Prečo CASD nerastie ?
Prečo CASD nerastie ?
Podla sčítanie obyvateľstva v SR v roku 2011.... 2001.... 1991 nás bolo
Náboženská spoločnosť Jehovovi svedkovia 17 222.... 20 630.... 10 501
Evanjelická cirkev metodistická 10 328.... 7 347.... 4 359
Kresťanské zbory 7 720.... 6 519.... 700
Apoštolská cirkev 5 831.... 3 905.... 1 116
Bratská jednota baptistov 3 486.... 3 562.... 2 465
Cirkev adventistov siedmeho dňa 2 915.... 3 429.... 1 721
Cirkev bratská 3 396.... 3 217.... 1 861
Starokatolícka cirkev 1 687.... 1 733.... 882
Cirkev československá husitská 1 782.... 1 696.... 625
Bahájske spoločenstvo 1 065.... x x x x
Cirkev Ježiša Krista Svätých posledných dní 972.... 58.... 91
Dal som do tabuľky len malé spoločenstvá. Zaráža ma fakt že od roku 2001 do 2011 mala kolportáž svoje najlepšie obdobie (cca do roku 2007) ale na počte ľudí v zboroch to nemalo plusový efekt. Naproti tomu čo viem z cirkvi bratskej, tak nerobia žiadne evanjelizačné projekty a ich dom je plný. Ked si spomeniem na rok 1998 kedy do zboru chodilo 50 ľudí, dnes je to a s deťmi sotva polovica. Naproti tomu sa mi zdá že každú chvíľu je nejaká akcia pre deti, mládež, manželské páry, osamelých, turistov, cyklistov, biblické dovolenky, vege dovolenky, takže starostlivosť o členov "rodiny" je dobrá. Ale toto je aj vo svete. Čo vieme povedať ľudom, prečo by mali prísť akurát do našeho spoločenstva. Prídu rozhliadnu sa, chvíľku počúvajú, prvotne sú nadšený, prečítajú si veroučné body a idú preč. A aj ked sem tam nejaký krst príde tak na druhej strane ďalší brat prestane chodiť do zboru. Naše vedenie nás presviedča že robia čo môžu. Čo by si spravil TY ? (Manželka mi našepkáva odišla by som)
Náboženská spoločnosť Jehovovi svedkovia 17 222.... 20 630.... 10 501
Evanjelická cirkev metodistická 10 328.... 7 347.... 4 359
Kresťanské zbory 7 720.... 6 519.... 700
Apoštolská cirkev 5 831.... 3 905.... 1 116
Bratská jednota baptistov 3 486.... 3 562.... 2 465
Cirkev adventistov siedmeho dňa 2 915.... 3 429.... 1 721
Cirkev bratská 3 396.... 3 217.... 1 861
Starokatolícka cirkev 1 687.... 1 733.... 882
Cirkev československá husitská 1 782.... 1 696.... 625
Bahájske spoločenstvo 1 065.... x x x x
Cirkev Ježiša Krista Svätých posledných dní 972.... 58.... 91
Dal som do tabuľky len malé spoločenstvá. Zaráža ma fakt že od roku 2001 do 2011 mala kolportáž svoje najlepšie obdobie (cca do roku 2007) ale na počte ľudí v zboroch to nemalo plusový efekt. Naproti tomu čo viem z cirkvi bratskej, tak nerobia žiadne evanjelizačné projekty a ich dom je plný. Ked si spomeniem na rok 1998 kedy do zboru chodilo 50 ľudí, dnes je to a s deťmi sotva polovica. Naproti tomu sa mi zdá že každú chvíľu je nejaká akcia pre deti, mládež, manželské páry, osamelých, turistov, cyklistov, biblické dovolenky, vege dovolenky, takže starostlivosť o členov "rodiny" je dobrá. Ale toto je aj vo svete. Čo vieme povedať ľudom, prečo by mali prísť akurát do našeho spoločenstva. Prídu rozhliadnu sa, chvíľku počúvajú, prvotne sú nadšený, prečítajú si veroučné body a idú preč. A aj ked sem tam nejaký krst príde tak na druhej strane ďalší brat prestane chodiť do zboru. Naše vedenie nás presviedča že robia čo môžu. Čo by si spravil TY ? (Manželka mi našepkáva odišla by som)
Re: Prečo CASD nerastie ?
Moj nazor je taky, ze sice sa robia rozne akcie od zdraveho varenia po evanjelizacie, ale v casd mi chyba duch pokory. Nehovorim, ze je to problem iba v casd. Pridte k nam, lebo MY mame pravdu, MY mame najlepsie znalosti zdraveho zivotneho stylu, MY sme ti naj.
Môj priatel "protestant" to vyjadril slovami, Možno máte pravdu ale nemáte lásku.John 3:16 napísal:MY mame pravdu, MY mame najlepsie znalosti zdraveho zivotneho stylu, MY sme ti naj.
Dobra, ale tazka otazka. Moznoze preto, ze ma strasne vela poziadaviek na clena:
Samozrejme z pracovnych a volnocasovych dovodov je velmi tazke byt adventista, lebo vsetci ostatni sa v sobotu venuju niecomu inemu, co je velke socialne pnutie (to by nebol problem v jednoliatych adventistickych mestach ako v Kalifornii atd)
Potom je tu "zdravotne bremeno" teda zakaz psychotropnych a uvolnujucich latok a zakaz velkej skupiny masovych lahodok.
Dalej financna zataz - desiatky (ludia platia uz beztak dane, z ktorych by sa cirkev mohla kludne financovat, lenze to odmieta, pritom tie peniaze-dane uz ludia zaplatili, nie su to peniaze statu ale ludi).
Dalej to, ze prorokyna je zena, to je velmi atypicke a nedoveryhodne a pre velku cast muzov neprijatelne.
Dalej myslim, ze v sucasnosti tu nie je nejaka vyrazna charizmaticka postava schopna oslovit ludi (ako bol napriklad v minulosti E.Duda), vacsina kazatelov su nemastni, neslani, nudni a bez vyrazu.
Ked to porovnam s inymi cirkvami, ktore prakticky vobec nic nevyzaduju, kde sa clovek nemusi nicoho vzdat,tak casd je v tazkej nevyhode. Ine cirkve ochotnejsie odsluzia sobas alebo pohreb v "komplikovanych" pripadoch a neodmietnu tuto sluzbu.
Takze celkovo, je tu malo lakadiel, ale potreba velkej obete.
Osobne nesuhlasim s tym, ze by chybala laska, ale to sa moze lisit zbor od zboru.
Samozrejme z pracovnych a volnocasovych dovodov je velmi tazke byt adventista, lebo vsetci ostatni sa v sobotu venuju niecomu inemu, co je velke socialne pnutie (to by nebol problem v jednoliatych adventistickych mestach ako v Kalifornii atd)
Potom je tu "zdravotne bremeno" teda zakaz psychotropnych a uvolnujucich latok a zakaz velkej skupiny masovych lahodok.
Dalej financna zataz - desiatky (ludia platia uz beztak dane, z ktorych by sa cirkev mohla kludne financovat, lenze to odmieta, pritom tie peniaze-dane uz ludia zaplatili, nie su to peniaze statu ale ludi).
Dalej to, ze prorokyna je zena, to je velmi atypicke a nedoveryhodne a pre velku cast muzov neprijatelne.
Dalej myslim, ze v sucasnosti tu nie je nejaka vyrazna charizmaticka postava schopna oslovit ludi (ako bol napriklad v minulosti E.Duda), vacsina kazatelov su nemastni, neslani, nudni a bez vyrazu.
Ked to porovnam s inymi cirkvami, ktore prakticky vobec nic nevyzaduju, kde sa clovek nemusi nicoho vzdat,tak casd je v tazkej nevyhode. Ine cirkve ochotnejsie odsluzia sobas alebo pohreb v "komplikovanych" pripadoch a neodmietnu tuto sluzbu.
Takze celkovo, je tu malo lakadiel, ale potreba velkej obete.
Osobne nesuhlasim s tym, ze by chybala laska, ale to sa moze lisit zbor od zboru.
Na druhej strane su tu Svedkovia, ktori maju extremne narocne poziadavky na clenov, prisny rezim, vyzaduju megavelke obete, v beznej populacii maju velmi velmi zle meno-znacku a pri tom ich pocet je velmi velky. Toto mi trochu unika, takze mozno je moja analyza nespravna.
Ja to chápem tak, že tu nie sme na to aby sme rástli čo do počtu, ale aby sme tento svet varovali. Našou úlohou nie je viesť ľudí do cirkvi, ale k Bohu. Kto patrí k božej cirkvi? Kde sú ich mená zapísané? V ktorý ch knihách?
Možno by sme rástli, keby boli naše vzťahy v zboroch v poriadku, keby sme mali všetci jedného ducha. Ale keby mali ľudia prísť do takého schizofrenického prostredia, asi by im to ublížilo a zničilo by to ich vieru. Nepriateľ vie, kde má konať a kde pritlačiť.
Možno by sme rástli, keby boli naše vzťahy v zboroch v poriadku, keby sme mali všetci jedného ducha. Ale keby mali ľudia prísť do takého schizofrenického prostredia, asi by im to ublížilo a zničilo by to ich vieru. Nepriateľ vie, kde má konať a kde pritlačiť.
Chápem ťa.... alibizmus. Aj v škole sme si hovorili ked sme preteky nevyhrali tak sa utešujeme že však účasť bola dôležitešia.zgb napísal:Ja to chápem tak, že tu nie sme na to aby sme rástli čo do počtu, ale aby sme tento svet varovali. Našou úlohou nie je viesť ľudí do cirkvi, ale k Bohu. Kto patrí k božej cirkvi? Kde sú ich mená zapísané? V ktorý ch knihách?
Sused o tri poschodia nižšie má 6 detí. Nechodia do kostola. Celá rodina je veľmi slušná, schopná, agilná, radosť pozrieť ako spolupracujú a pomáhajú si. Sú také slnko pre náš činžiak. Pravidlá ktoré otec nastavil klapú ako švajčiarske hodinky.
Možno by ste rástli, keby ste neboli pyšní, keby ste mali pokoru v srdci a vyznali pred Bohom vlastnú nemohúcnosť, keby ste verili, že Ježišova obeť je dostatočná a prestali by ste sa tak veľmi veľmi snažiť vo vlastných silách a realizovať vlastné interné nápady.zgb napísal:Možno by sme rástli, keby boli naše vzťahy v zboroch v poriadku, keby sme mali všetci jedného ducha.
O tomto nabozenstve som doteraz nepocul, ale minuly tyzden som videl prvy krat o tom cely dokument. Ak som spravne pochopil, je to akasi moderna (19 storocie) nastavba na tradicne nabozenstva. Priblizne uznava myslim aj Mojzisa, aj Jezisa aj Mohameda, ale uplne sa odstrihava od tradicnych svatych knih (biblia, koran) a ma vlastnu celkom novu knihu, ktora aktualuzuje veci na modernu dobu (no aj ta je uz dost stara)Laco napísal: Bahájske spoločenstvo 1 065.... x x x x
Kazdopadne zda sa, ze oslovuje ludi, ktori chcu verit v Boha ale nechcu uz riesit rozpor s vedou ci dodrziavat stovky, tisice rokov stare zasady.
Ale mozno hovirim hlupost, naozaj o tom vela neviem. No myslum ze o tomto budeme este vela pocut.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní