No predsa milosť Božia - je milosťou vyučujúcou a zdokonaľujúcou v Kristu Ježišoviambassador napísal: ↑01 Feb 2019, 07:09Kdo a koho vyučuje?Viktorrealita napísal: ↑31 Jan 2019, 17:10 ......................... Reformácia je neustále vyučovanie a zdokonaľovanie sa milosťou Božou v Kristu Ježišovi - Slove Božom a teda nie nejaké ustrnutie. To, čo tu píšem pokladáte za niečo, čo ste ani nepočuli a pritom je to v Písme o ktorom tvrdíte že ho čítate.
Tit2 11Lebo sa zjavila milosť Božia, spasiteľná všetkým ľuďom, 12ktorá nás vyučuje, aby sme sa odriekli bezbožnosti a svetských žiadostí a aby sme rozumne a spravedlive a pobožne žili na tomto svete 13očakávajúc blahoslavenú nádej a príchod slávy veľkého Boha a nášho Spasiteľa Ježiša Krista,
1Kor 15:10 Ale milosťou Božou som, čo som, a jeho milosť, mne preukázaná nebola nadarmo, ale som hojnejšie pracoval než oni všetci, avšak nie ja, ale milosť Božia, ktorá je so mnou..
Tak teda ako vidíš - nie ja, ale milosť Božia, ktorá je so mnou
Od Strombecka ti niečo odcitujem – Mocou Božou:
Cit: Je teda všetko, čím veriaci je a všetka práca, ktorú v láske koná, výsledkom milosti Božej. Oddelene od Jeho milosti sa pre Boha nemôže konať nič.
Cit: Mnohí nie sú v stave plne pochopiť pravdu, že spasenie spod trestu za hriech je výlučne dielom Boha. Všetko, čo Boh koná pri vykúpení, zmierení a ospravedlnení človeka a pri darovaní večného života, je z Boha samého. Človek k tomu ničím nemôže prispieť. Hoci je to ľuďom často tak ťažko pochopiteľné, zdá sa, že pre mnohých vykúpených je ešte ťažšie pochopiť, že život, aký od nich teraz Boh očakáva, nie je z nich samých, ale z Jeho vlastnej moci. Z nedostatku známosti mnohí veriaci sa usilujú vo svojej vlastnej sile dosiahnuť vysoké ideály morálneho chovania, namiesto aby sa poddali moci Božej, ktorá ich učiní schopnými žiť podľa vysokých Božích noriem pod pôsobením milostí. keď si uvedomíme, že tieto normy sú na rovine Božej, je zrejmé, že treba čosi viac, než ľudské zdroje. Iba moc Božia môže v človeku spôsobiť život, ktorý by niesol pečať Božej prirodzenosti.
Skutočnosť, že pravý život v milosti je životom úplnej závislosti na Bohu je dôkazom, že tento život musí byť žitý v moci Božej. Ak by k tomu stačila sila veriaceho, stal by sa jeho život životom závislosti na sebe samom a nie na Bohu. Pri vyučovaní milosťou sa kladie veľký dôraz na to, že je to Boh, ktorý pôsobí; ,,lebo je to Boh, ktorý vo vás pôsobí i chcenie i činenie pre záľubu" (Fil. 2 : 13). „A Boh pokoja... nech vás učiní dokonalými v každom skutku dobrom, aby ste robili jeho vôľu, pôsobiac vo vás to, čo je ľúbe pred jeho tvárou" (Zid. 13 : 20-21). „... tak, že nie je ničím ani ten kto sadí, ani kto polieva, ale Boh, ktorý dáva vzrast".
Keď Pavol o duchovných daroch a pravej službe, povedal: „A sú rozličné dejstvá, ale Boh je ten istý, ktorý pôsobí všetko vo všetkých" (I. Kor. 12 : 6). Písmo kladie dôraz na slabosť človeka, aby ešte viac vynikla pravda, že moc života v milosti je z Boha: „No ten poklad máme v hlinených nádobách, aby zvrchovanosť moci bola Božia a nie z nás" (II. Kor:4:7). „Ale sami v sebe boli sme dostali odvetu smrti nato, aby sme nedúfali sami v sebe, ale v Bohu, ktorý kriesi mŕtvych" „Nie že by sme bolí dostatoční sami od seba niečo pomyslieť, ako sami zo seba, ale naša dostatočnosť je z Boha". Napomenutie „oddajte sa Bohu ako živí, vzkriesení z mŕtvych, a svoje údy za nástroje spravodlivosti Bohu" (Rim. 6 : 13) ukazuje, že moc je z Boha a nie z človeka, pretože nástroj je bez moci, ak nie je v rukách majstra.
Tu vidno, ako je dôležité rozlišovať medzi pokusom slúžiť Bohu, a medzi tým, keď je človek v Božích rukách, aby ho On sám mohol používať. Mali by sme si byť ďalej vedomí toho, Že Boh si nepraje pomáhať veriacim, aby niečo pre neho konali. On sám chce konať dielo skrze nich. Pravý život v milosti má všetky zdroje v Bohu, lebo iba Boh sám činí s človekom milosť.
-----------------------------------
Hľadal som a našiel na jednom blogu aj ďalšie odkazy na kapitoly z tejto knihy od Strombecka, ktorá sa volá Milosť vyučujúca a tu je odkaz: Milosť vyučujúca