Chceme pomáhať?

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Donor

Chceme pomáhať?

Neprečítaný príspevok od používateľa Donor »

Na zborových výboroch, ale aj na iných fórach sa často rieši otázka, čím môžeme byť ako adventisti prospešní svojmu okoliu. Vyzerá to tak, že máme nadšenie, máme ochotných ľudí, máme aj nejaké peniaze, akurát že nejako nevieme vymyslieť tú správnu aktivitu, ktorú by ľudia (mimo cirkvi) využili a ocenili. Zdá sa, že žijeme v spoločnosti, kde je takmer každý do určitej miery zabezpečený a nie je závislý na pomoci nejakých kresťanských nadšencov. Je ale jasné, že na 100% to neplatí, a že vždy je priestor pre skutočnú pomoc, s minimálnym rizikom zneužitia.

Jedným z takých naozaj užitočných projektov je celoslovensky dobre známy Dobrý anjel, ktorý sa zameriava na finančnú pomoc rodinám, v ktorých je niekto chorý na onkologické alebo iné závažné ochorenie. V takých rodinách prudko stúpajú výdavky (na lieky, ošetrenie) a často klesajú príjmy, ak je chorobou postihnutý živiteľ rodiny. Pri zrode tohto projektu stál aj náš súčasný pán prezident. O projekt som sa veľmi nezaujímal, i keď som už dlhšiu dobu nevýznamným pravidelným prispievateľom, proste som tomu dôveroval.

Kvalitu projektu mi však dodatočne pripomenul tvrdý, ba až špinavý predvolebný boj prezidentských kandidátov. Na budúceho víťaza sa tam vytiahlo všetko možné i nemožné, ale nik ho neobvinil zo zneužívania tohto projektu, hoci sa tam točia veľké peniaze. To ma uistilo, že aj charita sa dá robiť tak kvalitne a transparentne, že ani najväčší nepriateľ nemôže v tom nájsť žiadny problém. Je mi jasné, že tam nedochádza k žiadnemu tunelovaniu peňazí ani zneužívaniu darov špekulantmi.

Charitatívne nadácie všeobecne si obvykle nechávajú nejakú časť vyzbieranej sumy pre vlastnú réžiu (platy pracovníkov, zariadenie kancelárií, autá a pod). Je známe, že pri niektorých (často tých najviac mediálne propagovaných) nadáciách sú to až desiatky percent, ktoré si z darov necháva nadácia pre zabezpečenie vlastného chodu. Je to pochopiteľné, lebo ide o nutné výdavky. ADRA je určitou svetlou výnimkou, pretože na réžiu si ponecháva len 10% z prijatých darov. Avšak Dobrý anjel si z prijatých darov nenecháva vôbec nič, celá vyzbieraná suma ide tým, ktorí to potrebujú. Chod nadácie je zabezpečovaný z prostriedkov zakladateľov. Skutočne nevídané a chvályhodné.
(Na obranu Adry by som uviedol, že táto nemá takú možnosť. Hoci je jej zriaďovateľom relatívne „bohatá“ cirkev, celá cirkev má príjmy len z darov, takže akýkoľvek „iný“ zdroj na financovanie réžie by bol aj tak len darcovský).

Dovolím si uviesť zopár hrubých čísiel, bez toho, aby som chcel robiť Dobrému anjelovi reklamu. Je to však potrebné pre podporu zámeru tohto článku.
Približný ročný sumár darov došlých na účty Dobrého anjela je asi 4 a pol milióna EUR. Priemerná výška jedného príspevku je asi niečo cez 7 EUR, takže na túto sumu prispelo asi 600 tisíc darcov (len teoreticky, keďže mnohí prispievajú opakovane). Priemerná mesačná výška príspevku od Dobrého anjela pre postihnutú rodinu je asi 120 EUR. Takto dokáže Dobrý anjel dlhodobo pomáhať takmer 3000 postihnutým rodinám.

Práca Dobrého anjela je skutočne fascinujúca. Uvažujem teda, či by sme sa nemohli ako cirkev inšpirovať ich príkladom, ktorý je spoločnosťou naozaj vysoko hodnotený. Možno by cirkev bola schopná rozbehnúť podobný projekt, ktorým by účinne pomáhala a taktiež by sa mimoriadne uviedla do povedomia celého národa. Keď to dokážu neveriaci (no dobre, možno sú to aj veriaci), prečo by sme to nedokázali my, ktorí sa pýšime Božím povolaním hlásať svetu evanjelium v poslednej dobe?
Avšak na to sa hneď núka rýchla odpoveď: Je nás málo, a takú sumu(ani podobnú) nikdy nedáme dokopy ...

Teraz zdanlivo trochu odbočím.
Som presvedčený, že adventisti patria medzi najlepších, najochotnejších a najvytrvalejších darcov spomedzi všetkých kresťanov. Až 10% svojho príjmu venujú cirkvi, a okrem toho dávajú ďalšie dary na iné účely.
Ak by sme ročný sumár na Slovensku odovzdaných desiatkov (cca 1 milión EUR) vydelili počtom členov (cca 2000), Dostali by sme číslo 500 EUR. To je suma, ktorú odovzdá ročne priemerný adventista (ide tiež len o teoretické číslo, keďže členmi cirkvi je mnoho ľudí bez príjmu, napr. študenti, a na druhej strane úspešní podnikatelia prispievajú vyššou čiastkou). Čo sa však s touto sumou deje? Viac než 50% vyzbieranej sumy ide na réžiu – platy kazateľov, ich odvody, cestovné náhrady a pod. Kazateľov a iných zamestnancov cirkvi je okolo 40, takže viac než 50% všetkých vyzbieraných darov (t.j. vyše pol milióna EUR ročne) spotrebujú asi 2% členov. To sa ešte do ničoho neinvestovalo, nevytlačil sa ani jeden plagát, ani sa neprenajala miestnosť. Zvyšná suma ide z veľkej časti tiež iba na réžiu – odvádza sa na úniu, divíziu a tak ďalej. To sú naše náklady na chod cirkvi. Musíte uznať, že to sa teda nemáme čím chváliť.

Samozrejme, občas prebiehajú po zboroch zbierky na Adru, ale tam treba dať ďalšie peniaze. Je jasné, že tieto zbierky už zďaleka nedosahujú vyššie uvedené sumy. Pomáhame teda ochotne, často nad rámec svojich možností (lebo to potrebujú ľudia v Nepále, na Ukrajine, v Afrike, ...), ale vyzbieraná suma (aspoň tá zo zborových zbierok) určená pre pomoc v najväčšej núdzi je pomerne malá. Možno to poznáte zo zbierok na Adru vo vašom zbore. Prevažnú väčšinu našich darov sme totiž dali na zabezpečenie chodu cirkvi, a viac už nemáme. ::nea::
To som ešte nespomenul ďalšie občasné tematické zbierky – na AWR rádio, aby sa evanjelium mohlo šíriť éterom, na globálnu misiu, na mládež, ... . A samozrejme každotýždňová zbierka na fungovanie zboru (kúrenie, svetlo, ...), ktoré členovia zabezpečujú výlučne z vlastných príspevkov. Niet divu, že počas dvoch hodín bohoslužby mávame dve zbierky.
Treba ale povedať, že nie je problémom, že nás je málo, pretože sme omnoho ochotnejší darcovia ako iní a dávame omnoho viac.
Tiež nie je problém, že by sme nedokázali vyzbierať sumu rádovo podobnú tomu, čo vyzbiera Dobrý anjel. My ju vyzbierame! Len ju používame na iný účel.

Nemám v pláne zásadne meniť štruktúru cirkvi ::rofl:: , a asi na to nie som dosť kompetentný, iba nahlas uvažujem. Ak by sme čo len polovicu našich všetkých darov venovali na charitu typu Dobrý anjel, tak by sme vyzbierali sumu vo výške 10% toho, čo vyzbiera Dobrý anjel!
Z týchto peňazí by ku tým 3000 rodinám, ktorým pravidelne pomáha Dobrý anjel, mohlo pribudnúť ďalších 300 rodín, ktoré by dostávali pravidelnú pomoc v tých najťažších chvíľach.

Je to len fikcia, ale snívajte so mnou: Nebol by to počin, ktorý by významom určite presiahol rámec Slovenska? Nebolo by to niečo, čo by sme pokojne mohli nazvať „zdravotno-misijné dielo“ nebývalého rozsahu? (BTW Možno by košické basketbalistky mali na drese okrem nápisu Good Angels aj skratku SDA :D )

Záverom sa vraciam k otázke z nadpisu: Chceme pomáhať? Naozaj?

ngma
Dátum registrácie: 03 Mar 2015, 19:09
Kontaktovať používateľa:

Re: Chceme pomáhať?

Neprečítaný príspevok od používateľa ngma »

Toto je zaujímavé Donor ::good::

Veľmi dobrá myšlienka, pokúšam sa reálne pozrieť či by to malo byť pod krídlami SZ a bude to prežívať horko-ťažko.
Máš záujem sa pustiť do takého niečoho ako je Maranatha / nevravím že názov musí ostať taký istý/, ale myslím že pokaiľ to dáš pod cirkevnú
štruktúru, tak budeš musieť zamestnať ľudí ktorých ti dá na listinu Sz - možno aj ich manželky či rodinných príslušníkov a ak to nespravíš stratíš priazeň.
Tzn. otázka ako veľmi sa chceš ty osobne v tomto angažovať? :acute: a ako konkrétne? ::bye::

Donor

Neprečítaný príspevok od používateľa Donor »

Ahoj ngma,
ďakujem za určitú podporu, ktorú cítim z tvojho príspevku.
To, čo navrhujem (možno nie celkom jasne) v mojom článku, je aby kazatelia neboli platení z desiatkov, ale aby tieto desiatky boli využité inak - napr. pre pomoc núdznym.

Možno sa spýtaš, že ako teda platiť kazateľov.
Môj názor je ich neplatiť, alebo platiť výrazne obmedzenejšie. Sú to zdraví ľudia s rukami, nohami a hlavou, nemali by žiadať, aby sa na nich skladali ostatní.

Preto (okrem napísania článku) zatiaľ nevidím priestor na nejakú konkrétnu realizáciu. Skôr len konštatujem smutný stav, ako sa cirkev na jednej strane tvári, že chce pomáhať až do posledných síl, ale prevažnú časť vyzbieraných peňazí pritom spotrebuje sama, hoci je tvorená samými ochotnými a (prevažne) práceschopnými zdravými ľuďmi. Je to paradox, ktorý sme si vytvorili sami a ktorým znehodnocujeme našu vlastnú ochotu urobiť pre iných čokoľvek.
(To je ako keby si chodil medzi biednych a dával im milodary. A raz by za tebou prišiel niekto s prosbou a ty by si mu povedal: Sorry, už nemám, skús budúci mesiac. A pritom by si bol nahodený v super značkovom obleku a jazdil v extra luxusnom aute s vysokou spotrebou.)

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Místní cirkev potřebuje dělat to co je potřebou lokality ve které se nalézá. Kristus sloužil dle potřeby jedince. Pokud církev prostřednictvím vedení přichází s nějakou nabídkou programů, ne vždy je to realizovatelné v daném prostředí. Například - když začnete 26 roků po revoluci
zakládat kluby zdravý, nemusí to být již aktuální v dané lokalitě. Služba je vázána na potřeby jedince, komunity a okolí.

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

A niekedy tak cirkev posobi. Ponukame zdrave recepty a kurzy varenia, ale na "Chlieb zivota" zabudame. Ako ked hladni chcu sytit hladnych.

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

John 3:16 napísal:A niekedy tak cirkev posobi. Ponukame zdrave recepty a kurzy varenia, ale na "Chlieb zivota" zabudame. Ako ked hladni chcu sytit hladnych.
A prečo zase píšeš v množnom čísle a za mnohých? :-)

Skúsim to trochu otočiť: "máme len teologické reči a skutky žiadne, ľudia sa z reči nenajedia, tých majú plno všetci, potrebujú praktickú pomoc, vidieť činy."
Nie, v žiadnom prípade nechcem znevažovať "slovo života". To som len naschvál otočil a dal do extrému, nesúhlasím s tvojim, ale ani s mojim vyjadrením, pretože aj jedno aj druhé je extrém a nepochopenie celku.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Chceme pomáhat je více otázka, než řešení. Je něco co mi muže chybět? Není to náhodou: "Jdu pomáhat"! "Tady jsem Pane, co chceš, abych činil"? Snadnější je: "A kdo je vlastně můj bližní?" Začni tam kde jsi. Začni drobnou službou, Začni od sebe. Usměj se na svého souseda. Pokud ho rád vidíš, řekni mu to. To nevadí, že je to zrovna katolík. Máš úsměv na rozdávání? Může přijít den, kdy ti, kteří čekali na tvůj úsměv - již nebudou moci pocítit to teplo..........

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní