Čo sa stalo 600 - 400 p.n.l

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Re: Čo sa stalo 600 - 400 p.n.l

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Realista napísal: 02 Apr 2020, 02:07 Ne, nepopsal jsem žádný New Age (znají křesťané i jiný termín pro odlišné názory nebo vše hrnete pod tento pojem jak se vám zlíbí), diskutujeme o gnózi, která ideově vychází z orientální (indické) vize světa a která je jedním ze dvou zdrojů křesťanství. Dobro je vše co buduje mír a pokoj mezi lidmi a vytváří harmonický životní prostor. Je úkolem člověka vytvářet prostor pro mír uprostřed přírodního boje o přežití, neboť původ člověka je nebeský (shora). Pravda je shoda tvrzení se skutečností, v širším smyslu skutečnost sama o sobě. Láska v nejvyšším smyslu je nesobeckost, vyjadřuje vztah k sobě a ke světu nezakalený potřebami ega a jeho gravitací. Měřítka pro dobrého člověka jsem popsal jasně. Vztahuje sám sebe k dobru, pravdě a lásce ne ke zlu, lži a nenávisti - tedy ke kriminalitě. Mravní zákon má v sobě, ne někde v knize. Co bys chtěl víc? Ty potřebuješ mít mravní kodex někde zapsaný, aby ses choval mravně? Nevíš to sám od sebe, nejsi v kontaktu s vnitřním člověkem?

Zajímavé, ale ....
Dá se tedy chápat, že tvoji rodiče do tebe nevložili žádné zásady?
Tak tedy i ty pokud máš děti, nevkládáš do nich žádné zásady
a budeš čekat, až oni objeví v sobě toho vnitřního člověka?
A když neobjeví, jaký bude jejich život?

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

Dobrá otázka. Vnitřního člověka rozvíjíme celý život, anebo jej také můžeme zahlušit. Člověk jednotlivec je součástí lidstva, není to tak, že by žil ve vzduchoprázdnu jen v kontaktu sám se sebou. Do svých dětí vkládáme to co pro ně považujeme za nejlepší. Nejvíc ale dítě přebírá naše vzory chování, tedy jde o příklad, o to jak jednáme, o co se zajímáme, čím žijeme. V křesťanství je celá řada pozitivních hodnot, ale také obsahuje nauku o vrozené hříšnosti a vině. Je to jako s poloplnou a poloprázdnou sklenicí. Někdo člověka vnímá jako hříšníka, který se občas dopustí dobra... Někdo zase vidí dobrého člověka, který občas chybuje a tím se učí. Mě je bližší druhý pohled, tj. hledat, rozvíjet a bránit kvality dobrého člověka a k tomu vedu i své děti, ale bude to jejich život a jejich zodpovědnost jak ho povedou, k čemu se přikloní. Je období, kdy si (některé) dítě začne klást otázky a reflektovat sebe ve vztahu ke světu, k tomu musí dozrát. Pokud mu vložím definitivní odpovědi do hlavičky předčasně, bude to pro něj prospěšné? Vždyť já se nakonec mohu mýlit... Tak bych svůj omyl, svoji vizi vkládal do někoho druhého jako pravdu, když ještě není mentálně zralé to promyslet a to nechci... Takže abych to shrnul: Je prospěšné podporovat v dítěti jeho dobré vlastnosti a tlumit ty špatné.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Nejsem si jistý jestli momentální naše tématika splňuje představy zakladatele tohoto vlákna.

Tak tedy jenom krátce.
Ten příklad s polo-prázdnou a polo-plnou je jen malým zlomkem pohledu nebo řešení.
Zrovna tak je možné uvést příklad o kapce cyankali ve sklenici s vodou. Následně se zeptat jestli je nápoj s kapkou jedu polo-otrávený nebo polo-léčivý? Jak se rozdělí ten obsah na otrávený a neotrávený?
Člověk tedy potřebuje širší, obsáhlejší a kompletnější vhled do dané problematiky.
Křesťanství neučí jen o zlém člověku - to je jen laciné zkreslení.

Realista
Kontaktovať používateľa:

ambassador napísal: 04 Apr 2020, 08:01 Jak se rozdělí ten obsah na otrávený a neotrávený?
To není zas tak složité...

Exodus 12:29 Když nastala půlnoc, pobil Hospodin v egyptské zemi všechno prvorozené, od prvorozeného syna faraónova, který seděl na jeho trůnu, až po prvorozeného syna zajatce v žalářní kobce, i všechno prvorozené z dobytka.

Matouš 11,29 Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorného srdce: a naleznete odpočinutí svým duším.
ambassador napísal: 04 Apr 2020, 08:01Člověk tedy potřebuje širší, obsáhlejší a kompletnější vhled do dané problematiky.
Širší objektivnějsí vhled nelze získat bez odstupu od předmětu věření.
ambassador napísal: 04 Apr 2020, 08:01 Křesťanství neučí jen o zlém člověku - to je jen laciné zkreslení.
A někdo tvrdil, že křesťanství učí jen o zlém člověku? Je dobré číst co kdo přesně píše a na to pak reagovat. Pak snadno dochází k lacinému zkreslení.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Označil jsem snad přímo tebe? Psal jsem o určitém jednostranném směru posuzující křesťanství. Nepřipisuji křesťanství jednostranně pouze zásluhy. Křesťanství jsou živí lidé, kteří nějak produkují nebo praktikují křesťanství. Ten mix je určitým společným vytvořeným obrazem křesťanství.
Je-li nějaký obraz řemeslnosti, tak ani sebelepší odborník a praktik se nemůže vyčlenit z celkového obrazu o nějaké konkrétní řemeslnosti.
Může být dobrý řemeslník, vždy se však najdou lidé, kteří se pro svou negativní zkušenost s tím řemeslem budou dívat negativně. Jen proto, že mají s tím už negativní zkušenost. Tak je to i s křesťanstvím.
Stále vnímám, že v nás dřímají i zlé sklony .......... Biblické křesťanství ukazuje na zdroj trvalé změny.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Návštěva neognostika na tomto webu je zajímavá, ne však překvapivá. Dnešní doba znamená ožití starých nauk, dá se říci, že je to takové "znamení času". Znovu se objevují staré filosofie, která naprosto převrací biblickou zvěst, stačí se podívat na videa s Janem Kozákem, zástáncem gnosticismu. Ten zřetelně vyjadřuje nauky gnosticismu, které zde Realista představuje.Zdá se, že se za ty 3-4 lety posunul, připomenu některé jeho starší příspěvky:
Hmotný svět je vůči životu naladěn nepřátelsky. Tento rozpor se nedá dost dobře vysvětlit dobrým bohem, který stvořil hmotu a vdechli jí život. V rámci náboženských představ vede smysluplné vysvětlení vždy k nějaké formě dualismu.
To byl první příspěvek z vlákna, které založil o Problému fyzického zla.Samozřejmě, souhlasit se s tím nedá.
Hmotný svět bez fyzického zla je možný, ale není v něm možný život. Všechny procesy v hmotném světě (entropie, oxidace, gravitace...) působí člověku fyzické zlo (jinými slovy utrpení). Jistě existuje východisko z tohoto dilematu. O smysluplnou reflexi se v rámci křesťanství pokusili gnostikové
Je zajímavé, že plně se ke gnosi přihlásil teď.
Aby člověk přijmul ortodoxní křesťanské dogma, musí přijmout předpoklady a závěry, které odporují zdravému rozumu a zkušenosti. Křesťanství je výlučné náboženství, tedy odmítá všechny ostatní náboženství jako "ďáblovy falzifikáty". Pokud je spása možná jen skrze přijetí Ježíše Krista jako externího spasitele dle křesťanského mýtu, tak musí být potlačen rozum. To je ale v protikladu s dalším křesťanským předpokladem, že člověk byl stvořen Bohem jako rozumná bytost.
To samozřejmě pravda není, je to lež. Člověk byl stvořen jako rozumná bytost,

Kód: Vybrať všetko

aby rozlišoval
a odmítnul falešné nauky. Gnosticismus je jedním z nich.
V zásadě jsem naturalista (metodologický) a monista, ale vnímám i zdánlivý dualismus universa. Všechno co skutečně existuje je duchovní podstaty. Projevený stvořený svět je iluzí. Tedy i fyzické zlo je iluzí. Proto zdánlivý dualismus. Zde mám blízko k advaitě.
Fyzické zlo je údajně iluzí, no, snad se tedy nebude Realista rmoutit, když opilý řidič porazí jeho děti-vždyť stvořený svět je iluze a zlo taky.
Ne, nepopsal jsem žádný New Age (znají křesťané i jiný termín pro odlišné názory nebo vše hrnete pod tento pojem jak se vám zlíbí), diskutujeme o gnózi, která ideově vychází z orientální (indické) vize světa a která je jedním ze dvou zdrojů křesťanství.
Společných prvků gnose a New age je mnoho-čerpají z východní mystiky,mluví oba o "pravém poznání", zasvěcencích snižují Krista na stejnou úroveň jako je Buddha a Mohamed, nesmrtelnosti bez Boha, božském ohni v člověku..prostě spojitostí je velmi mnoho, ne že nejsou. Ježíš neučil tajně, nevybral si žádné zasvěcence. A gnoze není rozhodně zdroj křesťanství, naopak, je namířena naprosto proti křesťanství, snaží se dát "poznání" na místo Ježíše, člověka na místo Boha.
Láska v nejvyšším smyslu je nesobeckost, vyjadřuje vztah k sobě a ke světu nezakalený potřebami ega a jeho gravitací. Měřítka pro dobrého člověka jsem popsal jasně. Vztahuje sám sebe k dobru, pravdě a lásce ne ke zlu, lži a nenávisti - tedy ke kriminalitě. Mravní zákon má v sobě, ne někde v knize. Co bys chtěl víc? Ty potřebuješ mít mravní kodex někde zapsaný, aby ses choval mravně? Nevíš to sám od sebe, nejsi v kontaktu s vnitřním člověkem?
Zákony jsou potřebné a provází lidstvo od počátku-proč? Protože by si každý představoval pravdu a lásku podle sebe. To vidíme dnes ve společnosti, ale i historii. Nacisté viděli jako dobré a pravdivé (správné) vyvraždit Židy, katoličtí hodnostáři tvrdili, že kacíři nemají žádná práva a je třeba je vyhladit, stoupenci New age již dnes hrozí lidem, kteří nepřijmou jejich ideje vyhlazením. Bůh, který stvořil svět dal zákony a sám se projevil jako Pravda a Láska v Kristu. To je nejvyšší představení těchto hodnot. Ve světle Božích zákonů je hned vidět, jak se věci mají.Píšeš o mravním zákonu v sobě samém-co to je? je-li to zákon, jaká má podobu, jak rozlišíš, co se dobré a co ne?
Vidím to asi takto-víceméně jsem rád, že se ukázalo, "za koho kopeš", jsou to gnostici.Lze čekat v diskuzi další aspekty tohoto učení, nalezení "pravých" evangelií, "pravé" poznání, vyzdvihování hinduistických véd, vymanit se z "nevědění" apod. (jak podobné hnutí Nového věku). Za sebe mohu napsat-nic nového pod sluncem, prakticky všechny falešné nauky tvrdí, že se člověk může stát bohem a mít nesmrtelnost, to provází lidstvo od počátku. Přesně, jak je popsáno v Genesis 3. Cílem je odvrátit od Krista, ten v gnosi nehraje téměř žádnou roli. Maximálně takovou, jakou ve filmu Šifra Mistra Leonarda, ale to už je jiná kapitola.

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Hosť napísal: 04 Apr 2020, 14:38 Návštěva neognostika na tomto webu je zajímavá, ne však překvapivá. Dnešní doba znamená ožití starých nauk, dá se říci, že je to takové "znamení času". Znovu se objevují staré filosofie, která naprosto převrací biblickou zvěst, stačí se podívat na videa s Janem Kozákem, zástáncem gnosticismu. Ten zřetelně vyjadřuje nauky gnosticismu, které zde Realista představuje.Zdá se, že se za ty 3-4 lety posunul, připomenu některé jeho starší příspěvky:
Hmotný svět je vůči životu naladěn nepřátelsky. Tento rozpor se nedá dost dobře vysvětlit dobrým bohem, který stvořil hmotu a vdechli jí život. V rámci náboženských představ vede smysluplné vysvětlení vždy k nějaké formě dualismu.
To byl první příspěvek z vlákna, které založil o Problému fyzického zla.Samozřejmě, souhlasit se s tím nedá.
Hmotný svět bez fyzického zla je možný, ale není v něm možný život. Všechny procesy v hmotném světě (entropie, oxidace, gravitace...) působí člověku fyzické zlo (jinými slovy utrpení). Jistě existuje východisko z tohoto dilematu. O smysluplnou reflexi se v rámci křesťanství pokusili gnostikové
Je zajímavé, že plně se ke gnosi přihlásil teď.
Aby člověk přijmul ortodoxní křesťanské dogma, musí přijmout předpoklady a závěry, které odporují zdravému rozumu a zkušenosti. Křesťanství je výlučné náboženství, tedy odmítá všechny ostatní náboženství jako "ďáblovy falzifikáty". Pokud je spása možná jen skrze přijetí Ježíše Krista jako externího spasitele dle křesťanského mýtu, tak musí být potlačen rozum. To je ale v protikladu s dalším křesťanským předpokladem, že člověk byl stvořen Bohem jako rozumná bytost.
To samozřejmě pravda není, je to lež. Člověk byl stvořen jako rozumná bytost,

Kód: Vybrať všetko

aby rozlišoval
a odmítnul falešné nauky. Gnosticismus je jedním z nich.
V zásadě jsem naturalista (metodologický) a monista, ale vnímám i zdánlivý dualismus universa. Všechno co skutečně existuje je duchovní podstaty. Projevený stvořený svět je iluzí. Tedy i fyzické zlo je iluzí. Proto zdánlivý dualismus. Zde mám blízko k advaitě.
Fyzické zlo je údajně iluzí, no, snad se tedy nebude Realista rmoutit, když opilý řidič porazí jeho děti-vždyť stvořený svět je iluze a zlo taky.
Ne, nepopsal jsem žádný New Age (znají křesťané i jiný termín pro odlišné názory nebo vše hrnete pod tento pojem jak se vám zlíbí), diskutujeme o gnózi, která ideově vychází z orientální (indické) vize světa a která je jedním ze dvou zdrojů křesťanství.
Společných prvků gnose a New age je mnoho-čerpají z východní mystiky,mluví oba o "pravém poznání", zasvěcencích snižují Krista na stejnou úroveň jako je Buddha a Mohamed, nesmrtelnosti bez Boha, božském ohni v člověku..prostě spojitostí je velmi mnoho, ne že nejsou. Ježíš neučil tajně, nevybral si žádné zasvěcence. A gnoze není rozhodně zdroj křesťanství, naopak, je namířena naprosto proti křesťanství, snaží se dát "poznání" na místo Ježíše, člověka na místo Boha.
Láska v nejvyšším smyslu je nesobeckost, vyjadřuje vztah k sobě a ke světu nezakalený potřebami ega a jeho gravitací. Měřítka pro dobrého člověka jsem popsal jasně. Vztahuje sám sebe k dobru, pravdě a lásce ne ke zlu, lži a nenávisti - tedy ke kriminalitě. Mravní zákon má v sobě, ne někde v knize. Co bys chtěl víc? Ty potřebuješ mít mravní kodex někde zapsaný, aby ses choval mravně? Nevíš to sám od sebe, nejsi v kontaktu s vnitřním člověkem?
Zákony jsou potřebné a provází lidstvo od počátku-proč? Protože by si každý představoval pravdu a lásku podle sebe. To vidíme dnes ve společnosti, ale i historii. Nacisté viděli jako dobré a pravdivé (správné) vyvraždit Židy, katoličtí hodnostáři tvrdili, že kacíři nemají žádná práva a je třeba je vyhladit, stoupenci New age již dnes hrozí lidem, kteří nepřijmou jejich ideje vyhlazením. Bůh, který stvořil svět dal zákony a sám se projevil jako Pravda a Láska v Kristu. To je nejvyšší představení těchto hodnot. Ve světle Božích zákonů je hned vidět, jak se věci mají.Píšeš o mravním zákonu v sobě samém-co to je? je-li to zákon, jaká má podobu, jak rozlišíš, co se dobré a co ne?
Vidím to asi takto-víceméně jsem rád, že se ukázalo, "za koho kopeš", jsou to gnostici.Lze čekat v diskuzi další aspekty tohoto učení, nalezení "pravých" evangelií, "pravé" poznání, vyzdvihování hinduistických véd, vymanit se z "nevědění" apod. (jak podobné hnutí Nového věku). Za sebe mohu napsat-nic nového pod sluncem, prakticky všechny falešné nauky tvrdí, že se člověk může stát bohem a mít nesmrtelnost, to provází lidstvo od počátku. Přesně, jak je popsáno v Genesis 3. Cílem je odvrátit od Krista, ten v gnosi nehraje téměř žádnou roli. Maximálně takovou, jakou ve filmu Šifra Mistra Leonarda, ale to už je jiná kapitola.
Problém je Hoste v tom, že názory Realisty, nebo gnostiků až new age jsou obsaženy i v bibli.
Že Lidé jsou Bohové
Že lidé mají být jedno s Bohem i Kristem
Že Lidem Bůh stvořitel dal spolu s Kristem vše
Že mají mysl Kristovu
Že jsou jako on
Že tajemství evangelia je Kristus v nás
Že Slávu, kterou dal Otec Ježíši, dal Ježíš dál lidem

Ano k nalezení je v bibli vícero pohledů na teologii postavení člověka vůči Bohu a to často protichůdných
A ta protichůdnost mate čtenáře a nutí je přemýšlet a pokládat otázky, který z výkladů dává smysl a je v souladu s jejich srdcem a svědomím.
A rozhodně z některých textů vyplývá, jakoby Ježíš šel ukázat lidem cestu jak jej ve všem napodobit a jak vlastně sám žádnou vlastní moc a výhodu proti lidem nepoužil.

Potom by se podobal představení Budhy v učení Budhismu.
Bylo by to snadné kdyby vše bylo jasné a černobílé, ale ono podle mne není, jen někteří to tak radši vidí.

Také jsem měl ve škole raději předměty dokud byly otázky jasné a na ně jednoznačné odpovědi.
Jakmile se po mne chtěl můj vlastní názor, nebo dokonce učitel přiznal, že vlastně to vše je jen dohoda, nebo teorie, nebo že nevíme, nebo jeden učitel učil jednu věc a další hodinu jiný učitel učil něco co bylo v protikladu a oba o tom byli přesvědčeni a oba dto nějak hájili, začalo to být nejisté a nepříjemné.

Člověk někdy hledá poznání jako úkryt bezpečí a jistotu pro život. Možná proto, že se nám zdá nejisté se spoléhat na svou ,,intuici" nebo svědomí, nebo srdce.

Obecně to asi mají raději lidé s více rozvinutou analytickou myslí. Ale myslím si že, v tom může být past.

Analytické poznání bez osobních prožitků a lásky nebo zájmu o druhé někdy vede k domýšlivosti.

Realista
Kontaktovať používateľa:

ambassador napísal: 04 Apr 2020, 12:59 Označil jsem snad přímo tebe?
Reagoval jsi na mě, tak je logické to tak brát. Já nekritizuju křesťany, ale křesťanství. Obyčejní křesťané jsou většinou normální dobří lidé, až na těch pár vůdců-manipulátorů, ti se ovšem najdou a realizují v každém hnutí. Dobrý clověk si vyzobe z křesťanství a bible to dobré a to zlé zatlačí mimo vědomí, v podstatě tím totiž vnitřně trpí. Trvalá změna je dost divné spojení slov, respektive má dva významy.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Tomáš Plechatýý napísal: 04 Apr 2020, 19:05 Problém je Hoste v tom, že názory Realisty, nebo gnostiků až new age jsou obsaženy i v bibli.
Že Lidé jsou Bohové
Že mají mysl Kristovu
Že jsou jako on
No ja sice neviem co je gnoza, ale taketo nauky v Pisme su.

Poznate pravdu a pravda vas vyslobodi.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Problém je Hoste v tom, že názory Realisty, nebo gnostiků až new age jsou obsaženy i v bibli.
Že Lidé jsou Bohové
Že mají mysl Kristovu
Že jsou jako on
Popis nauk gnostiků a New age je třeba zde:
https://www.sisyfos.cz/clanek/879-gn-i-i-oze
http://streetzurnal.cz/jezis-kristus-vs-hnuti-new-age/

Základ gnostiků je "poznání", samozřejmě, které má pouze nějaká elita, nepotřebují Boha, Spasitele (mají božství v sobě), neuznávají Písmo jako Boží slovo ("pravá evangelia jsou ta tajná, nově nalezená) apod. Samozřejmě zneužívají bibli a překrucují význam textů. Základ je ale ten, který jsem popsal-je to ozvěna slov satana z ráje "nezemřete smrtí a otevřou se vám oči". Proto je satan gnostiky oslavován, protože vysvobodil lidstvo z "nevědomosti".
Teze, které jsi uvedl-mít mysl Kristovu neznamená, že jsem Bůh, Kristus ve mně neznamená, že jsem Bohem, že Bůh dal lidem vše neznamená, že jsem Stvořitel a Vykupitel.
Tomáši, dost jsi mne těmito příklady zklamal..

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní