Dnes se na webu církve objevil článek o nadcházející sobotě, která by měla být věnována uprchlíkům.
http://www.casd.cz/sobota-zamerena-na-pomoc-uprchlikum/
V šestiminutovém videu mne zaujalo několik věcí. Zástupci církve navštívili ostrov Lampedusu, který je často cílem imigrantů ze severu Afriky, v tomto videu konkrétně z Ghany. Tento ostrov patří sice Itálii, ale je blíže africké pevnině, leží na poloviční cestě mezi Tuniskem a Maltou. Takže imigranti nechtějí do Tuniska, které je bezpečnou zemí, ale do EU.
Uprchlíci jsou na Lampedusu vítáni a ujímají se jich dobrovolnické organizace, kteří se jim, podle slov ve videu "snaží vrátit lidskou důstojnost těm, kteří jsou pouze číslem v davu". To potvrzuje i místní katolický kněz, který chce dát uprchlíkům pocit milého přijetí a pocit, že křesťanská komunita je otevřená a sjednocuje. Následuje rozhovor s typickými imigranty-mladíky okolo 20-30 let, kteří podle jejich slov chtějí pracovat a zabezpečit tak rodiny. Ve videu se neobjevila žádná žena imigrantka.
V dalším vstupu starší žena ve videu tvrdí, že pokud imigranti během cesty do Evropy umírají a trpí, pak to ukazuje na selhání našich zákonů. Sympatický vousáč pak vidí hlavní problém v nerovném rozdělení bohatství světa a ve válkách a cestu ven vidí ve vzdělání nebo zbavení se sobeckých cílů. Sobectví je podle něj něco, co dokážeme sami a vidí nutnost se sjednotit.
ADRA uprchlíky, již na půdě Itálie v místě Castel Volturno, pak učí pěstovat zeleninu a imigranti se těší, že po návratu do Afriky budou farmařit, vypadá to, že projekt Adry se týká zhruba deseti lidí. Je zaměřen na integraci, kdy se snaží vrátit imigrantům "pracovní důstojnost", protože pracují často za minimální mzdu nebo žádnou nedostávají. Imigranti v Castel jsou údajně převážně křesťané a navštěvují místní sbor CASD.
Na závěr je výzva Evropě, aby se k práci Adry připojila. Sbírka v sobotu bude věnována na podporu Adry a zvláště pomoci imigrantům.
Napadlo mne k videu mnoho otázek-jak se mladíci z převážně křesťanské Ghany dostali do Tuniska, které je daleko 3000km, zda je skutečně nemožné sehnat práci v jejich zemi, vrátí se domů podporovat rodiny a farmařit, zda je skutečně problém imigrace v zákonech vyspělých zemí, nebo jak se zbavit sobectví a sjednotit se, což je myšlenka filosofie hnutí Nového věku.
Na internetu se dá dohledat, článek, starý 9 let o Ghaně http://www.hedvabnastezka.cz/prace-zahr ... catecniky/
nebo novější http://student.e15.cz/q-a/v-krestanske- ... le-1290319
Video mne moc nepřesvědčilo o skutečných důvodech imigrace této skupiny a ani smysluplnosti podpory tohoto druhu. Na druhou stranu chápu, že snaha dostat se do pohádkové EU je pro Afričana lákavá. Adra je ve videu ve společnosti "sluníčkářských" neziskovek, což mne i mrzí. Zkušenosti s imigranty jsou v Evropě, žel, převážně výrazně negativní a jsem zastáncem názoru pomáhat v místě, kde potencionální imigranti žijí.
Sobota uprchlíků
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní