Proč věříme v kánon?

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Re: Proč věříme v kánon?

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Rastislav napísal: 27 Aug 2019, 17:12 Videl som pekný film, volal sa PK. Je o mimozemštanovi ktorý začne mať na zemi problémy a vsetci mu hovoria že ich vyrieši len boh. A tak hľadá chodí po kostoloch mešitách a tak rôzne a hľadá a každý boh požaduje od neho niečo iné.... sranda.
No Kristus hovorí: Ján6 65A vravel: Preto som vám povedal, že nikto nemôže prijsť ku mne, keby mu to nebolo dané od môjho Otca

Preto blahoslavený každý, ktorému Otec na nebesiach zjavil v srdci túto pravdu - kto je Ježiš, teda, že je Kristus, Syn živého Boha. No a tie Kristove slová, ktoré vykúpený prijal vierou do svojo srdca ho vzkriesia z duchovnej smrti a to do nového večného života v Kristu Ježišovi, lebo jeho slová sú Duch a sú život.

Ján 5:24 Ameň, ameň vám hovorím, že ten, kto čuje moje slovo a verí tomu, ktorý ma poslal, má večný život a neprijde na súd, ale prešiel zo smrti do života

No a kto čuje jeho Slovo a teda má uši na to, aby počul? Predsa ten, komu je to dané od Otca. Otec mu dá uši na to, aby počul - otvorí srdce, aby porozumel a uveril. Preto si môžete nájsť na mnohých miestach v Písme takýto apel: Mar4 23Ak má niekto uši nato, aby počul, nech počuje!

Ináč povedané, komu sú dané od Otca uši na to aby počul Slovo Božie, nech počuje - porozumí tomu a uverí. No a ten bude žiť a sýtiť sa pokrmom srdca - Chlebom života - Slovom Božím.
Naposledy upravil/-a Viktorrealita v 28 Aug 2019, 10:34, upravené celkom 1 krát.

Rastislav

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

Ďakujem Viktor 👍

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Rastislav napísal: 28 Aug 2019, 10:28Ďakujem Viktor 👍
Kto som, aby si mi ďakoval? Ďakuj Bohu za Slová Písma, lebo nič iné tu necitujem, len to, čo povedal Boh. Nemám to zo seba. No a nič nemáme, čo by sme nedostali od Boha.

A preto nech som ničím, aby Božie Slovo - Boh, bol pre mňa všetkým.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Viktorrealita napísal: 28 Aug 2019, 10:45 Ďakuj Bohu za Slová Písma, lebo nič iné tu necitujem, len to, čo povedal Boh. Nemám to zo seba.
No ked uz si vcera priznal, ze si nie si isty, ci konas ci nekonas Boziu volu (clanky-f9/proc-verime-v-kanon-t612-90.html#p12636) a pripustil tak moznost slobodnej vole cloveka v rozpore s volou Bozou, tak by som uz bral dnesne Tvoje slova s rezervou, ktovie, ci sa s nami len nezahravas alebo ci sa prosto len vo svojom vyklade nemylis.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 28 Aug 2019, 11:17
Viktorrealita napísal: 28 Aug 2019, 10:45 Ďakuj Bohu za Slová Písma, lebo nič iné tu necitujem, len to, čo povedal Boh. Nemám to zo seba.
No ked uz si vcera priznal, ze si nie si isty, ci konas ci nekonas Boziu volu (clanky-f9/proc-verime-v-kanon-t612-90.html#p12636) a pripustil tak moznost slobodnej vole cloveka v rozpore s volou Bozou, tak by som uz bral dnesne Tvoje slova s rezervou, ktovie, ci sa s nami len nezahravas alebo ci sa prosto len vo svojom vyklade nemylis.
Nič také som nenapísal. Napísal som, že to, ako konám posúdi Boh.

Ostatné je už len tvoje prekrúcanie.

log
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 28 Aug 2019, 13:01
log napísal: 28 Aug 2019, 11:17
Nič také som nenapísal. Napísal som, že to, ako konám posúdi Boh.
Vzhladom na to, ako sa tazkopadne stale snazis vyhybat odpovediam na jednoduche otazky, podobne ako nasi politici v televizii, ked toho maju riadne za usami, tak musim niekedy citat aj medzi riadkami, co by si rad bol povedal, keby si sa nebal. Boh snad nie je nejaky saso, ktory by sudil ludi, ak by nemali moznost vzopriet sa jeho voli, co by to bola za fraska ? To by bolo naozaj zle divadelne predstavenie, zinscenovany proces par excelance. Preto predpokladam, ze i Ty si jednoznacne dospel k presvedceniu, ze sa jeho voli vzopriet mozeme a prave preto si nedokazal osvedcit pevnu vieru, ze cinis iba Jeho volu, ked som sa Ta na to jednoducho opytal. Ale uz ma nebavi vsetko z Teba pacit nasilu, ked nemas chut diskutovat, nemusis. No diskusia si vyzaduje snahu pochopit otazku a odpovedat na nu. S Tebou mam podobny pocit, ako kedysi s Karolom ci ambassadorom, vsetky otazky, ktore sa im nepacili odignorovali, ci pozmenili, tak aby odpovedali iba na to, co chcu a vyhli sa tomu, co nechcu. A to ja nechcem, nechcem aby sa ludia citili ako zlocicnci, co sa musia stale niekde skryvat, aby nebol usvedceni. Ak nechces odkryt karty, nemusis. Rastislav ma mozno pravdu, treba Ta radsej nechat v klude, ked sam nemas zaujime o diskusiu. V minulosti boli vzdy nejaki krestania prenasledovani a tak sa naucili, podobne ako kedysi Jezis, davat vyhybave odpovede ci vyuzili pravo nevypovedat. Dnes je skoro sloboda, ale predsa len nie kazdy chce, z opatrnosti ci roznych dovodov, naplno zverejnit, comu veri, to chapem, zvlast ked mu to neprinesie popularitu. A na internete sa mozes vyjadrit k comukolvek, vzdy To to urobi v ociach niektorych citatelov nepopularnym a to sa tazko nesie. Takze to s Tebou balim. Mozme sa teda kludne v tomto vlakne vratit k povodnej teme - preco verime v kanon.

log
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 28 Aug 2019, 16:05 Boh snad nie je nejaky saso, ktory by sudil ludi, ak by nemali moznost vzopriet sa jeho voli, co by to bola za fraska ? To by bolo naozaj zle divadelne predstavenie, zinscenovany proces par excelance.
Zial prave ako takeho sasa nam ho predstavuje list Rimanom a odtial to prevzal Viktor. Ako hollywoodsku hviezdu, ktora chce publiku ukazat ako velmi dokaze zurit a ako velmi dokaze milovat. Zasluzi si podla apostola Pavla a podla Viktora Boh Oskara?

Teda zmilúva sa, nad kým chce, a zatvrdzuje, koho chce. Povieš mi azda: „Prečo potom ešte karhá? Kto sa môže vzoprieť jeho vôli?!“ Ale kto si ty, človeče, že odvrávaš Bohu?! Vari povie výtvor tomu, kto ho vytvoril: „Prečo si ma takto urobil“? Alebo nemá hrnčiar moc nad hlinou, aby z tej istej hmoty urobil jednu nádobu na vznešené účely a druhú na všedné? A čo ak Boh chcel ukázať svoj hnev a prejaviť svoju moc, a preto s veľkou trpezlivosťou znášal nádoby hnevu, pripravené na záhubu, a ukázať bohatstvo svojej slávy na nádobách milosrdenstva, ktoré pripravil na slávu...

Teda uz Pavol narazil na tento paradox a nevedel si s nim radi. Priznavam sa Vam, ze mna predstava Boha aspirujuca na Oskara za vykon v roli sudcu nad obzalovanymi, ktori tak ci tak sa nemohli slobodne vzopriet jeho voli a spachali len to, k comu ich predtym sudca donutil, nijak zvlast nenadchyna. Sice Pavol a Viktor to povazuju za skvele predstavenie pre cely vesmir, no mne sa to javi ako fraska. No keby sa scenara chytil Shakespeare, nemuselo by to byt zle.

Je vidiet, ze Pavol si uvedomil rozpor v jeho teologii a uplne sa s nim nevedel vysporiadat. Hladal riesenia a preto zacinsl slovami "Co ak...?" ale iste sam s takym vysvetlenim nemohol byt spokojny, na to bol prilis inteligentny. Niekde v uvahe vsak musel spravit chybu, len neprisiel na to, kde.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Log

To ako keby sa väzni sťažovali u prezidenta, aký je len nespravodlivý, lebo dal milosť trom z nich a ostatní musia naďalej hniť vo väzení. Predsa podľa zákona všetci by mali hniť vo väzení, no podľa milosti si prezident volí, komu dá milosť a komu nie, že. Prezident predsa týmto nie je nespravodlivý, ale práve naopak, väzeň je vďačný za slobodu na základe milosti prezidenta. Ostatní väzni si odpykávajú trest podľa zákona a taktiež sa nemôžu sťažovať, že nedostali milosť.

Ak by všetci ľudia boli bez hriechu, tak by bola nezmyselná otázka, prečo si Boh niekoho vyvolí a niekoho nie. V podstate by nemohlo existovať to - nad kým sa Boh zmiluje, nad tým sa zmiluje.

Zmilováva sa totiž nad hriešnikom a nie nad tým, ktorý neučinil hriechu.

Keďže všetci zhrešili, tak až vtedy sa ukázala a teda mohla pôsobiť láska Božia v jeho milosti a až vtedy sa Boh zmilováva nad tým, nad kým sa zmilováva.

Takto Boh vo svojej milosti stvoril nové stvorenie v Kristu Ježišovi a to jedine skrz svoju lásku. Stvoril stvorenie, ktoré ho už bude naveky a to z nekonečnej vďačnosti a lásky oslavovať. Týmto Boh vylúčil chválu a pýchu človeka, lebo chvála za nové stvorenie v Kristu týmto patrí jedine Bohu, lebo iba z jeho milosti a moci bolo stvorené. K tomu cieľu je podriadené všetko – všetky stvorenia na nebi aj na zemi.

Ak niekto povie, no tak prečo dopustil, aby človek zhrešil? No preto, aby sa ukázala naša biednosť a bezmocnosť, ak niečo robíme bez Boha - nezavisle na Bohu.

Pavol to aj dovysvetľuje a jasne pìše.

2Kor 4:7 No, ten poklad máme v hlinených nádobách, aby svrchovanosť moci bola Božia a nie z nás

No a nikto nebude mať výhovorku

Rim3 19A vieme, že všetko, čo hovorí zákon, vraví tým, ktorí sú pod zákonom, aby boly zapchaté každé ústa, a celý svet aby bol vinný Bohu,

Eva bola zvedená práve vtedy, keď satan apeloval na ego človeka a jeho nezavislosť na Bohu: – budete ako bohovia. Padlé srdce pýchou a túžbou byť ako Boh vypôsobí, že vôľa vykoná niečo, čo Boh výslovne zakázal. Takto sa ukázalo porušenie a hriech človeka, lebo bolo dané prikázanie. No iba tak sa mohla ukázať láska Božia v jeho milosti. Už vtedy Boh povedal:
1M 3:15A položím nepriateľstvo medzi tebou a medzi ženou, medzi tvojím semenom a medzi jej semenom; ono ti rozdrtí hlavu a ty mu rozdrtíš pätu

log
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 29 Aug 2019, 12:44 Log
Uz sa mi nechce s Tebou stracat cas, sorry.
log napísal: 28 Aug 2019, 16:05 ...Ale uz ma nebavi vsetko z Teba pacit nasilu, ked nemas chut diskutovat, nemusis. No diskusia si vyzaduje snahu pochopit otazku a odpovedat na nu. S Tebou mam podobny pocit, ako kedysi s Karolom ci ambassadorom, vsetky otazky, ktore sa im nepacili odignorovali, ci pozmenili, tak aby odpovedali iba na to, co chcu a vyhli sa tomu, co nechcu. A to ja nechcem, nechcem aby sa ludia citili ako zlocicnci, co sa musia stale niekde skryvat, aby nebol usvedceni. Ak nechces odkryt karty, nemusis. Rastislav ma mozno pravdu, treba Ta radsej nechat v klude, ked sam nemas zaujime o diskusiu. V minulosti boli vzdy nejaki krestania prenasledovani a tak sa naucili, podobne ako kedysi Jezis, davat vyhybave odpovede ci vyuzili pravo nevypovedat. Dnes je skoro sloboda, ale predsa len nie kazdy chce, z opatrnosti ci roznych dovodov, naplno zverejnit, comu veri, to chapem, zvlast ked mu to neprinesie popularitu. A na internete sa mozes vyjadrit k comukolvek, vzdy To to urobi v ociach niektorych citatelov nepopularnym a to sa tazko nesie. Takze to s Tebou balim....

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Log
Ak ti to nie je dané, tak jednoducho nebudeš chcieť vidieť odpovede v Písme, alebo ak ich aj vidìš, tak ich neprijímaš. Všetky odpovede pre život máš v Písme, len ich je treba vidieť a prijať.

Vo svojej namyslenosti kladieš iným otázky, ako keby ti na ne nikto nedokázal odpovedať a týmto sa utvrdzuješ v tom, že v Písme nie je pravda. No v Písme je pravda a aj všetky odpovede, aby človek mohol tým žiť.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 24 neregistrovaných