bohu."
1. Že ruší sobotu
C. Židé nechápali co dělá, protože Ježíš nepřišel zrušit zákon. (Mat 5:17)
Alebo aj takto:Student_07 napísal:V súvislosti s touto debatou o sobote by som rád uviedol tento text:
1. Že ruší sobotu
A. falošne ho obvinili z toho, že ruší sobotu, hoci ju nerušil, len ju správne vykladal a aplikoval, na rozdiel od nich
B. falošne ho obvinili z toho, že sa robí rovný Bohu, čo podľa nich je rúhanie, hoci on mal právo sa robiť rovným Bohu
Mýlili sa v oboch obvineniach a v oboch nemali pravdu a pritom Ježiš nerušil sobotu (kontext celého NZ to príliš nepripúšťa) a je Bohom.
Reakcia na na Lukasa (keďže neviem, ako citovať
) "O každém novoluní, v každý den odpočinku, přijde se sklonit veškeré tvorstvo přede mnou, praví Hospodin."(Iz 66:23)
Keď tento text považujeme za dôkaz toho, že máme zachovávať sobotu, chcem sa opýtať prečo nemáme každé novolunie sviatok?

Keď tento text považujeme za dôkaz toho, že máme zachovávať sobotu, chcem sa opýtať prečo nemáme každé novolunie sviatok?
pre lukasa (alias Dannyho)
mala som v sobotu autonehodu, aj keď zranenie nebolo extra vážne ( asi by zašitie do nedele počkalo), bola som rada, že prišla záchranka so saniťákmi a aj lekár. Neodkázali mi po dispečerovi, že oni majú teraz sobotu....
Takisto manžel - lekár máva aj víkendové služby, kde okrem pomoci fyzickej poskytuje popri tom aj pomoc psychicku (ak sa to tak dá nazvať) obyčajnými rozhovormi, ktoré pacienti vždy radi uvítajú....

mala som v sobotu autonehodu, aj keď zranenie nebolo extra vážne ( asi by zašitie do nedele počkalo), bola som rada, že prišla záchranka so saniťákmi a aj lekár. Neodkázali mi po dispečerovi, že oni majú teraz sobotu....

Takisto manžel - lekár máva aj víkendové služby, kde okrem pomoci fyzickej poskytuje popri tom aj pomoc psychicku (ak sa to tak dá nazvať) obyčajnými rozhovormi, ktoré pacienti vždy radi uvítajú....
Ahoj Petka,Petka napísal:pre lukasa (alias Dannyho)![]()
mala som v sobotu autonehodu, aj keď zranenie nebolo extra vážne ( asi by zašitie do nedele počkalo), bola som rada, že prišla záchranka so saniťákmi a aj lekár. Neodkázali mi po dispečerovi, že oni majú teraz sobotu....![]()
myslím, že nie je fér, písať tu, kto sa skrýva za anonymom (ak si niekto myslí, že to vie), pretože stránka vznikla s touto možnosťou, tak by mala byť zachovaná pre každého...
Riešenie otázky soboty, záchranky a pod. je podľa mňa v tom, že my nežijeme v náboženskom štáte v zmysle, že by všetci boli adventisti. Ak by - čisto teoreticky - celý štát bol adventistický, riešilo by sa to jednoducho - nevyhnutnými službami tak, ako sa teraz rieši napr. ozvučenie sály zvukárom počas pobožnosti atď. To všetko je však úplná teória, nikdy k takému niečomu nedôjde a nevidím žiadny morálny problém vo využití služieb ako záchranka, doprava a pod. inými ľuďmi, je to ich slobodné rozhodnutie pracovať v sobotu, ak sa im to nepáči, nech sa páči, nemusia, môžu sa aj oni stať adventisti

A čo sa týka práce adventistov v sobotu (lekári, opatrovateľky...) ja osobne by som to riešil individuálne. Čiže nie som ani za postoj - v "žiadnom prípade", ani za postoj, že sa to stane samozrejmosťou a človek už ani nad tým nepremýšľa. Podľa mňa každý musí sám premýšľať s Bohom nad tým, či naozaj je toto povolanie miestom, kde ho povoláva Boh, urobiť rozhodnutie a prijať i zodpovednosť zaň.
Možno tým Petka chcela len povedať, že sa štýlom podobá na Dannyho (ja to netvrdím).
Veď lukas sa tu za nikoho neskrýva
. V profile má odkaz na jeho stránku s elektronickými knihami, kde je uvedené aj jeho celé meno...
Čo sa týka práce v sobotu, tak mi príde neférové v sobotu nepracovať, ak sa jedná o nevyhnutné veci ako je práca v nemocnici. Ešteže nie sú všetci lekári adventisti. Pretože my sme k tomu zaujali taký alibistický postoj, že lekárov je dosť a preto adventista robiť nemusí, ak napríklad v meste nevybuchla bomba
...
Veď lukas sa tu za nikoho neskrýva

Čo sa týka práce v sobotu, tak mi príde neférové v sobotu nepracovať, ak sa jedná o nevyhnutné veci ako je práca v nemocnici. Ešteže nie sú všetci lekári adventisti. Pretože my sme k tomu zaujali taký alibistický postoj, že lekárov je dosť a preto adventista robiť nemusí, ak napríklad v meste nevybuchla bomba

Pri tejto téme sa tiež dostávame do problému, ak začneme premýšľať štýlom, že: ten lekár potrebuje elektriku, elektráreň potrebuje doviesť uhlie (alebo čo ja viem, čo), v detskom domove treba aj kúriť (kurič) atď.Jano napísal:Možno tým Petka chcela len povedať, že sa štýlom podobá na Dannyho (ja to netvrdím).
Veď lukas sa tu za nikoho neskrýva. V profile má odkaz na jeho stránku s elektronickými knihami, kde je uvedené aj jeho celé meno...
Čo sa týka práce v sobotu, tak mi príde neférové v sobotu nepracovať, ak sa jedná o nevyhnutné veci ako je práca v nemocnici. Ešteže nie sú všetci lekári adventisti. Pretože my sme k tomu zaujali taký alibistický postoj, že lekárov je dosť a preto adventista robiť nemusí, ak napríklad v meste nevybuchla bomba...
(S tým štýlom to máš pravdu

OK, ospravedlňujem sa, ak sa to niekoho dotklo, nebolo to správne označiť príspevok pre lukasa (alias Dannyho), ako Jano naznačil, skutočne mi ho štýlom pripomína...
Toto je ďalšia z citlivých tém, na ktorú by mohli reagovať samotní "zdravoťáci"
ale oni v tom možno majú viac jasno ako ostatní 
Toto je ďalšia z citlivých tém, na ktorú by mohli reagovať samotní "zdravoťáci"

Pokud židovské svátky chápeme jako předobrazy jednoho židovského roku, který se naplňuje v celém křesťanském období, potom by bylo zbytečné tyto svátky slavit každoročně jako židé, protože nyní probíhá jejich naplňování. Ale sobota nebyla součástí těchto předobrazů, proto její zachovávání platí stále stejně.inka napísal:Reakcia na na Lukasa (keďže neviem, ako citovať) "O každém novoluní, v každý den odpočinku, přijde se sklonit veškeré tvorstvo přede mnou, praví Hospodin."(Iz 66:23)
U komentářů jsou vpravo nahoře uvozovky, pokud na ně klikneš bude příspěvek ve tvém komentáři označen jako citace, a autor obdrží oznámení o tvém příspěvku.
Naposledy upravil/-a lukas v 18 Mar 2015, 11:44, upravené celkom 1 krát.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní