Projevy a příčiny konspirační myšlení
Projevy a příčiny konspirační myšlení
Toto téma zakládám, protože vím, jak mnoho lidí v adventismu má ke konspiračnímu myšlení sklony a třeba to někomu pomůže si svůj stav uvědomit. I já sám jsem byl a asi stále jsem náchylný s tendencemi ke konspiračnímu myšlení.
Dokonce jsem přesvědčen, že adventismus brnkal na tento charakterový rys povahy lidí už od svého zrodu a přímo přitahuje tento typ lidí do církve.
Píšu zde protože mne zaujala analýza v jednom článku:
........ ,,Jak někdo může něčemu tak hloupému věřit. Je to otázka tím zajímavější, že tomuto typu konspiračních teorií propadají i mnozí hloubaví a inteligentní lidé.
Jedním z problémů je zaměření na detail. Člověk úplně pomíjí souvislosti a celkové dění. Jeho veškeré pozornost je zaměřena na jeden jediný detail, je jím úplně fascinován, znovu a znovu jej všem ukazuje a všechno ostatní pomíjí.
Za druhé. Člověk má pocit, že se stává majitelem jakéhosi tajného vědění, které mu dává převahu nad ostatními. A nestálo ho to skoro žádnou námahu. Teď může poučovat, teď může cítit nadřazenost.
Za třetí. Takové nastavení mozku, že prostě všechno MUSÍ být spiknutí. Když je člověk předem rozhodnut nepřijmout žádný důkaz, který by to spiknutí vyvracel, pak je pro něj spiknutím cokoliv................. V celém vesmíru neexistuje nic, co by tu víru mohlo zpochybnit.
........Každému se může stát, že se dostane do podobného stavu, ale dospělí lidé by měli mít tolik sebekázně, aby že i své milované a hýčkané přesvědčení otevřou všetečným otázkám a porovnávání s fakty.
Konec citovaného příspěvku vytrženého z jiného kontextu.
Myslím si, že daný citát lze přesně a trefně použít i na oblast ,,biblických tajemství" a ,,nových utajených pravd" na základě kterých poté vznikají nová hnutí a církve, které se zuby nehty drží nějaké nově objevené pravdy v bibli a snaží se prokázat:
1) Že je nesmírně závažná a důležitá pro životy ostatních křesťanů
2) Že v bibli vždy byla a není to jejich vlastní výmysl a přehnaný důraz
3) Že existoval utajený důvod proč se tato pravda neobjevila mezi lidmi dříve - spiknutí ďábla, nebo lidí, nebo naopak Boží vůle a proroctví - a to že se objevila ta pravda až nyní dává té nové skupině/církvi výsadní postavení a roli v dějinách země.
Je jedno jestli jde o výslovnost Božího jména, pravý den sobotního odpočinku, trojandělské poselství, novou bibli pro američany (Kniha Mormon), tři části svatyně, nebo poznání, že je Bůh Matka.
Původní článek, ze kterého cituji se vůbec nezaobírá náboženstvím, pro férovost dávám odkaz, ale varuji, že web i názory autora, jsou pro odolnější povahy.
Odkaz:
https://petrhampl.com/konspiracni-mysleni
Máte někdo další osobní zkušenost s konspiračním myšlením a jaké na vás mělo dopady, případně jak jste se tím prokousali?
Dokonce jsem přesvědčen, že adventismus brnkal na tento charakterový rys povahy lidí už od svého zrodu a přímo přitahuje tento typ lidí do církve.
Píšu zde protože mne zaujala analýza v jednom článku:
........ ,,Jak někdo může něčemu tak hloupému věřit. Je to otázka tím zajímavější, že tomuto typu konspiračních teorií propadají i mnozí hloubaví a inteligentní lidé.
Jedním z problémů je zaměření na detail. Člověk úplně pomíjí souvislosti a celkové dění. Jeho veškeré pozornost je zaměřena na jeden jediný detail, je jím úplně fascinován, znovu a znovu jej všem ukazuje a všechno ostatní pomíjí.
Za druhé. Člověk má pocit, že se stává majitelem jakéhosi tajného vědění, které mu dává převahu nad ostatními. A nestálo ho to skoro žádnou námahu. Teď může poučovat, teď může cítit nadřazenost.
Za třetí. Takové nastavení mozku, že prostě všechno MUSÍ být spiknutí. Když je člověk předem rozhodnut nepřijmout žádný důkaz, který by to spiknutí vyvracel, pak je pro něj spiknutím cokoliv................. V celém vesmíru neexistuje nic, co by tu víru mohlo zpochybnit.
........Každému se může stát, že se dostane do podobného stavu, ale dospělí lidé by měli mít tolik sebekázně, aby že i své milované a hýčkané přesvědčení otevřou všetečným otázkám a porovnávání s fakty.
Konec citovaného příspěvku vytrženého z jiného kontextu.
Myslím si, že daný citát lze přesně a trefně použít i na oblast ,,biblických tajemství" a ,,nových utajených pravd" na základě kterých poté vznikají nová hnutí a církve, které se zuby nehty drží nějaké nově objevené pravdy v bibli a snaží se prokázat:
1) Že je nesmírně závažná a důležitá pro životy ostatních křesťanů
2) Že v bibli vždy byla a není to jejich vlastní výmysl a přehnaný důraz
3) Že existoval utajený důvod proč se tato pravda neobjevila mezi lidmi dříve - spiknutí ďábla, nebo lidí, nebo naopak Boží vůle a proroctví - a to že se objevila ta pravda až nyní dává té nové skupině/církvi výsadní postavení a roli v dějinách země.
Je jedno jestli jde o výslovnost Božího jména, pravý den sobotního odpočinku, trojandělské poselství, novou bibli pro američany (Kniha Mormon), tři části svatyně, nebo poznání, že je Bůh Matka.
Původní článek, ze kterého cituji se vůbec nezaobírá náboženstvím, pro férovost dávám odkaz, ale varuji, že web i názory autora, jsou pro odolnější povahy.
Odkaz:
https://petrhampl.com/konspiracni-mysleni
Máte někdo další osobní zkušenost s konspiračním myšlením a jaké na vás mělo dopady, případně jak jste se tím prokousali?
Re: Projevy a příčiny konspirační myšlení
Vobec netusim o akych konspiracnych teoriach v suvislosti s tymito temami hovoris. Konspiracne teorie predpokladaju vzdy urcity utajeny uzky kruh ludi, ktory zamerne predklada verejnosti vymyslene verzie pribehov. ale o akom konkretne pribehu v suvislosti s tymito temami hovoris a kto ma byt ten utajeny kruh falzifikatorovTomáš Plechatýý napísal: ↑14 Apr 2019, 17:27
Este aj velka obhajoba nedele, kniha "The Sabbath Complete: And the Ascendency of First-Day Worship" uvadza, ze Laodicejsky koncil zakazal v sobotu nepracovat a nariadil volno na nedelu. Islo o verejnosti znamy zaver koncilu a zavazny vieroucny bod katolickej cirkve - za ucelom, ako bolo vyhlasene "zabranit judaizacii krestanstva". Teda neslo o ziadne utajene riadenie sveta ale vseobecne zverejneny vynos.
Dalej ide o medzi adventistami znamy konstantinovsky vynos, svedectvs biskupa Eusebia atd.
post11426.html#p11426
Naposledy upravil/-a log v 14 Apr 2019, 23:18, upravené celkom 1 krát.
Pokial ide o knihu Mormon, tak John Smith tvrdil, ze ju nasiel v lese. Paradoxne, konspiracna teoria bola na strane jeho odporciv. ktori tvrdili, ze si to Smith a uzka skupina okolo neho vymysleli a sami napisali. Zastancovia tejto nanajvys racionalnej teorie teda mali pravdu, vraj sa nakoniec akysi stenograf nakoniec priznal. Tento priklad potvrdzuje ze konspiracna teoria je casto pravdiva.
Zaujimava je podobnost medzi Smithom a Mojzisom. Obaja sa jedneho dna zjavili a v ruke mali text, ktory mali niekde bez pritomnosti inych svedkov, obdrzat od vyssej moci.
Zaujimava je podobnost medzi Smithom a Mojzisom. Obaja sa jedneho dna zjavili a v ruke mali text, ktory mali niekde bez pritomnosti inych svedkov, obdrzat od vyssej moci.
-
- Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
- Kontaktovať používateľa:
Zkušenost mám, konspirace na nás útočí každý den.Tomáš Plechatýý napísal: ↑14 Apr 2019, 17:27 Máte někdo další osobní zkušenost s konspiračním myšlením a jaké na vás mělo dopady, případně jak jste se tím prokousali?
Dopady - podezírání jedinců či institucí z neprokázaného jednání, soustředění se na detaily místo na celkový obraz

Prokousávám se tím tak, že si opatřím o předmětu konspirace informace - pokud možno - z obou stran, čili stanovisko pro a stanovisko proti, a pak se svobodně rozhodnu, jak s informacemi naložím a na jakou stranu se přikloním. Opatřuji si ale jen takové informace, které mne skutečně zajímají. To, co je momentálně třeba i v kurzu, ale mne to nezajímá, tak nestuduji a nezabývám se tím.
Co se týče "duchovních konspirací", tak tam se mi osvědčilo trávit více času nad Biblí a pěstovat každodenní kolenologii. Lepší recept neznám.
-
Ještě jedna věc se mi osvědčila - vyloučit ze své společnosti konspirátory, tzn. netrávit s nimi mnoho času. Je prokázáno, že člověk je průměrem 5 osob, se kterými se nejčastěji stýká. A proto můžeme často podle chování jedince vysledovat, v jaké společnosti tráví čas. Sociální sítě prý pro 150 "lajcích" vědí, co jsme zač. Stejnou stopu za sebou nechává i člověk v civilním životě, např. kritika, pochvala, projev, zájmy atd.
Konspirátory lze "zachraňovat". Nemyslím to ve špatném smyslu slova. Ale ta záchrana musí probíhat "z dálky", abychom nebyli strženi proudem. V minulosti jsem již byla stržena proudem, tak vím, že ten, kdo se topil se mnou, mi nemohl pomoci. Ale člověk ze břehu mi podal větev a mohla jsem se toho chytit
.
Někdy nelze zcela konspirátory vyloučit ze života, tak tam je důležité najít si dobré přátele a trávit s nimi hodně času.
Konspirátory lze "zachraňovat". Nemyslím to ve špatném smyslu slova. Ale ta záchrana musí probíhat "z dálky", abychom nebyli strženi proudem. V minulosti jsem již byla stržena proudem, tak vím, že ten, kdo se topil se mnou, mi nemohl pomoci. Ale člověk ze břehu mi podal větev a mohla jsem se toho chytit

Někdy nelze zcela konspirátory vyloučit ze života, tak tam je důležité najít si dobré přátele a trávit s nimi hodně času.
-
Tomáš: Stačí odpověď takto, nebo chceš něco podrobnějšího?
Na konspiracnych teoriach nie je nic zle. Naopak, casto su znakom toho, ze clovek dokaze mysliet kriticky a ma zaujem o pravdu. Mnohe konspiracne teorie sa potvrdili ako pravdive, hoci si z nich vacsinova spolocnost robila zarty.
V skutocnosti, co je zle je "slepa viera" v konspiracne teorie. Koniec koncovov, slepa viera je podozriva vzdy, ci uz ide o konspiracne teorie alebo o teologie.
V skutocnosti, co je zle je "slepa viera" v konspiracne teorie. Koniec koncovov, slepa viera je podozriva vzdy, ci uz ide o konspiracne teorie alebo o teologie.
Keď sa človek narodí nemá v hlave nič. Ak ho niečo nenaučia rodičia nič nevie. Postupne tú hlavu formujú rodičia, spoločnosť, škola. A tu možno dochádza k tomu že niektory jedinci sú schopny nachádzat detaily, pričiny, suvislosti, a niektory zostanú konzervatívny a nemenný. Ja ale vidim konšpiratorov v oboch taboroch rovnako. Konšpiratorstvo ťa ale môže ovladnuť a začneš tym otravovať okolie. Primerané konšpirovanie môže byť užitočné.
Děkuji, StačiloLída Rohalová napísal: ↑15 Apr 2019, 12:03 Tomáš: Stačí odpověď takto, nebo chceš něco podrobnějšího?

Otázka je,že čo chápeme pod pojmom konšpirácia. V dnešnej dobe je väčšinou rozdiel medzi tím, čo nazývame konšpiráciia a pravdou asi 3-4 roky.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných