Uplynulo 30 let od sametu a v církvi je to znát. Dnes už není možné jen tak říci "sestra Whiteová píše..", protože stačí pár kliků v PC a výrok lze ověřit a to hlavně v souvislosti. Na vše byla odpověď z knih EGW...Zastánci přísné linie zestárli, mnozí zemřeli a v církvi je větší svoboda, zavanul svěží vzduch. Kdo by dnes řešil věci jako účesy sester, zda máte doma televizi, či chodíte do kina? Nebo zda jíte či nejíte maso či chodíte do posilovny, jak drahé máte auto? To byly takové hlouposti, kterými se sbory zabýval, to hlídání se, kritika, neláska.Po této době se mi nestýská.Toto vlákno není hanobením mé církve. Samozřejmě, že v církvi není všechno totálně špatně. Je to jen setkání reality s fikcí. Účel vlákna je v tom, aby jsme se podívali sami na sebe z "venku". To lze jen tehdy, když vystoupí jedinec ze "zákrytu" učení, poodstoupí a porovná. Zde sdílím své pohledy a chápání. Některé tradiční jevy v casd jsou místní, jiné územní a část je celosvětová. Pokud jste se s některým tradičním jevem nesetkali, pak to znamená, že má pouze nějaký lokální, omezený projev.
Adventistickou velkou tradicí je měření "všeho" kolem sebe věroučnou, univerzálně měřící soupravou 28 článku. Všechny školy, semináře a kurzy v základu stavěli a stavějí na 28 bodech víry. Vzhledem k tomu, že jsem něčím podobným prošel, tak jsem to v praxi vnímal, ale v dané době jsem tomu nevěnoval pozornost nebo jsem to pokládal za správné. Veškeré předměty tomu byly podřízeny. Zvláštností bylo dávat "žákům" otázky za domácí úkol a potřebné odpovědi hledat v konkrétních knihách EGW. Je pravdou, že výuka se "trochu" změnila.
Rozmach internetu taky ukázal, že v adventismu není jeden směr, ale že je to spíše více proudů, i když se br.Wilson a spol. snaží o jediný pohled na věc.Existují adventisté, kteří nepřijímají EGW, jsou progresivní asd, důvody jejich víry mají na svých webech.
Mnoho věcí se pouze tradovalo a předávalo a nakonec se ukázalo, že šlo o myšlenky teologů na hraně adventismu (např. Andreasen). Kolik zlého to ale způsobilo! Kazatelé dnes mají lepší vzdělání, znají jazyky a nepodléhají tak tolik folklornímu adventismu.
Jak napsala nějaká sestra v časopise Advent "ty staré zlaté časy byly hrozné"...jsem rád, že se adventismus, alespoň tam, kde jsem, vymanil z těchto dětských nemocí. Přišly ovšem jiné..