Podle všeho byly tyto desátky zvláštní daní, hlavně na provoz královského dvora, nebyly spojeny s kultem.Je zvláštní, že prorok varuje izraelský národ před nastolením království v čele s králem v souvislosti s desátky.
1S 8:15: Bude brát desátky z vašeho zrní a vašich vinic a dá je svým dvorním úředníkům a otrokům.
1S 8:17: Bude brát desátky z vašeho stáda a stanete se jeho otroky.
Prorok mluví hlavně ke kněžím 1:6,2:1.7,3:3!;samozřejmě i k celému národu.Zajímavé je, že toto proroctví (Malachijáše) se používá citově proti členům církve ve spojitosti okrádání Boha..
Klíčový je verš 3:8 o okrádání na desátcích a obětech pozdvihování. Ty ale podle všeho dělali pouze kněží a tyto oběti pozdvihování jedli.Lev 10:15;Nu 6:20. Takže to vypadá, že největší problém s desátky a dary měli kněží (sr. taky 1S 2:15), takže kdo okrádal Boha? Celý národ a nejvíce kněží.
To bylo vidět v prvotní církvi, nebyl desátkový systém a fungovalo to, konaly se sbírky pro chudé, apoštolové dostali peníze na cesty, ubytování a jídlo.Nepřítomnost desátků nevylučuje štědrost. Naopak uvolňuje nelimitovanou ochotu štědrosti. Nelimitované dary jsou ukázkou štědrosti, kterou vidí jen Bůh.Stále zůstane nezodpovězená otázka: Na jakém základě je postavena povinnost desátků plošně pro všechny členy v casd? Žádá-li církev odluku do státu, pak nejsou naše desátky biblické, protože stát zabezpečuje sociální, zdravotní péči a jiné služby.
Děkuji za to,byl jsem svědkem toho, jak lidé, kteří hloubali v Písmu nalezli, že k desátkům není dán pro církev pokyn a v důsledku je to vedlo pryč z církve. Vedlo mne to k tomu, že jsem si téma hloubkově prostudoval.Lidi z církve mám povětšinou velmi rád, ale zjištěný rozpor dost bolí.Vyřešil jsem si ho podle svého svědomí, dávám z příjmů zhruba taky desetinu, ale podle principů, které jsem nalezl v Písmu.Tedy většinu pro podporu nemajetných, na přímou evangelizaci, pro sbor, Adře..Stále jsem si vědom toho, že diskuze o desátcích může znít proti církevně, ale není to tak.
Žel, tato jistota je založena na nesprávném použití textů Písma a to mne mrzí.desátek je jistota církve, kazatelů a hlavně organizačního systému.