příliš vysoká laťka Soboty

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Member
Dátum registrácie: 27 Sep 2016, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Re: příliš vysoká laťka Soboty

Neprečítaný príspevok od používateľa Member »

mikim napísal:Všechno je to ale ještě mnohem složitější než si dovedeme představit, stačí si o tóře něco zajímavého přečíst a bylo by to na dlouhé studium: http://www.zidovskehrbitovy.cz/index.ph ... 2&new=2563
Ale dôležité je, mikim, že adventisti na to prišli, ako to je.
mikim napísal:Ko 2:14 + Ef 2:15 jak už jsem snad milionkrát uvedl ti jasně potvrzují, že byly přibity Ježíšem Kristem na kříž obětní zákony!
Ospravedlňujem sa ale tie verše, možno len adventistovi, jasne potvrdzjú že Pánom Ježišom boli na kríž pribité len obetné zákony.
mikim napísal:Všetky prikázania vydal Hospodin, to áno. Kde je napísené, že Ježiš svojou smrťou na kríži zruší nejaké prikázania?
Ko 2:14 + Ef 2:15
Tam však nie je nič o selektívnom zrušení iba niektorých prikázaní ale že zrušil zákon prikázaní.
mikim napísal:...Kde je napísané, že nejaké šabaty sú ceremoniálne a že sú tieňové?
Už jsem dostatečně uvedl v minulých komentářích, kde jsem dal verše na roční sabaty, výroční sabaty, které byly součástí knihy Mojžíšova zákona a vztahovali se k obětem. Nečetl jsi snad ty verše?
Práveže čítal, ale nedočítal som sa tam o ceremoniálnych a tieňových šabatoch. To je nejaká nebiblická adventistická terminológia?
mikim napísal:...Ktoré prikázania svedčili proti nim, alebo nám?
Všechny minimálně obětní ustanovení v knize Mojžíšova zákona.
Tak počkaj, všetky alebo tie obetné? Bude lepšie keď vymenuješ tie prikázania, ktoré proti nám alebo im nesvedčili.
mikim napísal:Věřím, že celé Desatero je napsané podle své důležitosti tak jak jde za sebou a toho se držím a rozhodně Tebou vyjmenované přikázání neoznačil jako větší než největší první přikázání:[/b]
Přesně tak, Miluj svého Boha je největší a první přikázání, to nevíš?
[KB1613] Mk 12:28 Tedy přistoupil jeden z zákonníků, slyšev je spolu se hádající, a vida, že jim dobře odpověděl, otázal se ho: Které jest přikázaní první ze všech?
[KB1613] Mk 12:29 A Ježíš odpověděl jemu, že první ze všech přikázaní jest: Slyš, Izraeli, Pán Bůh náš Pán jeden jest.
[KB1613] Mk 12:30 Protož milovati budeš Pána Boha svého ze všeho srdce svého, a ze vší duše své, a ze vší mysli své, i ze všech mocí svých. To jest první přikázaní.
A ktoré je druhé v poradí?
Naposledy upravil/-a Member v 31 Jan 2017, 09:22, upravené celkom 1 krát.

Member
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal:Žádná práce v sobotu, za peníze i bez peněz...Čtvrté přikázání nedává žádnou výjimku.
Už som sa ťa pýtal, tak sa opýtam znova. Kedy odpočíva adventistický kazateľ? Ktorý deň si adv. kazateľ urobí šabat? Nezabudni pritom, že štvrté prikázanie nedáva žiadnu výnimku.
mikim napísal:Pokud někdo ale za tuto práci v sobotu v běžné nemocnici bere plat a nedává ho na charitu apod., a vymlouvá se na službu nemocným apod nesmysly, pak zcela jasně hřeší a porušuje 4.přikázání.
Krásne. Štvrté prikázanie nedáva ale žiadnu výnimku, preto práca za peniaze alebo bez peňazí je jasným hriechom a porušením 4. prikázania. Nemocnica nie je výnimka.

Member
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal:Ap. Pavel mi nevadí, pokud souhlasí s tím co napsal s Ježíšem a s ostatními apoštoly, jak už jsem napsal TP. Vadí mi jen to když nesouhlasí s Ježíšem 25x: http://jesuswordsonly.com/books/175-pau ... jesus.html
Ale to je mikim zrejmé, že ti Pavel nevadí, keď sa ti hodí do tvojej teológie. Čo sa dá použiť z Pavla na prospech vierouky sa použije v prospech teoógie a čo poukazuje na omyl tejto teológie sa odmietne a zpochybní. Jednoducho rozumová konštrukcia faktov o Bohu.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

John 3:16 napísal:ked uz pises o adv.nemocniciach, v usa v niektorych adv. nemocniciach nemaju lekari problem s umelymi potratmi? 4. prikazanie plati a nezabijes nie? je to fakt, robi sa to ako biznis. neviem nic o tom, zeby adventisti jednoznacne odmietli umele prerusenie tehotenstva. (ale chcelo by to ine vlakno ako samostatnu temu.)
Co dělají v adventisté v adventistických nemocnicích v USA nevím a ani mě to nezajímá, jen vím, že v minulosti cca v 70 letech dělali pokusy na zvířatech v Loma Lindě, která si hrozně vytrpěla než zemřely, píchaly do nich různé sračky a nechali je trpět v klecích dokud nechcípli, např. psy, opice apod. (tzv. Vivisekce). Mám to od mého rodinného příslušníka, který tam tenkrát byl a viděl to na vlastní oči. Dokonce myslím jako první na světě udělali výměnu srdce, které odebrali malé opici a voperovali ho batoleti, operace se povedla, dítě do týdne zemřelo.
Takže nějaké interupce jsou proti tomu procházkou růžovým sadem.

mikim

Member napísal:
mikim napísal:Ap. Pavel mi nevadí, pokud souhlasí s tím co napsal s Ježíšem a s ostatními apoštoly, jak už jsem napsal TP. Vadí mi jen to když nesouhlasí s Ježíšem 25x: http://jesuswordsonly.com/books/175-pau ... jesus.html
Ale to je mikim zrejmé, že ti Pavel nevadí, keď sa ti hodí do tvojej teológie. Čo sa dá použiť z Pavla na prospech vierouky sa použije v prospech teoógie a čo poukazuje na omyl tejto teológie sa odmietne a zpochybní. Jednoducho rozumová konštrukcia faktov o Bohu.
Přesně tak, když se mi ap. Pavel hodí, tak ho použiji, pokud mluví nesrozumitelně nebo úplně jinak než ostatní apoštolové a nebo než Ježíš pak ho ke své víře určitě nepoužiji a dám přednost Ježíši a ostatním apoštolům.

Member
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal:Přesně tak, když se mi ap. Pavel hodí, tak ho použiji, pokud mluví nesrozumitelně nebo úplně jinak než ostatní apoštolové a nebo než Ježíš pak ho ke své víře určitě nepoužiji a dám přednost Ježíši a ostatním apoštolům.
Dáš prednosť Ježišovi v tom, čo ti Ježiš povie osobne vo svojom Duchu alebo tomu, čo je zapísané o Ježišovi v evanjeliách podľa toho ako tomu rozumieš svojim rozumom?

mikim

Member napísal:
mikim napísal:Žádná práce v sobotu, za peníze i bez peněz...Čtvrté přikázání nedává žádnou výjimku.
Už som sa ťa pýtal, tak sa opýtam znova. Kedy odpočíva adventistický kazateľ? Ktorý deň si adv. kazateľ urobí šabat? Nezabudni pritom, že štvrté prikázanie nedáva žiadnu výnimku.
mikim napísal:Pokud někdo ale za tuto práci v sobotu v běžné nemocnici bere plat a nedává ho na charitu apod., a vymlouvá se na službu nemocným apod nesmysly, pak zcela jasně hřeší a porušuje 4.přikázání.
Krásne. Štvrté prikázanie nedáva ale žiadnu výnimku, preto práca za peniaze alebo bez peňazí je jasným hriechom a porušením 4. prikázania. Nemocnica nie je výnimka.
Musíš sa opýtať adventistického kazaťela kedy odpočívá, já to naozaj neviem. Možno cez neďelu? :)

...Štvrté prikázanie nedáva ale žiadnu výnimku, preto práca za peniaze alebo bez peňazí je jasným hriechom a porušením 4. prikázania. Nemocnica nie je výnimka.

Presne tak, ale adventistický doktor a sestry to umí obkecať ..."že držia len pohotovosť"... a držiať pohotovosť nie je práca ako každý iný pracovný deň...

mikim

Member napísal:
mikim napísal:Přesně tak, když se mi ap. Pavel hodí, tak ho použiji, pokud mluví nesrozumitelně nebo úplně jinak než ostatní apoštolové a nebo než Ježíš pak ho ke své víře určitě nepoužiji a dám přednost Ježíši a ostatním apoštolům.
Dáš prednosť Ježišovi v tom, čo ti Ježiš povie osobne vo svojom Duchu alebo tomu, čo je zapísané o Ježišovi v evanjeliách podľa toho ako tomu rozumieš svojim rozumom?
Určitě nedám přednost Ježíšovi v duchu před Ježíšem v evangeliích, proč bych to dělal? "Oba" budu brát vždy stejně!

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

"Přesně tak, když se mi ap. Pavel hodí, tak ho použiji, pokud mluví nesrozumitelně nebo úplně jinak než ostatní apoštolové a nebo než Ježíš pak ho ke své víře určitě nepoužiji a dám přednost Ježíši a ostatním apoštolům."

ty musis mat v hlave riadny zmatok...

mikim

Member napísal:
mikim napísal:Všechno je to ale ještě mnohem složitější než si dovedeme představit, stačí si o tóře něco zajímavého přečíst a bylo by to na dlouhé studium: http://www.zidovskehrbitovy.cz/index.ph ... 2&new=2563
Ale dôležité je, mikim, že adventisti na to prišli, ako to je.
mikim napísal:Ko 2:14 + Ef 2:15 jak už jsem snad milionkrát uvedl ti jasně potvrzují, že byly přibity Ježíšem Kristem na kříž obětní zákony!
Ospravedlňujem sa ale tie verše, možno len adventistovi, jasne potvrdzjú že Pánom Ježišom boli na kríž pribité len obetné zákony.
mikim napísal:Všetky prikázania vydal Hospodin, to áno. Kde je napísené, že Ježiš svojou smrťou na kríži zruší nejaké prikázania?
Ko 2:14 + Ef 2:15
Tam však nie je nič o selektívnom zrušení iba niektorých prikázaní ale že zrušil zákon prikázaní.
mikim napísal:...Kde je napísané, že nejaké šabaty sú ceremoniálne a že sú tieňové?
Už jsem dostatečně uvedl v minulých komentářích, kde jsem dal verše na roční sabaty, výroční sabaty, které byly součástí knihy Mojžíšova zákona a vztahovali se k obětem. Nečetl jsi snad ty verše?
Práveže čítal, ale nedočítal som sa tam o ceremoniálnych a tieňových šabatoch. To je nejaká nebiblická adventistická terminológia?
Tak počkaj, všetky alebo tie obetné? Bude lepšie keď vymenuješ tie prikázania, ktoré proti nám alebo im nesvedčili.
mikim napísal:Věřím, že celé Desatero je napsané podle své důležitosti tak jak jde za sebou a toho se držím a rozhodně Tebou vyjmenované přikázání neoznačil jako větší než největší první přikázání:[/b]
Přesně tak, Miluj svého Boha je největší a první přikázání, to nevíš?
[KB1613] Mk 12:28 Tedy přistoupil jeden z zákonníků, slyšev je spolu se hádající, a vida, že jim dobře odpověděl, otázal se ho: Které jest přikázaní první ze všech?
[KB1613] Mk 12:29 A Ježíš odpověděl jemu, že první ze všech přikázaní jest: Slyš, Izraeli, Pán Bůh náš Pán jeden jest.
[KB1613] Mk 12:30 Protož milovati budeš Pána Boha svého ze všeho srdce svého, a ze vší duše své, a ze vší mysli své, i ze všech mocí svých. To jest první přikázaní.
A ktoré je druhé v poradí?
...

po miliontédruhé opakuji (pro nechápavé):

Ve verši 14 výraz: „vymazal rukou psaný záznam, který svými ustanoveními svědčil proti nám” pochází z řeckého výrazu, který má význam “závazek zadluženosti”. Odpovídá tedy našemu “dlužnímu úpisu”. A stejně tak dlužíme dluh dokonalé spravedlnosti Božímu zákonu. Naše neschopnost žít podle Božího zákona znamená smrt (Řím 6x23). Ale Ježíš žil dokonalým životem – životem, jakým bychom měli žít my. Zemřel take hroznou smrtí – smrtí, kterou jsme si zasloužili zemřít my. Jinými slovy splatil náš dluh. Vyplatil náš dlužní úpis. Tímto způsobem jsme osvobozeni od rozsudku zákona, který jsme přestoupili (Řím. 8x1). Obětní systém Starého zákona s obětmi beránka byl viditelným znázorněním tohoto dlužního úpisu – cesta přes svatyni potříštěná krví (Žid 9x22, 3 Moj. 17x11). Pavel však píše, že “v Kristu” došel obětní systém svého naplnění (Kol 2x16-17). Všechna obětní nařízení ukazující na příchod Krista pominula. Pavel zdůrazňuje: „To všechno je jen stín budoucích věcí…“(verš 17). Takže soboty, o kterých Pavel píše ve verši 16, se vztahují k tomu, co je stínem věcí, které mají přijít. Logická otázka potom tedy zní: O jakých sobotách mluví Pavel? Existují dva druhy sobot? Je určitá sobota nějakým zvláštním předobrazem? Jak jsme již odhalili dříve, sobota, sedmý den Božího zákona, není stínem něčeho, co má teprve přijít. Naopak – je památníkem něčeho, co již proběhlo – stvoření (2Moj. 20x8-11). Sedmý den, sobota, je stálou připomínkou pravdy o stvoření. Připomíná nám, že jsme nevznikli evolucí. Stvořil nás Bůh. Zaslouží si naší úctu proto, že On je stvořitel, a my jsme stvoření. /Mark A. Finley, Téměř zapomenutý den/

[KB1613] Ko 2:16 Protož žádný vás nesuď pro pokrm, aneb pro nápoj, aneb z strany svátku, neb novuměsíce, aneb sobot. (…h or sabbatwn of the sabbath)

[KB1613] Ko 2:17 Kteréžto jsou stín věcí budoucích, ale pravda tělo jest Kristovo.

Slovo „protož“, znamená „na základě toho, co bylo právě řečeno, musíme dojít k tomuto závěru“. Jinými slovy říká: „Vzhledem k faktu, že tato ustanovení byla vymazána (v 14), žádný vás nesmí soudit pro pokrm nebo nápoj.“
Je jisté, že desatero přikázání neřeší pokrmy a nápoje. Ale co ty „soboty“? Mohou být tyto „soboty“- sobotami sedmého dne, o kterých hovoří čtvrté přikázání desatera? Ne, nemohou. Jsou totiž jasně definovány jako „stín toho, co mělo přijít“. Pamatujte prosím na to, že týdenní sobota byla ustanovena Bohem před tím, než hřích vstoupil na náš svět. Nemohly existovat žádné předobrazy nebo stíny, dokud neexistoval hřích. Všechny tyto stíny byly zavedeny KVŮLI hříchu a ukazovali na vysvobození z hříchu prostřednictvím Krista. Například – všichni obětovaní beránci představovali Ježíše, pravého Beránka, který měl zemřít za hříchy světa. Pokud by hřích nevstoupil na svět, nebylo by třeba Spasitele a tím pádem ani žádných beránků (stínů) ukazujících na Spasitele.
Takže tyto „soboty, které jsou stínem“ se nemohly vztahovat k sobotě sedmého dne. Ale o jakých jiných sobotách by zde mohla být řeč? Existovaly nějaké jiné „soboty“, než ty týdenní? Ano. Po vyjití z Egypta byly ustanoveny výroční soboty, celkem sedm „sobot“ v roce, které neměly absolutně nic do činění se sobotou čtvrtého přikázání desatera. Byly to výroční slavnosti a připadaly na různé všední dny v týdnu (něco jako dnes dny pracovního klidu) a v tyto „soboty“ se přinášely zvláštní oběti, které poukazovaly na smrt Beránka Božího na Golgotě. Tyto soboty byly součástí systému „ustanovení“, který skončil na kříži.
O „stínových“ sobotách se hovoří např. v Lv 23 x 24, 27, 32, tyto výroční soboty připadají každý rok na jiný den v týdnu. Bůh zdůraznil, že neměly být zaměňovány s týdenními sobotami v Lv 23 x 37, 38 - všechny verše uvedeny viz výše. Pro každý z těchto výročních svátečních dní byly předepsány jisté oběti, které byly stínem poukazujícím k budoucí oběti Ježíše Krista. Ale Bible jasně říká, že tyto dny byly „kromě Hospodinových sobot“, tedy sobot sedmého dne.
Už je snad zcela jasné, který zákon byl vymazán a přibit na kříž. V okamžiku Kristovy smrti byla chrámová opona roztržena od vrchu dolů (Mt 27,51). Bylo odhaleno nejsvatější místo svatyně, místo kde byla rozstřikována krev za hříchy lidu. Ale teď už nebylo třeba, aby byla stříkána další krev, nebyly třeba oběti dalších beránků. Přišel pravý Beránek, na kterého všechny tyto oběti ukazovaly. Bylo by tedy odmítnutím Spasitele, kdyby byla přinášena další zvířata. Bylo by odmítnuto, že On byl naplněním všech stínů a předobrazů. Proto by bylo „proti nám“ nebo „nám nepřátelské“ pokračovat v dodržování Mojžíšova zákona.
Abychom dále objasnili tuto záležitost, položme si jednu nebo dvě jednoduché otázky. Byl by to hřích, kdyby den před Ježíšovou smrtí člověk odmítl přinést beránka, aby mu byly odpuštěny hříchy? Odpověď je samozřejmě ano. Byl by to hřích, protože toto byla jediná cesta k odpuštění. Druhá otázka: Byl by to hřích, kdyby někdo odmítl přinést beránka den po Ježíšově smrti? Ne, protože pravý Beránek zemřel, opona byla roztržena a ustanovení vymazána. A zákon („ceremoniální“ Mojžíšův zákon) byl zrušen přibitím na kříž. Pavel mluví o stejném zákonu v listu Efezským 2,15 (NBK)
Pokud by Ko 2,16 měl odstraňovat soboty, musel by odstranit i jídlo a pití (kontext mluví o postu a ne o rozlišování jídel a pití - viz všechny moderní překlady).
V NZ je cca 150 odkazů na sobotu, ale jen jeden je zdánlivě proti ní (Ko 2,16). Dle 2. Kor 13,1 je třeba více podpůrných hlasů pro potvrzení nějaké skutečnosti (a ne pouze jeden).
V Koloským se nikde nevyskytuje výraz „nomos“ (zákon) i když v Gal a Ř je více než 100x. Proto lze odvozovat, že se v listu Koloským řeší pre-gnostická „filosofie“ (lidské nauky), která nemá souvislost s Tórou. (Argumenty Dr. Desmonda Forda pro platnost soboty)

...

Desatero dáš do truhly
[KB1613] Dt 10:2 I napíši na deskách těch slova, kteráž byla na deskách prvních, kteréž jsi rozrazil, a vložíš je do té truhly. (…et-hadevarim…)
[NBK] Dt 10:3 Udělal jsem tedy truhlu z akáciového dřeva, vytesal dvě kamenné desky podobné oněm prvním a s oběma deskami v rukou jsem vystoupil na horu.
[NBK] Dt 10:4 [On] pak na ty desky napsal tentýž nápis jako předtím, [totiž] deset přikázání, která vám Hospodin v den shromáždění řekl na oné hoře z prostředku ohně. A když mi je Hospodin dal, (…et aseret hadevarim…)
[KB1613] Dt 10:5 A obrátiv se, sstoupil jsem s hory té, a vložil jsem ty desky do truhly, kterouž jsem byl udělal, a byly tam, jakož mi přikázal Hospodin.

Zákon Mojžíš umístíte po straně truhly...
[KB1613] Dt 31:24 Stalo se pak, když napsal Mojžíš slova zákona tohoto v knize, a dokonal je,

[KB1613] Dt 31:26 Vezměte tu knihu zákona a vložte ji v straně truhly smlouvy Hospodina Boha vašeho, ať jest tam proti vám na svědectví.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní