Lída Rohalová napísal: ↑18 Dec 2018, 09:17
Výhled ze střechy? Jo, jo, byla jsem tam.
A když na té střeše budem oba, uvidíme už to samé?
Dobře, tak ještě trochu jinak.
Vyberu třeba Ducha svatého (viz moje reakce "o výhledu" na Tvou reakci, kdy jsi reagovala na příspěvek o církvi jako kroužku, kde jsem se o něm zmínil - to je šílené, ale alespoň neztratíme kontext

).
Lidé podřazení tomuto paradigmatu jsou nejednotní. Nedokážou se shodnout v míře jeho působení, zda je to osoba či účinná síla, zda promlouvá skrze svědomí, co je to hřích proti Duchu svatému atd. Kdo a jak to posoudí, kdo ke komu mluví atd. Čili stejnou "věc" vidí hodně rozdílně. Lidem zvenčí to připadá někdy až komické (asi stejně, jako diskuze o tom, kolik andělů se vleze na špičku jehly).
Naopak lidé nadřazení tomuto paradigmatu se shodnou v tom, že to uvedené jsou naprosto irelevantní záležitosti, ale řeší třeba jestli existuje něco jako entelechie, élan vital, prapříčina, teorie Gaia ... a třeba opět vedou mezi sebou rozpravy.
A lidé nadřazení i tomuto paradigmatu ... (hmm). Toto neřeší, protože "vědí už... že nevědí" a v tom se dokonale shodnou.
Tedy ano, lidé, kteří "sedí na střeše", kteří zastávají podobné paradigma (model uvažování), pak vidí stejné věci velmi podobně. A co teprve lidé na hoře!
Edit: Teprve později mi došlo, že si možná myslíš, že jsem se tím příkladem povyšoval. To je ale problém internetových diskuzí ... . Vztahoval jsem to k problematice církvi jako kroužku, byl to příklad toho, že je to otázkou "výhledu". Proto jsem se vyhnul pojmu "nadhled", aby nebyl příklad brán z pohledu povyšování se jednoho nad druhého. Kdo je "uvnitř" (nějaké církve nebo křesťanství jako celku), vidí věci jinak, než kdo se na to dívá zvnějšku.