Rajon napísal: Priznám sa, že na to nemôžem vyjadriť ani súhlas, ani nesúhlas, pretože nie som tak teologicky zdatný, aby som vedel, či sa to dá vedieť
Rajon, dovolil som si zacitovať dve tvoje vyjadrenia. Neber to osobne, ale myslím, že tvoj postoj je typický pre klasického adventistu: „Viem, čomu verím, ale neviem to celkom dobre vysvetliť, lebo to vedia naši teológovia. Prečítaj si to tam a tam.“Rajon napísal: ... dobrý teológ, ktorý má pre to naozaj dar od Boha a je na Boha naozaj zameraný je často pre mňa obohatením. Často ma obohatí tým, na čo by som ja len ťažko prišiel alebo by som dlho a zbytočne išiel cestou, ktorú už niekto predo mnou prešiel a ja z toho môžem vyťažiť
Moja otázka znie: Komu taký človek verí, Bohu (Biblii) alebo teológom?
Samozrejme uznávam prínos, ktorý môže do témy priniesť vzdelaný človek, ale ďalšia otázka znie: Ak už dám na názor teológa, akému teológovi mám/môžem veriť?
Tomu, čo je v tej istej cirkvi ako ja, alebo tomu, ktorý zastáva väčšinový názor, alebo tomu, ktorý mi je sympatický, alebo tomu, ktorého názor je mi sympatický, alebo ... ?
Na svete je veľa teológov, a prakticky na každú tému existuje široká škála odborných teologických názorov, od jedného extrému do druhého.
Ako vieš, že si si vybral názor toho správneho teológa?
Nesúhlasím ani s tvojim názorom, že „načo by som ja zbytočne išiel cestou, ktorú už niekto predo mnou prešiel“. Tým sa zbavuješ osobnej zodpovednosti za tvoje poznanie a prenášaš ju na niekoho iného (Dal si nám Bože do cirkvi teológov, takže to je tvoja zodpovednosť čo nás učia).
Ja osobne považujem za schodnejšie študovať Bibliu a modliť sa o jej porozumenie, ako sa na štúdium vykašlať a modliť sa o výber správneho teológa (pochybujem, že to niekto robí), ktorého názor prevezmem.