Smrť Sokratova

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Rastislav

Smrť Sokratova

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

Zaujal ma spôsob aký bol Sokrates obvinený ,odsúdený a popravený. Preto som z viacerých zdrojov opísal a hodne okresal jeho život a smrť.

Smrť Sokratova.

Sokrates kladie otázky múdro, nenásilne a dovedie svojho spolubesedníka až k tomu, aby si uvedomil, že to, o čom si myslel, že vie, v skutočnosti nevie. Sokrates neučí hotovým pravdám. Vie, že tieto by potom ľudia buď len prijali alebo neprijali. V jednom aj druhom prípade by to však bolo bezcenné. Aj v prípade, že by mu „uverili“ a akceptovali jeho tvrdenia, by totiž tieto pravdy neboli zvnútornené, neboli by výsledkom činnosti vlastného ja človeka, ale len k ľudskej osobnosti akosi zvonka a povrchne „prilepené“. Sokrates chce, aby človek sám prišiel na to, čomu verí. Len tak nadobudne ten stupeň vlastnej istoty, ktorý sa môže stať pevným základom pre konanie. Na každú myšlienku sa pýta zvlášť, či je pravdivá, alebo je pravdivý jej opak. Voliť nechá svojho partnera. A nechá si každý logický krok výslovne potvrdiť a odsúhlasiť svojím spolubesedníkom. Svoju myšlienkovú stavbu buduje trpezlivo a poctivo len z toho, čo povedal ten druhý. Na konci nechá dospieť svojich partnerov k záverom, ktoré sú pre nich samých také nové a prekvapivé, že sa chcú v prvej chvíli proti nim ohradiť. V tej chvíli Sokrates zodvihne ruky nahor a vykríkne: „Sám si to povedal.
Sokrates stavia ľudské myslenie na vlastné nohy. Známy Sokratov výrok, ktorý sa traduje v inak neužitočnej a nezmyselnej podobe „viem, že nič neviem“, je potrebné sformulovať takto: „viem, čo neviem, a to je najcennejšia časť mojich vedomostí“, lebo ak človek aspoň vie, že niečo nevie, spýta sa buď tých, čo to vedia, alebo je v tej veci aspoň opatrný. Ale najväčšie chyby sa robia vtedy, keď sme presvedčení, že niečo vieme, ale v skutočnosti to nevieme.

Sokrata raz stretol známy ktorý mu vzrušene zahlásil: “Sokrates, vieš, čo som práve počul o jednom z tvojich žiakov?”
Sokrates: “Malý moment. Než mi to povieš, rád by som, keby si sa podrobil malému testu. Volá sa to Trojitá skúška”
Známy: “Trojitá skúška?”
Sokrates: “Áno Trojitá skúška. Než mi povieš niečo o mojom žiakovi, skúsime urobiť malinkú skúšku ohľadom toho, čo mi chceš povedať. Prvá skúška je o Pravde. Si absolútne istý, že čo mi chceš povedať je pravda?”
Známy: “Nie...vlastne ja som to iba počul."
Sokrates: “Tak fajn...teda nie si si istý či to je pravda. Skúsme teda druhú otázku. Tá je o Dobrote. To, čo mi chceš povedať o mojom žiakovi..... je to niečo dobrého?”
Známy: “Nie... Skôr naopak”
Sokrates: “Takže chceš mi povedať niečo o ňom, čo je zlé, aj keď nie si si istý, či to je pravda?”
Známy sa zhrbil a cítil sa zahanbený. “No nevadí, ešte stále môžeš prejsť cez tú skúšku po tretej otázke - o Užitočnosti.
To čo mi chceš povedať o mojom žiakovi...bude to pre mňa užitočné?”
Známy: “Ani nie”
Sokrates: “Tak teda...ak mi chceš povedať niečo, čo nie je pravda, ani dobré alebo užitočné, tak načo mi to vôbec hovoriť?”
Sokrates bol vychovaný ako silný bojovník a sám sa zúčastnil troch vojenských ťažení inak celý život prežil v Aténach.

Roku roku 399 pred Kr. zaznelo postavme Sokrata pred súd pre bezbožnosť a marenie výchovy aténskej mládeže. Jeho obžaloba bola založená na obvinení z pohoršovania mladých najmä svojou neverou v aténskych bohov.
Traja podali žalobu, remeselník, básnik a politik.
Celý proces opisovať nebudem ale mňa tam zaujali dve otázky ktoré položil Sokrates obžalobe. :
Poznáte ešte niekoho iného kto kazí mládež ?
Ty si jediný nikto iný
Iba ja?
Ano iba ty.
Dalšiu otázku ktorú dal Sokrates : Ked tu takto žiješ a chodíš a poznáš ludí a chceš aby boli lepší, je lepšie ked im pomáhaš alebo z nich robíš idiotov ?
Samozrejme že odpoved bola jasná.
Potom ešte dodá : možno robím z ludí idiotov ale nie zámerne. Je možné že som skazil veľa ludí ale nebol to môj úmysel.
Potom dodal Ak poviete nech si ten Sokrates žije ale nech nehovorí do našich vecí, ak podmienite moje oslobodenie niečím rovno vám hovorím toto robiť nebudem lebo ja plním vôlu božiu. Apolón ma k tomu vyzval a jeho slovo je pre mňa viac ako to vaše.
Sokrates ten vnútorný boží hlas nazýva Daimonion a hovoril že počas procesu sa Daimonion neozval ani raz.
Potom bolo hlasovanie kde bolo z 540 hlasov, 281 hlasov bolo za zachovanie života pre Sokrata. Sám Sokrates bol s tým to číslom milo prekvapený. Ale kedže zákon bol taký že ak hlasovanie dopadne takto tesne obvinený má právo si sám povedať aký trest si praje, boli tam možnosti pokuta, vyhnanstvo a pod, Kedže Sokrates evidentne pohŕdal týmto procesom a ponížil porotu a povedal že chce ako trest doživotné zadarmo stravovanie v Pritaneu na čo vlastne mali nárok len vysoký hodnostári a víťazi olympijských hier.
Týmto dal jasne najavo že sa nemieni skloniť pred nikým a tým vlastne celý tribunál nahneval a odsudili ho na smrť vypitím jedu. Jeho posledná vety boli v duchu že tu zanecháva rodinu a že bol by rád keby im mohli občas pomôcť, tým ako keby podával ruku na zmierenie.

Poslednýkrát sa zhromaždili Sokratovi žiaci okolo svojho učiteľa vo väzení. Kým zriadenec väznice miešal jed, Sokrates vedie dialóg o nesmrteľnosti duše.

:) :) :)

Host

Re: Smrť Sokratova

Neprečítaný príspevok od používateľa Host »

Učí se o něm ve škole ale o Ježíši ne. Proč?

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Host napísal: 01 Jún 2020, 06:21 Učí se o něm ve škole ale o Ježíši ne. Proč?
1) Já jsem se ve škole učil o obou (8-leté gymnázium), takže záleží jak kde.

2) Sókrates je méně známý,než Ježíš protože:

a) Nevzniklo náboženství, které by shromažďovalo jeho následovníky, a šířilo jeho učení.

b) Náboženství, které vzniklo (katolicismus) a které do své teologie přijalo i myšlenky Platóna, který napsal o Sókratovi
Narazilo na Reformaci, která bojovala proti antickým i jiným myšlenkovým vlivům v křesťanské teologii.

c) V této zemi se rozvinulo husitství a později jednota bratrská a evangelíci, které ubralo na vlivu Katolicismu, který by mohl vnášet myšlenky Platóna a Sókrata mezi populaci.

d) CASD vznikla z USA kde od vzniku ještě silněji chtěla celou teologii oprostit od ,,nánosů" a vrátit se k ,učení první církve" což hádám brali jako období od Ježíše do Apoštola Jana. Tím méně se věnovala pozornost antickým či jiným myslitelům.

e) Sókrates tuším o sobě nikdy netvrdil, že je Bůh nebo Boží Syn, nebo, že díky němu mohou být lidé spaseni. Tedy asi podle svých výroků Ježíš přispěl k tomu že o něm lidé mluvili více, než skromnější výroky Sókrata.

f) Kdykoliv se dívám na dobu antického řecka, tak mám pocit, že naše civilizace duchem a myšlením spíše upadla, než vyrostla.
Naše školství předává více informací, ale méně myšlenek a nevyžaduje tolik hloubání a lidi to často ani nezajímá.

Dokonce i novinové články z období první republiky jsou pro dnešní čtenáře náročné a hutné na čtení, přitom tehdy byly psány tak aby jim rozuměli tehdejší čtenáři novin - běžní lidé.

Upadající civilizace se většinou nezajímá o ideály svých vrcholných kořenů.
(I o Ježíši se dnes učí spíše povrchně, zachraňují ho konzumní svátky Vánoce a Velikonoce, změna letopočtu a slovní obraty Pro KristaPána a JežišMaria, které se používají aniž by se nad nimi přemýšlelo.)

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Tie rôzne filozofické smery využíva náboženstvo. No na pochopenie Kristovho učenia nikto nepotrebuje filozofiu ani svetskú múdrosť, ani náboženstvo, ale zjavenie od Otca.
Evanjelium podľa Lukáša 10:21 V tú hodinu zaplesal Ježiš v duchu a povedal: Chválim ťa, Otče, Pane neba a zeme, že si skryl tieto veci pred múdrymi a rozumnými a zjavil si ich nemluvňatám. Áno, Otče, lebo tak sa ti to ľúbilo.
Ježiš Kristus nebuduje žiadne náboženstvo, ale buduje svoju cirkev na skale, ktorou je on sám zjavený Otcom na nebesiach v srdciach vykúpených – svojho ľudu. Každému, ktorému Otec v srdci zjaví Krista, tak Kristus sa mu stáva skalou spasenia. No a práve z tých Ježiš buduje svoju cirkev. Schádzajú sa a tvoria zbory, cirkvi, cirkvičky. Áno, aj oni tvoria viditeľné spoločenstvá, no súčasťou viditeľných spoločenstiev sú veriaci, neveriaci, ako aj falošní kresťania. No Boh pozná svoje deti zrodené z jeho semena – Slova a vie, kde všade sú roztrúsení, lebo iba Boh vie, v ktorých srdciach kraľuje svojím Slovom – Duchom. Tých aj zhromaždí pri svojom príchode, aby tam, kde je ženích, bola aj jeho nevesta.

To, čo zjavuje v srdciach ľudí náboženstvo, tak to nie je pravý Kristus – jeho Slovo, lebo vždy to Slovo prekrúca, uberá z neho, alebo pridáva vlastné nariadenia a márne tradície. Preberá rôzne filozofické smery a manipuluje s pravdou Božou. Kristus nepodmieňuje spásu a hovorí, že iba ten príde k nemu, komu je to dané od Otca na nebesiach. To Boh činí strom dobrým, aby bolo aj jeho ovocie dobrým.

Náboženstvo vždy podmieňuje spásu vlastnými nariadeniami, tradíciami a to preto, aby mohlo vo svojej podobe existovať a mať neustály zdroj príjmov. Je to systém tohoto sveta, založený na mamone a prekrúcaní Slova Božieho. No kráľovstvo Božie, nie je z tohto sveta a je založené na Slove Pravdy. Náboženstvo buduje obludný systém, náročný na riadenie a financie pre jeho udržanie. Hromadí obrovské majetky a hľadá ako ich ufinancovať. Preto v náboženstve je všetko tomu podriadené a predovšetkým učenie, aby nevyschol zdroj peňazí, ktorými financuje ten svoj obludný systém. Celé to náboženstvo stojí na mamone – na hlinených nohách, ale do sveta vyhlasuje, že je to kresťanstvo.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Viktorrealita napísal: 02 Jún 2020, 09:09 Tie rôzne filozofické smery využíva náboženstvo. No na pochopenie Kristovho učenia nikto nepotrebuje filozofiu ani svetskú múdrosť, ani náboženstvo, ale zjavenie od Otca.
Evanjelium podľa Lukáša 10:21 V tú hodinu zaplesal Ježiš v duchu a povedal: Chválim ťa, Otče, Pane neba a zeme, že si skryl tieto veci pred múdrymi a rozumnými a zjavil si ich nemluvňatám. Áno, Otče, lebo tak sa ti to ľúbilo.
Ježiš Kristus nebuduje žiadne náboženstvo, ale buduje svoju cirkev na skale, ktorou je on sám zjavený Otcom na nebesiach v srdciach vykúpených – svojho ľudu. Každému, ktorému Otec v srdci zjaví Krista, tak Kristus sa mu stáva skalou spasenia. No a práve z tých Ježiš buduje svoju cirkev. Schádzajú sa a tvoria zbory, cirkvi, cirkvičky. Áno, aj oni tvoria viditeľné spoločenstvá, no súčasťou viditeľných spoločenstiev sú veriaci, neveriaci, ako aj falošní kresťania. No Boh pozná svoje deti zrodené z jeho semena – Slova a vie, kde všade sú roztrúsení, lebo iba Boh vie, v ktorých srdciach kraľuje svojím Slovom – Duchom. Tých aj zhromaždí pri svojom príchode, aby tam, kde je ženích, bola aj jeho nevesta.

To, čo zjavuje v srdciach ľudí náboženstvo, tak to nie je pravý Kristus – jeho Slovo, lebo vždy to Slovo prekrúca, uberá z neho, alebo pridáva vlastné nariadenia a márne tradície. Preberá rôzne filozofické smery a manipuluje s pravdou Božou. Kristus nepodmieňuje spásu a hovorí, že iba ten príde k nemu, komu je to dané od Otca na nebesiach. To Boh činí strom dobrým, aby bolo aj jeho ovocie dobrým.

Náboženstvo vždy podmieňuje spásu vlastnými nariadeniami, tradíciami a to preto, aby mohlo vo svojej podobe existovať a mať neustály zdroj príjmov. Je to systém tohoto sveta, založený na mamone a prekrúcaní Slova Božieho. No kráľovstvo Božie, nie je z tohto sveta a je založené na Slove Pravdy. Náboženstvo buduje obludný systém, náročný na riadenie a financie pre jeho udržanie. Hromadí obrovské majetky a hľadá ako ich ufinancovať. Preto v náboženstve je všetko tomu podriadené a predovšetkým učenie, aby nevyschol zdroj peňazí, ktorými financuje ten svoj obludný systém. Celé to náboženstvo stojí na mamone – na hlinených nohách, ale do sveta vyhlasuje, že je to kresťanstvo.

...Ježiš Kristus nebuduje žiadne náboženstvo, ale buduje svoju cirkev na skale, ktorou je on sám zjavený Otcom na nebesiach v srdciach vykúpených – svojho ľudu. Každému, ktorému Otec v srdci zjaví Krista, tak Kristus sa mu stáva skalou spasenia.

Slyšeli jsem znovu a opakovaně nebiblickou lež, že Pán Ježíš Kristus je skálou našeho spasení!!!

Pán Ježíš Kristus není v Písmu žádnou skálou spasení, ale je cestou, pravdou a životem k jedinému Bohu Otci, jedinou skálou našeho spasení je Bůh Otec JHVH a nikdo jiný, protože jen On nám dává spasení, je to jeho dar, sám Bůh Otec JHVH o žádné jiné skále neví, ale ty jsi zřejmě chytřejší než samotný Bůh:

2 Samuelova 22:3 Bůh skála má, doufati budu v něho; štít můj a roh spasení mého, vyvýšení mé a útočiště mé, spasitel můj, kterýž od násilí vysvobozuje mne.

2 Samuelova 22:47 Živť jest Hospodin, a požehnaná skála má; protož ať jest vyvyšován Bůh, skála spasení mého,

Žalmy 89:27 On volaje ke mně, dí: Ty jsi otec můj, Bůh silný můj a skála spasení mého.

Izajáš 26:4 Doufejtež v Hospodina až na věky; nebo v Hospodinu, v Hospodinu jest skála věčná.

Izajáš 44:8 Nebojtež se, ani lekejte. Zdali hned zdávna nepověděl jsem tobě a neoznámil, čehož vy sami mně svědkové jste? Zdaliž jest Bůh kromě mne? Neníť jistě žádné skály, jáť o žádné nevím.

...Kristus nepodmieňuje spásu a hovorí, že iba ten príde k nemu, komu je to dané od Otca na nebesiach.

Další lež, Pán Ježíš samozřejmě spásu podmiňuje dodržováním Desatera přikázání a děláním dobrých skutků!!!:

Matouš 19:16  A hle, kdosi k němu přišel a zeptal se ho: "Mistře, co dobrého mám udělat, abych získal věčný život?"
17  On mu řekl: "Proč se mě ptáš na dobré? Jediný je dobrý! A chceš-li vejít do života, zachovávej přikázání!"
18  Otázal se ho: "Která?" Ježíš odpověděl: "Nebudeš zabíjet, cizoložit, krást, křivě svědčit,
19  cti otce a matku, miluj svého bližního jako sám sebe."
20  Mladík mu řekl: "To jsem všechno dodržoval! Co mi ještě schází?"
21  Ježíš mu odpověděl: "Chceš-li být dokonalý, jdi, prodej, co ti patří, rozdej chudým, a budeš mít poklad v nebi; pak přijď a následuj mne."

Matouš 25:31  Až přijde Syn člověka ve své slávě a všichni andělé s ním, posadí se na trůnu své slávy;
32  a budou před něho shromážděny všechny národy. I oddělí jeden od druhých, jako pastýř odděluje ovce od kozlů,
33  ovce postaví po pravici a kozly po levici.
34  Tehdy řekne král těm po pravici: `Pojďte, požehnaní mého Otce, ujměte se království, které je vám připraveno od založení světa.
35  Neboť jsem hladověl, a dali jste mi jíst, žíznil jsem, a dali jste mi pít, byl jsem na cestách, a ujali jste se mne,
36  byl jsem nahý, a oblékli jste mě, byl jsem nemocen, a navštívili jste mě, byl jsem ve vězení, a přišli jste za mnou
37  Tu mu ti spravedliví odpoví: `Pane, kdy jsme tě viděli hladového, a nasytili jsme tě, nebo žíznivého, a dali jsme ti pít?
38  Kdy jsme tě viděli jako pocestného, a ujali jsme se tě, nebo nahého, a oblékli jsme tě?
39  Kdy jsme tě viděli nemocného nebo ve vězení, a přišli jsme za tebou?´
40  Král jim odpoví a řekne jim: `Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili.´
41  Potom řekne těm na levici: `Jděte ode mne, prokletí, do věčného ohně, připraveného ďáblu a jeho andělům!
42  Hladověl jsem, a nedali jste mi jíst, žíznil jsem, a nedali jste mi pít,
43  byl jsem na cestách, a neujali jste se mne, byl jsem nahý, a neoblékli jste mě, byl jsem nemocen a ve vězení, a nenavštívili jste mě.´
44  Tehdy odpoví i oni: `Pane, kdy jsme tě viděli hladového, žíznivého, pocestného, nahého, nemocného nebo ve vězení, a neposloužili jsme ti?´
45  On jim odpoví: `Amen, pravím vám, cokoliv jste neučinili jednomu z těchto nepatrných, ani mně jste neučinili.´
46  A půjdou do věčných muk, ale spravedliví do věčného života."

... No kráľovstvo Božie, nie je z tohto sveta a je založené na Slove Pravdy.

Ano, ale Ty neustále to Slovo Pravdy překrucuješ k vlastní záhubě!!!

Rastislav

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

mikim napísal: 02 Jún 2020, 10:49Slyšeli jsem znovu a opakovaně nebiblickou lež,
Túto vetu počúvam často keď sa dvaja hadajú koho učenie je pravdivé, správne, biblické, vedúce ku spáse.
A nielenže dvaja ale miliony ludí sa hádajú o pravdu ktorú našli v biblii.
Aj Sokrates chcel mať pravdu. Chodil pomedzi ludí a robil z nich idiotov. Nerobil to naschvál, chcel im pomôcť aby pochopili to čo chápal on.
Niektorí pochopili a tí čo nepochopili tí ho zavraždili.
Ja si myslím že svet je inom, nie o egoizme.

mikim

Rastislav napísal: 02 Jún 2020, 14:09
mikim napísal: 02 Jún 2020, 10:49Slyšeli jsem znovu a opakovaně nebiblickou lež,
Túto vetu počúvam často keď sa dvaja hadajú koho učenie je pravdivé, správne, biblické, vedúce ku spáse.
A nielenže dvaja ale miliony ludí sa hádajú o pravdu ktorú našli v biblii.
Aj Sokrates chcel mať pravdu. Chodil pomedzi ludí a robil z nich idiotov. Nerobil to naschvál, chcel im pomôcť aby pochopili to čo chápal on.
Niektorí pochopili a tí čo nepochopili tí ho zavraždili.
Ja si myslím že svet je inom, nie o egoizme.
...Túto vetu počúvam často keď sa dvaja hadajú koho učenie je pravdivé, správne, biblické, vedúce ku spáse.

Já se nehádám jen konstatuji biblický fakt a slova Pána Ježíše Krista, který má na prvním místě pravdu o spasení a pokud učí někdo něco jiného než Ježíš nebo dokonce pravý opak tak je vědomý lhář a není v něm pravda.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Mikim napísal: Slyšeli jsem znovu a opakovaně nebiblickou lež, že Pán Ježíš Kristus je skálou našeho spasení!!!
Pre teba Ježiš Kristus, nie je Spasiteľ?

Ak je mojím klamstvom to, že som nazval Ježiša Krista Spasiteľom - skalou spasenia, tak už neviem, čo mám na to povedať. Tu vidíme, kde sa dá dostať, ak niekto sa chce spasiť skutkami zákona . Začne odmietať Krista, ako svojho Spasiteľa.

Vyzerá to, že je ti Kristus dobrý a to pri tvojom zlyhávaní a teda pri snahe naplnit celý zákon, no už nie je hodný toho, aby si ho nazval svojim Spasiteľom - skalou svojho spasenia? Tak to je teda.

Snáď si neporušil nejaký puntík zo zákona. Lebo, ak áno, tak máš problém, ak pre teba nie je Kristus skalou spasenia - Spasiteľom.

mikim

Viktorrealita napísal: 02 Jún 2020, 21:19
Mikim napísal: Slyšeli jsem znovu a opakovaně nebiblickou lež, že Pán Ježíš Kristus je skálou našeho spasení!!!
Pre teba Ježiš Kristus, nie je Spasiteľ?

Ak je mojím klamstvom to, že som nazval Ježiša Krista Spasiteľom - skalou spasenia, tak už neviem, čo mám na to povedať. Tu vidíme, kde sa dá dostať, ak niekto sa chce spasiť skutkami zákona . Začne odmietať Krista, ako svojho Spasiteľa.

Vyzerá to, že je ti Kristus dobrý a to pri tvojom zlyhávaní a teda pri snahe naplnit celý zákon, no už nie je hodný toho, aby si ho nazval svojim Spasiteľom - skalou svojho spasenia? Tak to je teda.

Snáď si neporušil nejaký puntík zo zákona. Lebo, ak áno, tak máš problém, ak pre teba nie je Kristus skalou spasenia - Spasiteľom.
...Pre teba Ježiš Kristus, nie je Spasiteľ?
Ano pro mne je také Ježíš Spasitel nebo spíše někdo skrze kterého (jeho moc) bude spása vykonána, ale spása jako taková je darem Božím tedy od Boha Otce JHVH na prvním místě, bez něj by stejně nikdo spasen být nemohl.

Zjevení Janovo 7:10  A volali hlasem velikým, řkouce: Spasení jest od Boha našeho na trůnu sedícího a od Beránka.

Zjevení Janovo 12:10  A uslyšel jsem hlas veliký, řkoucí na nebi: Nyní stalo se spasení, a moc, i království Boha našeho, a moc Krista jeho; nebo svržen jest žalobník bratří našich, kterýž žaloval na ně před obličejem Boha našeho dnem i nocí.

Komu budou vzdávat chválu svatí v nebi za spásu na prvním místě?
Zjevení Janovo 19:1  Potom jsem slyšel veliký hlas velikého zástupu na nebi, řkoucího: Haleluiah. Spasení, a sláva, a čest, i moc Pánu Bohu našemu.

2 Tesalonickým 2:13  Myť pak jsme povinni děkovati Bohu vždycky z vás, bratří Pánu milí, že vyvolil vás Bůh od počátku k spasení, v posvěcení Ducha a u víře pravdy,

1 Tesalonickým 5:9  Nebo nepostavil nás Bůh k hněvu, ale k nabytí spasení, skrze Pána našeho Jezukrista,

Skutky apoštolské 28:28  Budiž vám tedy známo, že jest pohanům posláno toto spasení Boží, a oniť slyšeti budou.

Lukáš 3:6  A uzříť všeliké tělo spasení Boží.

Micheáš 7:7  Protož já na Hospodina vyhlédati budu, očekávati budu na Boha spasení svého, vyslyšíť mne Bůh můj.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Mikim

Ak je v písme toľkokrát spomenutý Ježiš, ako náš Spasiteľ a ten istý atribút je v Písme priradený Bohu, tak je jasné, že nemôžeme mať dvoch Spasiteľov. To, že Otec a Syn sú jedno, tak je jasné, prečo sa v Písme priraďuje atribút - Spasiteľ aj Otcu aj Synu. Je to Otec zjavený v Synu, ako jeden a ten istý Spasiteľ - Boh.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 27 neregistrovaných