Víra versus věda

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Rastislav

Re: Víra versus věda

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

Neregistrovaný napísal: 20 Jan 2021, 11:27Stvoření před 6000 lety tím není dotčeno, nakonec to není "víra" adventistů nebo jiných, ale tak tomu věřili Hebrejci tisíce let. Teprve s moderními naukami (zvláště ateistickými) přišlo zpochybnění nejen stvoření, ale i jeho datování.
Argument že takto to veril aj niekto iný, je smiešny a používali sme ho ako malí chlapci na podporu svojich tvrdení.
A co ostatní protestantské církve? Co myslíš očima a ušima ? Že by neměly věřit ve stvoření?
nepsal jsem o tom, že evangelíci nutně věří v 6000 let, ale obecně, že věří ve stvoření.
Máš čiernobiele videnie. Delíš ludí na tých čo veria v stvorenie tj. podľa teba za 6 dní tj pred cca 6000 rokmi vs. evolúciou čiže neveriaci v Boha.
Vôbec nepripúštaš že by niekto veril na stvorenie inak a normálne som prekvapený že to nevieš. preto som dal ten link na tú diskusiu kde to kazatel Cirkvi Bratskej vysvetluje. Teraz mi napadol výraz riadený vývoj. Naschvál som nepoužil slovo evolúcia lebo toto slovné spojenie nás (CASD) hneď v mysli hodí do krabice → evolúcia neveriaci v Boha.
Ešte raz opakujem takto to verí 90% možno viac protestantských cirkví. Veria v stvorenie ale nie doslovné za 6 dní lusknutím prstov ako Adventisti a Jehovisti. takto tomu napr. veria v Cirkvi Bratskej.https://youtu.be/E62l5pzH3VU?t=6217
Tvrzení, které připisuješ adventistům a svědkům, tedy že od "vymodelovania" prveho človeka Bohom ludia zvládajú stavať pyramídy a potom sa za 2000 rokov posunú len o málo" je pouze v Tvé hlavě. Nevím o tom, že by se adventisté nad malým progresem technického pokroku mezi rokem 3000-1000 př.n.l.nějak zabývali.
Trochu si ma nepochopil ale nevadí.
Nemusíš kvůli tomu volat pozdě večer farářovi.
Zostal som zaskočený tvojou istotou s ako si to písal, a až keď som si overil že to neni pravda tak som si sám sebe vyčítal ako ma Adventisti zase napálili, dobre viem že klamú aj tak sa nechám nachytať. ::noo:: ::noo:: ::noo::

Ako akt zmierenia ti posielam figúrku z Hohle fels vyrezanú zo slonoviny - mamutoviny ktorú archeologovia datovali na 30 - 40 tis pr. Kr.
Adventisti tvrdia že metódu ktorú používajú je zlá a že oni majú knihu ktorá hovorí že figúrka má 4 - 3 tis pr Kr.

Obrázok

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

stvoření před 6000 lety tím není dotčeno, nakonec to není "víra" adventistů nebo jiných, ale tak tomu věřili Hebrejci tisíce let. Teprve s moderními naukami (zvláště ateistickými) přišlo zpochybnění nejen stvoření, ale i jeho datování.
Argument že takto to veril aj niekto iný, je smiešny a používali sme ho ako malí chlapci na podporu svojich tvrdení.
Vidím Rastislave, že jsi nasadil urážlivý tón, tak se s tím nějak popasuju. To, že až do poloviny 19.století věřili lidé v mladý stvořený svět, je pravda. Stále poukazuji na to, zda lidé, kteří věří v stvoření života před 6000 lety, mají legitimní důvody pro svou víru. Moderní názory na dlouhé stáří stvoření jsou tedy pouze asi 150 let staré, tisíce let se věřilo jinak.
Máš čiernobiele videnie. Delíš ludí na tých čo veria v stvorenie tj. podľa teba za 6 dní tj pred cca 6000 rokmi vs. evolúciou čiže neveriaci v Boha.
Vôbec nepripúštaš že by niekto veril na stvorenie inak a normálne som prekvapený že to nevieš. preto som dal ten link na tú diskusiu kde to kazatel Cirkvi Bratskej vysvetluje. Teraz mi napadol výraz riadený vývoj. Naschvál som nepoužil slovo evolúcia lebo toto slovné spojenie nás (CASD) hneď v mysli hodí do krabice → evolúcia neveriaci v Boha.
Ešte raz opakujem takto to verí 90% možno viac protestantských cirkví. Veria v stvorenie ale nie doslovné za 6 dní lusknutím prstov ako Adventisti a Jehovisti. takto tomu napr. veria v Cirkvi Bratskej.
Myslím, že mi připisuješ to, co sám děláš. Nerozdělil jsem si lidi podle víry ve stvoření, kde jsi to u mne zaznamenal? Dokonce jsem ani nenapsal, jak tomu věřím já! Jsi zaslepený, ale pokračujme. Nejen připouštím ale i vím, že většina kreacionistů věří v delší data a v nějakou formu vývoje. Já bych to spíše popsal, že Stvořitel dal na začátku do organismů možnost "vývoje", nebo lépe řečeno progrese, druhovosti atd. v genetice.
Že tomu věří 90% křesťanů je možné, ale tento argument je směšný a používali jsme ho jako malí chlapci na podporu svých tvrzení. :D
Bůh mohl stvořit skutečně lusknutím prstů (tedy okamžitě), jak bible naznačuje v Gen 1 i jinde. SJ to mají jinak, než asd, to by jsi si měl zjistit.
Nejznámější web o kreacionismu provozuje člen CB.
Ako akt zmierenia ti posielam figúrku z Hohle fels vyrezanú zo slonoviny - mamutoviny ktorú archeologovia datovali na 30 - 40 tis pr. Kr.
Adventisti tvrdia že metódu ktorú používajú je zlá a že oni majú knihu ktorá hovorí že figúrka má 4 - 3 tis pr Kr.
Děkuji, určitě mají k datování nějaké vysvětlení. Taky Ti posílám jako akt smíření figurku z Čech
Věstonická venuše.jpg
, je tedy o něco mladší a z pálené hlíny (prý 25-29000 let) a tak je na ní vidět ten pokrok, že za 10 000 let se už lidé naučili opracovávat materiál lépe.
Prílohy
Věstonická venuše.jpg

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Rastislav napísal: 24 Jan 2021, 21:38
Musím ti napísať, že chodím do CB, ale ty poukážeš práve na toho kazateľa, ktorý zišiel z cesty.

Ale nie o tom som chcel písať

Tak teda evolučná teória vzniku života a druhov, teda ako ju chápu vedci, nie je podopretá žiadnými dôkazmi, aby to už nebola len teória, ale fakt. Evolúcia hmoty, evolúcia v prírode, kedy samovoľne a náhodne vzniká život z neživej hmoty a následne vznikajú rôzne druhy živočíchov a rastlín, stojí bez akýchkoľvek vedeckých dôkazov. Je to teda vždy len teória, bez dôkazov. Dokonca majú problém s definíciou, čo je to život, alebo – čo je to druh. Potom, ako vznikol samovoľne a náhodne život z neživej hmoty a aj rôzne druhy živočíchov a rastlín, tak to vychádza len z nepotvrdených teórii a hypotéz. Pri svojej nekonečnej domýšľavosti, samovoľný a náhodný vznik života z neživej hmoty berú, ako nejaký neotrasiteľný fakt a to je predsa nevedecké, keďže veda stojí na opakovaných dôkazoch. Všetko následné, čo je založené na tejto domýšľavosti a rôznych teóriách, že život vznikol náhodne a samovoľne z neživej hmoty a tým aj všetky druhy živočíchov a rastlín je týmto poznačené.

Veda nedokáže vysvetliť ako je možné, že v genetickej výbave živočíchov a rastlín sú dané aj reprodukčné bariéry - nevýhody a to je obrovský a zložitý balík protiopatrení a nie len výhody, ktoré samozrejme každý živočích využíva, ako sa len dá. No je nedobrovoľne obmedzovaný množstvom nevýhod. Každý druh živočícha a rastliny bol stvorený Bohom a do vienka každému druhu boli dané výhody, ale aj reprodukčné bariéry – dané nevýhody, aby bola dosiahnutá rovnováha v prírode.

Ak pod evolúciou rozumieme prispôsobovanie sa prostrediu v rámci už Bohom daných možnosti – výhod a nevýhod v genetickej výbave u každého druhu rastlín a živočíchov, tak žiadny problém nevidím a takéto prispôsobenie aj stále beží. Každý druh sa prispôsobuje v rámci Bohom daných možností vo variabilite v rámci druhu. Teda každý druh má dané výhody, ako aj nevýhody – ako sú reprodukčné bariéry rôzneho druhu. Boh predvídavo zakomponoval tieto možností, do genetickej výbavy živočíchov a rastlín , teda výhody aj nevýhody, aby sa udržiavala rovnováha v prírode. Zoberme si také reprodukčné bariéry, ktoré sú taktiež dané, no a to predsa obmedzuje živočícha, alebo rastlinu v reprodukcii a nie len v reprodukcii.

Je to obrovský a zložitý balík protiopatrení v genetickej výbave živočíchov a rastlín a neobmedzuje sa len na to, aby sa nemohli páriť navzájom niektoré druhy, ale je tam zahrnutý rámec napr. dĺžky života, obmedzený čas a doba párenia, rituál párenia, často aj smrť živočícha po párení, existencia dvoch pohlaví a nutnosť hľadať partnerku atd. atd.
Každý živočích sa snaží využívať vlastné výhody na maximum, ale nie nevýhody. Súčasne je nedobrovoľne obmedzený rôznymi bariérami v jeho genetickej výbave.

Ak by sme uvideli zmysel všetkých génov, ich možných aktívnych kombinácii, epigenetických značiek samca a samičky nejakého živočícha, teda kedy, za akých okolností sa nalepia, na akú úroveň sa aktivujú, teda ak by sme rozumeli celému návodu, čo sa má robiť z vybranými génmi vtedy a vtedy, za akých okolností a do akej úrovne, tak by sme uvideli všetky možnosti a kombinácie možnosti prispôsobenia sa toho, ktorého druhu.

Uvideli by sme nespočetné množstvo variability plemien napríklad psov, no a uvideli by sme aj dané bariéry, ktoré bránia, aby sa nevyvinul zo psa nejaký iný druh živočícha ako napr. mačkopec. Alebo naopak, uvideli by sme aj takúto danú možnosť a na základe toho by sme mohli povedať, že za určitých okolností sa vyvinie mačko - pes. No táto možnosť prechodu z jedného druhú na úplne iný druh musí byť daná vopred. Ináč by nič také nikdy nemohlo vzniknúť. No evolucionisti to nikdy nepripustia.

Teda by sme uvideli, že tieto evolučné zmeny by nastávali vždy iba v rámci týchto dopredu daných možností daných Bohom v rámci druhu.

V žiadnom prípade sa toto nemôže diať náhodnými chybami v replikácii, lebo by to muselo byť nesmierne množstvo náhodne nadväzujúcich logických chýb, ktoré by viedli k inému druh živočícha, čo je nemysliteľné. Potom chyby, by neboli chybami. Ani dlhý čas to nemôže vyriešiť, nakoľko čas pre evolúciu chyb neexituje, nakoľko každá chyba vedie k ďalšej chybe a zániku. Nič nemôže prekročiť daný rámec prispôsobenia a teda v žiadnom prípade ani chyby v replikácii to neprekročia. Sú totiž dané poistky v genetickej výbave rastlín a živočíchov, aby k tomu nedochádzalo. Musel by sa zmeniť rámec a to všetko následné a nadväzujúce, no nie náhodne, ale vedome.

Je to podobné, ako keď programátor pri vývoji autonómneho auta musí najprv zadať do softvéru pravidlá cestnej dopravy - rámec, následne musí mať skúsenosti z dopravy a vo svojej predvídavosti najprv zadať okrem pravidiel cestnej dopravy ( to sú v podstate bariéry - obmedzenie, ktoré musí auto dodržiavať) aj všetky možné dopravné situácie potrebné na prispôsobenie sa momentálnej dopravnej situácii. To prispôsobenie sa musí diať vždy v rámci týchto obmedzení – pravidiel cestnej dopravy. Ak ten rámec by programátor vopred nezadal do softvéru a nezadal by ani možnosti prispôsobenia sa pri rôznych dopravných situáciách, tak auto havaruje – ide do šrotu. Auto bude vždy tak spoľahlivo jazdiť bez vodiča, do akej miery je veľký rámec prispôsobenia sa všetkým možným dopravným situáciám, no v rámci pravidiel cestnej dopravy, zadanými programátorom.

Rastislav

Viktorrealita napísal: 27 Jan 2021, 12:45Evolúcia hmoty, evolúcia v prírode, kedy samovoľne a náhodne vzniká život z neživej hmoty a následne vznikajú rôzne druhy živočíchov a rastlín, stojí bez akýchkoľvek vedeckých dôkazov.
Už pred týždňom som si povedal že na Viktora nikdy nebudem reagovať. Ale vidím že ihla na gramofónovej platni sa zasekla a je tam hlboká ryha.
Ja som nikdy netvrdil a ani tu na fóre nikto nič netvrdil o samovolnom náhodnom vzniku života. Máš ten istý problém ako pán Neregistrovaný.

Neregistrovaný

Máš ten istý problém ako pán Neregistrovaný.
Pán Neregistrovaný netvrdil, že Rastislav tvrdí, že život vznikl samovolně. Takže Rastislav, nevymýšlaj.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Rastislav napísal: 30 Jan 2021, 20:08
Neber to osobne. Píšem v čom vidím evolúciu a ako ju chápem:

Ak pod evolúciou rozumieme prispôsobovanie sa prostrediu v rámci vopred Bohom daných možnosti – výhod a nevýhod v genetickej výbave u každého druhu rastlín a živočíchov, tak žiadný problém nevidím a takéto prispôsobenie aj stále beží. Každý druh sa prispôsobuje v rámci Bohom daných možností a teda vo svojej danej variabilite, no jedine v rámci druhu. Nový druh sa nemôže za žiadných okolností vyvinuť mimo týchto vopred Bohom daných možností a teda chybami v replikácii. Boh je Stvoriteľ všetkých druhov rastlín a živočíchov.

Ak to tak nevidíš, tak napíš, ako to ty chápeš.

Terajší prevládajúci názor na evolúciu totiž vylučuje Stvoriteľa - Boha, ako osobného Boha. Namiesto Boha si dosadzujú hocičo a robia zo stvorenia - z hmoty a náhody nejakého svojho neosobného bôžika pred ktorým sa už nemusia zodpovedať za svoj život.

Deťom sa v školách vštepujú úplne prevrátené veci a nepočul som, aby sa evolúcia vyučovala v tom zmysle, ako som to napísal.
Naposledy upravil/-a Viktorrealita v 31 Jan 2021, 18:51, upravené celkom 2 krát.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Neregistrovaný napísal: 24 Jan 2021, 22:46 To, že až do poloviny 19.století věřili lidé v mladý stvořený svět, je pravda. Stále poukazuji na to, zda lidé, kteří věří v stvoření života před 6000 lety, mají legitimní důvody pro svou víru. Moderní názory na dlouhé stáří stvoření jsou tedy pouze asi 150 let staré, tisíce let se věřilo jinak.

Pokud se k tomu mohu vyjádřit tak nevnímám, že lidé před 150 lety aktivně vypočítávali roky ke stvoření. Mám za to, že je to modernější fenomén. Vypočítávat rody obsažené v Bibli a podle toho se dopočítávat počátku.

Rastislav

Neregistrovaný napísal: 31 Jan 2021, 09:50 Pán Neregistrovaný netvrdil, že Rastislav tvrdí, že život vznikl samovolně. Takže Rastislav, nevymýšlaj.
Nepochopil si ma. Mal som na mysli źe tiež poznáš len dve varianty. Darwinova evolucia alebo doslovné stvorenie za 6 dní.

Neregistrovaný

Nepochopil si ma. Mal som na mysli źe tiež poznáš len dve varianty. Darwinova evolucia alebo doslovné stvorenie za 6 dní.
Ani náhodou. V Darwinovu evoluci opravdu nevěřím, věřím v dílo Stvořitele. Moje nadhozená otázka byla, zda je legitimní věřit v šestidenní stvoření.
Je mi jasné, že víra v šestidenní stvoření je základem učení asd, zatímco ostatní křesťané věří většinou v delší období nebo i částečně v evoluci.

Tom

Re: Viera versus veda

Neprečítaný príspevok od používateľa Tom »

Rastislav napísal: 24 Jan 2021, 21:38 Ešte raz opakujem takto to verí 90% možno viac protestantských cirkví. Veria v stvorenie ale nie doslovné za 6 dní lusknutím prstov ako Adventisti a Jehovisti
Doslovné vnímanie starej zmluvy, toto je vlastne zásadný rozdiel medzi adventistami a ostatnými kresťanmi ktorý som si nikdy neuvedomil. Tým je vlastne nasmerované celé učenie adventizmu. Ani kázne v protestantských cirkvách starú zmluvu moc nerozoberajú. Adventisti berú doslovne celú starú zmluvu ?

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných