vyučování o ,,poslední době" z pohledu préterismu

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Tomáš Plechatý

vyučování o ,,poslední době" z pohledu préterismu

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Zdravím všechny
Už velice dlouho mě nenadchla žádná kniha tak moc, jako právě tato, kterou zrovna čtu.

Johnatan welton - poslední časy.
doufám, že jsem správně vložil přílohu, jinak je možná ke stažení, nebo namluvená zde:
http://www.nove-stvoreni.cz/online-jona ... ledni-casy

Kniha je sestavená z mnoha kázání, které autor na toto téma měl, je přeložená do češtiny a srozumitelná.

Osobně poprvé po dlouhé době (možná vůbec poprvé) se setkávám s výkladem ,,poslední doby" (eschatologie) ze Zjevení, Z Daniele 2, Z Matouše 24 a dalších, který je srozumitelný, respektuje kontext a dobové pochopení, a je v souladu s evangelijní zvěstí.

A hlavně - nepřináší strach, podezřívavost a neustálé napětí.

Kniha je psaná i vtipně, i když slušně. Autor ukazuje 4 různé výkladové směry Zjevení (preterismus, futurismus, historismus a idealismus) a také jejich dopady a ,,ovoce".

Autor není původem z CASD, vychází z amerického prostředí, kde je rozšířen pohled ,,futurismu" a teologie ,,vytržení". Autor se ale nenechává svazovat církevními pohledy na věc a vykládá písmo ať už je v souladu s jeho vlastní denominaci, nebo jinými denominacemi, nebo ne.

Mě osobně zatím četba přinesla nové pohledy, osvětlení některých nesrozumitelných částí písma a také naději a radost s pozitivním přístupem.
Zkrátka doporučuji přečíst pro rozšíření obzorů i revizi vlastní víry.
Tomáš Plechatý
Prílohy
Jonathan_Welton-Posledni_casy-NS-v01.cc.pdf
(427.34 KiB) 213 stiahnutí

Tomáš Plechatý

Re: vyučování o ,,poslední době" z pohledu préterismu

Zaujalo mě v knize například, že zatímco v Danieli 2 v tom snu předpokládá (CASD a ten výklad jsem přijímal i já), že ten kámen který potom zničí sochu a naplní zemi a který představuje království které není z tohoto světa, se vykládá jako Kristův NÁVRAT - tedy až druhý příchod na zem.

Tak kniha místo toho vidí kámen ze snu - království, které není z tohoto světa přišlo už při Ježíšově vystoupení, jak on sám i apoštolové hlásali.
Takže co když Da2 mluví o kameni, který není z tohoto světa a zboří tu sochu už o Ježíši v evangeliích.
(Také jsem nevěděl, že řím měl v době narození Ježíše 10 provincií a ,,králů" což by vysvětlovalo těch deset prstů u sochy)

Jinak v tradičním výkladu CASD deseti prstů - deseti kmenů, které zbyly po rozpadu římské říše - jsem nikdy nechápal, to pokračování - přece těch deset kmenů z tehdejší doby už neexistuje, některé zanikly, jiné se transformovaly, dnes je v Evropě více, než 10 království a Kámen ze snu - Ježíšův příchod nikde.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Tomáš Plechatý napísal:Zaujalo mě v knize například, že zatímco v Danieli 2 v tom snu předpokládá (CASD a ten výklad jsem přijímal i já), že ten kámen který potom zničí sochu a naplní zemi a který představuje království které není z tohoto světa, se vykládá jako Kristův NÁVRAT - tedy až druhý příchod na zem.

Tak kniha místo toho vidí kámen ze snu - království, které není z tohoto světa přišlo už při Ježíšově vystoupení, jak on sám i apoštolové hlásali.
Takže co když Da2 mluví o kameni, který není z tohoto světa a zboří tu sochu už o Ježíši v evangeliích.
(Také jsem nevěděl, že řím měl v době narození Ježíše 10 provincií a ,,králů" což by vysvětlovalo těch deset prstů u sochy)

Jinak v tradičním výkladu CASD deseti prstů - deseti kmenů, které zbyly po rozpadu římské říše - jsem nikdy nechápal, to pokračování - přece těch deset kmenů z tehdejší doby už neexistuje, některé zanikly, jiné se transformovaly, dnes je v Evropě více, než 10 království a Kámen ze snu - Ježíšův příchod nikde.
...Tak kniha místo toho vidí kámen ze snu - království, které není z tohoto světa přišlo už při Ježíšově vystoupení, jak on sám i apoštolové hlásali.

Jak mohlo to království přijít už při Ježíšově vystoupení, když ještě v té době existoval Řím - stehna ze želena až do roku 476 n. l. kdy nastala doba rozdělení po sesazení posledního římského císaře Romula Augusta, který byl sesazen z trůnu. Takže tehdy nemohlo přijít.

Daniel 2:41  Že jsi pak viděl nohy a prsty z částky z hliny hrnčířské a z částky z železa, království rozdílné znamená, v němž bude něco mocnosti železa, tak jakž jsi viděl železo smíšené s hlinou ničemnou.
42  Ale prstové noh z částky z železa a z částky z hliny znamenají království z částky mocné a z částky ku potření snadné.

Po pádu Říma se impérium rozpadlo na částí, Ostrogóty, Vizigóty, Franky, Vandaly, Suevy, Alemány, Anglosasy, Heruly, Langobardy a Burgundy. A z nich pak vznikly moderní státy jako Francie, Anglie, Německo atd., tato království podle Daniele mají být zčásti silná a zčásti slabá a to platí u těchto národů dodnes.

Daniel 2:43  A že jsi viděl železo smíšené s hlinou ničemnou, ukazuje, že se přízniti budou vespolek lidé, a však nebude se přídržeti jeden druhého, tak jako železo nedrží se z hlinou.

Národy se chtěly mísit (sňatky panovníků) ale nikdy se národy až dodnes nesjednotily. Bible ukazuje, že nic pozemského nedokáže vyřešit lidské a etnické konflikty. proto budou přetrvávat až do konce času. Konečné řešení je pouze v Bohu.

Daniel 2:44  Za dnů pak těch králů vzbudí Bůh nebeský království, kteréž na věky nebude zkaženo, a království to na žádného jiného nespadne, ale ono potře a konec učiní všechněm těm královstvím, samo pak státi bude na věky,

Stále čekáme na největší událost v dějinách lidstva, která nastolí vnitřní harmonii. Budou muset skončit všechny politické síly na této planetě, aby mohlo být nastoleno království, které nikdy nezmizí ani nebude zničeno. Takový zásah do běhu lidstva Králem králů a Pánem pánů je nyní velmi blízko.

Daniel 2:45  Tak jakž jsi viděl, že se s hory utrhl kámen, kterýž nebýval v rukou, a potřel železo, měď, hlinu, stříbro a zlato. Bůh veliký oznámil králi, co býti má potom, a pravý jest sen ten i věrný výklad jeho.

Bůh nebes, představovaný kamenem, který se utrhne bez zásahu lidské ruky, zničí tuto kovovou sochu lidských konstrukcí a padlé modlářské národy nahradí věčným královstvím Božím.

Proroctví z Dan. 2 poskytuje široký přehled historických událostí. I z historického hlediska je velmi přesné. Neposkytuje však mnoho detailů, které by se vztahovaly ke konečným událostem v závěru dějin. Druhá kap. knihy Daniel je chiasticky (paralelně) spjatá se sedmou kapitolou a opakuje proroctví Da 2 použitím číslovek jedna až čtyři. Proroctví v Da 7, ale pak pokračuje a rozvíjí toto proroctví dál. Zdůrazňuje konečné udáosti týkající se vzestupu a pádu protibožské moci - antikrista.

Těch království bylo nejdříve 10, které tvořily Evropu, to, že jich je dnes více nic neznamená. Žádné věčné Boží království tady ještě není a nebylo nastoleno.

A jinak také to čtu a hned jsem tam někde četl, že autor věří v tajné vytržení před 7 ranami, což je samozřejmě nebiblické učení a úplná blbost, ale takových tam je více...

Tomáš Plechatý

Matouš 12, 28
Jestliže však vyháním démony Duchem Božím, pak už vás zastihlo Boží království.

Marek 9, 1
Řekl jim také: „Amen, pravím vám, že někteří z těch, kteří tu stojí, neokusí smrti, dokud nespatří Boží království přicházející v moci.“

Lukáš 11, 20
Jestliže však vyháním démony prstem Božím, pak už vás zastihlo Boží království.

Lukáš 17,20-21
Když se ho farizeové otázali, kdy přijde Boží království, odpověděl jim: „Království Boží nepřichází tak, abyste to mohli vypozorovat;
ani se nedá říci: ‚Hle, je tu‘ nebo ‚je tam‘! Vždyť království Boží je mezi vámi!“

Boží království podle bible na zem už přišlo. Jen většina křesťanů v dnešní době na toto téma neslýchá kázání a tak si to z bible neuvědomuje, nebo to nebere příliš vážně.

mikim

Tomáš Plechatý napísal:Matouš 12, 28

Marek 9, 1
Řekl jim také: „Amen, pravím vám, že někteří z těch, kteří tu stojí, neokusí smrti, dokud nespatří Boží království přicházející v moci.“

Lukáš 11, 20

Lukáš 17,20-21
Když se ho farizeové otázali, kdy přijde Boží království, odpověděl jim: „Království Boží nepřichází tak, abyste to mohli vypozorovat;
ani se nedá říci: ‚Hle, je tu‘ nebo ‚je tam‘! Vždyť království Boží je mezi vámi!“

Boží království podle bible na zem už přišlo. Jen většina křesťanů v dnešní době na toto téma neslýchá kázání a tak si to z bible neuvědomuje, nebo to nebere příliš vážně.
Království boží je mezi námi jen obrazně, máme žít tak jako bychom v něm již byli, ale vejdem do něj až příjde Ježíš podruhé:

Lukáš 18:17  Amen pravím vám: Kdož by koli nepřijal království Božího jako dítě, nevejdeť do něho.

1 Korintským 15:50  Totoť pak pravím, bratří: Že tělo a krev království Božího dědictví nedosáhnou, aniž porušitelnost neporušitelnosti dědičně obdrží.

Lukáš 21:25  A budouť znamení na slunci a na měsíci i na hvězdách, a na zemi soužení národů, nevědoucích se kam díti, když zvuk vydá moře a vlnobití,
26  Takže zmrtvějí lidé pro strach a pro očekávání těch věcí, kteréž přijdou na všecken svět. Nebo moci nebeské pohybovati se budou.
27  A tehdyť uzří Syna člověka, an se béře v oblace s mocí a slavou velikou.
28  A když se toto počne díti, pohleďtež a pozdvihnětež hlav vašich,protože se přibližuje vykoupení vaše.
29  I pověděl jim podobenství: Patřte na fíkový strom i na všecka stromoví.
30  Když se již pučí, vidouce to, sami to znáte, že blízko jest léto.
31  Takž i vy, když uzříte, ano se tyto věci dějí, věztež, že blízko jest království Boží.
32  Amen pravím vám, že nepomine věk tento, ažť se toto všecko stane.

Lukáš 17:20  Otázán pak jsa od zákoníků, kdy přijde království Boží, odpověděl jim a řekl: Nepřijdeť království Boží patrně.
21  Aniž řeknou: Aj, tuto, aneb aj, tamto. Nebo aj, království Boží jestiť mezi vámi.[/b]
22  I řekl učedlníkům: Přijdou dnové, že budete žádati viděti jeden den Syna člověka, a neuzříte.
23  A dějíť vám: Aj, zde, hle, tamto. Nechoďte, ani následujte.
24  Nebo jakožto blesk blýskající se z jedné krajiny, kteráž pod nebem jest, až do druhé, kteráž též pod nebem jest, svítí, tak bude i Syn člověka ve dni svém.

Lukáš 22:16  Nebo pravímť vám, žeť ho již více nebudu jísti, ažť se naplní v království Božím.

Lukáš 22:18  Neboť pravím vám, žeť nebudu píti z plodu vinného kořene, ažť království Boží přijde.

Skutky apoštolské 14:22  Všude tam posilovali učedníky a povzbuzovali je, aby vytrvali ve víře; říkali jim: "Musíme projít mnohým utrpením, než vejdeme do Božího království."

1 Korintským 6:9  Zdali nevíte, že nespravedliví dědictví království Božího nedosáhnou? Nemylte se, však ani smilníci, ani modláři, ani cizoložníci, ani zženštilí, ani samcoložníci,

1 Korintským 6:10  Ani zloději, ani lakomci, ani opilci, ani zlolejci, ani dráči, dědictví království Božího nedůjdou.

Efezským 5:5  Víte zajisté o tom, že žádný smilník aneb nečistý, ani lakomec, (jenž jest modloslužebník,) nemá dědictví v království Kristově a Božím.

2 Timoteovi 4:18  A vysvobodíť mne Pán od každého skutku zlého a zachová k království svému nebeskému, jemuž sláva na věky věků. Amen.

Jakubův 2:5  Slyšte, bratří moji milí, zdaliž Bůh nevyvolil chudých na tomto světě, aby bohatí byli u víře a dědicové království, kteréž zaslíbil těm, jenž jej milují?

2 Petrův 1:10  Protož, bratří, raději snažte se pevné povolání své i vyvolení učiniti; nebo to činíce, nepadnete nikdy.
11  Takť zajisté hojné způsobeno vám bude vjití k věčnému království Pána našeho a Spasitele Jezukrista.

Zjevení Janovo 12:7  A strhla se bitva na nebi: Michael a jeho andělé se utkali s drakem.
8  Drak i jeho andělé bojovali, ale nezvítězili, a nebylo již pro ně místa v nebi.
9  A veliký drak, ten dávný had, zvaný ďábel a satan, který sváděl celý svět, byl svržen na zem a s ním i jeho andělé.
10  A slyšel jsem mocný hlas v nebi: "Nyní přišlo spasení, moc a království našeho Boha i vláda jeho Mesiáše; neboť byl svržen žalobce našich bratří, který je před Bohem osočoval dnem i nocí.
11  Oni nad ním zvítězili pro krev Beránkovu a pro slovo svého svědectví. Nemilovali svůj život tak, aby se zalekli smrti.

mikim

Tomáš Plechatý napísal:Matouš 12, 28

Marek 9, 1

Lukáš 11, 20

Lukáš 17,20-21

Ještě se vrátím k Božímu království:
Co je Boží království dnes zde na zemi? Pěkné kázání, doporučuji poslechnout.

http://www.3an.sk/pg_detail.php?id=70233

Máme kázat evangelium o Božím království, což se děje již cca 2000 let, ale do nebeského království vstoupíme až přijde Ježíš podruhé.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

"mikim" Máme kázat evangelium o Božím království, což se děje již cca 2000 let, ale do nebeského království vstoupíme až přijde Ježíš podruhé.
_-----_-----_

Můžeš dát prosím tě odkaz na své stránky?

mikim

ambassador napísal:"mikim" Máme kázat evangelium o Božím království, což se děje již cca 2000 let, ale do nebeského království vstoupíme až přijde Ježíš podruhé.
_-----_-----_

Můžeš dát prosím tě odkaz na své stránky?
Já mám pouze jednoduché stránky čistě věnované změnám v moderních Biblích zde:

www.mikmark100.webnode.cz

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

mikim napísal: Po pádu Říma se impérium rozpadlo na částí, Ostrogóty, Vizigóty, Franky, Vandaly, Suevy, Alemány, Anglosasy, Heruly, Langobardy a Burgundy. A z nich pak vznikly moderní státy jako Francie, Anglie, Německo atd., tato království podle Daniele mají být zčásti silná a zčásti slabá a to platí u těchto národů dodnes.
Chybí ti tam zcela určitě Gepidové, těch nástupnických germánských království bylo tedy minimálně 11. Tato manipulace s fakty a snaha něco napasovat na různá proroctví mě snad už ani nemůže překapit.
Tomáš Plechatý napísal:Zdravím všechny
Už velice dlouho mě nenadchla žádná kniha tak moc, jako právě tato, kterou zrovna čtu.

Johnatan welton - poslední časy.
Já můžu k tématu doporučit tuto znamenitou knihu:

http://www.goodreads.com/book/show/1868 ... Revelation

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Vždy znovu mne naplňuje údivem, k jakým podrobnostem se někteří lidé při výkladu proroctví upínají, a které pomíjí.
Proč se při výkladu významu jednotlivých částí "obrazu sochy" z proroctví Daniele klade důraz na počet prstů u nohou, když u rukou tomu tak není? Proč má význam 10 prstů a ne 2 nohy ( třeba by tak bylo možné vyložit rozdělení nazápadní a východní část Římské říše?)...Chabé znalosti z dějin a místopisu umožňují nám, kteří tápeme, přijímat nejrůznější "objevy" na tomto poli, případně "klasické výklady z 19.století" jako možné a zajímavé.
Bádání a zájem o studium Písma je pro živou víru nezbytné. Kvůli zaměření na detaily bychom si neměli nechat uniknout to podstatné. Po mém soudu je poslestvím Danielova výkladu královského snu ujištění, že království přichází i odchází , ale Bůh je ten, který ustanovuje i sesazuje krále a On je také nadějí pro jeho věrné.
K prvku kamene, který zničil sochu: Život, smrt i zmrvýchvstání Pána Ježíše Krista je pro nás, kteří v něj věříme, počátkem Božího království, byť jen částečně a v módu naděje. Není li Boží království přítomno v našich životech, existuje vůbec?

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní