příliš vysoká laťka Soboty

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Re: příliš vysoká laťka Soboty

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

tvoj príspevok mi pripadá ako umelo vyvolaná nekonzistentná sračka a hodnotím ho citoslovcom FUJ....... Laco píše: Je to jeho názor a nič s tým neurobím, tak ako nič neurobím z tvojim názorom. Môžem pracovať iba na svojom vlastnom názore a posúvať ho.... klasik hovorí že iba blázon nemení názor.
Ahoj Laco.

Pokud je to reakce na mě (nevím, protože necituješ toho, na koho reaguješ, jen se domnívám), tak nemám problém s výše citovaným názorem a nehodlám nikoho předělávat, aby myslel jako já. Názory máme nějaké všichni. Můj příspěvek vyjadřoval moje pochopení článku. Jinými slovy vyjadřoval:

1) článek není útok na adventisty, je pouze legitimní se ptát, jak je správné zachovávat sobotu a kdy lze říci, že jsem ji tedy zachoval/a. Je-li "zachovávání" důležité, tak musím vědět, co mám vlastně zachovávat.
2) Soukromá, osobní víra je věcí dotyčného člověka, a je jedno, jestli zachovává sobotu svým způsobem nebo jak ji prožívá, je to mezi ním a Bohem.
3) Položená otázka nebyla ve skutečnosti zodpovězená.
4) Chce-li adventismus zachovávat zákon (sobotu), tak se ten zákon má brát vážně (samozřejmě i jiné části Písma).

Tedy k tomu tolik. Pokud by to bylo nesrozumitelné, osvětlím. Názory nikomu neberu.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

mikim napísal:
ambassador napísal:
mikim napísal:Každý normální člověk ví, že vše co je pro něj těžké k nošení je břemeno, jen Ty jsi to ještě asi nepochopil.
Děláš Bohu a církvi "medvědí službu", břemeno se neposuzuje podle váhy. Váha není kritérium v otázce sobotu.
Jestli sis nevšiml, tak tady rozebíráme s Memberem tyto 3 verše:

[KB1613] Jr 17:24 Stane se zajisté, jestliže s ochotností mne uposlechnete, dí Hospodin, abyste nenosili břemen skrze brány města tohoto v den sobotní, ale světili den sobotní, nedělajíce v něm žádného díla,

Jeremjáš 17:22 Ani nevynášejte břemen z domů svých v den sobotní, a žádného díla nedělejte, ale svěťte den sobotní, jakž jsem přikázal otcům vašim.

Jeremjáš 17:27 Jestliže pak neuposlechnete mne, abyste světili den sobotní, a nenosili břemen, chodíce skrze brány Jeruzalémské v den sobotní, tedy zanítím oheň v branách jeho, kterýžto zžíře paláce Jeruzalémské, a neuhasne.

Zrovna jsem na to ptal dalších dnes ve sboru a všichni mi potvrdili, že se zde jedná o fyzické nošení břemen (věcí). Zkrátka Bůh si nepřál, aby se kdokoliv v sobotu namáhal nošením čehokoliv co nemá nic společného se svěcením soboty. Např. třeba nošením dřeva apod. co se v tehdejší době nejčastěji používalo při stavbě apod. Zkrátka nic co by znamenalo práci v sobotu. V té době se pracovalo hlavně rukama, fyzicky.
Tvůj přístup není ve stylu diskuze, ale jediné pravdy. Máš ostatní za tupce, místo aby jsi čerpal s diskuze nad Božím Slovem. Všiml jsem si, že diskutujeme nad věrši z Jeremiáše, žel ty si tam přidáváš občas nějaké slovíčko na víc. Tím ten výrok proroka znehodnocuješ. Možná jsi se shodl z některými ve sboru, ale četl jsi jim přesně to, co jsi napsal?

Text Bible: [KB1613] Jr 17:24 Stane se zajisté, jestliže s ochotností mne uposlechnete, dí Hospodin, abyste nenosili břemen skrze brány města tohoto v den sobotní, ale světili den sobotní, nedělajíce v něm žádného díla,

Překlad "Mikim": [KB1613] Jr 17:24 Stane se zajisté, jestliže s ochotností mne uposlechnete, dí Hospodin, abyste nenosili těžká břemena skrze brány města tohoto v den sobotní, ale světili den sobotní, nedělajíce v něm žádného díla,

Text Bible: Jeremjáš 17:22 Ani nevynášejte břemen z domů svých v den sobotní, a žádného díla nedělejte, ale svěťte den sobotní, jakž jsem přikázal otcům vašim.

Překlad "Mikim": Jeremjáš 17:22 Ani nevynášejte těžká břemena z domů svých v den sobotní, a žádného díla nedělejte, ale svěťte den sobotní, jakž jsem přikázal otcům vašim.

Text Bible:Jeremjáš 17:27 Jestliže pak neuposlechnete mne, abyste světili den sobotní, a nenosili břemen, chodíce skrze brány Jeruzalémské v den sobotní, tedy zanítím oheň v branách jeho, kterýžto zžíře paláce Jeruzalémské, a neuhasne.

Překlad "Mikim": Jeremjáš 17:27 Jestliže pak neuposlechnete mne, abyste světili den sobotní, a nenosili těžká břemena, chodíce skrze brány Jeruzalémské v den sobotní, tedy zanítím oheň v branách jeho, kterýžto zžíře paláce Jeruzalémské, a neuhasne.

Dobře se tě ptá Member.
Izraelskému národu se stalo to, že přestali nechat na sebe působit text a začali určovat velikost břemene. Zákoníci převzali úlohu Ducha Svatého.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

ambassador napísal:
mikim napísal:
ambassador napísal:
mikim napísal:Každý normální člověk ví, že vše co je pro něj těžké k nošení je břemeno, jen Ty jsi to ještě asi nepochopil.
Děláš Bohu a církvi "medvědí službu", břemeno se neposuzuje podle váhy. Váha není kritérium v otázce sobotu.
Jestli sis nevšiml, tak tady rozebíráme s Memberem tyto 3 verše:

[KB1613] Jr 17:24 Stane se zajisté, jestliže s ochotností mne uposlechnete, dí Hospodin, abyste nenosili břemen skrze brány města tohoto v den sobotní, ale světili den sobotní, nedělajíce v něm žádného díla,

Jeremjáš 17:22 Ani nevynášejte břemen z domů svých v den sobotní, a žádného díla nedělejte, ale svěťte den sobotní, jakž jsem přikázal otcům vašim.

Jeremjáš 17:27 Jestliže pak neuposlechnete mne, abyste světili den sobotní, a nenosili břemen, chodíce skrze brány Jeruzalémské v den sobotní, tedy zanítím oheň v branách jeho, kterýžto zžíře paláce Jeruzalémské, a neuhasne.

Zrovna jsem na to ptal dalších dnes ve sboru a všichni mi potvrdili, že se zde jedná o fyzické nošení břemen (věcí). Zkrátka Bůh si nepřál, aby se kdokoliv v sobotu namáhal nošením čehokoliv co nemá nic společného se svěcením soboty. Např. třeba nošením dřeva apod. co se v tehdejší době nejčastěji používalo při stavbě apod. Zkrátka nic co by znamenalo práci v sobotu. V té době se pracovalo hlavně rukama, fyzicky.
Tvůj přístup není ve stylu diskuze, ale jediné pravdy. Máš ostatní za tupce, místo aby jsi čerpal s diskuze nad Božím Slovem. Všiml jsem si, že diskutujeme nad věrši z Jeremiáše, žel ty si tam přidáváš občas nějaké slovíčko na víc. Tím ten výrok proroka znehodnocuješ. Možná jsi se shodl z některými ve sboru, ale četl jsi jim přesně to, co jsi napsal?

Text Bible: [KB1613] Jr 17:24 Stane se zajisté, jestliže s ochotností mne uposlechnete, dí Hospodin, abyste nenosili břemen skrze brány města tohoto v den sobotní, ale světili den sobotní, nedělajíce v něm žádného díla,

Překlad "Mikim": [KB1613] Jr 17:24 Stane se zajisté, jestliže s ochotností mne uposlechnete, dí Hospodin, abyste nenosili těžká břemena skrze brány města tohoto v den sobotní, ale světili den sobotní, nedělajíce v něm žádného díla,

Text Bible: Jeremjáš 17:22 Ani nevynášejte břemen z domů svých v den sobotní, a žádného díla nedělejte, ale svěťte den sobotní, jakž jsem přikázal otcům vašim.

Překlad "Mikim": Jeremjáš 17:22 Ani nevynášejte těžká břemena z domů svých v den sobotní, a žádného díla nedělejte, ale svěťte den sobotní, jakž jsem přikázal otcům vašim.

Text Bible:Jeremjáš 17:27 Jestliže pak neuposlechnete mne, abyste světili den sobotní, a nenosili břemen, chodíce skrze brány Jeruzalémské v den sobotní, tedy zanítím oheň v branách jeho, kterýžto zžíře paláce Jeruzalémské, a neuhasne.

Překlad "Mikim": Jeremjáš 17:27 Jestliže pak neuposlechnete mne, abyste světili den sobotní, a nenosili těžká břemena, chodíce skrze brány Jeruzalémské v den sobotní, tedy zanítím oheň v branách jeho, kterýžto zžíře paláce Jeruzalémské, a neuhasne.

Dobře se tě ptá Member.
Izraelskému národu se stalo to, že přestali nechat na sebe působit text a začali určovat velikost břemene. Zákoníci převzali úlohu Ducha Svatého.
...Všiml jsem si, že diskutujeme nad věrši z Jeremiáše, žel ty si tam přidáváš občas nějaké slovíčko na víc. Tím ten výrok proroka znehodnocuješ. Možná jsi se shodl z některými ve sboru, ale četl jsi jim přesně to, co jsi napsal?

Sice jsem ty verše jako Ty za mne takto neuvedl a vkládáš mi lživě do úst co jsem nenapsal, ale takto je to tam u Jeremiáše myšleno, v té době se nosila všelijaká břemena přes bránu, a také těžká, o všech Bůh nechtěl, aby se nosili v sobotu. Tady o působení ducha Svatého není jediná zmínka, to sis jednoduše vymyslel a nemá to naprosto nic společného s nošením jakýchkoliv břemen v sobotu.

...Tvůj přístup není ve stylu diskuze, ale jediné pravdy. Máš ostatní za tupce, místo aby jsi čerpal s diskuze nad Božím Slovem.

Ale je to diskuze, já napíšu svůj názor, někdo jiný napíše svůj a pak se buď shodneme nebo ne. A pak tu jsou ještě jiní, kteří ani neumí napsat svůj názor a jen píšou v poslední době samé plky. (Ambassador) :D

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

[quote="mikim"]

Ale je to diskuze, já napíšu svůj názor, někdo jiný napíše svůj a pak se buď shodneme nebo ne. A pak tu jsou ještě jiní, kteří ani neumí napsat svůj názor a jen píšou v poslední době samé plky. (Ambassador) :D

Tato tvoje věta ukazuje, jak hodnotíš ty druhé.

Member
Dátum registrácie: 27 Sep 2016, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Member »

mikim napísal:Aha, takže Bůh Otec, který nařídil Izraelcům před Sinají odpočívat v sedmý den podle tebe lže? Je tady napsáno, že to On nariadil a chcel!!!
Nikde som nenapísal, že Boh klame alebo, že Boh nenariadil Izraelcom odpočívať po šiestich dňoch v siedmy deň.
Písal som iba o tom, čo v Biblii je a nie o tom, čo v Biblii nie je.

Ale vždy som písal iba to, čo je v Biblii, teda že Boh im nariadil odpočívať cez deň, nie večer a v noci, nie od večera do večera a všetka činnosť a nečinnosť počas šabatu sa týkala len dňa, počas dňa. Netýkala sa večera ani noci. Až keď to bolo potrebné, pri slávnosti šabatu Dňa zmierenia, Boh výslovne uviedol, že tento šabat, raz ročne, sa má začať už večer deviateho dňa a má trvať do desiateho dňa večera, teda dva dni.

Rovnako tak aj verše, ktoré si uviedol ty, len opisujú že išlo o dni. Zákaz činnosti počas dňa alebo nariadenia slávnosti boli tiež počas dňa. Okrem ročného šabatu Dňa zmierenia, Boh nenariadil, že týždenný šabat po šiestich pracovných dňoch majú Izraelci zachovávať od večera do večera.

Čo je v Biblii to tam je a čo tam nie je, to tam predsa nie je. Píšem iba o tom, čo tam je a odlišujem to, čo nariadil Boh, posudzujem to, komu to nariadil a odlišujem to od toho, čo je historickou správou o spôsobe zachovávania šabatu Izraelcami.

Ak je pre teba vzorom Izrael, kľudne napodobuj záznamy v Biblii o správaní sa Izraelu. No z Písma mám dojem, že Boh nebol nikdy veľmi sťastný z toho ako Jeho Izraelský ľud žil a ako sa ku Nemu, Bohu, Otcovi zachoval.

Ale inak ti asi rozumiem, prečo tak myslíš. Len sa domnievam, že ty si pravdepodobne ostal svojim duchom židom. Veď aj keď sme sa bavili o vzore Pána Ježiša a napodobovaní Ježiša, ty si dával dôraz na Jeho vzor pre teba, ako vzor správania sa a napodobovanie Jeho prejavou, ktoré vyplývali z Jeho pôvodu, židovstva a života v židovskej komunite ale ja som dával dôraz na napodobovanie prejavou správania sa Pána Ježiša, ktoré vyplývali z Jeho napojenia na Ducha nášho Otca v nebesiach a Jeho správania sa ako prejavu Ducha a moci Božej.

Ale otázkou mikim je, na čo je tento duch soboty, ktorý sa medzi vami stále vznáša, dobrý a k čomu vedie?
Aby bol kresťan lepším židom, ako boli židia samy?
Veď ani židia tiež nevedeli zachovávať šabat.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Member napísal:
mikim napísal:Aha, takže Bůh Otec, který nařídil Izraelcům před Sinají odpočívat v sedmý den podle tebe lže? Je tady napsáno, že to On nariadil a chcel!!!
Nikde som nenapísal, že Boh klame alebo, že Boh nenariadil Izraelcom odpočívať po šiestich dňoch v siedmy deň.
Písal som iba o tom, čo v Biblii je a nie o tom, čo v Biblii nie je.

Ale vždy som písal iba to, čo je v Biblii, teda že Boh im nariadil odpočívať cez deň, nie večer a v noci, nie od večera do večera a všetka činnosť a nečinnosť počas šabatu sa týkala len dňa, počas dňa. Netýkala sa večera ani noci. Až keď to bolo potrebné, pri slávnosti šabatu Dňa zmierenia, Boh výslovne uviedol, že tento šabat, raz ročne, sa má začať už večer deviateho dňa a má trvať do desiateho dňa večera, teda dva dni.

Rovnako tak aj verše, ktoré si uviedol ty, len opisujú že išlo o dni. Zákaz činnosti počas dňa alebo nariadenia slávnosti boli tiež počas dňa. Okrem ročného šabatu Dňa zmierenia, Boh nenariadil, že týždenný šabat po šiestich pracovných dňoch majú Izraelci zachovávať od večera do večera.

Čo je v Biblii to tam je a čo tam nie je, to tam predsa nie je. Píšem iba o tom, čo tam je a odlišujem to, čo nariadil Boh, posudzujem to, komu to nariadil a odlišujem to od toho, čo je historickou správou o spôsobe zachovávania šabatu Izraelcami.

Ak je pre teba vzorom Izrael, kľudne napodobuj záznamy v Biblii o správaní sa Izraelu. No z Písma mám dojem, že Boh nebol nikdy veľmi sťastný z toho ako Jeho Izraelský ľud žil a ako sa ku Nemu, Bohu, Otcovi zachoval.

Ale inak ti asi rozumiem, prečo tak myslíš. Len sa domnievam, že ty si pravdepodobne ostal svojim duchom židom. Veď aj keď sme sa bavili o vzore Pána Ježiša a napodobovaní Ježiša, ty si dával dôraz na Jeho vzor pre teba, ako vzor správania sa a napodobovanie Jeho prejavou, ktoré vyplývali z Jeho pôvodu, židovstva a života v židovskej komunite ale ja som dával dôraz na napodobovanie prejavou správania sa Pána Ježiša, ktoré vyplývali z Jeho napojenia na Ducha nášho Otca v nebesiach a Jeho správania sa ako prejavu Ducha a moci Božej.

Ale otázkou mikim je, na čo je tento duch soboty, ktorý sa medzi vami stále vznáša, dobrý a k čomu vedie?
Aby bol kresťan lepším židom, ako boli židia samy?
Veď ani židia tiež nevedeli zachovávať šabat.

Nevěříš v překlad Luk 23.54, a Jeho vysvětlení odborníky na předklad různých Biblí a upřednostňuješ jen tu svoji pravdu nad jejich pak ti nepomůžu, já věřím překladatelům a jejich vysvětlením včetně výjimečně židovské tradice v tomto, proti které nikdo nebyl, ani Bůh Otec, ani Ježíš, ani apoštolové, kteří ji praktikovali od večera do večera. A ti jsou pro mne jasným příkladem kdy máme sobotu zachovávat.
Zachovávání soboty jakož i ostatních 10 přikázání vede ke spasení, k věčnému životu (samozřejmě spolu s milostí, bez ní ne!).

Tomáš Plechatý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Zachovávání soboty jakož i ostatních 10 přikázání vede ke spasení, k věčnému životu (samozřejmě spolu s milostí, bez ní ne!).
Krásné shrnutí, které ukazuje autorovu víru, co je ve vztahu k Bohu tažná lokomotiva a co je vlečený vagón.

Member
Kontaktovať používateľa:

Prečo si potom, keď to vie "každý normálny človek", uviedol ako príklad uhlie?

Pre starého nevládneho človeka aj vstať z postele je bremeno a aj jeho nevládne telo je už bremeno pre neho. Aj donesenie vody vo vedre zo studne do domu, aby sa umyl, je bremenom, lebo temer všetko je pre nevládneho človeka ťažké. Môže si doniesť vodu v sobotu alebo sa nemá umyť a doniesť si vodu ešte v piatok aby v sobotu nenosil bremeno?

Ale pre mladého, silného človeka, pre športový typ, nebude uhlie žiadnym bremenom.

Takže ak to ponechávaš v relatívnej definícii na posúdenie konkrétneho človeka, čo je pre neho bremenom a čo nie, nedefinuj to absolútne a neuvádzaj príklady, pretože uhlie je podľa teba bremeno ale podľa niekoho iného nie.

Ale môžeš ešte nejakými príkladmi skúsiť opísať, čo je a čo nie je práca počas šabatu?
mikim napísal:...Adventisti sú totiž tí, ktorí z celého zákona o ktorom Pán Ježiš hovorí si zrušili niektoré prikázania, pokladajúc ich za malé či najmenšie a tak učia ľudí.
Opravdu dobrý nesmysl, větší blbost jsem od Tebe ještě nečetl, nezačíná ti už trochu hrabat? ::dash::
Prečo by to mal byť nezmysel? To je reálna prax, predsa. Prečo neučíte ľudí si robiť strapce na odeve, aby vám pripomínali že máte plniť všetky Hospodinove príkazy? Prečo neučíte ľudí, že každá otvorená nádoba na ktorej nie je vrchnák je nečistá rovnako ako nečisté mäso? Prečo neučíte ľudí, že všetko je nečisté, čoho sa dotkol niekto nečistý? Prečo neučíte ľudí, že aj človek môže byť nečistý, nie len zviera? Prečo ľudí neučíte, že prvý deň siedmeho mesiaca majú zachovávať sobotu odpočinku s bohoslužobným zhromaždením? (Lv 23,24)

Všetko sú to prikázanie Božie, pričom Pán Ježiš zrozumiteľne povedal, že neprišiel zrušiť žiadne prikázanie, nijaké prikázanie Pán Ježiš podľa Jeho slov nezrušil, nezrušil ani malé, najmenšie prikázania a tomu, kto by zrušil aj čo len malé prikázanie a tak by učil, dopadne ako povedal Pán.
Amen, hovorím vám: Pokiaľ sa nepominie nebo a zem, nepominie sa ani najmenšie písmenko, ani jediná čiarka zo zákona, kým sa všetko nestane. Kto by teda zrušil čo len jedno z týchto najmenších prikázaní a učil by tak ľudí, bude označený za najmenšieho v nebeskom kráľovstve. Kto ich však bude zachovávať a učiť, bude označený za veľkého v nebeskom kráľovstve.

Member
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal:Nevěříš v překlad Luk 23.54, a Jeho vysvětlení odborníky na předklad různých Biblí a upřednostňuješ jen tu svoji pravdu nad jejich pak ti nepomůžu, já věřím překladatelům a jejich vysvětlením včetně výjimečně židovské tradice v tomto, proti které nikdo nebyl, ani Bůh Otec, ani Ježíš, ani apoštolové, kteří ji praktikovali od večera do večera. A ti jsou pro mne jasným příkladem kdy máme sobotu zachovávat.
Nemám dôvod neveriť prekladu alebo veriť prekladu. Verím, že ten termín znamená svitanie a to je všetko.

Mne je to úplne jedno, ako zachovávanie šabatu praktikovali apoštolovia, či to bolo od večera alebo od rána. Apoštolovia ale nie sú príkladom kedy treba šabat zachovávať ani príkladom toho, že treba šabat zachovávať. Apoštolovia ale vedeli, kedy je židovský šabat, boli ale obrezaní, obriezkou vstúpili do Zmluvy. Už si obrezaný? Keď príklad, tak príklad a keď napodobovať, tak vo všetkom!

Písal som iba o tom, že podľa Biblie zachovávanie týždenného šabatu od večera do večera Boh nenariadil. Nemáme o tom v Biblii zmienku. Ty iba píšeš o tom, ako to robili. Tým ale neoponuješ môjmu tvrdeniu, že to tak v Biblii Boh nenariadil a ja neoponujem tvojmu tvrdeniu, pretože neoponujem vôbec tomu, že to tak robili, pretože mi je to vlastne jedno ako to židia zachovávali.

Member
Kontaktovať používateľa:

Tomáš Plechatý napísal:
Krásné shrnutí, které ukazuje autorovu víru, co je ve vztahu k Bohu tažná lokomotiva a co je vlečený vagón.
Viem o to, že sem chodia občas niečo si prečítať aj bratia sestry z inej cirkvi(í). Nebudem konkretizovať a neviem, či aj niečo píšu. Keď sme si mailom viacerí minule niečo písali, jedna sestra po niekoľkej návšteve tejto diskusie napísala, že je taká vďačná Bohu, že ju viedol tam kde je a že nie je adventistka. A to sa jej predtým zase niečo napáčilo u nich vo zbore ohľadom vierouky, takže toto diskusné fórum je ozaj dobré, pretože kto je ku tomu vedený Duchom Božím, môže sa zamyslieť.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní