Dnesnym dnom zacina pre katolikov 40 denny “post“. Zucastnujete sa niekto toho ? Adventisti maju tiez svoje posty. V minulosti som to raz dva krat skusal, ale nevydrzal som 24 hodin nejest, fyzicky mi nebolo dobre (hlad
a duchovne som z toho nic zvlastne nemal. V poslednej dobe som vdal cital niekolko vyzivovych clankov a sledujem kanaly, kde ludia, vratane sportovcov, robia post. V niektorych pripadoch ide o 24 hodinove posty (len voda), pokrocili aj tyzden, dva. Celkove ucinky na cloveka vraj maju byt vynikajuce - okrem straty tuku je to celkovy detox organizmu, odlshcenir traviacej sustavy od nepretrzitej funkcie, narast zivotnej energie (nemusi ist na travenie), zvysenie koncentracie a dusevneho vykonu, odburanie stresu. Pokusim sa v priebehu nsdchadzajuceho obdobia aspon jeden kompletny postny den dodrzat. A co vy ?

Re: Post
Na období si nehraju, ale půst jsem už držel. 1 den, 2dny, 3dny i 7 dní . To už je delší čas.
Minulý týden jsem si dal opět 1 den.
Potvrzuji, že půst i detoxikuje a osvěžuje mysl.
První tři dny jsou ovšem těžké na vůli, protože máte největší hlad, potom tělo přepne na trávení vlastních tuků a vypne práci v žaludku i střevech a pocit hladu odejde, spíš chuť.
Také nižší krevní tlak, občas pocit závratě při prudkém vstání, někdy bolesti hlavy, když se tělo zbavuje velkého množství toxinů naráz.
Také pocit slabosti - není k dispozici rychlá energie z glykogenu při náhlé zátěži.
Zostření smyslů, u mne především čichu. A velmi rychlé myšlení - lezl jsem tím ostatním na nervy. Asi i celková únava nebo podrážděnost, v prvních dnech.
Na delších půstech (4dny+) je už velice důležité po ukončení půstu návratová dieta která trvá minimálně polovinu doby postu až klidně i stejně tak dlouho. Prostě nemůžete jíst hned všechno a už vůbec ne velké porce. Tím se dá ublížit tělu a někteří lidé i přišli o život po druhé světové válce, když ne přejedli po dlouhém období bez jídla. Takže pozor na cestu zpět k jídlu u delších půstů!
Ještě bych rád dodal, že za půst považuji absenci kalorií ,tedy k pití pouze vodu a žádné jídlo.
Cokoliv jiného považuji za dietu (šťávy, čaj atd.)
Rozlišení je proto, že v případě diety, nevypíná tělo trávicí trakt a metabolismus nepřepíná plně na ketózu, zůstává tedy pocit velkého hladu.
Ano hodlám se v blízké době znovu postit kvůli očistě organismu i kila dolů mi nebudou vadit.
Minulý týden jsem si dal opět 1 den.
Potvrzuji, že půst i detoxikuje a osvěžuje mysl.
První tři dny jsou ovšem těžké na vůli, protože máte největší hlad, potom tělo přepne na trávení vlastních tuků a vypne práci v žaludku i střevech a pocit hladu odejde, spíš chuť.
Také nižší krevní tlak, občas pocit závratě při prudkém vstání, někdy bolesti hlavy, když se tělo zbavuje velkého množství toxinů naráz.
Také pocit slabosti - není k dispozici rychlá energie z glykogenu při náhlé zátěži.
Zostření smyslů, u mne především čichu. A velmi rychlé myšlení - lezl jsem tím ostatním na nervy. Asi i celková únava nebo podrážděnost, v prvních dnech.
Na delších půstech (4dny+) je už velice důležité po ukončení půstu návratová dieta která trvá minimálně polovinu doby postu až klidně i stejně tak dlouho. Prostě nemůžete jíst hned všechno a už vůbec ne velké porce. Tím se dá ublížit tělu a někteří lidé i přišli o život po druhé světové válce, když ne přejedli po dlouhém období bez jídla. Takže pozor na cestu zpět k jídlu u delších půstů!
Ještě bych rád dodal, že za půst považuji absenci kalorií ,tedy k pití pouze vodu a žádné jídlo.
Cokoliv jiného považuji za dietu (šťávy, čaj atd.)
Rozlišení je proto, že v případě diety, nevypíná tělo trávicí trakt a metabolismus nepřepíná plně na ketózu, zůstává tedy pocit velkého hladu.
Ano hodlám se v blízké době znovu postit kvůli očistě organismu i kila dolů mi nebudou vadit.
-
- Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
- Kontaktovať používateľa:
Pokud Tě zajímá moje odpověď, napiš mi soukromou zprávu; zde nechci svůj způsob postu probírat, neb je to mezi mnou a Bohem a nechci to vyhlašovat veřejně.log napísal: ↑06 Mar 2019, 18:36 Dnesnym dnom zacina pre katolikov 40 denny “post“. Zucastnujete sa niekto toho ? Adventisti maju tiez svoje posty. V minulosti som to raz dva krat skusal, ale nevydrzal som 24 hodin nejest, fyzicky mi nebolo dobre (hlada duchovne som z toho nic zvlastne nemal. V poslednej dobe som vdal cital niekolko vyzivovych clankov a sledujem kanaly, kde ludia, vratane sportovcov, robia post. V niektorych pripadoch ide o 24 hodinove posty (len voda), pokrocili aj tyzden, dva. Celkove ucinky na cloveka vraj maju byt vynikajuce - okrem straty tuku je to celkovy detox organizmu, odlshcenir traviacej sustavy od nepretrzitej funkcie, narast zivotnej energie (nemusi ist na travenie), zvysenie koncentracie a dusevneho vykonu, odburanie stresu. Pokusim sa v priebehu nsdchadzajuceho obdobia aspon jeden kompletny postny den dodrzat. A co vy ?
Katolického půstu jsem se ještě nezúčastnila, ale našla jsem skvělé tipy vhodné pro každého věřícího - každý si tam může dosadit to svoje ze svého církevního prostředí:
http://www.katyd.cz/clanky/jak-muze-vyp ... -pust.html
Adventistických půstů jsem se zúčastňovala pravidelně. Zdálo se mi, že ty sborové půsty byly dříve častější, v poslední době jsem spíš zaznamenávala tendenci k hostinám, kterým se říká "agapé".
Zdravotní benefity půstu jsou jistě prospěšné, pro mne osobně je "půst" něčím více.
Tak dnes sa cely den postim. Dufam, ze je to na mojich prispevkoch vidiet. Dokonca kolegyna dnes v zborovni rozdavala bonbonieru, no odolal som pokuseniu. Teda - pijem kavu a caj, no bez cukru, bez mlieka.
Učitel na postu to se jen tak nevidí, ale možná máš pár kilo navíc a potřebuješ je shodit že?

-
- Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kombinacia dobreho pocitu z toho, ze si telo oddychne a cisti sa a zaroven strach z kolapsu.
Minuly mesiac som to skusal uz dva krat ale vecer som vzdy zradil a najedol sa. Do tretice to vyslo uz cely den komplet bez jedla.
Minuly mesiac som to skusal uz dva krat ale vecer som vzdy zradil a najedol sa. Do tretice to vyslo uz cely den komplet bez jedla.
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Ne vždy se podaří všechno na poprvé. Asi je dobré, že jsi se znovu pokoušel. Tak všechno dobré ke snaze pro tvou osobní potřebu, ať ti prospívá na těle i na duchu.

Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 10 neregistrovaných