Guy napísal: ↑23 Feb 2019, 22:58
Celkem souhlas, ale míra závislosti a citací záleží na sboru či jednotlivcích.Nedávno jsem jedné sestře (z kruhů jejích vyznavačů) na její námitku "ale to přece píše sestra Whiteová" řekl "no a?" a strašně se tomu divila. Přece to, že to píše EGW není důvodem, abych to přijal jako pravdu Písma. Mohu to vzít v úvahu, to ano, ale nemá to přece rozhodující váhu. Je pravda, že tento postoj vytváří radikalizující jednice a skupiny,vnímám ale, že takoví lidé jsou dnes na okraji. Po rozvoji internetu, vzdělání a rozhledu už není možné jen tak plácnout "sestra EGW píše, abychom...", protože je lehké najít, kde to píše, v jaké souvislosti, komu adresně atd., už není tak lehké zevšeobecňovat.
Církev nikdy netvrdila, že EGW je poslední prorok, to spíše šíří extrémní kruhy.
Dnes už jsou dobré zdroje posoudit její roli v adventismu, ať vnitrocírkevní nebo i mimo církev.
Co se týče její rodiny, ze čtyř synů jeden zemřel jako kojenec, druhý v 16-ti letech a ti, co dospěli, nijak zvlášť aktivitou nehýřili. Jeden se pak vrátil k víře a udělal dobrou práci pro církev, zvláště pro černochy. Psala jim osobní dopisy, takže se je snažila usměrňovat, chceš-li kárat ,taky.
Tradice ve vnímání písemností EGW je tak rozsáhlá a různorodá, že by si zasloužila větší objektivní diskuzi.
Jestli jsou jedinci a skupiny příznivců na okraji, tak o tom by se dalo hodně diskutovat. Já osobně to vnímám odlišně na podkladě pohledu do dění církve. Podle mě jedinci jsou na okraji, protože jsou spíše ve sboru osamoceně do očí bijící extrémností.
Celé skupiny jsou spíše v "čele" taháním za nitky v dění církve a přitom to nemusí být poznatelné.
Radikálnost pro písemnosti EGW je jako rakovina, která je již ve fázi metastáz v celém těle naši církve.
Nenapsal jsem, že naše církev staví sestru do pozice posledního proroka.
Jde o to, že naše parametry pro určení proroka neposkytují jinou možnost než EGW. Je to přesně napasováno na její vystoupení.
Proroctví Joele bylo buď jen pro SZ Izrael a nebo jsme pro soustředěnost a zahleděnost na EGW postiženi slepotou..
Vize a předpovědi mrtvého proroka nemusí platit v další generaci.
Její předpovědi a nebo výzva o utíkání do hor mohou být dnes úsměvné, přesto jsou stále příznivci tohoto utíkání.
Další je třeba v označení ostatku na konkrétní organizační strukturu casd. Podle toho, jak jsem to pochopil, není možné vztahovat ostatek na kolektivní věrnost označením konkrétní církve..
Včera večer jsem dostal emailem odkaz na kázání br. který byl zbavený dekretu slovenského kazatele..
Měl tam nějaké "mouchy", jemu vlastní styl, část toho co konstatoval v kázání je možné vystopovat v díle EGW.
V díle EGW jsem vnímal, jakoby tam vystupovali, psali dvě rozdílné osobnosti a to je pro mě velkým otazníkem.
Dříve jsem pozitivně vnímal změny názvů jejich knih a také úpravy v textu. Dnes to nevnímám pozitivně, protože jsem pochopil závadnost úprav literárních písemností. Každé literární dílo má zůstat po publikování v podobě jaké bylo vydáno. Jsou možné úpravy v textu, názvu nebo vynechání v dalším vydání spisovatelem dané knihy, pak je to druhé, třetí,...........upravené vydání.
Jakmile se mění něco na konkrétním díle, už to není dílo původního autora, ale dílo upravovatele.
Nemám na mysli překladovou záležitost. Úpravou názvu a textu vylepšujeme profil původního pisatele a to je pak zavádějící. Je to jako, když kážete proti ozdobování a na vaši dobové fotografii "jiní" vyretušují ozdoby. V tomto směru je asi v pořádku, že někteří vydávají její knihy v původním znění.