Ať nestojíme na jednom místě, osvětlí mi prosím co mám chápat pod tím "v zřejmém protikladu k původnímu. Jak chápeš slovo protiklad? Pak teprve můžeme pokračovat dál.
Ambassadore, zdá se mi, že mne chceš chytat za slovíčka.Neodpověděl jsi mi na několik otázek a tak je na místě oplatit stejnou mincí.
Považuji takový způsob za odvádění od tématu a ten je "desátky".
Jen za tu dobu mého života pozoruji, že se problematika "zrušení" točí stále dokola.
Myslím, že se to netočí, nakonec v bibli je dost takových "zrušení" :
Ef 2:14n on dvojí spojil vjedno, když
zbořil zeď, která rozděluje a působí svár. Svou obětí odstranil zákon ustanovení a předpisů, aby z těch dvou, z žida i pohana, stvořil jednoho nového člověka, a tak nastolil pokoj.
Žid 10:20 kterou nám otevřel
zrušením opony – to jest obětováním svého těla.
Sk 15.k.Pohané musí přijmout obřízku a musí se jim nařídit, aby zachovávali Mojžíšův zákon.Proč tedy nyní
pokoušíte Boha a chcete vložit na učedníky břemeno, které nemohli unést ani naši otcové ani my!
Gal 3:24 Zákon
byl tedy naším
dozorcem až do příchodu Kristova, až do ospravedlnění z víry.25 Když však přišla víra,
nemáme již nad sebou
dozorce.
2.Kor 3:14 Až do dnešního dne zůstává onen závoj při čtení staré smlouvy a zůstává skryto, že je
zrušen v Kristu.
V knize ASD věří je několik vět, na kterých bych rád ukázal snahu legitimizovat desátky, občas zdůrazním některá slova:
-systém(desátků) poskytoval
finanční prostředky pro podporu kněží..str.324
(desátky byly vždy odváděny v naturáliích)
-taková nahodilá zmínka ukazuje, že již v této rané době se jednalo o ustálený zvyk 324
(nahodilá zmínka není ustálený zvyk)
-Bůh
znovu potvrdil zákon o dávání desátků (po Sínaji) 324/5
(žádný zákon o desátcích nebyl předtím vydán, resp. o tom nikde nečteme)
-Ježíš schválil dávání desátků 325
(kontext je o extrému v desátcích a neobráceném srdci,ne o schválení desátků pro NZ církev)
-zatímco ceremoniální zákony byly zrušeny...zákon o desátcích zrušen nebyl 325
(neuvedeny žádné verše, desátky byly těsně spjaty s SZ ceremoniemi, svátky a lévity)
-v Izraeli se desátek
výlučně používal pro Levity, kteří neobdrželi žádný díl země 325
(desátek byl pro dárce, který ho jedl, pro sociálně slabé, zahrnoval Lévity, nebyli výluční, Lévité měli i svá pole, v pozadí je zřejmě myšlenka, že kazatelé jsou na místě Lévitů)
-po ukřižování se měly desátky stále používat na podporu služby Boží církve 325
(v NZ o tom není jediná zmínka, vždy se píše o darech, případně o podpoře evangelistů)
-nikde v NZ není systém desátků odvolán ani zrušen 326
(nikde v NZ není systém desátků pro církev ani naznačen, vždy je řeč o darech, argument z mlčení není úplně fér)
-jejich neúspěch v hmotných záležitostech je výsledkem jejich nevěrnosti ve
finančních otázkách 327
(desátky se dávaly pouze v naturáliích, dle kontextu může spíše jít o manipulaci Lévitů s desátky od lidí)
Osobně rozhodně nemám nic proti štědrosti, dobrovolnému dávání desátků a třeba ještě více, než desetině příjmu.To, co mi vadí je překrucování a přidávání myšlenek tam, kde Písmo mlčí. Proto by podle mne bylo čestnější říci, že jako církev jsme převzali desátkový princip, který je ale ustanovením církve a člena nezavazuje ani při křtu ani při členství. Byl by pouze doporučován.To je ale neuskutečnitelné bez citelného zásahu do teologie, organizace církve a taky do díla EGW, která mnohokrát desátkový systém komentuje jako jediný správný.