Adventistická tradice.

Diskusia o cirkevnej organizácii.
mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Re: Adventistická tradice.

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Viktorrealita napísal: 24 Feb 2019, 10:42 Ak zoberieme v úvahu túto pravdu, že Písmo je dostatočné vo všetkom a Biblia bola skompletovaná a zachovaná vo svojej podobe z moci Božej, tak Boh predsa vedel, čo má všetko obsahovať a urobil ju dostatočnou, že. Je to teda ako meter s ktorým máme merať. K tomúto metru nič nemôžeme pridať ani ubrať, lebo by sme potom merali zle.

Čo tá žena zjavila naviac, ako to, čo je v Písme? Ak nič z toho, čo učila nebolo naviac, tak všetko je potom v Písme a každý si to môže overiť.

Ak zjavila niečo naviac a niečo ubrala, tak potom urobila iný meter a týmto spochybňuje dostatočnosť Biblie a súčasne spochybňuje aj to, že Biblia bola skompletovaná a takto zachovaná z Božej moci a človek k tomu nič nemá čo pridávať ani uberať. Nemôžem predsa použiť iný meter, ako je Boží meter a potom týmto metrom merať!

2Ján 1:9 Každý, kto ide ďalej a nezostáva v učení Kristovom, nemá Boha. Kto zostáva v učení Kristovom, ten má Otca i Syna.

Tak tá žena išla ďalej, alebo nie? Zjavovala niečo naviac, ako to čo je v Biblii, alebo nie? Rád by som počul na túto vec Váš názor.
No pozor v Písmu rozhodně není všechno co nám chtěl Bůh sdělit, to je tak možná 1 promile, spíše ještě mnohem méně, ale je zde naopak 100% vše co potřebujeme ke spasení.

...K tomúto metru nič nemôžeme pridať ani ubrať, lebo by sme potom merali zle.
No, ale o tom se v Písmu jako o celém Písmu nikde nepíše, že k němu nesmíme nic přidat a ubrat, to se vztahuje jen a pouze na knihu Zjevení, to umí pochopit každý.
[KB1613] Zj 22:19 A jestliže by kdo ujal od slov proroctví tohoto, odejmeť Bůh díl jeho z knihy života, a z města svatého, a z těch věcí, kteréž jsou napsány v knize této.

Pokud by jsi snad narážel na tento verš:
[KB1613] Dt 4:2 Nepřidáte nic k slovu, kteréž já přikazuji vám, aniž co ujmete od něho, abyste tak přikázaní Hospodina Boha svého, kteréž já přikazuji vám, zachovali.
Verš Dt 4x2 se týká slov Božích a přikázání k Izraeli v době Mojžíše. Od dob Mojžíše existovalo ještě mnoho proroků a jejich inspirovaných spisů. Pokud by už Bůh všechno řekl, pak by po Mojžíšovi nesměly existovat už žádné další knihy. Takže pokud někdo trvrdí, že dar proroctví existuje dodnes, pak to není žádný blouznivec, ale člověk, který věří v Boží zaslíbení.

...Ak zjavila niečo naviac a niečo ubrala, tak potom urobila iný meter a týmto spochybňuje dostatočnosť Biblie a súčasne spochybňuje aj to, že Biblia bola skompletovaná a takto zachovaná z Božej moci a človek k tomu nič nemá čo pridávať ani uberať. Nemôžem predsa použiť iný meter, ako je Boží meter a potom týmto metrom merať!

Ty vole:), když ti Bůh dá vidění, a když ti jich dá více než 2000 a řekne ti něco nového co není v Bibli, protože jinak by to vidění od Boha nemělo snad vůbec žádný smysl, kdyby i ve 2000 viděních zjevil jen to co je v Písmu, tak ty řekneš Bohu: "Ne Bože, nic mi nedávej, nic mi neříkej nového, nikdo přece nesmí nic k tomu co je v Písmu přidat ani ubrat, pokud mi něco nového přidáš, pak zcela jistě musíš být falešný Bůh, falešný Ježíš, nebo falešný padlý anděl.":)
No myslím, že by bys vidění přijal od Boha a podobné nesmyslné myšlenky stavějící se přímo proti samotnému Bohu o nových věcech nad rámec Písma, by tě nikdy nemohly vůbec napadnout. Asi tě štve, že ta vidění dal obyčejné ženě, poté co je dal dvěma mužům a oni řekli, že na to nemají, aby vidění hlásali dál a ne třeba Tobě viď:)

Co o sobě řekla EGW:
„Během řeči jsem pronesla, že se nedomáhám povolání prorokyně. Některé tato výpověď překvapila, a protože k tomu bylo hodně řečeno, chtěla bych podat vysvětlení. Jiní mě nazývali prorokyní, ale já jsem tento titul nikdy nepřijala. Nemyslím, že je mojí úlohou, se takto prokazovat. Ti, kteří se v dnešních dnech pyšně vydávají za proroky, jsou často pro Boží dílo ostudou. Moje dílo zahrnuje daleko více, než znamená jméno (prorok). Považuji se za posla, pověřeného Pánem předávat poselství pro jeho lid. (1SM 35-36)
„Mluvím o tom, co jsem viděla a o čem vím, že je pravdivé.“(3SM 49)
„Žádný článek, který píšu do časopisu, nevyjadřuje jen mé vlastní myšlenky. Obsahuje to, co mi Bůh zjevil ve vidění“
„Nikdy jsem netvrdila, že jsem neomylná. Jediný Bůh je neomylný. Jeho slovo je pravé a u něho není proměny, ani střídání světla a stínu.“
„V noci ke mně přišel Pán a vyslovil cenná slova povzbuzení pro mé dílo, tím že mi zopakoval ono poselství, které mi už dříve vícekrát předal. S pohledem upřeným na ty, kteří se odvrátili od světla, které jim bylo posláno, řekl: „Když si nebudou vážit svědectví, které jsem ti dal proto, abys jim je předávala dál, potom to nejsi ty, koho ignorují, ale znevážili mě, tvého Pána.“ (5T 688.2)
„Bylo mi ukázáno, že někteří by zveřejněné vidění přijali, protože posuzují strom podle jeho plodů. Jiní se podobají pochybujícímu Tomášovi. Nedokážou uvěřit zveřejněným svědectvím ani být přesvědčeni svědectvím jiných. Chtějí vidět a mít pro sebe důkazy jedině osobně. Takových lidí bychom se neměli stranit, ale prokazovat jim mnoho trpělivosti a bratrské lásky až do doby, kdy se rozhodnou, buď pro nebo proti vidění. Když bojují proti vidění, o kterých nic neví, a jejich odpor jde tak daleko, že začínají být nazlobeni na ty, kteří věří, že vidění jsou od Boha, mluví o tom během shromáždění a těší se z poučení, které díky tomu obdrží, potom může církevní společenství vědět, že tyto osoby nemají pravdu. Boží lid by se neměl před takto nespokojenými lidmi hrbit, ustupovat jim, a obětovat svoji svobodu. Bůh své církvi svěřil duchovní dary, aby z nich měli užitek. Když se osoby, které předstírají, že věří pravdě, těmto darům staví na odpor a proti viděním bojují, ocitají se duše skrze jejich vliv v nebezpečí. Potom je na čase začít konat, aby nebyli slabí skrze jejich vliv vedení do omlu“ (1T 327f)

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Na webu Ačostým je dostatek vláken ve kterých se mohou řešit různé "jiné" záležitosti.
Toto vlákno je věnováno čistě problematice adventní tradici, která má nějaký počátek a dále pokračuje. Zabýváme se zde opodstatněností dané tradice, významu a potřebě tradování, případné nedostatky -zádrhely. Pokud si chcete pokecat, jsou zde jiné prostory. Přesuňte se prosím jinam a nebo si jděte zaběhat.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Viktorrealita napísal: 24 Feb 2019, 10:42 Ak zoberieme v úvahu túto pravdu, že Písmo je dostatočné vo všetkom a Biblia bola skompletovaná a zachovaná vo svojej podobe z moci Božej, tak Boh predsa vedel, čo má všetko obsahovať a urobil ju dostatočnou, že.
Ako hovoria svedkovia - prebud sa ! Boh Bibliu nevyrobil. Je to zbierka historickych rukopisov, ktorych vyber uskutocnili vzdy nejaki reprezentanti nejakych teologii. Ludia sa nikdy nezhodli na tom, co do kanonu patri a co nie a Boh sa k tomu nikdy nevyjadril. V poslednych desatrociach sa objavili mnohe nove rukopisy. Je len otazkou ludskehj chute, kto si aku knizku oblubil a ktoru zavrhol. Ako hovori ambasador, kanon je cista “tradicia“
Viktorrealita napísal: 24 Feb 2019, 10:42 Tak tá žena išla ďalej, alebo nie? Zjavovala niečo naviac, ako to čo je v Biblii, alebo nie? Rád by som počul na túto vec Váš názor.
Samozrejme ze isla dalej. Priniesla posolstvo pre cloveka 19 storocia, novovek priniesol problemy a otazky, o ktorych pisatelia z prveho storocia nemohli mat ani vo sne predstavu a preto sa im nevenovali.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Adventismus započal "selským" matematickým výkladem Bible, chceme v takové tradici selského výkladu pokračovat? Všechno nějak začíná!
Velmi srozumitelně se to dá pochopit na slovním počeštěném výrazu "prorok" (hebrejský vidoucí). Je zřejmé, že našim průkopníkům nechyběl zápal a to je potřeba ocenit, ale některé "selské" porozumění se nadále traduje a křiví adventismus.
Může být nějaké větší poslání než je prorok?
Můžeme v Bibli najít místo, kde je napsáno, že mezi prorokem a Bohem byl/ je nějaký vyšší, důležitější mezičlánek, než je prorok?
Pokud takové místo v Bibli je, rád bych si to přečetl. Je mě známo jen to, že do mezery mezi člověkem a
Bohem se "postavil" Ježíš Kristus.

log
Kontaktovať používateľa:

ambassador napísal: 24 Feb 2019, 19:14 Adventismus započal "selským" matematickým výkladem Bible, chceme v takové tradici selského výkladu pokračovat?
Ja by som to selskym vypoctom nenazyval. Nemyslim, ze je ho bezny clovek schopny pochopit ci vysvetlit. Dokonca aj sami autori vypoctu sa v nom zrejme mnohokrat pomylili. Ten vypocet bol len vyjadrenim frustracie z toho, ze biblicke proroctva nedavali ziaden zmysel - nic konkretne a presne neurcili. Ta frustracia sa da popisat takto - naco dava Boh proroctva, ked im ziaden clovek nikdy nemoze porozumiet ?

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

ambassador napísal: 24 Feb 2019, 19:14 Adventismus započal "selským" matematickým výkladem Bible, chceme v takové tradici selského výkladu pokračovat? Všechno nějak začíná!
Velmi srozumitelně se to dá pochopit na slovním počeštěném výrazu "prorok" (hebrejský vidoucí). Je zřejmé, že našim průkopníkům nechyběl zápal a to je potřeba ocenit, ale některé "selské" porozumění se nadále traduje a křiví adventismus.
Pokud se neprovede reflexe předchozích tradic, bude se zřejmě dále pokračovat v tradování "selského matematického výpočtu". Všimla jsem si, že pokud člověk neřeší problém v osobním životě, jen ho nějak odsune, dá stranou, tak ten problém vyplyne na provrch v té nejméně vhodné chvíli a s mnohem větší intenzitou, než kdyby se to prvotně řešilo.

Stejné to je s reflexí jakékoli věrouky. Pokud se neprovede veřejné vyjádření, že je rok 1844 omyl, začne to vyplouvat na povrch a své vyústění to mívá v početnějších odchodech z církve. Osobně se domnívám, že církev musí vydat oficiální veřejné prohlášení; a tak budou členové vědět, na čem jsou. Reflexe bude provedena, a pak může jít církev dál s "čistým štítem". Členové právem považují učení o roku 1844 za směrodatné a platné, protože se nachází i v knihách EGW, a nikdo zatím neučinil prohlášení, že např. toto učení by se nemělo vyučovat, nebo nějaké jiné učení z knih EGW by se nemělo vyučovat. (Pokud to prohlášení je, poprosím o odkaz, nesleduji do detailu nejnovější trendy v církvi).

Zatím jsou stanoveny obecné principy, že EGW psala do své doby, na něco reagovala, jak by se to mělo vykládat, ale hermeneutiku výkladu jejích spisů používá každý různě.

Slova o reflexi platí pro jakoukoli tradici. Zažila jsem v životě už několikrát, že "neléčený" problém rozloží sbor. V překladu rozuměj problém, kterým se nikdo nezabývá, jen je ten problém položen z jednoho viditelného místa na druhé méně viditelnější místo, ale ten problém tam stále je. Člověk se pak může zajímat, jak se to vyřešilo, a může mu být odpovězeno, že není co řešit, poněvadž problém neexistuje.To je jen můj poznatek, že pokud se (jakákoli) věc jasně nepojmenuje, začne společenství rozkládat, protože v něm "zahnívá".

Křesťanská církev NZ ze svého středu nekompromisně vyházela lidi, kteří učili hereze. Ona věděla, že pokud by tam ty věci a ideologie nechali, rozloží to sbor a ten nepřežije. Učení o roku 1844 CASD vnitřně a teď již i vnějšně církev oslabuje. Rázní vůdcové v NZ zřejmě nebyli úplně oblíbení, ale střežili stádo.

Pokud jakákoli církev udělá reflexi svého učení nebo nějaké své tradice, bude to pro ni vždy jen přínosem. Není vůbec nějaká ostuda přiznat, že jsme něco udělali špatně, ale je potřeba se s tím "v mysli" vypořádat, jinak se bude stále na ten daný problém narážet a on začne zastiňovat jiné dobré věci, které církev dělá.

Průkopníky adventismu by se nemělo pohrdat za ten "selský výklad" Bible. On nebyl úplně tak "selský", on byl tak propracovaný, že pokud si to znovu neoživuji, tak těm výpočtům nerozumím už ani já, když v tom každodenně neležím. (Zrovna přes víkend jsem na požádání s někým řešila adventistickou věrouku :-)). Ti "sedláci" byli horliví a upřímní lidé.

Ale upřímnost není kritériem pravdy a cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

log napísal: 24 Feb 2019, 18:30 Samozrejme ze isla dalej. Priniesla posolstvo pre cloveka 19 storocia, novovek priniesol problemy a otazky, o ktorych pisatelia z prveho storocia nemohli mat ani vo sne predstavu a preto sa im nevenovali.
Nezmysel, hriech je vždy hriechom, Slovo Božie je vždy pravdou, je nemenné a teda evanjelium Ježiša Krista je vždy rovnaké. Na tom sa nedá nič meniť a nič nové sa nedá pridať ani z toho ubrať. Dielo Božej milosti je dokonalé, ako je Boh dokonalý. Ani žiadní falošní proroci a antikristovia na tom nič nezmenia, nech sa už skrývaju za čokoľvek.

Ak by to bolo z človeka, tak áno, vždy by to bolo poznačené nedokonalosťou. Lenže evanjelium nie je od človeka.
Gal1 11Ale vám oznamujem, bratia, že evanjelium, ktoré som ja zvestoval, nie je podľa človeka; 12lebo som ho ani ja neprijal od človeka ani ma nemu nenaučil človek, ale som ho dostal skrze zjavenie Ježiša Krista.

Takže bolo raz a navždy Bohom zjavené, je zapísané v Biblii a ani EGW ani pápež, alebo ktokoľvek iný na tom nič nezmení. Každý, kto to prekrúca, tak to prekrúca na vlastnú záhubu.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Mikim

Podstata spásy človeka je zjavená v pravde evanjelia Ježiša Krista. Spasení sme jedine z milosti skrze vieru v toho, ktorý sa obetoval za naše hriechy na kríži - Ježiša Krista. Tak mi teda povedz, čo sa tam dá pridať naviac, keď spása nie je podmienená ničím okrem viery?

Čo také podstatné pre spásu človeka Boh nedal do Biblie? Chceš snáď povedať, že to čo Biblia obsahuje bolo storočia nedostatočné pre spásu a až nejakej žene Boh zjavil niečo naviac, čo v Biblii nie je a je akože rozhodujúce pre spásu? To storočia a storočia ľudia nemohli byť spasení, lebo nespĺňali kritéria podľa EGW? Ak aj pred EGW boli spasení vierou, tak načo sú tie jej zjavenia? Čím vylepšila Bibliu, alebo ju snáď nahradila?

Ak je v Biblii evanjelium Ježiša Krista, tak je tam všetko potrebné pre spásu, aby človek mohol tým žiť. K tejto radostnej zvesti evanjelia sa už nič nedá pridať naviac, ani ničím sa to nedá nahradiť, lebo by to bolo vždy poznačené nedokonalosťou. No a táto správa od Boha je dokonalá a plná milosti, ako je Boh dokonalý a plný milosti.

Tak sa pýtam, čo naviac a podstatné pre spásu bolo zjavené tej žene - EGW, čo v Biblii nie je?

log
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 25 Feb 2019, 12:38 Nezmysel, hriech je vždy hriechom.
Sice to nijak nesuvisi s tym, co som napisal, ale ked uz chces zmenit temu, tak nam povedz napriklad, ci je mnohozenstvo hriech alebo nie.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

V naši církvi kolují tradičně výkladové "fámy", které jsou založené na nejasnosti of. prorockých výpočtů.
Jedna taková fáma se týká počtu dnů jednoho roku - 360 dnů nebo 365.
Jak se stalo, že je stanoven odlišný počet dnů v roce, jinak řečeno: "Proč je možné stanovit rozdílnou
délku roku pro běžný občanský život a jinou délku pro výpočet v proroctví?"
Jednou jsem zaslechl od učitele v sobotní škole tvrzení, že běžný židovský rok měl 360 dní.
Zdá se, že je málo těch co se v tom aspoň trochu "vyznají".
Ti co se v tom snaží skutečně vyznat, ti se pak považují za narušitele pilířů.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných