Sobotní škola

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Re: Sobotní škola

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Myšlenkové v jazyce vyjádřené pojetí světa do kterého se narodíme nějakým způsobem formuje naše uvažování a náš životní styl.
Podle Bible jsou potomci Lota moabité a amonité
Možná by bylo dobré v soukromí více pročíst historii potomků lota. Popřemýšlet o tom zda a jak uctívali Boha a v čem sešli z cesty.
Jiným nebezpečím v sobotní škole se stává splývání a promíchávání egyptského a babylonského zajetí.
V Kanánu je v době návratu do Izraele jiné klima a jiné uspořádání než bylo v době prvního příchodu do Kanánu.
Současně se přestat soustředit jen na zákazové texty k danému tématu a věnovat se tomu co může v naši situaci učinit Hospodin.
Ježíš dává za vzor kananejskou ženu. Její víra je důležitější než nebezpečí styku.
Ani sňatek adventistu s adventistkou se nestane zárukou věrnosti Bohu a šťastného manželství.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Mezi židovstvím a křesťanstvím je dost podstatný rozdíl, který je dobré vnímat ve sdílení se při studiu Bible v sobotní škole. Zákoník v Mojžíšových knihách není, až tak všeobecně jednoduchý pro aplikaci do dnešních poměrů. Ten důvod je jednoduchý. Židovství je provázáno s náboženstvím a státní správou. Jakýkoliv způsob provázat křesťanství se státní správou nedopadl v dějinách dobře.
Ve studium knih Ezdráše a Nehemiáše se může stát, že opomeneme něco co mohli přehlédnout samotní aktéři doby po vyjití z Babylona.
Možná hraje roli zmínka o zákazech ve vztahu k pokolením. Dalším aspektem je to, co se vnímá pod pojmem pokolení ve vztahu k zákazu vejití do svatého shromáždění. V zákoníku jsou vzpomenuty některá omezení. U některých je omezení 10 pokolením, jinde 3 pokolením. Pokud bereme Bibli doslovně, pak je nutné spočítat kolik pokolení uplynulo od vyjití z Egypta a vysloveným zákazem a ten časový rozdíl s návratem z Babylona. Kolik pokolení uplynulo a jaký je to časový údaj (pokolení)? Nebo nejde o časový údaj, ale o postoje toho pokolení a dopad na další generace.
Přesto sňatek mezi mužem a ženou je natolik závažný pro vztah s Bohem a pro výchovu dětí, že je potřeba zvážit do čeho chce muž a žena vstoupit. Není to tedy jen o sexuální náklonnosti.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Sobotní škola trpí nezájmem o studium Bible, ale překypuje opakováním ustáleného výkladu. Členové čekají na hotové myšlenky, aby nemuseli přemýšlet.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Sobotní škola trpí nezájmem o studium Bible, ale překypuje opakováním ustáleného výkladu. Členové čekají na hotové myšlenky, aby nemuseli přemýšlet.
Témata se prakticky opakují každé cca 3-4 roky a navíc, dle přiznání vedoucích, jsou přizpůsobeny většinovým asd v zemích třetího světa.
Teď se bude studovat Daniel,dá se říci, že je to opakování "přítomné pravdy".
Co s tím? Buď "dvourychlostní" adventismus (podobně jako chtějí dvourychlostní EU bez východních zemí), kdy budou ve vyspělých zemích jiná témata, nebo si studovat sám po svém a do hloubky. Hodně záleží na učiteli, některý jede otrocky otázku po otázce, jiný to dokáže pojmout úplně netradičně.
Lenost myšlení je nebezpečím pro každého.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

V sobotní škole "zaznívá", že je úplně normální, když čteme Bibli přes "adventistické brýle". V podstatě každá církev tedy čte přes své brýle. Má být pak poučné poslechnout si třeba katolíky.
To co postrádám spočívá v použití příkladů brýlí. Brýle žel nejsou celoživotní záležitost, ale je potřeba jít v pravidelných intervalech k očnímu odborníkovi na kontrolu. Brýle, které jsem nosil v mládí už nenosím. Pak jsem nějaký čas vůbec nenosil brýle. Po zhoršení zraku opět přišla potřeba nosit brýle a tím i pravidelná kontrola a někdy posun dioptrií.
Naše církev dlouhodobě poukazovala na špatné "brýle" těch jiných církví. Nepřipouštěli jsme si, že by jsme něco špatně viděli a pak věděli.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Obložené chlebíčky.

Vypadají krásně, jsou lákavé a někdy chutné.
Mám na mysli stolování v sobotní škole systémem kde se v centrále připraví obležené jednohubky jako Boží Slovo.
Biblický text se nařeže na jednotlivé plátky a tím se ozdobí suchý chléb, případně se ještě posype nastrouhaným textem.
Přiznám se, že obložený chleba nemusím. Důvod je jednoduchý, to obložení nedrží pohromadě a dost často při jídle padá. Jediná možnost je přidržet vybrané plátky (Hospodinovo Slovo) z textu naši snahou lidských prstů.
Prílohy
img.obrazky.jpg

Neregistrovaný

Mám na mysli stolování v sobotní škole systémem kde se v centrále připraví obležené jednohubky jako Boží Slovo.
Biblický text se nařeže na jednotlivé plátky a tím se ozdobí suchý chléb, případně se ještě posype nastrouhaným textem.
Přiznám se, že obložený chleba nemusím. Důvod je jednoduchý, to obložení nedrží pohromadě a dost často při jídle padá. Jediná možnost je přidržet vybrané plátky (Hospodinovo Slovo) z textu naši snahou lidských prstů.
Ambassadore, Ty jsi básník! Na druhou stranu je mi líto, že jsi prožil zřejmě hodně sobotních škol výše uvedeným způsobem.
Chlebíčky naservírovali lidé, kteří nešli do hloubky a to Tě zraňovalo. Jsi v důchodu, sbor nebo sbory v blízkosti Ti asi nevyhovují, moc možností nezbývá. Buď se přestěhovat nebo jezdit na SŠ daleko a riskovat, že budeš prožívat stejné potíže, nebo to překonat a snažit se vnést do studia svoje poznání a obohacovat druhé. I to má rizika nutného střetu s lidmi, kteří jedou pouze po "vyježděných kolejích".
Zdá se mi, že jsi na účast v diskuzích SŠ rezignoval a moc nebo vůbec ji nenavštěvuješ.
Svou energii a poznání můžeš nasměrovat tam, kde jsou lidé ztraceni-zde na fóru přece jen až na výjimky lidé nějakým způsobem věří, čtou Boží slovo a uznávají ho. Je sice tu pár extrémistů, kteří zvěst Písma spíše komplikují, ale u nich je ještě šance na změnu. I když po zkušenosti na Granosalis, kde stejní lidé diskutují už desítku let a mají stejně bludné názory, jsem spíše skeptický.
Napadlo mne, až budu starší, věnovat čas namísto neplodných diskusí v SŠ, lidem, kteří Boha neznají. To znamená jít mezi ně na ulici, oslovit je, seznámit se s nimi a dar, který bych dal do sbírek použít na literaturu nebo pro ně samotné.Prožít takovou SŠ v praxi, ne mezi fajn lidmi v církvi, ale přece jen se stejnými tématy a schématy, ale tam, kde lidé vůbec nevědí o Bohu. Co na to říkáš?

Host

Neprečítaný príspevok od používateľa Host »

Chlebíčky naservírovali lidé, kteří nešli do hloubky....

jezdit daleko a riskovat, že budeš prožívat stejné potíže....

to má rizika nutného střetu s lidmi, kteří jedou pouze po "vyježděných kolejích"....

Zdá se mi, že jsi na účast v diskuzích SŠ rezignoval a moc nebo vůbec ji nenavštěvuješ....

Svou energii a poznání můžeš nasměrovat tam, kde jsou lidé ztraceni-zde na fóru....

Je sice tu pár extrémistů, kteří zvěst Písma spíše komplikují....

po zkušenosti na Granosalis, kde stejní lidé diskutují už desítku let a mají stejně bludné názory....

věnovat čas namísto neplodných diskusí v SŠ, lidem, kteří Boha neznají, jít mezi ně na ulici, oslovit je....

Ambasador je sice svébytný ale je vidět že ani ty jsi nic nepochopil.Takto to dopadne když věřící nechápou podstatu, pro samotnou církev bude lepší když zanikne.

Neregistrovaný

Ambasador je sice svébytný ale je vidět že ani ty jsi nic nepochopil.Takto to dopadne když věřící nechápou podstatu, pro samotnou církev bude lepší když zanikne.
A co by mělo být tou podstatou, kterou jsem nepochopil?

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal: 29 Dec 2019, 10:31 Zdá se mi, že jsi na účast v diskuzích SŠ rezignoval a moc nebo vůbec ji nenavštěvuješ.
"Nikdy se nevzdávám,
ale měním strategii a pole.
Až mě budou odnášet z bitevního pole,
pak mě odnesou jedině
na štítě." :)
Prílohy
img.obrazky.jpg

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní