Uzdravení adventismu

Založte diskusiu o kázni, ktorú ste si vypočuli. (Bolo by dobre, ak by názov obsahoval meno kazateľa a názov kázne, príp. dátum a miesto, kde bola prednesená. Dôležité je, aby bol v príspevku uvedený aj odkaz, kde sa dá kázeň vypočuť - archív na zborových stránkach, youtube, vimeo, ...)
Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Re: Uzdravení adventismu

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Ještě k procesu ustanovování závaznosti svatých textů:

Kanonizace Písma vznikla ne na popud Ježíše, nebo že by se něco mělo zapisovat, ale z potřeby církve vymezit "dobré" a "špatné" učení. Bylo mnoho svitků, směrů, byly protichůdné a všechny se prohlašovaly za pravé. Církev tedy vnímala potřebu ustanovit, co je to "dobré".
Protestanté v podstatě přijali verdikt katolické církve, mimo deuterokanonických textů. Takže protestantská věrouka je založena na tradici katolické církve.

A tak mně to někdy připadá, že protestantismus jde po cestě a varuje kolemjdoucí před katolicismem. Akorát si neuvědomuje, že ta cesta vede přímo do Říma :)

Jsem protestantka, avšak katolicismem nepohrdám.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Lída Rohalová napísal: 17 Dec 2018, 21:12 Kanonizace Písma vznikla ne na popud Ježíše, nebo že by se něco mělo zapisovat, ale z potřeby církve vymezit "dobré" a "špatné" učení. Bylo mnoho svitků, směrů, byly protichůdné a všechny se prohlašovaly za pravé. Církev tedy vnímala potřebu ustanovit, co je to "dobré".
Protestanté v podstatě přijali verdikt katolické církve, mimo deuterokanonických textů. Takže protestantská věrouka je založena na tradici katolické církve.
No asi tak. A z “chamtivosti“ prevzali aj zidovsky kanon. Comu sa dnes mnohi netesia ))

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

To, že existuje Biblia v tej podobe ako ju poznáme, tak to je jedine z Božej moci. Nie je to zásluha žiadneho človeka ani žiadnej inštitúcie , ale Boha!

Svätý Duch bol poslaný, aby uvádzal do každej pravdy. Svätým Duchom bolo kanonizované všetko, čo tvorí Bibliu a to najprv v srdciach tých, ktorých si na to vyvolil Boh.

Ak si KC pripisuje zásluhy na tom, že existuje Biblia a že vraj je to jej dielom, tak to je jasným popieraním moci Boha, pri jej kompletovaní a zachovaní. KC sa nepodarilo Bibliu pretvoriť na svoju podobu, ani zničiť, ani sa jej nepodarilo zabrániť v preklade do národných jazykov.

Ak KC zdôrazňuje svoju kontinuitu s prvotnými zbormi – teda rannou cirkvou Ježiša Krista, tak kde je tá kontinuita? Ak by to bola tá istá cirkev od začiatku, tak v čase kanonizovania a pri kompletovaní Biblie by v Písme bolo obsiahnuté všetko to, na čom si KC zakladá – vlastné márne tradície a nariadenia, ktorými podmieňuje spásu, a to všetko by urobila súčasťou Biblie.

V takej Biblii vytvorenej KC, by sme sa dočítali o funkcii pápeža a možno aj rozmeroch jeho stolca. Dočítali by sme sa tam o odpustkoch, o očistci, o nanebovzatí Márie, uctievaní Márie, modlenie sa za mŕtvych a k mŕtvym, uctievanie relikvii, obrazov a sôch atd. atd. Všetko to učenie KC by bolo po lopate a na jednom mieste v jednej knihe! Kto by potom mal proti učeniu KC nejaké argumenty? No toto tam nie je. Ako to, že toto tam nie je a súčasne sa KC hrdí, že Biblia je jej dielom?

Tak ako to, že tie argumenty proti učeniu KC existujú v Biblii? KC vykrikuje do sveta, že Biblia je jej dielom a práve Biblia svedčí proti nej. Ak ukážem argumenty z Písma, že učenie KC jasne protirečí Písmu, tak katolíkovi vždy ostáva len jediný ťah a to spochybniť Bibliu ako jedinú autoritu, teda spochybniť Božie Slovo, ktoré je zapísané v Písme. Jednoducho postaví to, čo vyhlási KC, pápež, tradície KC, magistérium na úroveň autority Božieho Slova a dokonca nad Božie Slovo, ktoré je zapísané v Biblii.

A tak KC si mohla vyhlásiť čokoľvek, čo jej vyhovovalo a povýšila to nad Božie Slovo zapísané v Písme. To, že to protirečí Písmu jej zjavne nevadí, keďže tvrdí, že Biblia je jej dielom a tak si môže meniť čokoľvek a kedykoľvek.

Písmo jasne učí o istote spasenia v Kristu, čo je jadrom evanjelia Ježiša Krista – tej radostnej správy od Boha. No a KC učí, že je to opovážlivosťou si toto myslieť. Ako toto môže tvrdiť?

Písmo jasne učí, že sme spasení jedine milosťou Božou skrz vieru v toho, ktorý sa obetoval za naše hriechy – Ježiša Krista a to bez zásluh a zdarma. Spása je teda darom vybojovaná samotným Bohom! KC učí, že viera nestačí.

Prečo toto tvrdí?
KC pre vlastnú existenciu a fungovanie potrebuje, aby katolík dokazoval svoju vieru plnením ich vlastných nariadení - nariadení a tradícii KC a týmto podmieňuje jeho spásu. Jedine tak sa môže uplatniť vymyslená poistka pre katolíka a to pomyselný očistec. Teda pomyselným očistcom KC vytvorila u katolíka falošnú nádej na spásu podmienenú členstvom v KC a plnením naradení a tradícii KC.

Týmto pomyselným čistcom KC poprela Božie dokonalé dielo milosti - dokonalú obeť Ježiša Krista za naše hriechy a urobila z tejto obeti nedostatočnú.

Jiří Kupka
Dátum registrácie: 24 Sep 2016, 21:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Jiří Kupka »

Díky mikime za upozornění výročí RŠ. Byl jsi ten den první, kdo mne na to upozornil :)

Ahojky Lído, psal jsem církev JAKO kroužek a to JAKO je důležité :D

Jinak to dále, co píšeš, je otázkou "výhledu" ... .

Bez urážky, Viktor(e)realito, Ty se díváš ven (pouze) jedním okýnkem. Osobně Ti to zřejmě naprosto vyhovuje, proč tedy ne. Lído, z toho, co jsi zde napsala, vyvozuji, že se (třeba) díváš ven z oken jižním a východním směrem (to je pěkný výhled). Třeba Tomáš P. jižním a západním (i to není špatné) a máte tak dokonce společný balkón! Někteří lidé ale raději setrvávají ve sklepě, kde se cítí v bezpečí svitu umělého světla. Ale díky aspoň za to. Lepší než sedět ve tmě.

Jen nevím, jestli jsi někdy byla na střeše? Je to totiž nebezpečné! Ale člověk má více světla a hlavně dohlédne dále ..., tak daleko, že si všimne i dalších domů (staveb), které před tím z oken neviděl. Byly příliš daleko.

Někteří lidé se odváží a vyjdou z domu ven a vejdou do těch jiných domů. Někdo ale postává jen venku a otočí se "proti" domu, ze kterého vyšel (to je ale hnusná stavba, jak jsem tam mohl tak dlouho bydlet?). Jiný však lamentuje jen proti jednomu jedinému sklepnímu oknu, ze kterého se právě vyplazil... .

Proč ale vstupovat do jiných domů? Co takhle vyjít někam ještě výš? Třeba vystoupat na horu? Ach ten výhled! Tolik rozmanitých staveb, neuvěřitelné! A to nebe nad hlavou ..., slunce, měsíc, hvězdy, celý vesmír ... .

Přeji ten nejlepší možný výhled všem.

Jirka

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Ahoj Jiří!

To JAKO jsem pochopila :-).

Výhled ze střechy? Jo, jo, byla jsem tam.
A když na té střeše budem oba, uvidíme už to samé?

No a hory mám ráda :-).

Jinak děkuji za odpověď a přeji krásný den!

Jiří Kupka
Dátum registrácie: 24 Sep 2016, 21:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Jiří Kupka »

Lída Rohalová napísal: 18 Dec 2018, 09:17 Výhled ze střechy? Jo, jo, byla jsem tam.
A když na té střeše budem oba, uvidíme už to samé?
Dobře, tak ještě trochu jinak.

Vyberu třeba Ducha svatého (viz moje reakce "o výhledu" na Tvou reakci, kdy jsi reagovala na příspěvek o církvi jako kroužku, kde jsem se o něm zmínil - to je šílené, ale alespoň neztratíme kontext :D ).

Lidé podřazení tomuto paradigmatu jsou nejednotní. Nedokážou se shodnout v míře jeho působení, zda je to osoba či účinná síla, zda promlouvá skrze svědomí, co je to hřích proti Duchu svatému atd. Kdo a jak to posoudí, kdo ke komu mluví atd. Čili stejnou "věc" vidí hodně rozdílně. Lidem zvenčí to připadá někdy až komické (asi stejně, jako diskuze o tom, kolik andělů se vleze na špičku jehly).

Naopak lidé nadřazení tomuto paradigmatu se shodnou v tom, že to uvedené jsou naprosto irelevantní záležitosti, ale řeší třeba jestli existuje něco jako entelechie, élan vital, prapříčina, teorie Gaia ... a třeba opět vedou mezi sebou rozpravy.

A lidé nadřazení i tomuto paradigmatu ... (hmm). Toto neřeší, protože "vědí už... že nevědí" a v tom se dokonale shodnou.

Tedy ano, lidé, kteří "sedí na střeše", kteří zastávají podobné paradigma (model uvažování), pak vidí stejné věci velmi podobně. A co teprve lidé na hoře!

Edit: Teprve později mi došlo, že si možná myslíš, že jsem se tím příkladem povyšoval. To je ale problém internetových diskuzí ... . Vztahoval jsem to k problematice církvi jako kroužku, byl to příklad toho, že je to otázkou "výhledu". Proto jsem se vyhnul pojmu "nadhled", aby nebyl příklad brán z pohledu povyšování se jednoho nad druhého. Kdo je "uvnitř" (nějaké církve nebo křesťanství jako celku), vidí věci jinak, než kdo se na to dívá zvnějšku.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Jiří Kupka napísal: 18 Dec 2018, 08:48 Díky mikime za upozornění výročí RŠ. Byl jsi ten den první, kdo mne na to upozornil :)

Ahojky Lído, psal jsem církev JAKO kroužek a to JAKO je důležité :D

Jinak to dále, co píšeš, je otázkou "výhledu" ... .

Bez urážky, Viktor(e)realito, Ty se díváš ven (pouze) jedním okýnkem. Osobně Ti to zřejmě naprosto vyhovuje, proč tedy ne. Lído, z toho, co jsi zde napsala, vyvozuji, že se (třeba) díváš ven z oken jižním a východním směrem (to je pěkný výhled). Třeba Tomáš P. jižním a západním (i to není špatné) a máte tak dokonce společný balkón! Někteří lidé ale raději setrvávají ve sklepě, kde se cítí v bezpečí svitu umělého světla. Ale díky aspoň za to. Lepší než sedět ve tmě.

Jen nevím, jestli jsi někdy byla na střeše? Je to totiž nebezpečné! Ale člověk má více světla a hlavně dohlédne dále ..., tak daleko, že si všimne i dalších domů (staveb), které před tím z oken neviděl. Byly příliš daleko.

Někteří lidé se odváží a vyjdou z domu ven a vejdou do těch jiných domů. Někdo ale postává jen venku a otočí se "proti" domu, ze kterého vyšel (to je ale hnusná stavba, jak jsem tam mohl tak dlouho bydlet?). Jiný však lamentuje jen proti jednomu jedinému sklepnímu oknu, ze kterého se právě vyplazil... .

Proč ale vstupovat do jiných domů? Co takhle vyjít někam ještě výš? Třeba vystoupat na horu? Ach ten výhled! Tolik rozmanitých staveb, neuvěřitelné! A to nebe nad hlavou ..., slunce, měsíc, hvězdy, celý vesmír ... .

Přeji ten nejlepší možný výhled všem.

Jirka
Jiří Kupka napísal: Bez urážky, Viktor(e)realito, Ty se díváš ven (pouze) jedním okýnkem. Osobně Ti to zřejmě naprosto vyhovuje, proč tedy ne.
Mňa zaujíma, ako to vidí Boh a nie človek. To, ako to vidí Boh je zrejme z Písma. To je jediné kritérium Pravdy.

Boh pozerá zhora, no nepozerá na krásnu tvár človeka, ani na honosné budovy cirkví, nepozerá na názvy cirkví, ale na srdce. Teda čím je naplnené. Srdce zboru, cirkvi, cirkevného spoločenstva a srdce človeka, ak je naplnené Slovom Božím, potom ovocie bude mať povahu toho, čo je vo vnútri. Božie Slovo je semenom Ducha Božieho. Dobrý strom z tohto semena donáša dobré ovocie, lebo koreň – srdce je dobré – znovuzrodené v Kristu.

Ak po ovocí ich poznáme, tak plody katolíckeho učenia sú zrejme. Nie je možné, aby KC mohla niesť ovocie, ktoré by bolo v protiklade k povahe jej koreňa – jej srdca, ktoré je naplnené iným evanjeliom. Písmo preklína tých, ktorí učia iné evanjelium. Ak je koreň zlý, tak je jasné, že aj celý strom ponesie zlé ovocie.

Neexistuje žiadny možný spôsob, ako by padlá cirkev niesla ovocie , ktoré by bolo v protiklade k charakteru jeho srdca. Teda čím je naplnené - akým učením. Ak je srdce naplnené antikristovým učením, tak takáto cirkev prirodzene ponesie ovocie, ktoré bude týmto vždy poznačené.

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

Platon, jeskyně, stíny, světlo.

„Všechna rozmanitost, všechen půvab, všechna krása života se skládá ze stínů a světla.“

(Lev Nikolajevič Tolstoj)

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

Viktorrealita napísal: 18 Dec 2018, 14:55
Mňa zaujíma, ako to vidí Boh a nie človek. To, ako to vidí Boh je zrejme z Písma. To je jediné kritérium Pravdy.

Pravda je harmonie člověka s jeho vnitřním prožíváním. Čím více budeš prosazovat vnější pravdu, tím dále budeš od tohoto vnitřního souladu. Pravdu, která je v Tobě, neoklameš... nekoupíš si ji za pozlátko následovnictví abstraktních idejí.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Pravda je harmonie člověka s jeho vnitřním prožíváním. Čím více budeš prosazovat vnější pravdu, tím dále budeš od tohoto vnitřního souladu. Pravdu, která je v Tobě, neoklameš... nekoupíš si ji za pozlátko následovnictví abstraktních idejí.
To je filosofie New age. Pravda není harmonie člověka s jeho vnitřkem, ale Boží slovo, výroky Hospodinovy. Ty nejsi realista, ale stoupenec hnutí Nového věku, to je jasné.
Máš ale svobodu svůj názor vyjádřit.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní