Desiatky

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Petr
Dátum registrácie: 19 Dec 2015, 08:27
Kontaktovať používateľa:

Re: Desiatky

Neprečítaný príspevok od používateľa Petr »

Layman napísal:
stihl napísal:Prípad jedna považujem za mimoriadne nesociálny, keďže niektorí dávajú desiatky zo svojho nedostatku ...
Žial že poznám viac chudobných rodín, aj z nášho zboru, ktorí naozaj žijú v biede, ľudia im pomáhajú potravinami aj peniazmi, avšak oni ako verní členovia zodpovedne odovzdávajú desatinu svojho biedneho príjmu. Je mi z toho na zaplakanie.
Toto ale nebol zámer zákona o desiatkoch:
3M27,32: Všetky desiatky z dobytka a oviec, všetko, čo prechádza pod pastierskou palicou, každé desiate, bude zasvätené Hospodinovi.
Teda desatina dobytka patrila Hospodinovi. Takže ak mal niekto 50 kusov, tak z toho 5 ks bol desiatok, to je jasné.
ALE išlo o každý desiaty kus, ktorý prešiel popod počítaciu palicu. Išli pekne zaradom: prvý, druhý, tretí ... a desiaty kus bol oddelený pre Hospodina.
TAKŽE ak mal niekto napr. len tri kusy, alebo päť, alebo osem kusov dobytka, žiadne desiate popod palicu neprešlo a desiatok sa neodvádzal.
Ak sa mu o rok alebo dva zadarilo a mal 11 kusov, jeden kus už musel odviesť.
To považujem za sociálny rozmer Božieho zákona o desiatkoch, ktorého účelom nebolo zdierať tých, čo ledva prežívajú.
A toto mi v našich prepisoch o desiatkoch chýba. Toto sa asi bratia kazatelia rozhodli neprevziať, lebo by mali menej a asi by nemohli ísť na dovolenku k moru ...
Děkuji za příspěvek.Toto jsem opravdu nevěděl.Člověk se učí celý život.
Jako bonus uvedu příběh,který se tradoval v našem kraji ve sborech v "kázání" o desátcích:
"Jedna žena(sestra) nechtěla odvádět desetinu z platu "Bohu" a když přikládala do kamen,tak se naklonila vypadla jí peněženka do ohně a celá výplata shořela...." - Motivační-ne?

Sarah

Neprečítaný príspevok od používateľa Sarah »

Layman napísal: Žial že poznám viac chudobných rodín, aj z nášho zboru, ktorí naozaj žijú v biede, ľudia im pomáhajú potravinami aj peniazmi, avšak oni ako verní členovia zodpovedne odovzdávajú desatinu svojho biedneho príjmu.
Neviem, akú to má logiku, že chudobnejší (t.j. nemajetní členovia cirkvi) prispievajú na živobytie tým, ktorí majú vyššiu životnú úroveň (t.j. kazateľom, ktorí majú cca priemerný príjem).
Je to ako keď Slováci (s dôchodkom 300 eur) prispievajú na dôchodky bohatým Grékom (dôchodok cca 1000 eur). Úplná hlúposť. Nikto to nechápe, ale EU rozhodla.
My ale nie sme EU, my sme Božia cirkev. Navrhujem, aby sa desiatky nevyžadovali od tých ktorí majú nižšiu životnú úroveň ako priemerný kazateľ.
Pretože v opačnom prípade by bolo na mieste, aby kazateľ, ako príklad kresťanskej lásky a pomoci, ponúkol finančnú pomoc chudobnému členovi. Stalo sa to už niekde?

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

Sarah napísal:
Layman napísal: Žial že poznám viac chudobných rodín, aj z nášho zboru, ktorí naozaj žijú v biede, ľudia im pomáhajú potravinami aj peniazmi, avšak oni ako verní členovia zodpovedne odovzdávajú desatinu svojho biedneho príjmu.
Neviem, akú to má logiku, že chudobnejší (t.j. nemajetní členovia cirkvi) prispievajú na živobytie tým, ktorí majú vyššiu životnú úroveň (t.j. kazateľom, ktorí majú cca priemerný príjem).
Je to ako keď Slováci (s dôchodkom 300 eur) prispievajú na dôchodky bohatým Grékom (dôchodok cca 1000 eur). Úplná hlúposť. Nikto to nechápe, ale EU rozhodla.
My ale nie sme EU, my sme Božia cirkev. Navrhujem, aby sa desiatky nevyžadovali od tých ktorí majú nižšiu životnú úroveň ako priemerný kazateľ.
Pretože v opačnom prípade by bolo na mieste, aby kazateľ, ako príklad kresťanskej lásky a pomoci, ponúkol finančnú pomoc chudobnému členovi. Stalo sa to už niekde?
Stalo!

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

je tu diskusia o desiatkoch, ale ma cirkev alebo zbory aj nejaky socialny program pre chudobnych (clenov aj neclenov)? Nezmienujte prosim adru. Stale vnimam z okruhu vedenia nejaky tlak alebo vyzvy zborom a clenom na evanjelizaciu, prebiehaju skolenia kazatelov a laikov, teraz projekt Joel, ale nepocul som o programe pre chudobnych a marginalizovanych.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

V Izraeli se rozhodně desátky nedávali tak, jak v CASD. Chce to číst Bibli a neopakovat jen to co mě druhý řekne.
Bible má jen dvě části, žádný přídavek. Nevytýkat katolíkům, že oni..... Podívat se raději do zrcadla. Zamést si před
vlastním prahem. ::reead::

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Ak je tu nejaky kazatel, nech mi odpovie: Ako by ste riesili clena v zbore, ktory ma financne problemy, ostatni clenovia mu (a jeho detom) pomahaju financne aj naturaliami, ale napriek tomu odvadza desiatky z toho minima co ma.
Pochvalili by ste ho, ze je silny vo viere? Alebo by ste ho "oslobodili" od platenia desiatkov?

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Církev, která prochází ::reead:: změnami v historii života, času, vlád a nových poznatků se bude stále potýkat se zaběhnutou adventistickou tradiční praxi ::ireful:: . Tak, že členové, kteří dlouhá léta poslouchali, že desátek je znamením věrnosti - to není možné z hlavy vyrvat ven. Ještě stále jsou v církvi bojovníci ::rtfm:: starých pořádků a zastánci adventistické tradice. Dávat desátky v době, kdy jsem na pracáku je ukázkovou svatostí :dance2: nebo nerozumností vyvolané tlakem fundamentalistických učitelů . Jednou rukou dávat do církve a druhou rukou nataženou na milodary.
To je schizofrenie části adventistického křesťanství. O:-) O:-) O:-)

Petr
Dátum registrácie: 19 Dec 2015, 08:27
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Petr »

ambassador napísal:Církev, která prochází ::reead:: změnami v historii života, času, vlád a nových poznatků se bude stále potýkat se zaběhnutou adventistickou tradiční praxi ::ireful:: . Tak, že členové, kteří dlouhá léta poslouchali, že desátek je znamením věrnosti - to není možné z hlavy vyrvat ven. Ještě stále jsou v církvi bojovníci ::rtfm:: starých pořádků a zastánci adventistické tradice. Dávat desátky v době, kdy jsem na pracáku je ukázkovou svatostí :dance2: nebo nerozumností vyvolané tlakem fundamentalistických učitelů . Jednou rukou dávat do církve a druhou rukou nataženou na milodary.
Nezlob se,ale napiš mi ,jakou změnou prochází církev CASD (kromě toho,že už může být doma neofic.vánoční stromeček) ?
Nejde o některé bojovníky starých pořádků-jde o oficiální dogmatiku a učení,opakované co čtvrtletí v úkolech sobotní školy.
Jde o poplatné výroky EGW,která ohledně desátků nezná kompromis.
Poslední volby a Generální konference ukázala,že se v CASD schizofrenie až tak nekoná.Prostě stále 80-90% to tak neměně chce a zvedá pro to ruku.To je poměrně hodně.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Petr napísal:
ambassador napísal:Církev, která prochází ::reead:: změnami v historii života, času, vlád a nových poznatků se bude stále potýkat se zaběhnutou adventistickou tradiční praxi ::ireful:: . Tak, že členové, kteří dlouhá léta poslouchali, že desátek je znamením věrnosti - to není možné z hlavy vyrvat ven. Ještě stále jsou v církvi bojovníci ::rtfm:: starých pořádků a zastánci adventistické tradice. Dávat desátky v době, kdy jsem na pracáku je ukázkovou svatostí :dance2: nebo nerozumností vyvolané tlakem fundamentalistických učitelů . Jednou rukou dávat do církve a druhou rukou nataženou na milodary.
Nezlob se,ale napiš mi ,jakou změnou prochází církev CASD (kromě toho,že už může být doma neofic.vánoční stromeček) ?
Nejde o některé bojovníky starých pořádků-jde o oficiální dogmatiku a učení,opakované co čtvrtletí v úkolech sobotní školy.
Jde o poplatné výroky EGW,která ohledně desátků nezná kompromis.
Poslední volby a Generální konference ukázala,že se v CASD schizofrenie až tak nekoná.Prostě stále 80-90% to tak neměně chce a zvedá pro to ruku.To je poměrně hodně.
Docela by mě zajímala statistika 80-90%, kde jsi k ni přišel. ::read:: Dej nějaký odkaz ať můžeme porovnávat různé jiné
skutečnosti. ::shhh:: Cesta ze zaběhnuté praxe nikdy není jednoduchá a snadno proveditelná. Sleduji dění v CASD poměrně delší dobu než ty sám. Dle mého vnímání se církev hodně posunuje v chápání Bible. Ten posun je v jednotlivcích a postupně s množstvím členů nově smyšlejících muže dojit ke změně směřování na cestě času.Taktéž se mi jeví, že tu není nikdo, kdo by úplně vyvracel, některé tvé pohledy na církev. Mě se osobně jeví, že máš snahu
přehánět a zveličovat pohled na CASD ::fool::

Feven

Neprečítaný príspevok od používateľa Feven »

John 3:16 napísal:Ak je tu nejaky kazatel, nech mi odpovie: Ako by ste riesili clena v zbore, ktory ma financne problemy, ostatni clenovia mu (a jeho detom) pomahaju financne aj naturaliami, ale napriek tomu odvadza desiatky z toho minima co ma.
Pochvalili by ste ho, ze je silny vo viere? Alebo by ste ho "oslobodili" od platenia desiatkov?
Ne som kazatel, ale chcem ti odpovedat: Kazatel nema pravo niekoho "oslobodit" od platenia desiatkov (ma ale povinnost desiatky vyzadovat). V tomto pripade by sa musel zmenit pristup GK, co nepredpokladam.
Ale zazil som podobnu situaciu vo zbore, a kazatel na to len povedal, ze P.Boh ich za ich vernost pozehna.
(To mi pripadalo dost cynicke, ako ze my ti nepomozeme, ale P. Boh ti pomoze ... )

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní