Jakub a Pavol si neprotirečia!

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Jakub a Pavol si neprotirečia!

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Ja som upozornil na epistolu Jakuba a Ty namietas epostolu Zidom ako reakciu na moj prispevok ? Zda sa, ze predsa len Pavol ucil inak ako Jakub, ked si bol nuteny nacriet do jeho korespodencie, nakoniec sme sa vlastne, vidim, zhodli, ze ti dvaja sa nezhodli.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Re: Jakub a Pavol si neprotirečia!

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

log napísal: 19 Jan 2019, 19:17 Ja som upozornil na epistolu Jakuba a Ty namietas epostolu Zidom ako reakciu na moj prispevok ? Zda sa, ze predsa len Pavol ucil inak ako Jakub, ked si bol nuteny nacriet do jeho korespodencie, nakoniec sme sa vlastne, vidim, zhodli, ze ti dvaja sa nezhodli.
Biblia je pre mňa ako celok jediná autorita, takže všetko je pre mňa autoritatívne. Biblia si neprotirečí!

Je nemožné, ak človek prijal vierou do svojho srdca živé Slovo Božie, aby sa to neprejavilo na novom živote v Kristu. Tu už vôbec neprichádza do úvahy nejaké umelé dokazovanie viery, ale je to prirodzený dôsledok prítomnosti živého Slova Božieho v srdci človeka.

Jak2 18 ... Ukáž mi svoju vieru bez skutkov, a ja ti ukážem svoju vieru zo svojich skutkov.

Z pohľadu človeka Jakub jasne odlišuje skutočnú vieru od fiktívnej viery – ako keď niekto len hovorí, že verí, no navonok to nie je vidieť - “ukáž mi vieru bez skutkov“ . Nedá sa navonok vidieť to, čo neexistuje v srdci. Ak nevidieť skutkov viery a ovocie Ducha – teda to, čím sa viera v Božie Slovo prirodzene prejavuje, tak niet ani skutočnej viery v srdci človeka.

No a na druhej strane hovorí o skutočnej viere a konfrontuje to: “a ja ti ukážem svoju vieru zo svojich skutkov“

Teda ak sú vidieť skutky viery a ovocie ducha, teda nový život v Kristu, tak aj je skutočná viera v srdci človeka.

Ak niekto oddelí skutky viery od viery, ako niečo nezávislé, tak je to podobné, ako keby niekto oddelil následky od príčiny a povedal, že príčina nestačí, aby bol vidieť aj následok, čo je hlúposť.

Pavol hovorí o viere a myslí pri tom na skutočnú vieru v Božie Slovo a berie za samozrejmosť, že sa prejavuje skutkami – na novom živote v Kristu. Pavol zdôrazňuje vieru, aby sa nikto nechválil skutkami, aby teda vylúčil chválu človeka, lebo za všetko máme dať chválu jedine Bohu.

No a Jakub zdôrazňuje skutky viery a to tej istej skutočnej viery , lebo dodáva, že viera spolu účinkuje so skutkami. Je to vždy jeden celok – viera, ktorá sa prejavuje skutkami. Jak2 18 “... a ja ti ukážem svoju vieru zo svojich skutkov“. Takže skutky viery poukazujú, že je skutočná viera v srdci človeka, že nie je nejaká fiktívna.

No ako som písal, Jakub píše z nášho ľudského pohľadu. No dôležitý je iba Boží pohľad na srdce človeka a Boh presne vie, v ktorom srdci kraľuje svojím Slovom, hoci z pohľadu človeka to nemusí byť rozpoznané.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní