Konference Česko-Slovenské unie CASD 2019
Re: Konference Česko-Slovenské unie CASD 2019
...........................Celosvětový Církevní řád CASD proto uvádí na str. 21 posledního českého vydání: „Církev adventistů sedmého dne přijala zastupitelský (reprezentační) model řízení, což znamená, že autorita přísluší celému členstvu a je vyjadřována prostřednictvím řádně zvolených zástupců na všech organizačních úrovních,“ „Delegáti sborů volí činovníky sdružení. Delegáti zvolení ve sdruženích volí činovníky unie a delegáti zvolení uniemi volí činovníky Generální konference“ a na str. 63: „Nikdo není delegátem z titulu své funkce – Žádný činovník sboru se nestává automaticky, z titulu své funkce, delegátem na konferenci sdružení. Přeje-li si sbor, aby jej tento člověk zastupoval jako delegát, musí jej jako delegáta zvolit" a na str. 102: „Administrativní autorita v rámci sdružení vychází z jeho členské základny. Sbory v daném sdružení si volí delegáty na zasedání konference sdružení, kteří je zastupují.“...............
.........................Celosvětový Církevní řád CASD na str. 101 přitom právě před jakýmkoli zájmově-skupinovým vlivem při správě církve důrazně varuje: "Je nepřijatelné, aby se zástupci velkého sboru nebo sdružení pokoušeli svou početní převahou určovat směr a průběh konferenčního zasedání. Každý delegát má být citlivý na vedení Ducha svatého a hlasovat podle svého osobního přesvědčení. Každý činovník nebo představitel sboru či sdružení, který by se pokoušel ovlivňovat nebo řídit hlasování nějaké skupiny delegátů, musí být považován za nezpůsobilého zastávat v církvi svou služebnost.“
Tento trend v naší církvi nám není lhostejný. Navrhujeme proto, aby delegáti konference Česko-Slovenské unie CASD v roce 2019 provedli ve shora uvedených ustanoveních ústavy církve (článku 16 a 28) takové změny, které obnoví při rozhodování v církvi reformační zásady všeobecného kněžství, zastupitelské demokracie a úměrného zastoupení, skutečnou rovnost práv, odpovědnosti i vlivu všech členů církve zaručenou Písmem i celosvětovým Církevním řádem CASD. Tedy takové změny, které dají právo hlasovat na konferencích jen delegátům se stejným mandátem od členů jako všichni ostatní. ....................
Návrh Sboru Sokolov
viz.:
http://www.adialog.eu/2018/11/sbor-soko ... sobni.html
O tomhle mluvím já.
.........................Celosvětový Církevní řád CASD na str. 101 přitom právě před jakýmkoli zájmově-skupinovým vlivem při správě církve důrazně varuje: "Je nepřijatelné, aby se zástupci velkého sboru nebo sdružení pokoušeli svou početní převahou určovat směr a průběh konferenčního zasedání. Každý delegát má být citlivý na vedení Ducha svatého a hlasovat podle svého osobního přesvědčení. Každý činovník nebo představitel sboru či sdružení, který by se pokoušel ovlivňovat nebo řídit hlasování nějaké skupiny delegátů, musí být považován za nezpůsobilého zastávat v církvi svou služebnost.“
Tento trend v naší církvi nám není lhostejný. Navrhujeme proto, aby delegáti konference Česko-Slovenské unie CASD v roce 2019 provedli ve shora uvedených ustanoveních ústavy církve (článku 16 a 28) takové změny, které obnoví při rozhodování v církvi reformační zásady všeobecného kněžství, zastupitelské demokracie a úměrného zastoupení, skutečnou rovnost práv, odpovědnosti i vlivu všech členů církve zaručenou Písmem i celosvětovým Církevním řádem CASD. Tedy takové změny, které dají právo hlasovat na konferencích jen delegátům se stejným mandátem od členů jako všichni ostatní. ....................
Návrh Sboru Sokolov
viz.:
http://www.adialog.eu/2018/11/sbor-soko ... sobni.html
O tomhle mluvím já.
Tomas, ako to vlastne mas ? Si clenom nejakej cirkvi ? Ktorej ? Alebo si bezprizorny ?Tomáš Plechatýý napísal: ↑26 Mar 2019, 19:05 ...........................Celosvětový Církevní řád CASD proto uvádí na str. 21 posledního českého vydání: „Církev adventistů sedmého dne přijala zastupitelský (reprezentační) model řízení, což znamená, že autorita přísluší celému členstvu a je vyjadřována prostřednictvím řádně zvolených zástupců na všech organizačních úrovních,“
Myslím si, že témat na konferenci bylo více, než jen změna nominace. S tím souvisí i další hledisko. Jestliže jsou stanoviska na mnohé z bodů odlišná, a k tomu u těchto bodů existují převážně dvě skupinová stanoviska, je třeba počítat s tím, že ne vše a v plné míře se podaří prosadit. Pro srozumitelnost: Ti, kteří chtěli změny ve fungování Unie, obvykle také chtěli změnu nominace, ordinaci žen... A naopak ti, kteří byli proti ordinaci žen, nechtěli ani změnu nominace...
Z hlediska církve se jednalo o věcech důležitých. Jednota Bratrská kdysi hierarchicky rozdělila záležitosti v církvi na věci spasitelné, služebné a případné. Případné jsou ty záležitosti, které mohou být zorganizovány různými způsoby a každý z nich je stejně relevantní z hlediska spásy. A drtivá většina věcí na konferenci byla z této třetí oblasti.
Přestože je dobré mít vysoké cíle, ve společenství církve je třeba také brát ohled na ty druhé. Kdyby se podařilo dosáhnou všeho, co se nám zdá správné, nebyl by pocit křivdy na straně zastánců jiného pohledu větší, než jsou schopni unést? A nebyl by to v tu chvíli také náš problém? Vždyť cílem není partnery-oponenty převálcovat, ale získat. Nemám rád, když se modlitby a svatá slova zneužívají k manipulaci. Na druhé straně-máme patent na působení Ducha? Nebo jej do konferenčních lavic raději nevpustíme? Nejsou nám snad názoroví oponenti zrcadlem k přemýšlení?
Z hlediska církve se jednalo o věcech důležitých. Jednota Bratrská kdysi hierarchicky rozdělila záležitosti v církvi na věci spasitelné, služebné a případné. Případné jsou ty záležitosti, které mohou být zorganizovány různými způsoby a každý z nich je stejně relevantní z hlediska spásy. A drtivá většina věcí na konferenci byla z této třetí oblasti.
Přestože je dobré mít vysoké cíle, ve společenství církve je třeba také brát ohled na ty druhé. Kdyby se podařilo dosáhnou všeho, co se nám zdá správné, nebyl by pocit křivdy na straně zastánců jiného pohledu větší, než jsou schopni unést? A nebyl by to v tu chvíli také náš problém? Vždyť cílem není partnery-oponenty převálcovat, ale získat. Nemám rád, když se modlitby a svatá slova zneužívají k manipulaci. Na druhé straně-máme patent na působení Ducha? Nebo jej do konferenčních lavic raději nevpustíme? Nejsou nám snad názoroví oponenti zrcadlem k přemýšlení?
Atmosféra na konferenci
Dovolím si citovat přísěvek z jiného sociálního média, uvědomil jsem si, že diskuze o dílčích tématech často zakryjí celkový pohled.
Autor: Milada Macháňová. Zdroj https://www.facebook.com/adialog
S pokorou říkám-díky Pánu Bohu.
Autor: Milada Macháňová. Zdroj https://www.facebook.com/adialog
Zažil jsem konferenci, kterou komentuji jinými slovy a někdy jinými důrazy, ale vyznění hodnocení je stejné.Přemýšlím, jestli jsem byla jako delegát na stejné konferenci... Já jsem prožila dny plné setkání s lidmi, kterým jde o církev, jejíž jsou součástí. Zažila jsem (i přes omyly a chyby předsedajících a někdy i delegátů) vzájemný respekt a naslouchání. A to i k diskutujícím s jiným názorem. Nenapadali jsme se, mohli jsme otevřeně diskutovat. Diskuse byly ukončeny tehdy, když většina hlasováním vyjádřila, že má dost informací pro své rozhodování. Od předsedajících jsem cítila takovou snahu o dodržení všech procedur a pravidel jednacího řádu, neovlivňování průběhu konference a svobodného vyjadřování názorů, že jsem si uvědomila, jak jsou někdy demokratické principy zdlouhavé. A tak i když nedopadlo vše přesně podle mých představ, protože demokratická většina delegátů měla jiný názor než já, přestože chyby byly, odjela jsem s tím, že jsme všichni pracovali poctivě. Každý ve svém pověření. A dobrá zpráva pro ženy - za to, aby církev přestala brát jinak povolání žen a mužů do kazatelské práce - bojovalo mnoho bratří. Kazatelé i laici. A ještě jeden můj osobní dojem, už dlouho jsem nezažila tak úžasnou duchovní atmosféru. A to jak při dlouhém a poctivém jednání ve jmenovacím výboru, tak i při projednávání slovíček v pozměňovacích návrzích pozměňovacích návrhů. S autorem článku souzním v lítosti nad tím, že k nám Pán Bůh nepřidává více nových bratří a sester. Přála bych si, aby právě třeba lepší využití obdarování žen mohla být novým startem.
S pokorou říkám-díky Pánu Bohu.
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
- Kontaktovať používateľa:
Pocity a zase pocity..
Konference není o pocitech, ale o hledání řešení. Poučení z minulosti, "opakování chyb se stává matkou moudrosti"
Mám za to, že uvedený výrok trpí skrytou vadou. Emoce nelze oddělit od faktů. A hledání řešení je často založeno nejen na faktech, ale také na pocitech. Jednou věcí je například dodržování jednacího řádu, druhou věcí jsou pocity, které mohou mít dopad na výsledky hlasování. Jednou věcí jsou výsledky hlasování, druhou věcí jsou pocity těch, kteří utrpěli výhru, nebo čestně prohráli.Konference není o pocitech, ale o hledání řešení.
To, že se neprosadí vše, oč usilujeme, může vyvolat negativní postoj a hledání viníků, nebo také smířlivý postoj-dosáhli jsme to podstatné a je znát posun v důrazech.
-
Delegáti tvoří obraz církve..
Chybělo mě tam jen slovíčko "jen o pocitech". Navzdor tomu, platí opakování stejných chyb aneb veřejné přiznání byla to chyba.Milan napísal: ↑27 Mar 2019, 07:38Mám za to, že uvedený výrok trpí skrytou vadou. Emoce nelze oddělit od faktů. A hledání řešení je často založeno nejen na faktech, ale také na pocitech. Jednou věcí je například dodržování jednacího řádu, druhou věcí jsou pocity, které mohou mít dopad na výsledky hlasování. Jednou věcí jsou výsledky hlasování, druhou věcí jsou pocity těch, kteří utrpěli výhru, nebo čestně prohráli.Konference není o pocitech, ale o hledání řešení.
To, že se neprosadí vše, oč usilujeme, může vyvolat negativní postoj a hledání viníků, nebo také smířlivý postoj-dosáhli jsme to podstatné a je znát posun v důrazech.
Nediskutuji, jen proto, abych dokázal, že nominace kazatelů z titulu zaměstnance církve je špatná.
To neřeším, protože nevím nic o důsledku takového rozhodnutí zrušení automatické delegátky kazatelů. Co mě zajímá je rozporuplná vyjádření delegátů a co si z toho má vybrat ten co nebyl na konferenci. Ty sám vnášíš rozpor svým pohledem o postupu v jednání konference. Vynechme výbory a komise.
Doporučují každému kdo má možnost, aby si prošel diskuzi a všiml toho podstatného. Jednou tvrdí delegát, že to tak nebylo a pak stejný delegát tvrdí, že například: "To není pravda, nebyla to procedurální připomínka,.." "..Možná to byla procedurální chyba předsedajícího..." ".. No předsedající, ale když předsedající udělá prosesní chybu a delegáti tu chybu zaregistrují (což se stalo) a nepovažují tu chybu za závažnou (jsme omylní, chybu může udělat kdokoli), tak je to už na delegátech, jestli to budou řešit. Já to např. řešit nepotřeboval, protože po námitce by se změnilo jen to, že předsedající by musel zahájit diskusi a teprve potom by bylo možné dát návrh o ukončení. Což by se stalo a výsledek by byl naprosto stejný."
"..Nicméně i díky tomuto konstatování všichni dobře věděli, že nastala procedurální chyba...."
https://www.facebook.com/adialog/posts/ ... ment_reply
Můžeme si všimnout, že část delegátů předpokládá, že výsledek bude stejný s chybou i bez chyby. A to je to co opravňuje myšlenku:
"Opakování chyb se stává matkou moudrosti."
-
Zafungoval fejeton nebo vyšší moc?
Z hlavních stránek unie byl odstraněn článek o vizi, která vyplynula z konferenčního jednání.
Naopak na stránkách slovenského sdružení visí a datum článku je 26. MARCA 2019
Nahradila ho série jednotlivých článku o každém konferenčním dnu. Ta změna je překvapující, jen je tam toho málo. Není se tedy co divit, že internetové diskuze jsou tak roztříštěné.
Překvapující je to odstranění článku o vizi a objevení se článku o čtvrtku konferenčního jednání přesně se souznícím datem vložení článku.
Jak se stalo, že se tam objevila ta datová souslednost článků s jednotlivými dny konference?
Vkladatel zřejmě nepočítal s tím, že unijní stránky také někdo pozorně čte a může se podivovat tomu dodatečnému vkládání s konkrétním datem, jakoby konference pravidelně informovala své členy bez datového zpoždění.
No, ale dejme tomu, že je to jinak, že je tu i třetí možnost o které nevím.
Naopak na stránkách slovenského sdružení visí a datum článku je 26. MARCA 2019
Nahradila ho série jednotlivých článku o každém konferenčním dnu. Ta změna je překvapující, jen je tam toho málo. Není se tedy co divit, že internetové diskuze jsou tak roztříštěné.
Překvapující je to odstranění článku o vizi a objevení se článku o čtvrtku konferenčního jednání přesně se souznícím datem vložení článku.
Jak se stalo, že se tam objevila ta datová souslednost článků s jednotlivými dny konference?
Vkladatel zřejmě nepočítal s tím, že unijní stránky také někdo pozorně čte a může se podivovat tomu dodatečnému vkládání s konkrétním datem, jakoby konference pravidelně informovala své členy bez datového zpoždění.
No, ale dejme tomu, že je to jinak, že je tu i třetí možnost o které nevím.
-
- Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Re: Delegáti tvoří obraz církve..
Na konferenci jsem nebyla a hodnocení účastníků beru střízlivě. Co člověk, to názor a jiný pocit. Mne zajímal pouze výsledek hlasování o ordinaci žen a ten nám byl sdělen. Výsledek je velmi těsný. Pokud by delegáti představovali hodnotový řebříček svých sborů, tak to v podstatě znamená, že minimálně polovina sborů v ČS uni má s tímto výsledkem problém. Jsem zvědava, jaká bude situace dál, zda vše proběhne v klidu a sbory se přizpůsobí změně, nebo budou ještě nějaké vyhrocené situace a vedení bude muset udělat osvětovou činnost, aby pomohlo zklidnit emoce.ambassador napísal: ↑27 Mar 2019, 10:36 Co mě zajímá je rozporuplná vyjádření delegátů a co si z toho má vybrat ten co nebyl na konferenci.
Jinak si myslím, že lidé z CASD, kteří nebyli na konferenci, si z toho vyberou, co budou chtít. Vyberou si postoj hodnocení konference, který je jim bližší. Dále si myslím, že každý člověk má sklon věřit člověku, se kterým se kamarádí, nebo je to jeho oblíbenec. Já jsem již mimo, jen jsem zvědavá, protože kazatelská práce se mne taky týkala.
CASD přeji pokojné dny.
-
Schválení ordinace žen delegáty čs unie je jen první krok a připravoval se dost dlouho.
Další kroky se již nebudou odehrávat na konferencích.a budou trvat ještě déle.
Mám za to, že ženy nepůjdou do této služby ve velkém zástupu, příčinou je dlouhodobé
podceňování, kterému byli vystaveni.
Ty kroky budou jen na sborech a rozhodně nebudou jednotné.
Vzpomínám si, že se k nám měla v minulosti dostat na sbor kazatelka, ale
neordinovaná. Zazněl signál od uznávané vůdčí osobnosti sboru:
"Žena? V našem sboru nikdy!"
Podle toho se sbor stále profiluje i v této oblasti negativních připomínkách na konferenci.
Další kroky se již nebudou odehrávat na konferencích.a budou trvat ještě déle.
Mám za to, že ženy nepůjdou do této služby ve velkém zástupu, příčinou je dlouhodobé
podceňování, kterému byli vystaveni.
Ty kroky budou jen na sborech a rozhodně nebudou jednotné.
Vzpomínám si, že se k nám měla v minulosti dostat na sbor kazatelka, ale
neordinovaná. Zazněl signál od uznávané vůdčí osobnosti sboru:
"Žena? V našem sboru nikdy!"
Podle toho se sbor stále profiluje i v této oblasti negativních připomínkách na konferenci.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný