Ak brat Seberíni chce zosúladiť vedu s Bibliou, hm... opravím sa hneď: ak brat Seberíni chce zosúladiť tú správnu vedu s Bibliou, tú vedu, ktorá pojednáva o stvorenom svete, je pravdivá a nie je s Bibliou v rozpore, nech brat Seberíni urobí ďaľšiu svoju prednášku o uzdravení Námana vykúpaním sa v rieke, alebo o nasýtení zástupu ľudí z dvoch rýb, o vzkriesení Lazara alebo na nebo vzatí Pána. Lebo veda je veda a Biblia je Biblia.
Z môjho pohľadu ale to, na čo som sa najviac tešil, keď som si prečítal, že brat Seberíni sľuboval prednášku o stvorení tam chýba. V tejto jeho kompilácii jemu vlastných názorov o stvorení chýba. Vám tam nič nechýba? Mne tam chýbajú dva najzaujímavejšie dni stvorenia. Deň piaty a deň šiesty. Z môjho pohľadu je to ZÁVÁDZAJÚCE označovať to titulom Stvorenie podľa Biblie a nevenovať sa v prednáške dvom dňom. Z toho vidno, že išlo o účelovú kompiláciu tak aby zapadla do nite nápadov autora. Domnievam sa, že pri stvorení v piaty a šiesty deň by sa už autor stratil v téme určite, pretože už teraz, pri opise stvorenia štyroch dní balansoval medzi Bibliou a vedou. Neviem ako vy, ale ja som bol veľmi zvedavý ako brat Seberíni zosúladí rozpory medzi správou o stvorení v Genesis s poznatkami vedy pri opise piateho a šiesteho dňa tiež podľa Genesis.
Zaujímalo ma, ako brat Seberíni obháji Bibliu pri stvorení živočíchov a ľudí. Ako napr. nepravá veda bude v rozpore s Bibliou a pravá veda potvrdí stvorenie druhov, živočíchov v mori, na suchu i na oblohe, stvorenie ľudí atď. Alebo, ako sa brat Seberíni popasuje ohľadom potopy s tým, že bola podľa popisu v Biblii. Lebo ako on obdivuje presné záznami v Biblii o potope ale nespomenul už tú časť čo si pasažieri vzali so sebou do korábu. Nespomenul žiadne choroby zvierat alebo infekčné choroby ľudí, parazity, toľko druhov zvierat, jednoducho všetko čo potope bolo, nebolo vo vode, nezahynulo ale bolo aj naďalej. Priznám sa, že som sa tešil, že to brat Seberíni tam vysvetlí, aby ako sľuboval tam medzi vedou a Bibliou rozpor nebude. Ale on je stále.
Dávam za pravdu Memberovi, že pokiaľ chcel brat Seberíni viesť úvahu o stvorení podľa Biblie, tak ju aj nazýva, aj prezentuje, mal sa držať Biblie. Bodka. Mal hovoriť a zobrazovať len to, čo máme zapísané autorom Genesis o stvorení a potope a nesnažiť sa to navliecť na všeobecne používané učenie. Čokoľvek uvedené inak ako je v Biblii, iné, navyše a naviac prezentované v prezentácii už ako tvar, princíp či zobrazenie, je mimo správy o stvorení v Biblii. Je to ako zobrazovať si Pána Ježiša, cherubínov, anjelov, Mojžiša, Dávida, apoštolov či čohokoľvek z Biblie nejak podobne, alebo mierne odlišne od ich zaužívanej podoby na iných umeleckých dielach v kostoloch po celom svete, len preto aby sme dokázali, že ten autor bol pravý maliar, lebo to vymaľoval podľa Biblie. Ale iný autor vymaľoval niečo odlišne a preto to nie je pravý maliar, lebo popiera podobu zobrazeného podľa podoby, ktorú si brat Seberíni z Biblie vytvoril a podľa nej posudzuje. No pritom žiadna podoba ničoho z toho v Biblii nie je. To je fakt.
Ale dávam za pravdu aj Realistovi, pretože Genesis je hymnus o stvorení, aj podľa mňa a prezentované vedecké poznatky brata Seberíniho v tej prednáške sa ozaj dajú nazvať pekným termínom pseudoveda. Správa v Genesis je správou náboženskou a nie vedeckým know-how ako predstavu brata Seberíniho o stvorení asi Boh, podľa autorových znalostí a zákonov, realizoval. Autor teda mohol pojednávať o svojich myšlienkach, ktoré sa mu zdajú byť dobré, preto že to tak "mohlo" byť a tak mal viesť celú prednášku, ale vydávať tú prácu za rekonštrukciu stvorenia podľa Biblie o ktorej nevie ani on úplne nič, naviac sľubovať, že tá práca nejak oddelí pravú vedu od tej nepravej, označovať iných za hlupákov a klamárov, ktorých nebudeme počúvať len preto, že niekto akosi nesadne do nastaveného osobného staromyšlienkového výkladu autora prednášky je nesprávne.
Na záver len odcitujem úžasnú vetu, v ktorej je veľká pravda:
Takže jakýkoliv (byť dobře míněný) pokus o smíření vědy a Genesis je předem odsouzen k neúspěchu.