Iste je pre to veľa vedeckých a aj racionálnych dôvodov, ale zaujímalo ma, či sa dá tento dôraz nejako podložiť Bibliou, konkrétne novozákonnými textami.
Medzi najviac používané nz texty na podporu zdravého stravovania patria verše o tom, že naše telo je chrámom Ducha, a preto sa máme o svoje zdravie starať. Ale kontext týchto textov vôbec nie je o zdraví! Pozrime sa na to:
1 Kor 3, 16-17 Azda neviete, že ste Božím chrámom a že vo vás prebýva Boží Duch? Ak niekto kazí Boží chrám, toho Boh zničí; lebo Boží chrám je svätý a tým ste vy!
V celej 3 kapitole 1 Kor Pavel hovorí o tom, že veriaci sa hádajú, kto je Pavlov, kto Apollov. Takže kazením chrámu sa tu nemyslí nesprávna strava, ale nejednota a hádky.
Podobný text:
1 Kor 6, 19 A vari neviete, že nepatríte sebe, ale že vaše telo je chrámom Svätého Ducha, ktorý vo vás prebýva a ktorého máte od Boha?
Predchádzajúce verše varujú pred smilstvom.
Tiež často spomíname Ježišove mnohé uzdravenia, čím jasne ukazoval svoj záujem o zdravie ľudí. Ako on, aj my chceme pomáhať ľuďom, aby mali dobré zdravie.
A keďže uzdravovať na Ježišov spôsob z nejakého dôvodu nevieme, snažíme sa to nahradiť tzv. zdravotnou reformou, ktorej najviac zdôrazňovanou (príp. najviac známou) časťou je životospráva.
Zaujímalo ma, čo o dôležitosti jedenia a pitia hovorí Nový zákon (okrem dvoch vyššie spomenutých veršov), preto som si vyhľadal všetky (aspoň dúfam) novozákonné texty, ktoré sa k tejto téme priamo vyjadrujú:
(Verše sú uvedené v chronologickom poradí podľa nz kníh. Pod niektorými textami si dovoľujem pridať v zátvorke svoj komentár)
Mat 6, 25 Preto vám hovorím: Nebuďte ustarostení o svoj život, čo budete jesť a piť, ani o svoje telo, čo si oblečiete. Či nie je život viac ako jedlo a telo viac ako odev?
Marek 1, 19 Veď to mu nepreniká do srdca, ale vchádza do žalúdka a odtiaľ vychádza do stoky. Tým vyhlásil všetky pokrmy za čisté.
(Ježiš sa nezaujímal o žalúdok človeka, ale o jeho srdce. V našich zboroch sa štatisticky zrejme viac hovorí o tom žalúdku ... )
Mar 16, 18 Budú brať do rúk hadov a keď vypijú aj niečo smrtonosné, neuškodí im.
(Z toho by som mohol usúdiť, že ako kresťanovi mi neuškodí ani to, ak niekedy zjem niečo menej zdravé)
Luk 10, 7 Zostaňte potom v tom dome! Jedzte a pite, čo majú, lebo robotník je hoden svojej mzdy.
Luk 12, 22-23, 25 A svojim učeníkom povedal: Preto vám hovorím: Nerobte si starosti o život, čo budete jesť, ani o telo, čo si oblečiete. Veď život je viac ako pokrm a telo viac ako odev. A kto z vás si môže svojou ustarostenosťou predĺžiť život čo len o lakeť?
(Starostlivosťou o jedlo si život nepredĺžime – v rozpore s rozšírenou teóriou o vplyve zdravej výživy na dĺžku života. Nie že by tá teória bola nutne nepravdivá, ale je skôr vedecká, nie biblická. Boh je zrejme natoľko zvrchovaný Pán nad našimi životmi, že je to on, kto rozhoduje o dĺžke našich životov, nie naša ustarostenosť/strava)
Luk 12, 29 Ani vy sa teda neumárajte otázkami, čo budete jesť a čo budete piť. Nebuďte utrápení!
(Trápite sa, že ste nezohnali 100 bio celozrnný chlieb, ale len taký normálny? Nebuďte preto utrápení. Nie je to hriech, je to jedno.)
Ján 6, 27 Neusilujte sa o pominuteľný pokrm, ale o pokrm, ktorý zostáva pre večný život a ktorý vám dá Syn človeka.
(Priama Ježišova výzva nezaoberať sa stravovaním. Svoj čas a energiu by sme ako kresťania mali využívať lepšie než dohadovaním sa, či taký alebo onaký cholesterol je dobrý alebo zlý)
Rim 4, 2 Jeden verí, že môže jesť všetko, slabý však je zeleninu.
(Že by vegetariánsky spôsob stravovania bol znakom slabosti? Pavel zrejme nie je proti vegetariánskemu stravovaniu, ale takto hodnotí len tých, ktorí sa tak rozhodli kvôli viere, teda z náboženských dôvodov ... aspoň tak sa to javí z kontextu)
Rim 14, 17 Veď Božie kráľovstvo nie je jedenie a pitie, ale spravodlivosť, pokoj a radosť v Duchu Svätom.
(Amen, jasnejšie by som to ani ja nepovedal

Rim 14, 19-21 Usilujme sa preto o to, čo slúži pokoju a vzájomnému budovaniu. Nerúcaj Božie dielo pre pokrm. Všetko je síce čisté, zlé však je, keď niekto pohoršuje druhého tým, čo požíva. Dobre je nejesť mäso, nepiť víno, nerobiť nič, čo uráža tvojho brata.
(Ak teda vôbec je nejaký dôvod niečo nejesť a nepiť, tak je to len preto, aby sa niekto neurazil)
1 Kor 6, 13 Pokrmy sú pre žalúdok a žalúdok pre pokrmy! Boh však obráti i jedno, i druhé navnivoč.
(Pavel zrejme myslí na Ježišov výrok z Marek 1,19, pozri vyššie)
1 Kor 8, 8 Pokrm nás však nepribližuje k Bohu. Ak nejeme, nič nestrácame, ak jeme, nič nezískame.
(V rozpore s našim učením, že správnou stravou zlepšujeme svoju povahu/charakter)
1 Kor 8, 13 Preto ak pokrm pohoršuje môjho brata, radšej nebudem vôbec jesť mäso, len aby som svojho brata nepohoršil.
1 Tim 4, 3 Títo ľudia zabraňujú vstupovať do manželstva, prikazujú zdržiavať sa pokrmov, ktoré Boh predsa stvoril, aby ich s vďakyvzdaním prijímali tí, čo veria a poznajú pravdu.
(O kom to len Pavel píše? Kto zakazuje niečo jesť? Kto pozná pravdu, vie, že takéto zákazy sú hlúposť.)
Kol 2, 16 Nech vás teda nikto nesúdi za jedenie a pitie ani za sviatky, novmesiace, ani za soboty.
(Nech vás nikto nesúdi? A čo tak Nech vás nikto za jedenie a pitie nevylučuje z cirkvi? Jednoducho, dotiahli sme to do dokonalosti ... )
Ak som nejaký text vynechal, prosím o doplnenie.
Je zaujímavé, že niektoré naše dôvody uvádzané ako biblické, napr. návrat k pôvodnej strave z raja, sa nikde v Biblii nespomínajú ako vzor pre stravovanie kresťana. Jednoducho, evanjelium nie je o jedle a pití. V tomto kontexte vyznieva rozpačito aj náš často zdôrazňovaný argument, že dielo bude dokončené zdravotno-misijnou prácou ...
Uviedol som najmenej 17 novozákonných textov. Prakticky všetky sa k stravovaniu vyjadrujú neutrálne, bagatelizujú jeho význam, prípadne kritizujú tých, ktorí majú tendenciu iných akokoľvek obmedzovať v stravovaní a pití. Žiadny z textov ani náznakom nepodporuje nejaké obmedzovanie v tejto z náboženského hľadiska úplne okrajovej oblasti.
Nepochybujem, že racionálny prístup k stravovaniu je správny a užitočný. Človek aj v tomto, vlastne ako vo všetkom, čo robí, má používať svoj rozum. Týmto príspevkom chcem len poukázať na skutočnosť, že táto téma vôbec nebola súčasťou evanjelia zvestovaného Kristom a prvotnou cirkvou. Logicky preto nie je žiadny dôvod, aby bola súčasťou vierouky dnešnej cirkvi, a už vôbec nie v takom rozsahu, v akom to prezentujeme.