log napísal: ↑03 Apr 2019, 11:08
Jiří Kupka napísal: ↑03 Apr 2019, 10:58
log napísal: ↑03 Apr 2019, 10:40
Milan napísal: ↑03 Apr 2019, 10:25. Víry v Boha, bohy, stejně jako nevíra, nebo postoj "neutrality (agnosticismu)" jsou "vyznavačskými (náboženskými)" postoji.
Kto neveri v bozstva, nemoze mat nabozensky postoj. Je to casto opakovany, ale nezmyselny vyrok. Nabozensky postoj vychadza z konstelacii a vztahov medzi clovekom a bohom. Agnostik a ateista v takom vztahu nevystupuje.
Ano, je to možné.
Zároveň platí: Ateista boží existenci popírá. Antiteista navíc proti "věření" brojí. V tomto smyslu jejich náboženský postoj vychází z relace mezi nimi a božstvem které popírají. Tedy ateista a antiteista jednoznačně v tomto (anti-nábožensky motivovaném) vztahu vystupují.
Takze by sme mohli napriklad hovorit o Tvojom homosexualnom postoji ku mne ? Sice odmietas a popieras eroticku naklonnost ku mne, ale tym jednoznacne v tomto homosexualnom vztahu vystupujes, aspon podla Tvojej logiky. Podla mna ide o nezmyselny vyrok.
Logu, dneska co slovo, to perla!
Ateisté se vyjadřují k transcendentnu, zcela běžně, i ve vědě. Například tzv. argumenty o "nedokonalém stvoření" (např. S. J. Gould: Pandin palec, R. Dawkins: Slepý hodinář). Vycházejí také z části z jejich představ "karikatury dokonalého boha, který přece musel podle jejich představ vytvořit dokonalý svět". Tyto své představy pak přenášejí i do argumentační roviny. Pakliže bůh do vědy (a do jejich života) nepatří, protože není, jak to, že antiteisticky orientované argumenty (vycházející z vlastních náboženských představ jejich nositelů) nacházejí své místo i ve vědeckých publikacích (rudimenty, atavismy) a věnují této oblasti tolik úsilí?
No a teď mi uveď, kde jsem se já vyjádřil o svém homosexuálním postoji k Tobě, abychom o tom mohli vést rozpravu? Na rozdíl od výše uvedených příkladů (Gould, Dawkins) máš k dispozici opět pouze své utkvělé představy o mně

Tedy Tebou uvedený příklad je vtipný (máš ode mne dnes druhý bod), ale ať posoudí druzí, jestli je nebo není mimo mísu.
A abych si zase rýpnul: Ano, podle Tebe se jedná o nesmyslný výrok. A víš že mne to od Tebe až zas tolik nepřekvapuje?