Desiatky

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Neregistrovaný

Re: Desiatky

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Hosť napísal:ale sami si dělají vlastní církev, nikam nechodí a neslouží.
Adventisti si vari neurobili vlastnú cirkev? Cirkev neni Ježišova? Čo je na tom, že si niekto robí vlastnú cirkev? Že je to inak a iné aké je predpojatie adventistov o cirkvi? Veď podstatné je kde je Ježiš Kristus v nej. Veď v Ňom bude aj tak všetko zjednotené a trvať na nejakej výlučnosti adventistov alebo príslušnosti k cirkvi je nezmysel.
  • Podľa svojej milostivej vôle nás predurčil, aby sme boli skrze Ježiša Krista jeho synmi na chválu a slávu jeho milosti, ktorou nás obdaroval vo svojom milovanom Synovi. V ňom máme skrze jeho krv vykúpenie a odpustenie prestúpení podľa bohatstva jeho milosti, ktorou nás zahrnul vo všetkej múdrosti a rozumnosti, 9 keď nám dal poznať tajomstvo svojej vôle, podľa svojho milostivého rozhodnutia, v ktorom si predsavzal, že podľa plánu, až sa naplní čas, zjednotí v Kristovi ako v hlave všetko, čo je na nebi i na zemi. V ňom sme sa stali aj dedičmi predurčenými podľa rozhodnutia toho, ktorý koná všetko podľa zámeru svojej vôle, aby sme boli na chválu jeho slávy; my, ktorí sme už predtým mali nádej v Kristovi. V ňom ste aj vy, ktorí ste počuli slovo pravdy, evanjelium o svojej spáse, a uverili ste mu, dostali pečať prisľúbeného Ducha Svätého, ktorý je zárukou nášho dedičstva na vykúpenie tých, ktorých si získal, na chválu jeho slávy.
Ako súvisí chodenie nekam a slúženie v kontexte darov na prevádzku modlitební? Vari sa chodenie do modlitebne považuje za službu? Vari sa dá služiť len v cirkvi, ktorá má v názve cirkev s veľkým C? Vari sa dá slúžiť len tým, že navštevuje niekto nejakú modlitebňu? Ako vieš, že tí čo si urobili vlastnú cirkev a nikam nechodia, neslúžia?

Neregistrovaný

Ked veriaci asd da zo svojho prijmu desiatok do cirkvi a kazdy tyzden je bombardovany svedomim ohladom daru na prevadzku a inovacie modlitebne, ostane mu este chut a ochotne srdce dat dalsie peniaze na dobrocinnost, charitu, nudznych, ludi bez domova a v tazkych situaciach?
Alebo inak aky je rebricek / poradie a dolezitost prispevkov pre asd? Na prvom mieste desiatky, potom prevadzka modlitebne a potom ak nieco ostane tak clovek v nudzi?

Guy
Dátum registrácie: 28 Jan 2016, 17:53
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Guy »

Ked veriaci asd da zo svojho prijmu desiatok do cirkvi a kazdy tyzden je bombardovany svedomim ohladom daru na prevadzku a inovacie modlitebne, ostane mu este chut a ochotne srdce dat dalsie peniaze na dobrocinnost, charitu, nudznych, ludi bez domova a v tazkych situaciach?
Alebo inak aky je rebricek / poradie a dolezitost prispevkov pre asd? Na prvom mieste desiatky, potom prevadzka modlitebne a potom ak nieco ostane tak clovek v nudzi?
Trochu přeháníš bratře.Nedávám desátky už delší čas, když jsem poznal, že to není biblické. Nikdo mne kvůli tomu nepronásleduje, nikdo mně každý týden nebombarduje, byl jsem členem v několika sborech, nevzpomínám si na to, že by někdo řešil desátky jiných. Tvoje představa je tedy zcela chybná.To neznamená, že nepodporuji to, co považuji za skutečnou misii a podporu chudších.
Dát peníze na provoz je správné a každá solidní církev a nejen církev, to dělá. V modlitebnách se topí, svítí, kupují se třeba dary na narozeniny, pomůcky dětem,občas je potřeba něco opravit. To samé je u zahrádkářů, chovatelů, skautů, fotbalovém klubu.
Člověk má dát podle možností a ochoty, někdo dá peníze, jiný umí zpívat nebo kázat, nebo vše dohromady.
Sám si zvol žebříček priorit, protože když dáváš lidem, dáváš Bohu, když sloužíš lidem, sloužíš Bohu.
Já bych to biblicky viděl takto:
-v NZ není pokyn pro církev vybírat desátky
-je tam ale o podpoře vdov, sirotků a nuzných (to vidím na 1.místě)
-podpořit ty, kdo káží evangelium, v tomto případě bych podpořil skutečné evangelisty (Kornelius Nowak,činnost zdravotně misijní-např.Uhrina, knižní evangelisty, některé jednotlivce) na 2.místě
-je zřejmé, že je potřeba dát na provoz sborové budovy, přes negativa je to místo, kde se čte Boží slovo (3.místo)

Biblicky dávali Židé každého 3.roku desátek pro chudé, každého 7.roku měli zřejmě desátkové prázdniny, nedávali nic.Desátek se dával pouze část z roku, kdy byla úroda. Kdybychom toto všechno zohlednili, myslím, že se dostaneme v procentech na asi méně, než 5% příjmu.

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Bol som svedkom odpovede veriaceho človeka jednému žobrákovi, ktorého odbil slovami: Choďte za tými čo majú dosť peňazí a drahé auto. (Bolo to pred nákupným centrom). Nechcem posudzovať či by bolo vhodnejšie mu dať jedlo alebo pár drobných, to už musí každý zhodnotiť v danej situácii. Len chcem povedať, že dotyčný je kresťan, verný v platení desiatkov (aspoň celý život bol) a čo chcem zdôrazniť, nie je žiaden chudák. Nechcem tu odkrývať jeho majetkové pomery, budem diskrétny. Na tomto banálnom príklade som chcel ukázať, že vernosť v platení desiatkov a milosrdenstvo nemusí znamenať to isté.

Guy
Kontaktovať používateľa:

Bol som svedkom odpovede veriaceho človeka jednému žobrákovi, ktorého odbil slovami: Choďte za tými čo majú dosť peňazí a drahé auto. (Bolo to pred nákupným centrom). Nechcem posudzovať či by bolo vhodnejšie mu dať jedlo alebo pár drobných, to už musí každý zhodnotiť v danej situácii. Len chcem povedať, že dotyčný je kresťan, verný v platení desiatkov (aspoň celý život bol) a čo chcem zdôrazniť, nie je žiaden chudák. Nechcem tu odkrývať jeho majetkové pomery, budem diskrétny. Na tomto banálnom príklade som chcel ukázať, že vernosť v platení desiatkov a milosrdenstvo nemusí znamenať to isté.
Souhlas. Škoda, že jsi tomu chudákovi nekoupil něco k jídlu, to by "zbožný" bratr těžko rozdýchával :)
Lepší je asi nabídnout něco k jídlu, pokud souhlasí, koupit trochu základních věcí -chleba, brambory, těstoviny. Za 2Eura se člověk může najíst a vydrží mu to několik dní. Ještě lepší je dát možnost si peníze(jídlo)vydělat, sám ale takovou možnost nemám.
Věrnost v náboženských úkonech a milosrdenství nemusí znamenat totéž, to je hezké (viz. podobenství o milosrdném Samařanu).

Mike

Neprečítaný príspevok od používateľa Mike »

Cirkev pri obhajobe desiatkov hovorí, že idú na „Božie dielo“. Ja osobne si pod tým predstavujem hlavne hlásanie evanjelia – dobrej správy o ponuke spasenia, ktorú dáva Boh každému človeku zadarmo, z milosti, v Ježišovi.
Priznám sa, rád by som prispieval na takéto Božie dielo, keby sa konalo. Ale.
Som už adventistom povedzme niekoľko desaťročí. A nikto mi nemusí hovoriť, ako naša cirkev hlása evanjelium.
Uvediem príklad nášho súčasného kazateľa, ktorý je na našom zbore už druhé volebné obdobie. Keď sa predstavuje pri oficiálnych príležitostiach, hovorí o sebe, že je „kazateľ evanjelia“.
Ale nemá, a tu ani nikdy nemal, žiadnu skupinku priateľov (t.j. ľudí mimo zboru, záujemcov o Božie slovo), z ktorými by sa stretával a študoval Bibliu. Nerobí žiadne verejné prednášky alebo kurzy, kde by sa pokúšal takých ľudí získať. Neviem presne, ako často navštevuje iných členov zboru, ale napr. mňa len raz za rok, pred voľbami.
Ak sa nemýlim, mal za ten čas v našom zbore asi len jeden krst. A aj toho človeka vyučil iný člen zboru.
Takto si naozaj nepredstavujem činnosť a výsledky človeka, ktorý je plateným "kazateľom evanjelia" na plný úväzok. Skôr si myslím, že je to nehorázny veget na plný úväzok. A všetci sa mu na to skladáme. Nie je to z našej strany možno až hriechom, podporovať takéto lajdáctvo?
Nemyslím si, že s touto jeho „prácou na Božom diele“ je jediný z celého Slov. združenia. Skôr si myslím, že v tomto je priemerný, teda že takých je viac.
Ako som napísal na začiatku, rád podporím toho, kto skutočne hlása evanjelium. Ale môj kazateľ to určite nie je.

Neregistrovaný

Guy napísal:-podpořit ty, kdo káží evangelium, v tomto případě bych podpořil skutečné evangelisty (Kornelius Nowak,činnost zdravotně misijní-např.Uhrina, knižní evangelisty, některé jednotlivce) na 2.místě
Mike napísal:Ako som napísal na začiatku, rád podporím toho, kto skutočne hlása evanjelium. Ale môj kazateľ to určite nie je.
A čo tak bratia podporiť neadventistických evanjelistov? Podporili by ste napríklad brata Barkóciho v jeho evanjelizačnej práci alebo ste ochotní podporiť len evanjelistov čo "kopú" za vlastných tím. Dokázali by ste podporiť evanjelistu, ktorí privádza duše k Ježišovi, aj keď z nich ich nerobí asd? Je to pre vás dôležité, či novoobrátený spasený človek bude adventista s totožnou vieroukou ako vy, alebo by ste ho mali za brata a tešili sa z každého nového Ježišovho nasledovníka aj keby bol nejaký iný -ista a chodil do zhromaždenia v nedeľu? Tiež si myslíte ako EGW, že ak takýto človek bude mať znamenie šelmy a preto iba takých evanjelistov, ktorí mu implantujú vierouku asd so správnym bohoslužobným dňom?
To nie je výzva a ani agitácia v prospech Barkóciho. Iba ma zaujíma na to váš názor ako bratov adventistov.

Guy
Kontaktovať používateľa:

A čo tak bratia podporiť neadventistických evanjelistov? Podporili by ste napríklad brata Barkóciho v jeho evanjelizačnej práci alebo ste ochotní podporiť len evanjelistov čo "kopú" za vlastných tím. Dokázali by ste podporiť evanjelistu, ktorí privádza duše k Ježišovi, aj keď z nich ich nerobí asd?
A přečo nie ? Veď ten Kornelius nerobil evanjelizáciu cez adventistov, ale cez malú cirkvu v Chebe (Vinice Cheb). Možno je to už iné.
Teraz sme skončili biblické úlohy, posledné téma bolo charitatívna práca. Keď sa pozriem, v našom meste ju robí vlastne iba katolická církev. I na stránkách Adry bolo, že ak príde človek, ktorý potrebuje ubytovanie (žena, ktorú vyhodil muž aj s dieťaťom), nemáme ako adventisti kapacitu jej pomocť a web odkazoval na Charitu katolíkov...ak sme súdny, možme jich podporiť v tejto činnosti. Aj tá charita je evanjelizácia.

Neregistrovaný

Guy ::good:: ::good:: ::good::

Julka

Neprečítaný príspevok od používateľa Julka »

Trochu přeháníš bratře.Nedávám desátky už delší čas, když jsem poznal, že to není biblické. Nikdo mne kvůli tomu nepronásleduje, nikdo mně každý týden nebombarduje, byl jsem členem v několika sborech, nevzpomínám si na to, že by někdo řešil desátky jiných. Tvoje představa je tedy zcela chybná.To neznamená, že nepodporuji to, co považuji za skutečnou misii a podporu chudších.
Dát peníze na provoz je správné a každá solidní církev a nejen církev, to dělá. V modlitebnách se topí, svítí, kupují se třeba dary na narozeniny, pomůcky dětem,občas je potřeba něco opravit. To samé je u zahrádkářů, chovatelů, skautů, fotbalovém klubu.
Člověk má dát podle možností a ochoty, někdo dá peníze, jiný umí zpívat nebo kázat, nebo vše dohromady.
Sám si zvol žebříček priorit, protože když dáváš lidem, dáváš Bohu, když sloužíš lidem, sloužíš Bohu.
Já bych to biblicky viděl takto:
-v NZ není pokyn pro církev vybírat desátky
-je tam ale o podpoře vdov, sirotků a nuzných (to vidím na 1.místě)
-podpořit ty, kdo káží evangelium, v tomto případě bych podpořil skutečné evangelisty (Kornelius Nowak,činnost zdravotně misijní-např.Uhrina, knižní evangelisty, některé jednotlivce) na 2.místě
-je zřejmé, že je potřeba dát na provoz sborové budovy, přes negativa je to místo, kde se čte Boží slovo (3.místo)

Biblicky dávali Židé každého 3.roku desátek pro chudé, každého 7.roku měli zřejmě desátkové prázdniny, nedávali nic.Desátek se dával pouze část z roku, kdy byla úroda. Kdybychom toto všechno zohlednili, myslím, že se dostaneme v procentech na asi méně, než 5% příjmu.[/quote]
Pri krste adventista slubuje, ze bude cirkev podporovat desiatkami. Takze porusujes svoj slub. A okrem toho ja som prenasledovana za to, ze si myslim, ze nie je biblicke davat desiatky casd a riesi sa to. V nasom zbore to nefunguje tak, ze kazdy prispeje cim moze.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní