Jak to bylo s existencí Ježíše Krista?

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Re: Jak to bylo s existencí Ježíše Krista?

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Mikim napísal: Poté co byla země prázdná a pustá, což mohlo trvat i miliony let, začal prvním dnem týdne čili nedělí Bůh tvořit tento svět, když zakončil akt stvoření v sedmý den, který nazval šabat (sobotu), a od té doby se týdenní kalendář nezměnil a sedmý den je dodnes šabat, svátek neboli sobota.
Probloblém adventistov je v tom, že kalendár , ktorý teraz používame predsa neexistoval - žiadný neexistoval a preto ani nevieme podľa našho kalendára, na ktorý deň v týždňu pripadá prvý a teda nevieme, ani na ktorý deň v týždňu pripadá siedmy deň.

Z toho vyplýva, že je to jedno, ktorý deň v týždni je siedmi deň a preto, ak sa zaužívalo, že to bude nedeľa, tak nech to je nedeľa. Čo je na tom?

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Viktorrealita napísal: 06 Jan 2019, 21:14
Hosť napísal: 06 Jan 2019, 20:13
Ja tu predsa nehovorím o týždni. Ale od akého dňa sa začína počítať prvý deň v týždni. Vieš to? Je to trápna otázka? Ak to nevieš, tak prečo nemôže byť siedmy deň napr. v stredu?
Viktorrealita, máš mezery v základních věcech.Zkus najít v bibli text, který hovoří o prvním dnu v týdnu a texty o sedmém dnu v týdnu.
No prave o to ide, že ak to nikde nie je a nikto to nevie, tak prečo nemôže býť siedmy deň v nedeľu.
...
Z toho vyplýva, že je to jedno, ktorý deň v týždni je siedmi deň a preto, ak sa zaužívalo, že to bude nedeľa, tak nech to je nedeľa. Čo je na tom?
Viktor pravdepodobne ozajsku Bibliu nevidel. Co za ucebnice pouzivate u vas ? To musi byt este nieco horsie ako preklad Noveho Sveta SJ, aj ti si myslia ze citaju Bibliu, ale je to nieco uplne ine. V skutocnej Biblii je milion textov o prvom a siedmom dni. Napriklad o tom, ako Jezis podla svojej obycaje chodil v sobotu do synagogy, aby cital Toru. Alebo o tom, ako v sobotu zbierali klasy na poli a Jezis ucil, co je zmyslom soboty. Jezis nikdy nevzniesol ziadnu namietku proti neexistencii kalendaru, ale nemal najmensiu pochybnost o tom, ktory den svatit a ako. Namietka o stratenom kalendari je nesmierne naivna. Neverim, ze by hlasatelia tejto namietky boli tak naivni, aby to mysleli vazne.
vobec
Viac na post10281.html#p10281

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Log

Ale, ale log

Prečo si myslíš, že židovská sobota - siedmy deň židovského kalendára presne korešponduje so siedmim dnom, kedy Boh odpočíval? Kto od vtedy zacas pocitat dni a týždne, aby to sedelo so židovským kalendárom? Jednoducho sa urobil kalendár a je to. Nikto sa nezaoberal tým, či siedmy deň, kedy Boh odpočival súhlasí so siedmym dňom v kalendári. Jednoducho je to siedmy deň a v našom kalendari je to nedeľa.
Čo je na tom?

Ak si nejaká cirkev vytvorí z toho nejaké kritérium, ktoré by poukazovalo na pravosť cirkvi, tak je to veľmi zvláštne, že.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Viktorrealita napísal: 07 Jan 2019, 11:22 Prečo si myslíš, že židovská sobota - siedmy deň židovského kalendára presne korešponduje so siedmim dnom, kedy Boh odpočíval? Kk
Zeby sa Jezis pomylil ?
Viktorrealita napísal: 07 Jan 2019, 11:22 Ak si
nejaká cirkev vytvorí z toho nejaké kritérium, ktoré by poukazovalo na pravosť cirkvi, tak je to veľmi zvláštne, že.
Nie je to zvlastne. Zvlastne je ak si nejaka cirkev zaklada na nasilim vynutenom edikte zo 4. storocia.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Log

nezavádzaj

Ježiš proti tomu nič nemal, ani ja nič nemám.

Jednoducho bol siedmým dňom židovského kalendára a každý to rešpektoval. V našom kaledári je siedmim dňom nedeľa a čo je na tom?

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal: V prvé řadě si ap. Pavel a jeho následovníci protiřečí přímo s Pánem Ježíšem Kristem, který učí, že nás skutky zákona spasí a dají nám věčný život, zatímco ap. Pavel učí pravý opak jak dokládá sice Písmo, ale ne vždy ap.
Ježiš predsa len konštatuje, že kto zotrvá až do konca bude spasený : Mat 10:22 A budete nenávidení od všetkých pre moje meno, ale ten, kto zotrvá do konca, bude spasený.

Je presa každému jasné, že z kontextu všetkého, čo povedal Ježiš vyplýva, že bez milosti a moci Božej - bez zapečatenia Svätým Duchom zasľúbenia nikto nezotrvá.

Predsa je jasné, že zotrvá jedine ten, ktorého Otec na nebesiach pritiahol ku Kristu, je Božie dieťa a udrží ho vierou cieľom spasenia.

Cit: Ján 10:3–5 „… a ovce čujú jeho hlas [spasiteľné poznanie Krtista], a svoje vlastné ovce volá podľa mena[spasiteľný postoj Krista na základe vyvolenia] a vyvodí ich a keď vyženie všetky svoje vlastné ovce, ide pred nimi, a ovce idú za ním, pretože znajú jeho hlas [spasiteľné poznanie Krista]. Ale za cudzím nikdy nepôjdu [bezpečnosť spasenia], ale utečú od neho, pretože neznajú hlasu cudzích [bezpečnosť spasenia].“

Ján 10:26–30 „ale vy neveríte, pretože nie ste z mojich oviec [vyvolenie], ako som vám už povedal. Moje ovce čujú môj hlas, a ja ich znám, a nasledujú ma, a ja im dávam večný život [spasenie], a nezahynú na veky [bezpečnosť spasenia], a nikto ich nevytrhne z mojej ruky [bezpečnosť spasenia]. Môj Otec, ktorý mi ich dal [vyvolenie], je väčší od všetkých, a nikto ich nemôže vytrhnúť z ruky môjho Otca [bezpečnosť spasenia]. Ja a Otec sme jedno.“

Cit: Ján 6:37 „Všetko, čo mi dáva Otec [vyvolenie], príde ku mne [spasenie], a toho, kto príde ku mne, nevyženiem von [bezpečnosť spasenia].“
Ján 6:39 „A to je vôľa toho, ktorý ma poslal, Otcova, aby som nestratil ničoho [bezpečnosť spasenia] z toho, čo mi dal [vyvolenie], ale aby som to všetko vzkriesil v ten posledný deň [bezpečnosť spasenia].”
Ján 6:40 „Lebo to je vôľa môjho Otca, ktorý ma poslal, aby každý, kto vidí Syna a verí v neho (videnie = spasiteľné poznanie. Spasiteľné poznanie Syna a viera sú výsledkom Božieho pritiahnutia na základe vyvolenia), mal večný život [spasenie], a ja ho vzkriesim v posledný deň [bezpečnosť spasenia].”

Ján 6:44 „Nikto nemôže prísť ku mne, keby ho nepritiahol Otec [vyvolenie], ktorý ma poslal, a ja ho vzkriesim v posledný deň [bezpečnosť spasenia].“ „Ja ho vzkriesim v posledný deň“ je garanciou priamo od Spasiteľa, Ježiša Krista, že človek, ktorý je spasiteľnou vierou spojený s Kristom, nakoniec aj bude vzkriesený a vojde do večného života. Spasenie je bezpečné a nestratiteľné nie vďaka človeku, ktorý to „zvládne až do konca“, ale preto, lebo bezpečnosť a nestratiteľnosť je garantovaná priamo Spasiteľom a jeho mocou.
Ján 6:45 „Je napísané v prorokoch: A všetci budú učení od Boha. A tak tedy každý, kto počul od Otca a naučil sa[vyvolenie], ide ku mne [spasenie]“.

Cit: Ján 17:2 „ako si mu dal moc nad každým telom, aby všetkým tým, ktorých si mu dal [vyvolenie], dal večný život“
Ján 17:6 „Zjavil som tvoje meno ľuďom, ktorých si mi dal zo sveta [vyvolenie]. Tvoji boli, a dal si ich mne, a zachovali tvoje slovo [Bohom garantované vytrvanie svätých do konca].“

Ján 17:9–10 „Ja prosím za nich, neprosím za svet [vyvolenie], ale za tých, ktorých si mi dal, lebo sú tvoji[vyvolenie]. A všetko, čo je moje, je tvoje, a to, čo je tvoje, je moje. A oslávený som v nich [garancia zachovania svätých]“.
Ján 17:11 „… Svätý Otče, zachovaj [garancia zachovania svätých] ich v svojom mene, ktorých si mi dal [vyvolenie], aby boli jedno ako my.“
Ján 17:24 „Otče, ktorých si mi dal [vyvolenie], chcem, aby, kde som ja, aj oni tam so mnou boli [bezpečnosť spasenia], aby videli moju slávu [bezpečnosť spasenia], ktorú si mi dal, lebo si ma miloval pred založením
sveta.
Ján 18:9 „Aby sa naplnilo slovo, ktoré povedal, že z tých, ktorých si mi dal [vyvolenie], nestratil som niktorého[bezpečnosť spasenia].“

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

mikim

Ján6 63 64Ale sú niektorí z vás, ktorí neveria. Lebo Ježiš vedel hneď od počiatku, ktorí sú to tí, ktorí neveria, a kto je ten, ktorý ho zradí.

65A vravel: Preto som vám povedal, že nikto nemôže prijsť ku mne, keby mu to nebolo dané od môjho Otca. 66Od tej chvíle odišli mnohí z jeho učeníkov nazad a nechodili viacej s ním.

Je tu zdôraznená zvrchovanosť Božia, teda iba Otec rozhoduje a priťahuje ku Kristu. Všimni si, čo to spôsobilo s mnohými učeníkmi, ktorí chodili s Ježišom z kto vie akých pohnútok a po týchto slovám nechodili viacej s ním! 65A vravel: Preto som vám povedal, že nikto nemôže prijsť ku mne, keby mu to nebolo dané od môjho Otca.

Takto s ním nechodia ani arminiáni, lebo tieto Ježišove slová sú im proti srsti a to presne tak, ako to bolo tým, ktorí od neho odišli.

Oni boli presvedčení o svojej slobodnej vôli a svojej zásluhe a toto je predsa neprijateľné!

67Vtedy povedal Ježiš tým dvanástim: Či azda i vy chcete odísť?68A Šimon Peter mu odpovedal: Pane, ku komu pojdeme? Slová večného života máš;

Prečo práve oni ostali?

Tí čo ostali odpovedali: 69a my sme uverili a poznali, že si ty Kristus, ten Syn živého Boha.

A on im odpovedal prečo vlastne uverili a zdôraznil zvrchovanosť Božiu pri vyvolení : 70Ježiš im odpovedal: Či som si ja nevyvolil vás dvanástich? A jeden z vás je diabol. 71A to povedal o Judášovi Šimona Iškariotského, lebo ten ho mal zradiť, ktorý bol jedným z tých dvanástich.

Ako vidíme, tak Ježiš nepovedal, že si vyvolil jedenástich, ale dvanástich a jeden z nich bol tam na to, aby ho zradiť , aby sa naplnilo Písmo . Ježiš vedel vopred o Judášovi a aj napriek tomu povedal, že si vyvolil dvanástich. Ako to, že Judáša zahrnul do dvanástich? Ako vidíme muselo sa to stať.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal: Opět zde záleží co mu bylo zjeveno Ježíšem či přímo Bohem to nikdo neví a buď mu budeme věřit nebo ne. Ap. Janovi Zjevení věřím 100%, zde je přímo napsáno co mu Bůh zjevil skrze Pána Ježíše Krista a anděla, ale u Pavla nic není napsáno a to je hodně podezřelé s tím, že si to mohl i vymyslet, proto musí být každý křesťan moc moc opatrný se slovy "apoštola" Pavla, který se dokonce sám prohlásil apoštolem a zkoumat co napsal on a co ne.
Viktorrealita napísal... Ak spochybním nejakú časť Biblie, tak ju spochybním ako celok. Potom podľa akého kritéria budem hovoriť, tak to je pravda a toto nie? Tak mi povedz to kritérium! Čakám!
----------------------------------
mikim napísal: Pro mně je kritériem 100% pravdy co říká sám Bůh a s ním i Pán Ježíš Kristus, pokud se jakákoliv pravda obsažená v Písmu liší s jejich podáním pravdy, pak ji nemusím vždy přijmout a apoštol Pavel se liší s Pánem Ježíšem cca 25x v podání pravdy.
Kde máš spoľahlivé kritériu, čo hovorí sám Boh, keď to všetko čo je napísané v Biblii je napísané skrz človeka a ty si spochybnil Bibliu ako celok, lebo vyberáš, tak toto je pravda a toto nie? To sa len domnievaš , tak toto je pravda a toto nie? Tomuto verím a tomuto nie, lebo mi to ide proti srsti? Kto ťa doviedol do takého štádia, že pochybuješ o pravdivosti časti Biblie?

Hovoríš, že veríš na 100 percenzt Jánovi. OK. Ja verím na 100 percent celej Biblii. Tvoj armiánizmus padne, keď si v pravde odpovieš - kedy sú zapísaní do knihy života, ak práve oni sa nebudú klaňať šelme.

Apoštol Pavol sa ničím nelíši od toho, čo učí Kristus, ale práve naopak, ešte viac zdôraznil podstatu evanjelia Ježiša Krista.

Ak pripustím, že sa tu a tam Biblia mýli, tak čo keď sa mýli aj vo veciach, ktoré sú nevyhnutné pre spásu? Vidíš to?

Potom vzniká otázka: Ak pripustím, že Biblia obsahuje tu a tam i nepravdy, tak potom teológ a nie len teológ musí mať kritérium, podľa ktorého rozozná, ktoré časti sú pravdivé od tých, ktoré sú klamlivé. Čo bude to kritérium, ak spochybním meter, ktorým meriam? Ak ho spochybníš meter, tak čim nameriaš, aby si vedel, no tak toto je dobré a toto zlé?

Ak na súde sudca a porota zistia, že nejaký svedok dvakrát, alebo trikrát krivo prisahal, alebo hoc aj raz, nemôžu prijať zvyšok jeho výpovede. Preto by mali tí, ktorí útočia na niektoré pasáže z Biblie, povinní uviesť kritérium, ktoré používajú pri oddeľovaní pravdivých častí Biblie od nepravdivých.

Čo je to za kritérium, ktoré má zo svojej nadradenej pozície usvedčiť Písmo z omylov?

Hovoríš, že iba to, čo povedal Ježiš? Ale aj to niekto iný zapísal, že.

Boh hovoril skrz prorokov a dal to zapísať skrz niekoho. Sám zostúpil k nám v Kristu Ježišovi a videli sme jeho slávne skutky a počuli sme jeho Slovo života – lebo sám Kristus bol to Slovo, ktoré sa stalo telom. To taktiež Boh dal zapísať a to skrz niekoho. Niekto na to určený Bohom to zapísal a skomletoval, teda všetko to, čo je potrebné pre spásu a vyučovanie milosťou, čo bolo vopred Svätým Duchom aj kanonizované v srdciach tých, ktorých si na to vyvolil Boh. Biblia je dostatočná vo všetkom! Biblia ako celok je teda Božím dielom – sú to dvaja svedkovia – Starý a Nový Zákon v Jednej knihe, ktorí nám svedčia o tom všetkom a máme tomu veriť a nie vyberať, čo mi vyhovuje.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Viktorrealita napísal: 08 Jan 2019, 14:06
mikim napísal: Opět zde záleží co mu bylo zjeveno Ježíšem či přímo Bohem to nikdo neví a buď mu budeme věřit nebo ne. Ap. Janovi Zjevení věřím 100%, zde je přímo napsáno co mu Bůh zjevil skrze Pána Ježíše Krista a anděla, ale u Pavla nic není napsáno a to je hodně podezřelé s tím, že si to mohl i vymyslet, proto musí být každý křesťan moc moc opatrný se slovy "apoštola" Pavla, který se dokonce sám prohlásil apoštolem a zkoumat co napsal on a co ne.
Viktorrealita napísal... Ak spochybním nejakú časť Biblie, tak ju spochybním ako celok. Potom podľa akého kritéria budem hovoriť, tak to je pravda a toto nie? Tak mi povedz to kritérium! Čakám!
----------------------------------
mikim napísal: Pro mně je kritériem 100% pravdy co říká sám Bůh a s ním i Pán Ježíš Kristus, pokud se jakákoliv pravda obsažená v Písmu liší s jejich podáním pravdy, pak ji nemusím vždy přijmout a apoštol Pavel se liší s Pánem Ježíšem cca 25x v podání pravdy.
Kde máš spoľahlivé kritériu, čo hovorí sám Boh, keď to všetko čo je napísané v Biblii je napísané skrz človeka a ty si spochybnil Bibliu ako celok, lebo vyberáš, tak toto je pravda a toto nie? To sa len domnievaš , tak toto je pravda a toto nie? Tomuto verím a tomuto nie, lebo mi to ide proti srsti? Kto ťa doviedol do takého štádia, že pochybuješ o pravdivosti časti Biblie?

Hovoríš, že veríš na 100 percenzt Jánovi. OK. Ja verím na 100 percent celej Biblii. Tvoj armiánizmus padne, keď si v pravde odpovieš - kedy sú zapísaní do knihy života, ak práve oni sa nebudú klaňať šelme.

Apoštol Pavol sa ničím nelíši od toho, čo učí Kristus, ale práve naopak, ešte viac zdôraznil podstatu evanjelia Ježiša Krista.

Ak pripustím, že sa tu a tam Biblia mýli, tak čo keď sa mýli aj vo veciach, ktoré sú nevyhnutné pre spásu? Vidíš to?

Potom vzniká otázka: Ak pripustím, že Biblia obsahuje tu a tam i nepravdy, tak potom teológ a nie len teológ musí mať kritérium, podľa ktorého rozozná, ktoré časti sú pravdivé od tých, ktoré sú klamlivé. Čo bude to kritérium, ak spochybním meter, ktorým meriam? Ak ho spochybníš meter, tak čim nameriaš, aby si vedel, no tak toto je dobré a toto zlé?

Ak na súde sudca a porota zistia, že nejaký svedok dvakrát, alebo trikrát krivo prisahal, alebo hoc aj raz, nemôžu prijať zvyšok jeho výpovede. Preto by mali tí, ktorí útočia na niektoré pasáže z Biblie, povinní uviesť kritérium, ktoré používajú pri oddeľovaní pravdivých častí Biblie od nepravdivých.

Čo je to za kritérium, ktoré má zo svojej nadradenej pozície usvedčiť Písmo z omylov?

Hovoríš, že iba to, čo povedal Ježiš? Ale aj to niekto iný zapísal, že.

Boh hovoril skrz prorokov a dal to zapísať skrz niekoho. Sám zostúpil k nám v Kristu Ježišovi a videli sme jeho slávne skutky a počuli sme jeho Slovo života – lebo sám Kristus bol to Slovo, ktoré sa stalo telom. To taktiež Boh dal zapísať a to skrz niekoho. Niekto na to určený Bohom to zapísal a skomletoval, teda všetko to, čo je potrebné pre spásu a vyučovanie milosťou, čo bolo vopred Svätým Duchom aj kanonizované v srdciach tých, ktorých si na to vyvolil Boh. Biblia je dostatočná vo všetkom! Biblia ako celok je teda Božím dielom – sú to dvaja svedkovia – Starý a Nový Zákon v Jednej knihe, ktorí nám svedčia o tom všetkom a máme tomu veriť a nie vyberať, čo mi vyhovuje.

Ale liší, studuj pečlivě, nebo si zadej na youtube Jesus vs.Paul a uvidíš kolik příspěvků o tom je, žel jen nejčastěji anglicky,
http://jesuswordsonly.com/books/175-pau ... jesus.html

...Ak pripustím, že sa tu a tam Biblia mýli, tak čo keď sa mýli aj vo veciach, ktoré sú nevyhnutné pre spásu? Vidíš to?
Ježíš píše A, apoštol Pavel píše B, další apoštolové se spíše kloní k A (co učil Ježíš) a je jen na Tobě co si z toho vybereš, já se pokouším spojit vše a nějak to zplatlat dohromady, ale někdy to moc nejde, proto dávám přednost jedinému Bohu a Pánu Ježíšovi v tom co je spása.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Mikim,
To čo si dal v tom odkaze je jasný úmysel spochybniť Bibliu a nepochopenie podstaty evanjelia. Je to katastrofa!

Tak sa pozrime na slová Ježiša Krista a na slová apoštola Pavla, ako korešpondujú na podstatnú otázku : Boli vybraní pre večný život preto, lebo uverili, alebo uverili preto, lebo boli vybraní pre večný život?

Človek si v žiadnom prípade nemôže pripísať žiadne zásluhy na svojom spasení, lebo by to bolo popretím milosti.

Takže otázka je: Patríme do tela Kristovho – cirkvi Ježiša Krista preto, lebo sme sa rozhodli svojou vôľou a svojím úsilím, alebo patríme do tela Kristovho preto, lebo sme boli najprv vyvolení – pritiahnutí ku Kristu Otcom na nebesiach, aby sme žili novým životom v Kristu? Má viera viesť k vyvoleniu, alebo viera a nový život v Kristu je následkom vyvolenia – pritiahnutia Otcom ku Kristu?

Môže človek, ktoré si Boh nevyvolil uveriť spasiteľnou vierou a byť spasený?

Môže človek, ktorého si boh vyvolil stratiť spasenie?

To, čo hovorí Ježiš, to aj Pavol potvrdzuje a teda v žiadnom prípade Pavol tomu neprotirečí.

Ježiš jasne hovorí, prečo mnohí neveria spasiteľnou vierou: Ján 10:26–30 „ale vy neveríte, pretože nie ste z mojich oviec , a nikto ich nevytrhne z mojej ruky [bezpečnosť spasenia].

Ak niekto z Božieho pohľadu nie je z jeho oviec, ale len on sám o sebe tvrdí, že dodržiava zákon a je kresťanom, tak bude spasený? Ak bude a toto by platilo, tak neplatí to vyššie, čo povedal Ježiš! No Ježiš má pravdu, že.

Čo sa tým myslí – že nikto nemôže tých, ktoré s pohľadu Otca na nebesiach sú jeho ovcami vytrhnúť z ruky Otca na nebesiach?

Vyzdvihuje sa tu zvrchovanosť Božia a moc pri vyvolení – daru viery – aj udržaní. Ak niekto povie, že satan dokáže vytrhnúť božie dieťa z ruky Otca na nebesiach aj proti Otcovej vôli , tak v podstate tvrdí, že satan je väčší a mocnejší ako Otec? To je predsa absurdné! Ak nikto ich nemôže vytrhnúť z Otcovej ruky, tak nikto, lebo Otec je najväčší! Tak kto má teda pravdu? Ježiš má Pravdu!

„Môj Otec, ktorý mi ich dal [vyvolenie], je väčší od všetkých, a nikto ich nemôže vytrhnúť z ruky môjho Otca“

Tak satan je väčší, alebo Otec na nebesiach? Predsa Otec na nebesiach a preto platí to, čo povedal Ježiš! Ježiš má pravdu!

Čo to znamená, že všetko, čo mi dáva Otec príde ku mne?

Ján 6:37 „Všetko, čo mi dáva Otec [vyvolenie], príde ku mne

To znamená, že len tí všetci a to podľa Božieho vyvolenia, ktorých Otec pritiahne ku Kristu , tak tí všetci uveria spasiteľnou vierou . Kto má pravdu, tí čo tvrdia, že naša vôľa je rozhodujúcim faktorom pri účinnosti spásy, alebo to, čo hovorí Ježiš? Predsa to, čo hovorí Ježiš je Pravdou.

Čo to znamená, že Ježiš nestratí nikoho z toho, čo mu dal Otec a tých všetkých, tak ešte raz – iba tých všetkých, čo mu dal Otec vzkriesi v posledný deň, aby tam kde je On aj oni boli. Kto má pravdu, ten kto tvrdí, že z Božieho pohľadu Božie dieťa môže stratiť spasenie, alebo ten, kto tvrdí, že Boh si svoje dieťa svojou milosťou a mocou udrží, aby nestratil nikoho a Ježiš ho vzkriesil v posledný deň? Kto má pravdu? Ježiš má pravdu!

Ján 6:39 „A to je vôľa toho, ktorý ma poslal, Otcova, aby som nestratil ničoho [bezpečnosť spasenia] z toho, čo mi dal [vyvolenie], ale aby som to všetko vzkriesil v ten posledný deň [bezpečnosť spasenia].”

Cit: Ján 17:2 „ako si mu dal moc nad každým telom, aby všetkým tým, ktorých si mu dal [vyvolenie], dal večný život“

Kde je tu rozhodujúci faktor ľudská vôľa? Ako vidíme, rozhodujúcim faktorom je Božie vyvolenie a jeho dokonalé dielo a nový život v Kristu je toho dôsledkom!

Ján 17:11 „… Svätý Otče, zachovaj [garancia zachovania svätých] ich v svojom mene, ktorých si mi dal [vyvolenie], aby boli jedno ako my.“

-------------------------------------------------------------------
Takže v slovami Ježiša Krista sme videli absolútnu zvrchovanosť Otca na nebesiach pri vyvolení, pri dare spasiteľnej viery a aj pri udržaní až dokonca.

No a teraz sa poďme pozrieť na Pavlove učenie, ktoré Pavlove nie je, ale je to učenie Ježiša Krista, ktoré Pavol ešte viac zdôraznil.

Čo sa týka vykúpených v Kristu – tých, ktorí sú iba z Božieho pohľadu jeho deťmi

Rim 8:28 28A vieme, že tým, ktorí milujú Boha, všetko spolu pôsobí na dobré, tým, ktorí sú povolaní podľa preduloženia.

Teda vieme, prečo milujú Boha "ktorí sú povolaní podľa preduloženia"!

Dá sa to napísať ešte jasnejšie ako to tu vystihol apoštol Pavol?

Rim8 29Lebo ktorých predzvedel, tých aj predurčil za súpodobných obrazu svojho Syna, aby on bol prvorodeným medzi mnohými bratmi. 30A ktorých predurčil, tých aj povolal, a ktorých povolal, tých aj ospravedlnil, a ktorých ospravedlnil, tých aj oslávil.

Keď to zhrniem, tak niet pochýb, ako to Boh činí

Boh - "ktorých predzvedel, tých aj predurčil", "ktorých predurčil, tých aj povolal", "ktorých povolal, tých aj ospravedlnil", "ktorých ospravedlnil, tých aj oslávil".

Je to presne v súladu s tým, čo hovoril Ježiš

Z toho vychádza aj ostatné čo učí Pavol:Ef2 8Lebo ste milosťou spasení skrze vieru, a to nie zo seba, je to dar Boží, 9nie zo skutkov, aby sa niekto nechválil. 10Lebo sme jeho dielom, stvorení v Kristu Ježišovi nato, aby sme konali dobré skutky, ktoré Bôh vopred prihotovil, aby sme v nich chodili.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní