Stránka Odcházení od adventistů

Diskusia o všetkom ostatnom.
Tomáš Plechatýý

Re: Stránka Odcházení od adventistů

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Čím začalo období proměny, kdy se vědomí sounáležitosti přetrhlo?
Tak u mne například přišly první trhliny důvěry v církev při pocitu zrady/podvodu ohledně pobírání peněz církve od státu.

Já jsem přitom byl ještě dalších 4-5 let členem a minimálně 2 roky ještě oddaným, který věřil věrouce, byť už viděl selhání lidí uvnitř vedení.

Dříve mne vyučovali o církvi, že se financuje sama z desátků a že nepobírá peníze od státu (v letech ještě před restitucí a před přistoupení CASD do toho programu jako formu kompenzace)

Já jsem ovšem zjistil na internetu z výročních zpráv ministerstva, když jsem zjišťoval kolik že to stát dal církvi v roce, kdy přistoupila na platy kazatelům jako formu kompenzace, že církev pobírala peníze od státu už před tím klíčovým rokem, byť to bylo méně.

Tajemník sdružení mi na to odpověděl, že to jsou malé peníze (příspěvek na údržbu budov a adminitrativu) a že nemá smysl se kvůli tomu vzrušovat.

No já se kvůli tomu vzrušil až až. Od té doby jsem už neměl důvěru k lidem, kteří o církvi něco vykládali bez ověřených faktů a začal jsem si více ověřovat.

U mne se ,,my" na ,,oni" začalo měnit s příchodem církevních restitucí a s tím související politiky/přístupu církve k penězům od státu.

Už tam jsem věděl, že když o tom budu mluvit s mými spolužáky tehdy na střední tak i když to budu vysvětlovat proč to tak církev udělala a že je v právu, tak se v tomto budu za rozhodnutí církve spíš stydět, neboť já bych to takto neudělal, raději bych se peněz vzdal, než si vytvořil obraz chamtivce, navíc když církev uměla bez těch peněz žít a hospodařit.

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Peňazí nikdy nie je dosť. Ja som dlhú dobu tiež veril, že cirkev je financovaná iba desiatkami od členov a ešte som to ostatným hrdo vyhlasoval.

Guy
Dátum registrácie: 28 Jan 2016, 17:53
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Guy »

Já jsem byl velmi zklamán, když jsem přišel na to, že desátky nejsou učením NZ. Pak jsem pečlivě studoval z knihy 27 věroučných článků oddíl o "křesťanském správcovství" a viděl, jak jsou verše manipulovány, i v Biblických úkolech nedávno nemohl být k tématu uveden jediný biblický text.Sestra, která komentovala na stránkách Sobotní školy téma vlastně účelově lhala, že by desátky měly být pro potřebné. Věděla přitom, že jsou na platy kazatelů a činovníků, sama je příjemce desátků. Prý jde o "princip", který se převzal, ovšem problematika desátků je daleko širší. Kde je podpora chudých z desátků, kde je princip, že každý třetí rok byl desátky pouze pro chudé, kde je princip, že každého sedmého roku se desátky (z úrody) nedávaly, protože se neselo ?
S tím se pojí podmínky křtu, členství nebo vykonávání služebností. Některé sbory a asi i většina kazatelů jsou naštěstí rozumní a nikdo nikoho nekontroluje, ale pravidlo existuje, přitom není na základě Písma.
NZ příkazem jsou dary, ne žádné desátky, to mne vedlo k tomu, že jsem se začal zabývat i dalšími body učení.Už jsem byl zklamán i dalšími body a jejich slabou podporou Písma. Inventura toho, čemu věřím, pokračuje.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Guy napísal: 14 Jan 2019, 13:01 Já jsem byl velmi zklamán, když jsem přišel na to, že desátky nejsou učením NZ. Pak jsem pečlivě studoval z knihy 27 věroučných článků oddíl o "křesťanském správcovství" a viděl, jak jsou verše manipulovány, i v Biblických úkolech nedávno nemohl být k tématu uveden jediný biblický text.Sestra, která komentovala na stránkách Sobotní školy téma vlastně účelově lhala, že by desátky měly být pro potřebné. Věděla přitom, že jsou na platy kazatelů a činovníků, sama je příjemce desátků. Prý jde o "princip", který se převzal, ovšem problematika desátků je daleko širší. Kde je podpora chudých z desátků, kde je princip, že každý třetí rok byl desátky pouze pro chudé, kde je princip, že každého sedmého roku se desátky (z úrody) nedávaly, protože se neselo ?
S tím se pojí podmínky křtu, členství nebo vykonávání služebností. Některé sbory a asi i většina kazatelů jsou naštěstí rozumní a nikdo nikoho nekontroluje, ale pravidlo existuje, přitom není na základě Písma.
NZ příkazem jsou dary, ne žádné desátky, to mne vedlo k tomu, že jsem se začal zabývat i dalšími body učení.Už jsem byl zklamán i dalšími body a jejich slabou podporou Písma. Inventura toho, čemu věřím, pokračuje.
Zrovna mi přišlo poděkování od Konta B. od lidí, kterým jsem v minulém roce darem pomohl, hezky se tam o dárce starají a co Vy co dáváte desátky církvi, také Vám děkuji za dobrovolné desátky kazatelé každý rok osobně dopisem, že jim přispíváte na výplaty? Nebo na Vás ser...:)

Rastislav

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

Milan napísal: 13 Jan 2019, 20:21Možná je jádro sdělení v tom, jak se "my" změní v "oni". Dvacet let v církvi. Čím začalo období proměny, kdy se vědomí sounáležitosti přetrhlo?
Akože za mňa rozprávať o tom ako? kedy? v akom období? je veľmi nepresné a myslím že zbytočné. Lebo keď odídeš nemáš presne zmapovaené a odfajknuté body ktoré ťa odstavili zo spoločenstva. Ja som ani za roky po odchode nedokázal vyseparovať a presne špecifikovať body alebo dokonca vieroučné body ktoré ma konfrontovali. Ked prídeš zo zboru unavený namiesto odpočinutý nemáš tam čo robiť.
Ale keby som to mal zhrnúť do jednej vety tak ....Inteligentný boh, neuveriteľný dizajnér, a nadprirodzený mechanik ktorý vytvára nepochopiteľne komplexné štruktúry a procesy, nezastaví keď deťom stínajú hlavy a znásilňujú ich, vyzerá to že mu chýba trochu morálky....

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Rastislav:
Akože za mňa rozprávať o tom ako? kedy? v akom období? je veľmi nepresné a myslím že zbytočné. Lebo keď odídeš nemáš presne zmapovaené a odfajknuté body ktoré ťa odstavili zo spoločenstva. Ja som ani za roky po odchode nedokázal vyseparovať a presne špecifikovať body alebo dokonca vieroučné body ktoré ma konfrontovali. Ked prídeš zo zboru unavený namiesto odpočinutý nemáš tam čo robiť.

Nemyslím si, že má cenu přemýšlet o tom jak a kdy, ale "proč". Co stojí za procesem, který ze "sourozenců ve víře" vytvoří "sousedy odjinud", případně "náhodné známé". Co zapřičiňuje, že se z Boha, milujícího Otce, stává neexistující prázdno. Proč ztrácí smysl vzájemně se podporovat v životních zápasech i v hledání obzorů víry.
Vnímám, že pro mnohé, kteří zde přispívají, není rozchod s "učením" CASD, tedy způsobem nahlížení světa i výkladu Písma brýlemi věrouky, ztrátou vztahu s Bohem, ale naopak součástí cesty hledání a věrnosti svému svědomí. Pro některé znamená i opuštění společenství, pro jiné je to "vnitřní exil".

Jiří Kupka
Dátum registrácie: 24 Sep 2016, 21:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Jiří Kupka »

Je to každého CESTA (staroslovansky od slova češtiti - tedy čistiti místo před sebou, odklízet překážky). Tedy život je i o odkládání různého balastu, zátěže.

Vzpomínám si, že pro mne byly vždy klíčové rozhovory.

Například při jednom z nich jsem před mnoha lety hovořil v jedné záležitosti s ..... ..... (tehdy předsedou .....), že se v církvi neměří vždy stejným metrem mi doslova sdělil: „Ukaž mi jediný takový případ, nevím o žádném“. Tak to mne dost za(m)razilo, protože ačkoliv jsem si nevedl databázi, věděl jsem o celé řadě a on ne??? Jistě, někdo může namítnout, že jsem nebyl pro něj rovnocenným partnerem, budiž, a proto nechtěl ovečce odkrývat karty. Klíčové pro mne bylo ale to, že jsem se tehdy osvobodil od zátěže „jeho charismatu“(..... ..... je velmi charizmatický člověk). Uvědomil jsem si, že je velký rozdíl mezi tím, jak působí řečník na emoce lidí a jaký ve skutečnosti je, jak přemýšlí. Od té doby jsem si na to dával pozor i u ostatních. Bylo to odstranění velké překážky na mé vlastní cestě, nenechat sebou MANIPULOVAT.

Nebo kdysi dávno jsme si udělali s kazatelem ...... ...... a ještě s dvěma dalšími človíčky diskusní setkání na téma „čisté a nečisté“. ....... ....... nedokázal reagovat na mé námitky. Říkal, že se na to musí lépe připravit, že se s takovými argumenty nesetkal a že mi pak dá vědět. Jistě, někdo může opět namítnout, že třeba přeháním a že to mohlo probíhat úplně jinak. Nemám s tím problém. Nejde tady ani tak o to, jak to probíhalo, kdo „vyhrál“, důležité je, jak to na mne zapůsobilo. Pro mne bylo klíčové, že mi opravdu dluží odpověď na zásadní otázku, která denně ovlivňuje jen v ČR stovky lidí, která do jisté míry ovlivnila mé dětství. Uvědomil jsem si tehdy, kolik dalších překážek nám tito „rádoby duchovní vůdcové“ kladou do naší cesty. Od té doby jsem nedostával odpovědi i od jiných ... na celou řadu otázek. Bylo to odstranění dalšího balastu na mé vlastní cestě; kde nejsou odpovědi má být SVOBODA.

.....
...
.

A tak bych mohl pokračovat.

V podstatě mohu nyní uvést i důvod, proč sem chodím. Naivně doufám, že se jednoho dne tady v diskusním fóru objeví i jména kazatelů jako jsou výše uvedení ....... ........ nebo ...... ...... (ale možná jsou oni dva už někde jinde, každý se může změnit; to co jsem popsal výše jim nemám za zlé), kteří dluží odpovědi nejen mně, ale dalším (tedy mám na mysli obecný princip). Že se tak stanou i oni svobodnějšími lidmi, že jim spadne kámen ze srdce a že se pak stanou skutečnými duchovními vůdci, kterým více než na doktríně a jednotě, leží na srdci osud jednotlivců.

Kdy konečně veřejně přiznají, že věšeli lidem bulíky na nos?

A teď má racionální stránka osobnosti: NIKDY :-)
Pragmatická stránka: nikdy neříkej NIKDY

Tak uvidíme :-)
Hezký den
Jirka

Guy
Dátum registrácie: 28 Jan 2016, 17:53
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Guy »

Klíčové pro mne bylo ale to, že jsem se tehdy osvobodil od zátěže „jeho charismatu“(..... ..... je velmi charizmatický člověk). Uvědomil jsem si, že je velký rozdíl mezi tím, jak působí řečník na emoce lidí a jaký ve skutečnosti je, jak přemýšlí. Od té doby jsem si na to dával pozor i u ostatních. Bylo to odstranění velké překážky na mé vlastní cestě, nenechat sebou MANIPULOVAT.
Chodil jsem do sboru, kam "charismatický" kazatel přivedl asi dvě desítky lidí, resp. se podílel na jejich rozhodnutí, stát se členy. Pak byl přeložen a ejhle-drtivá většina odešla. Proč? Nenavázal je na Krista, ale na sebe, to vidím jako jeden z důvodů. Podobný scénář se opakoval u něho i jinde-dokázal oslovit lidi, ale vedl je do "zásad, k zachovávání" více, než lásce ke Kristu.
Nebo kdysi dávno jsme si udělali s kazatelem ...... ...... a ještě s dvěma dalšími človíčky diskusní setkání na téma „čisté a nečisté“. ....... ....... nedokázal reagovat na mé námitky. Říkal, že se na to musí lépe připravit, že se s takovými argumenty nesetkal a že mi pak dá vědět.
Tomu věřím, i v Koinonii 1/2010 vyšla studie, kdy autor, student TS ukázal na slabiny dokazování z knihy 27 článků. Některé věci nejsou tak zcela jisté, dají se vyložit i jinak a když tomu tak je, mělo by to být pouze v rovině doporučení, ne podmínek členství, křtu.
Nakonec - kdo z asd jí košer maso? Kuřata z Kauflandu biblickou zásadu "čistoty" nesplňují,ale kdo to řeší? Je to podle mne taková poloviční teologie.
Bazírování na zbytečnostech jsem v minulosti zažil dost, jsem rád, že jsem dnes ve společenství, které hodně věcí překonalo.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Osobní rozhovory mám též ráda. Nejen o věroučných otázkách, ale i tak různě. Osobní rozhovory mne obohacují.

Mám ráda, když zde někdo napíše souvislý srozumitelný text :). Každého takového textu si cením.
Jiří Kupka napísal:V podstatě mohu nyní uvést i důvod, proč sem chodím. Naivně doufám, že se jednoho dne tady v diskusním fóru objeví i jména kazatelů jako jsou výše uvedení ....... ........ nebo ...... ...... (ale možná jsou oni dva už někde jinde, každý se může změnit; to co jsem popsal výše jim nemám za zlé), kteří dluží odpovědi nejen mně, ale dalším (tedy mám na mysli obecný princip). Že se tak stanou i oni svobodnějšími lidmi, že jim spadne kámen ze srdce a že se pak stanou skutečnými duchovními vůdci, kterým více než na doktríně a jednotě, leží na srdci osud jednotlivců.
Myslím si, že kazatelé sem mají zakázáno chodit, nebo že nemají doporučeno zde chodit. Mohu se mýlit a budu ráda, když to tak nebude. Ale zdá se mi, že toto fórum není ze strany "kléru" veřejně akceptované. V soukromí je to něco jiného, třeba možná kazatelé někdy s něčím souzní, těžko říct.
Kdysi se zde pár kazatelů objevilo, Daniel Huvar, Filip Soos a další. Filip kdysi aktivně odpovídal, ale pak přestal. Nebo možná mají kazatelé hodně práce a nemají čas sem chodit :)

Když ono s tou svobodou je to těžké. Pokud jsi někým placen, musíš zpívat jeho píseň, i když si v soukromí můžeš myslet, co chceš. Duchovní vůdci, kterým leží na srdci osud jednotlivců, jsou potřeba jako soli. Jinak se ten jednotlivec ztratí ze sboru a kazatel možná ani nepostřehl, že tam byl někdo, kdo hledal a zápasil a neměl to s kým probrat. Samozřejmě že to nemusí být jen kazatel, ale od kazatele se to tak nějak očekává, že se o ty lidi bude zajímat a že vystrojí členy ke službě lidem, kteří jsou venku, ale i těm, kteří jsou uvnitř.

Já jsem sem ze začátku začala chodit proto, abych duchovně nezakrněla. Bibli jsem četla, modlila jsem se, všechno, ale potřebovala jsem si s někým popovídat na hlubší úrovni o duchovních věcech. Přátele mám, ale tehdy jsem potřebovala někoho, kdo prošel mou zkušeností. Nyní již naivně popovídání neočekávám. Ale vím, že z toho, co tu píšu, si někdo něco vezme a i mne zde mnozí obohacují.
Guy napísal:Tomu věřím, i v Koinonii 1/2010 vyšla studie, kdy autor, student TS ukázal na slabiny dokazování z knihy 27 článků. Některé věci nejsou tak zcela jisté, dají se vyložit i jinak a když tomu tak je, mělo by to být pouze v rovině doporučení, ne podmínek členství, křtu.
Nakonec - kdo z asd jí košer maso? Kuřata z Kauflandu biblickou zásadu "čistoty" nesplňují,ale kdo to řeší? Je to podle mne taková poloviční teologie.
Adventistická teologie je pro mne takové požidovštěné křesťanství. Nemyslím to zle.
Do nebe nepůjdeme, protože jsme katolíci, adventisté, svědkové, apoštolští, evangelíci, pravoslavní, ale protože jsme kristovci. A v tomto směru tam všichni budeme bývalí "isté" :)

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní