Bible......?

Diskusia o všetkom ostatnom.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Re: Bible......?

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

JAK napísal: 07 Júl 2019, 06:58
Žijem od malička na dedine v harmonickej rodine. Moji rodičia mali úctu a pokoru k prírode ja tiež. Učili ma poznávať kedy a ako správne sadiť, kedy kácať drevo. Pozriem sa na horu a viem či rastú hríby a kolko ich nájdem. Nikdy som neštudoval žiadne východné náboženstvo, môj dedo bojoval proti komunistickej totalite, preto je malá pravdepodobnosť že budem vzývať nejaké náboženstvo.
Mám za to, že proti tvému dětství se nedá nic namítnout. Také jsem vyrostl na vesnici a je to docela příjemné a dobré pro zrání člověka. Příroda, půda, rostliny, zvěř, potůčky a všechno kolem, hlavně však táta a máma, případně sourozenci.
Snad ten závěr z tvého komentáře je pro mě hůře pochopitelný.
Vzývání náboženství - tak to nedělám. I když jsem členem casd, nemám potřebu uctívat adventismus.

Rastislav

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

.........Proč jsi si vybral zrovna web, kde se probírají slabiny učení a praxe adventistu.....
.......Proč jsi sem napsal svůj názor na bibli? Určitě víš, že je to křesťanská adventistická diskuze a pro křesťany je bible stěžejní záležitost.......
.........jsou ale i jiné weby evangelické, katolické........
........proč Tě oslovily zrovna stránky adventistů, kteří se pokoušejí nějak zreformovat učení casd ?......................
........Možná máš k nalezení pravdy o přírodě a životě jenom krůček.

"Adventisti milujem Vás, nikdy nesklamete"

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

ambassador napísal:Mám za to, že proti tvému dětství se nedá nic namítnout. Také jsem vyrostl na vesnici a je to docela příjemné a dobré pro zrání člověka. Příroda, půda, rostliny, zvěř, potůčky a všechno kolem, hlavně však táta a máma, případně sourozenci.
Jó, vesnice :)
Když jdu na procházku, tak mám nutkání vzdávat chválu Stvořiteli za krásnou přírodu, která je sice porušena hříchem, ale stále svědčí o Boží slávě. Včera jsem viděla nádhernou lišku. Mám zkušenost, že v přírodě je člověk tak nějak Stvořiteli blíže.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

"Adventisti milujem Vás, nikdy nesklamete"
????

ambassador
Kontaktovať používateľa:

To, že má Bible v mém životě víry své místo neznamená, že přestávám vnímat reálný život se vším co přináší. Ať už je to paradox radosti a bolesti nebo jinak řečeno zvláštní směs dobrého a zlého.
V Bibli jsem našel odpověď na důležitou otázku lidského bytí.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Bibli je možné nosit i do přírody. Dnes existuje mobilní aplikace Bible. Kdo nechce být rušen mobilem, tak si může vzít menší Bibli nebo přemýšlet nad verši, které se naučí nazpaměť.

Bible spatřila světlo světa v různých jazycích. Někteří pilní překladatelé překládají Bible do místních dialektů cizích krajin za cenu ohrožení vlastního života.

V naší krajině vznikl projekt Parabible https://www.parabible.cz/

Názory na tuto knihu se liší. Jedni ji nemají moc rádi, druhé oslovuje. Když jsem o tom projektu uslyšela poprvé, rozhodla jsem se, že nedám na něčí řeči a půjdu se sama přesvědčit. V našem městě se konalo turné s Alexandrem Flekem a jeho autorským čtením úryvků z Parabible. (A. Flek stojí za překladem Bible 21.) Vyprávěl o tom, jak Parabible vznikala a neméně zajímavý byl jeho osobní příběh obrácení.

Na setkání bylo přítomno celkem dost pastorů různých církví. Setkání se zúčastnili lidé různých generací. Byla jsem svědkem, jak někteří lidé z pléna promluvili o tom, že teprve díky Parabibli porozuměli, o čem je křesťanství. Sál byl menší, ale byl plný. Ten večer byl příjemně strávený a byl přínosný. Přinesla jsem si tam svoji Parabibli a nechala si ji autorem podepsat :-).

Od toho večera s Parabiblí aktivně pracuji. Je o ni zájem jak u věřících lidí, tak u nevěřících. A to dokonce i u takových, kteří s křesťanstvím a Bohem nechtějí mít nic společného - toť má zkušenost. Na Parabibli existují různé názory a už se k ní vyjadřovaly i nějaké autority, ale myslím, že každý si musí udělat názor sám.

Na Bohu je úžasné to, že dokáže pracovat a oslovovat i tím, o čem my si někdy myslíme, že se to Bohu nelíbí. Bůh má velký smysl pro humor. My můžeme oslovit podobně smýšlející lidi, ale mezi námi se pohybují lidé, kteří nikdy do církve nepřijdou, protože ten práh je pro ně příliš vysoký. Anebo jen přemýšlejí jinak, dívají se na jiné filmy, čtou jiné knihy, volí jiné politiky...zkrátka, jsou jiní než my a potřebují něco jiného. Důvodů může být celá řada.

Parabible nemusí být konkurentkou klasickým Biblím. Někteří lidé se díky Parabibli začetli do Knihy knih, aby se dozvěděli, co se tam píše. Třeba budou osloveni Tím, který přesahuje všecko. Mám ráda Studijní překlad Bible, který používám asi nejčastěji. Dobrou věcí je překlady srovnávat. Každý překlad má své výhody a nevýhody a člověk si najde ten svůj oblíbený. Má zkušenost je taková, že Bůh promlouvá i skrze překlad, který nepreferuji, ale jsou lidé, kterým je blízký a osloví je. Proto přistupuji k Parabibli s respektem a jsem její aktivní šiřitelkou, protože Bůh není omezen naším předporozuměním.

Myslím, že stojí za to, aby se pastoři církví o tom projektu ve svých sborech a farnostech zmínili. Někteří už to udělali. Sem tam zavítám do sboru, který Parabibli aktivně používá v kázáních s prokazatelným dopadem na posluchače.

Myslím, že i díky Parabibli mnozí přijdou ke Slovu života bez ohledu na to, jestli se nám ta kniha líbí, nebo nelíbí.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Lída Rohalová napísal: 10 Júl 2019, 11:31 Bibli je možné nosit i do přírody. Dnes existuje mobilní aplikace Bible. Kdo nechce být rušen mobilem, tak si může vzít menší Bibli nebo přemýšlet nad verši, které se naučí nazpaměť.

Bible spatřila světlo světa v různých jazycích. Někteří pilní překladatelé překládají Bible do místních dialektů cizích krajin za cenu ohrožení vlastního života.

V naší krajině vznikl projekt Parabible https://www.parabible.cz/

Názory na tuto knihu se liší. Jedni ji nemají moc rádi, druhé oslovuje. Když jsem o tom projektu uslyšela poprvé, rozhodla jsem se, že nedám na něčí řeči a půjdu se sama přesvědčit. V našem městě se konalo turné s Alexandrem Flekem a jeho autorským čtením úryvků z Parabible. (A. Flek stojí za překladem Bible 21.) Vyprávěl o tom, jak Parabible vznikala a neméně zajímavý byl jeho osobní příběh obrácení.

Na setkání bylo přítomno celkem dost pastorů různých církví. Setkání se zúčastnili lidé různých generací. Byla jsem svědkem, jak někteří lidé z pléna promluvili o tom, že teprve díky Parabibli porozuměli, o čem je křesťanství. Sál byl menší, ale byl plný. Ten večer byl příjemně strávený a byl přínosný. Přinesla jsem si tam svoji Parabibli a nechala si ji autorem podepsat :-).

Od toho večera s Parabiblí aktivně pracuji. Je o ni zájem jak u věřících lidí, tak u nevěřících. A to dokonce i u takových, kteří s křesťanstvím a Bohem nechtějí mít nic společného - toť má zkušenost. Na Parabibli existují různé názory a už se k ní vyjadřovaly i nějaké autority, ale myslím, že každý si musí udělat názor sám.

Na Bohu je úžasné to, že dokáže pracovat a oslovovat i tím, o čem my si někdy myslíme, že se to Bohu nelíbí. Bůh má velký smysl pro humor. My můžeme oslovit podobně smýšlející lidi, ale mezi námi se pohybují lidé, kteří nikdy do církve nepřijdou, protože ten práh je pro ně příliš vysoký. Anebo jen přemýšlejí jinak, dívají se na jiné filmy, čtou jiné knihy, volí jiné politiky...zkrátka, jsou jiní než my a potřebují něco jiného. Důvodů může být celá řada.

Parabible nemusí být konkurentkou klasickým Biblím. Někteří lidé se díky Parabibli začetli do Knihy knih, aby se dozvěděli, co se tam píše. Třeba budou osloveni Tím, který přesahuje všecko. Mám ráda Studijní překlad Bible, který používám asi nejčastěji. Dobrou věcí je překlady srovnávat. Každý překlad má své výhody a nevýhody a člověk si najde ten svůj oblíbený. Má zkušenost je taková, že Bůh promlouvá i skrze překlad, který nepreferuji, ale jsou lidé, kterým je blízký a osloví je. Proto přistupuji k Parabibli s respektem a jsem její aktivní šiřitelkou, protože Bůh není omezen naším předporozuměním.

Myslím, že stojí za to, aby se pastoři církví o tom projektu ve svých sborech a farnostech zmínili. Někteří už to udělali. Sem tam zavítám do sboru, který Parabibli aktivně používá v kázáních s prokazatelným dopadem na posluchače.

Myslím, že i díky Parabibli mnozí přijdou ke Slovu života bez ohledu na to, jestli se nám ta kniha líbí, nebo nelíbí.
Předpokládám, že nějaká Parabible od Šaška Fleka bude stejný paskvil jako Bible 21 momentálně jedna z nejhorších Biblí v ČR, ale kdo to chce zjistit musí si ji koupit a porovnat s ostatními Biblemi, on-line Bible neexistuje, zde jde jednoznačně jen o další kšeft s Biblemi s dílny Šáši Fleka.
Bible, která se nesnaží o 100% přesný překlad z hebrejštiny i řečtiny je dneska úplně k ničemu, protože pravdu se sní nedozvíte.
Výhodu mají ti co umí hebrejsky i řecky.

Šáša Flek je jednoznačně provokatér a cvok v jednom :), stačí si přečíst úryvek z dané Bible:
Ježíš se narodil v Berouně pod mostem. Marie ho zabalila do šály a miminu, z něhož podle zvěstování měl vyrůst prezident, se jako první přišli poklonit popeláři.
Autorovy analogie jsou sice vtipné, poselství ale často jen průměrně "překládají". Apoštol Petr, když třikrát zapře Ježíše, neuslyší kohouta, místo něj zahouká policejní siréna. Družičky místo na ženicha čekají na Justina Biebera. Někdy se vtip povede, občas se trochu podbízí.
https://magazin.aktualne.cz/kultura/lit ... 47ab5f122/

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Bible, která se nesnaží o 100% přesný překlad z hebrejštiny i řečtiny je dneska úplně k ničemu, protože pravdu se sní nedozvíte.
Výhodu mají ti co umí hebrejsky i řecky.
To mi připomíná zápas v rané středověké církvi, která v západní Evropě tvrdila, že liturgie smí být sloužena pouze ve třech jazycích:
Hebrejsky, řecky a latinsky-neboť v těchto jazycích byl nápis na kříži, hlásající vinu Ježíše, zvaného Kristus...
Každý překlad je nutně výkladem. U hebrejského textu navíc musíme spoléhat na poznámkový aparát, neboť v původním textu nejsou samohlásky...Ani znalost biblických jazyků nám nezaručí pochopení smyslu textu a jeho převedení do současného myšlenkového světa...
K tomu je třeba vzít v úvahu, že většina biblických knih byla psána pro předčítání a ne pro literární, nebo teologické bádání...

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Parabible je zajímavé spojení dvou slov. Toto spojení naznačuje, že k tomu textu je potřeba přistupovat určitě jinak. Navíc Parabible není psána pro odborníky. Pokud se kdokoliv cítí být odborníkem na Bibli, pak udělá lépe přejde-li Parabibli bez komentáře.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot] a 2 neregistrovaní