Lacná milosť a lacný zákon

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Progresívny

Lacná milosť a lacný zákon

Neprečítaný príspevok od používateľa Progresívny »

Lacná milosť alebo lacný zákon?
Kto z vás počul výraz „lacná milosť“? Tento termín zaviedol slávny teológ Dietrich Bonhoeffer.
V jeho chápaní, „lacná milosť zanecháva hriešnikov nezmenených a rodí sa z nej morálna slabosť. On ponúka „drahú milosť“, to je milosť s podmienkami.
Pri všetkej úcte k tomuto teológovi, ktorý zomrel mučeníckou smrťou, jeho učenie je jedovaté.
Neexistuje „lacná milosť“, chcel by som dať po ústach každému, kto také slová hovorí. Ale dnes chcem hovoriť o inom.
V skutočnosti je všetko naopak. Najväčší problém, ktorý stojí pred cirkvou dnes nie je „lacná milosť“, ale „lacný zákon“.
Kresťania si z nejakého dôvodu myslia, že môžu potešiť Boha spravodlivosťou, ktorá je menšia ako spravodlivosť Ježišova.
Chcem vám povedať, že toto je lacný zákon. Nie je potrebné „zjednávať cenu“. Nie ste na trhu. Nikto vám nedal právo vyjednávať a stanovovať cenu.
Chcem, aby ste to počuli. Ak budete pozerať na zákon tak, ako sa má, potom uvidíte jeho vysoké požiadavky. Inými slovami, vysoký pohľad na zákon vytvára vysoký pohľad aj na milosť. Nízke predstavy o zákone plodia nízke predstavy o milosti.
„Lacný zákon“ jednoducho „ruší milosť“, oslabuje požiadavky na výnimočnosť. Ak chcete, aby ľudia boli slabí, najrýchlejší a najlepší spôsob je kázať im „lacný zákon“.
Porozmýšľajte nad tým.
Valentin Mironjuk.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Lacná milosť a lacný zákon

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Navrhujem aby si citaty a clanky vkladal do rubriky "Clanky", kam patria. Plus by neskodilo, keby si aj povedal, kto je autor, z akej cirkvi pochadza. Plus vysvetlit, co je vlastne na clanku take zaujimave.

Kto je to Mironjuk, ako to suvisi s adventistickou vieroukou ? Nerozumiem.

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Progresívny napísal: Lacná milosť alebo lacný zákon?
Kto z vás počul výraz „lacná milosť“? Tento termín zaviedol slávny teológ Dietrich Bonhoeffer.
V jeho chápaní, „lacná milosť zanecháva hriešnikov nezmenených a rodí sa z nej morálna slabosť. On ponúka „drahú milosť“, to je milosť s podmienkami.
Pri všetkej úcte k tomuto teológovi, ktorý zomrel mučeníckou smrťou, jeho učenie je jedovaté.
Neexistuje „lacná milosť“, chcel by som dať po ústach každému, kto také slová hovorí. Ale dnes chcem hovoriť o inom.
V skutočnosti je všetko naopak. Najväčší problém, ktorý stojí pred cirkvou dnes nie je „lacná milosť“, ale „lacný zákon“.
Kresťania si z nejakého dôvodu myslia, že môžu potešiť Boha spravodlivosťou, ktorá je menšia ako spravodlivosť Ježišova.
Chcem vám povedať, že toto je lacný zákon. Nie je potrebné „zjednávať cenu“. Nie ste na trhu. Nikto vám nedal právo vyjednávať a stanovovať cenu.
Chcem, aby ste to počuli. Ak budete pozerať na zákon tak, ako sa má, potom uvidíte jeho vysoké požiadavky. Inými slovami, vysoký pohľad na zákon vytvára vysoký pohľad aj na milosť. Nízke predstavy o zákone plodia nízke predstavy o milosti.
„Lacný zákon“ jednoducho „ruší milosť“, oslabuje požiadavky na výnimočnosť. Ak chcete, aby ľudia boli slabí, najrýchlejší a najlepší spôsob je kázať im „lacný zákon“.
Porozmýšľajte nad tým.
Valentin Mironjuk.
To já ti děkuji za příspěvek.
Log umí přemýšlet, ale je ateista, který rýpe do křesťanů a provokuje.

Když křesťan mluví ke křesťanům, nemusí ho zajímat, že nějaký ateista ho poučuje, jak by to měl dělat.

log
Kontaktovať používateľa:

Tomáš Plechatýý napísal: 11 Apr 2019, 09:20 Log umí přemýšlet, ale je ateista, který rýpe do křesťanů a provokuje.
Ak provokuje tak jedine k zamysleniu sa.
Rad by som sa zamyslel aj nad tym, co pise Progresivny, ale nie je mi uplne jasne, co tym chce povedat v kontexte adventisticke vieronauky ? Lacne, nelacne, co to ma presne znamenat ? Ziaden biblicky autor nepouziva slova lacna milost ani lacny zakon, ide teda o novy vymysel a preto je dobre ho najprv definovat, co tym autor vlastne mysli ???

Progresívny

Neprečítaný príspevok od používateľa Progresívny »

log napísal: 11 Apr 2019, 14:33
Tomáš Plechatýý napísal: 11 Apr 2019, 09:20 Log umí přemýšlet, ale je ateista, který rýpe do křesťanů a provokuje.
Rad by som sa zamyslel aj nad tym, co pise Progresivny, ale nie je mi uplne jasne, co tym chce povedat v kontexte adventisticke vieronauky ? Lacne, nelacne, co to ma presne znamenat ? Ziaden biblicky autor nepouziva slova lacna milost ani lacny zakon, ide teda o novy vymysel a preto je dobre ho najprv definovat, co tym autor vlastne mysli ???
Adventisti vedia o čom to je.

log
Kontaktovať používateľa:

Progresívny napísal: 11 Apr 2019, 15:36
log napísal: 11 Apr 2019, 14:33
Adventisti vedia o čom to je.
Hras hru "viem, ale nepoviem" ?
Tiez sme to hrali, ked sme mali 5 rokov a nic sme nevedeli.
My tu ale radi diskutujeme, ak teda prinasas nieco nove, ochota diskutovat a odpovedat na otazky je prinosna. Alebo si prisiel kazat ?

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní