Realisto, moc se mi líbí, jak jsi to napsal! Možná žijeme na stejné planetě. Hezký jarní den všem.Realista napísal: ↑12 Apr 2020, 11:18Odpovídal jsem "hostovi", který zde zkopíroval některé mé starší myšlenky.ambassador napísal: ↑12 Apr 2020, 07:40
Jak souzní tvé myšlenky o duchu vše prostupujícího poznání s tématem tohoto vlákna?
Snad u tebe platí, že duch poznání existuje nezávisle na fyzickém těle?
Tvé myšlenky souzní určitou mírou s náboženskými směry tíhnoucí k odtržení těla od ducha?
Jistěže světlo poznání existuje nezávisle na fyzickém těle. Idea "předchází" hmotu, proto jsem také realista a ne nominalista. Existence fyzického těla je podmíněna.
Tělo se od ničeho neodtrhává. Jsme projevem ducha v těle. Pokud ale sloužíme jen tělu a jeho potřebám, pokud se zcela a plně identifikujeme s tělem, pak tento duchovní rozměr nerozvíjíme a on zaniká.
Abychom si rozuměli... Pokud hovořím o duchovnu, nemám na mysli ani extatické mysteriózní zážitky, ani víru ve fantastické bytosti z jiné reality, ani učení nějakého guru. Mám na mysli duchovno jako integrální součást lidské bytosti, jako její přirozený rozměr, který ji právě polidšťuje a odlišuje od zvířete. V tomto směru často narážím na absolutní nepochopení i u kovaných materialistů-ateistů (fundamentalismus zrcadlově obrácený) a právě proto tvrdím, že typologicky není rozdíl mezi fanatickým evangelikálem, judaistou nebo ateistou... Jde jen o převlékání kabátu, změnu figurky v rámci stejného hracího plánu. Ideál je pro mě věčný archetyp, který aktivně vtahujeme do reality.
Čo sa stalo 600 - 400 p.n.l
-
- Dátum registrácie: 24 Sep 2016, 21:26
- Kontaktovať používateľa:
Re: Čo sa stalo 600 - 400 p.n.l
Mozete nam, fanatickym materialistom, vysvetlit, za akym ucelom je potrebne prijat existenciu "ducha" ? Kde si nevystacime iba s hmotou a energiou? Ake su dokazy pre vyskyt "ducha" mimo telo?Jiří Kupka napísal: ↑14 Apr 2020, 07:35Realisto, moc se mi líbí, jak jsi to napsal! Možná žijeme na stejné planetě. Hezký jarní den všem.Realista napísal: ↑12 Apr 2020, 11:18 Jistěže světlo poznání existuje nezávisle na fyzickém těle. Idea "předchází" hmotu, proto jsem také realista a ne nominalista. Existence fyzického těla je podmíněna.
Tělo se od ničeho neodtrhává. Jsme projevem ducha v těle. Pokud ale sloužíme jen tělu a jeho potřebám, pokud se zcela a plně identifikujeme s tělem, pak tento duchovní rozměr nerozvíjíme a on zaniká.
Ešte si nebol na špiritistickej seansy, že? Ani neodporúčam. Tam by si mal dôkazov dosť.log napísal: ↑14 Apr 2020, 10:40Mozete nam, fanatickym materialistom, vysvetlit, za akym ucelom je potrebne prijat existenciu "ducha" ? Kde si nevystacime iba s hmotou a energiou? Ake su dokazy pre vyskyt "ducha" mimo telo?Jiří Kupka napísal: ↑14 Apr 2020, 07:35Realisto, moc se mi líbí, jak jsi to napsal! Možná žijeme na stejné planetě. Hezký jarní den všem.Realista napísal: ↑12 Apr 2020, 11:18 Jistěže světlo poznání existuje nezávisle na fyzickém těle. Idea "předchází" hmotu, proto jsem také realista a ne nominalista. Existence fyzického těla je podmíněna.
-
Myslím, že Tvoje vlastní hledání cest je nejvýstižnější odpovědí pro Tebe...log napísal: ↑14 Apr 2020, 10:40Mozete nam, fanatickym materialistom, vysvetlit, za akym ucelom je potrebne prijat existenciu "ducha" ? Kde si nevystacime iba s hmotou a energiou? Ake su dokazy pre vyskyt "ducha" mimo telo?Jiří Kupka napísal: ↑14 Apr 2020, 07:35Realisto, moc se mi líbí, jak jsi to napsal! Možná žijeme na stejné planetě. Hezký jarní den všem.Realista napísal: ↑12 Apr 2020, 11:18 Jistěže světlo poznání existuje nezávisle na fyzickém těle. Idea "předchází" hmotu, proto jsem také realista a ne nominalista. Existence fyzického těla je podmíněna.
Nevidim ziadnu odpovedJiří Kupka napísal: ↑14 Apr 2020, 13:47Myslím, že Tvoje vlastní hledání cest je nejvýstižnější odpovědí pro Tebe...log napísal: ↑14 Apr 2020, 10:40Mozete nam, fanatickym materialistom, vysvetlit, za akym ucelom je potrebne prijat existenciu "ducha" ? Kde si nevystacime iba s hmotou a energiou? Ake su dokazy pre vyskyt "ducha" mimo telo?Jiří Kupka napísal: ↑14 Apr 2020, 07:35Realisto, moc se mi líbí, jak jsi to napsal! Možná žijeme na stejné planetě. Hezký jarní den všem.Realista napísal: ↑12 Apr 2020, 11:18 Jistěže světlo poznání existuje nezávisle na fyzickém těle. Idea "předchází" hmotu, proto jsem také realista a ne nominalista. Existence fyzického těla je podmíněna.
-
S tím souhlasím, že zatím odpověď nevidíš. Že ale něco hledáš víme tady všichni...log napísal: ↑14 Apr 2020, 14:08Nevidim ziadnu odpovedJiří Kupka napísal: ↑14 Apr 2020, 13:47Myslím, že Tvoje vlastní hledání cest je nejvýstižnější odpovědí pro Tebe...log napísal: ↑14 Apr 2020, 10:40Mozete nam, fanatickym materialistom, vysvetlit, za akym ucelom je potrebne prijat existenciu "ducha" ? Kde si nevystacime iba s hmotou a energiou? Ake su dokazy pre vyskyt "ducha" mimo telo?Jiří Kupka napísal: ↑14 Apr 2020, 07:35Realisto, moc se mi líbí, jak jsi to napsal! Možná žijeme na stejné planetě. Hezký jarní den všem.Realista napísal: ↑12 Apr 2020, 11:18 Jistěže světlo poznání existuje nezávisle na fyzickém těle. Idea "předchází" hmotu, proto jsem také realista a ne nominalista. Existence fyzického těla je podmíněna.
Jiří Kupka napísal: ↑14 Apr 2020, 14:41S tím souhlasím, že zatím odpověď nevidíš. Že ale něco hledáš víme tady všichni...log napísal: ↑14 Apr 2020, 14:08Nevidim ziadnu odpovedJiří Kupka napísal: ↑14 Apr 2020, 13:47Myslím, že Tvoje vlastní hledání cest je nejvýstižnější odpovědí pro Tebe...log napísal: ↑14 Apr 2020, 10:40Mozete nam, fanatickym materialistom, vysvetlit, za akym ucelom je potrebne prijat existenciu "ducha" ? Kde si nevystacime iba s hmotou a energiou? Ake su dokazy pre vyskyt "ducha" mimo telo?Jiří Kupka napísal: ↑14 Apr 2020, 07:35
Realisto, moc se mi líbí, jak jsi to napsal! Možná žijeme na stejné planetě. Hezký jarní den všem.
Ano hladam elixir vecnej mladosti. Ako vsetci ludia na svete. Ale ho nieto. Aj ten vas "duch" je iba jednym z vymyslenych elixirov.
-
-log napísal: ↑14 Apr 2020, 15:04Jiří Kupka napísal: ↑14 Apr 2020, 14:41S tím souhlasím, že zatím odpověď nevidíš. Že ale něco hledáš víme tady všichni...log napísal: ↑14 Apr 2020, 14:08Nevidim ziadnu odpovedJiří Kupka napísal: ↑14 Apr 2020, 13:47Myslím, že Tvoje vlastní hledání cest je nejvýstižnější odpovědí pro Tebe...
Ano hladam elixir vecnej mladosti. Ako vsetci ludia na svete. Ale ho nieto. Aj ten vas "duch" je iba jednym z vymyslenych elixirov.
Hledáš elixír věčného mládí, Logu? A všichni jej hledají?
No já jej nehledám..., takže Tvé tvrzení dostává vážnou trhlinu.
-
Víš, že není?
Proč tedy hledáš něco, o čem jsi přesvědčený, že není?
-
Že je to něco vymyšleného?
Hmm, když se Tvé první tvrzení jeví jako nepravdivé, a když hledáš něco, o čem jsi přesvědčený, že není, měl bych se vážně zamýšlet nad tímto Tvým dalším konstatováním?
-
Když jdu do svých včel, vždy mi na mysli vytane, že o tom, zda z larvičky bude královna, dělnice nebo trubec rozhoduje společenství včel, ale forma pro neforemné tělo larvičky přichází jakoby z vnějšku - na kukle můžeme pozorovat základy všechno, co bude mít budoucí včela, která je uvnitř kukly v podobě neforemné kaše (ano, přátelé evolucionisté by na to šli filosofickou poučkou tzv. několika římských mostů).
Abych nebyl úplně OT, tak právě toho si všímal Aristotelés, využívaje poznatků svých předchůdců. Přišel s představou formující síly - předobrazu, která přichází z vnějšku.
Vůbec Aristotelovy čtyři příčiny (causa formalis, causa materialis, causa efficiens a causa finalis) jsou pro mne inspirující. Ano, přiznám se k tomu, že teleologie mi byla vždy blízká a je tomu tak stále...
Tak už je to jasné, žijeme na "včelí" planetě
Linhart ten rozhodovací proces ve včelstvu interpretuje dle teorie sobeckého genu, tj. každý jedinec v úle sleduje pouze vlastní sobecký zájem a výsledná rovnováha se pak jeví jako harmonie včelího společenstva. Jenže co se tím vlastně vysvětluje? Nic podstatného. Pro zajímavost, mám i několik dvojmatečných včelstev.
Včely, termiti, mravenci mě přitahují. U nás v lužním lese si budují mravenci hnízda v obřích starých stromech. Je úžasné sledovat jejich organizaci práce. Z jejich činorodosti nakonec výrazně profitují i včely a včelař

Včely, termiti, mravenci mě přitahují. U nás v lužním lese si budují mravenci hnízda v obřích starých stromech. Je úžasné sledovat jejich organizaci práce. Z jejich činorodosti nakonec výrazně profitují i včely a včelař

Tao nelze definovat a vysvětlit, i když je zajímavé se o to pokoušet. Nemá jméno ani tvar, přesto je kořenem všeho. Lze identifikovat pouze prožitím, ztotožněním. Tao je jedno, ale přebývá podivuhodně ve všem. Tao Ti k ničemu nebude, pokud v srdci nezatoužíš po bezúčelném míru, nepřihodí se Ti dokud od něj budeš žádat důkaz, jenž nosíš stále sebou. Tao Ti nijak neprospěje, nevrátí Ti mládí ani z Tebe neudělá boháče. Bude Ti k ničemu, nehledej ho. Jednou se Ti třeba přihodí, až pro něj dozraješ.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných