Desátky

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Neregistrovaný

Re: Desátky

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Log během krátké chvíle napsal na téma desátků 3 příspěvky, ale nejprve k postřehu ambassadora:
Je zvláštní, že prorok varuje izraelský národ před nastolením království v čele s králem v souvislosti s desátky.
1S 8:15: Bude brát desátky z vašeho zrní a vašich vinic a dá je svým dvorním úředníkům a otrokům.
1S 8:17: Bude brát desátky z vašeho stáda a stanete se jeho otroky.
Podle všeho byly tyto desátky zvláštní daní, hlavně na provoz královského dvora, nebyly spojeny s kultem.
Zajímavé je, že toto proroctví (Malachijáše) se používá citově proti členům církve ve spojitosti okrádání Boha..
Prorok mluví hlavně ke kněžím 1:6,2:1.7,3:3!;samozřejmě i k celému národu.
Klíčový je verš 3:8 o okrádání na desátcích a obětech pozdvihování. Ty ale podle všeho dělali pouze kněží a tyto oběti pozdvihování jedli.Lev 10:15;Nu 6:20. Takže to vypadá, že největší problém s desátky a dary měli kněží (sr. taky 1S 2:15), takže kdo okrádal Boha? Celý národ a nejvíce kněží.
Nepřítomnost desátků nevylučuje štědrost. Naopak uvolňuje nelimitovanou ochotu štědrosti. Nelimitované dary jsou ukázkou štědrosti, kterou vidí jen Bůh.Stále zůstane nezodpovězená otázka: Na jakém základě je postavena povinnost desátků plošně pro všechny členy v casd? Žádá-li církev odluku do státu, pak nejsou naše desátky biblické, protože stát zabezpečuje sociální, zdravotní péči a jiné služby.
To bylo vidět v prvotní církvi, nebyl desátkový systém a fungovalo to, konaly se sbírky pro chudé, apoštolové dostali peníze na cesty, ubytování a jídlo.
Stále jsem si vědom toho, že diskuze o desátcích může znít proti církevně, ale není to tak.
Děkuji za to,byl jsem svědkem toho, jak lidé, kteří hloubali v Písmu nalezli, že k desátkům není dán pro církev pokyn a v důsledku je to vedlo pryč z církve. Vedlo mne to k tomu, že jsem si téma hloubkově prostudoval.Lidi z církve mám povětšinou velmi rád, ale zjištěný rozpor dost bolí.Vyřešil jsem si ho podle svého svědomí, dávám z příjmů zhruba taky desetinu, ale podle principů, které jsem nalezl v Písmu.Tedy většinu pro podporu nemajetných, na přímou evangelizaci, pro sbor, Adře..
desátek je jistota církve, kazatelů a hlavně organizačního systému.
Žel, tato jistota je založena na nesprávném použití textů Písma a to mne mrzí.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Hosť napísal: 29 Júl 2019, 14:34 Vyřešil jsem si ho podle svého svědomí, dávám z příjmů zhruba taky desetinu, ale podle principů, které jsem nalezl v Písmu.Tedy většinu pro podporu nemajetných, na přímou evangelizaci, pro sbor, Adře..
Tak nakoniec sa najvacsi odporca desiatkov sam prizna ze desiatky v istej forme zachovava. Tak comu vlastne veris ? Je veriaci povinny odriect si desatinu svojho prijmu alebo nie ?

Neregistrovaný

Problem adventistov v dnesnej dobe je ten, ze 10% je prosto velmi vela penazi.
Ano, není to málo, ale dávají důchodci, mámy na mateřské dovolené. Stoupají i nároky na kazatele, lidi chtějí "výkon" a už se nespokojí s nižší kvalitou kázání nebo chování.
Zidia uz davno ziadne desiatky nedavaju, proste v modernej spolocnosti je tento staroveky princip uz nefunkcny
Nemají chrám a kněze, většina ani pole a dobytek, komu by to dávali?
Mna by skor zaujimalo aky model financovania cirkvi navrhuju odporcovia desiatkov ? Lebo je evidentne, ze ak sa miesto 10% zavedie lubovolny prispevok, vyzbiera sa isto ovela menej. Co potom chcete robit ? Predat nase krasne modlitebne a prepustit nasich dobrych kazatelov ? Alebo aky je plan ? Este som nepocul ziaden alternativny model financovania, tak mudre hlavy, sem s nim.
Nemyslím, že by se vysbíralo méně.Není třeba nic vymýšlet, jak jsou financovány spousty církví ve světě? Prostě se poskládají.
Já by jsem udělal několik kroků-hledal úspory (zredukoval administrativu),zavedl i částečné úvazky(mnohdy by stačily),zredukoval počet kazatelů ( je na počet členů příliš vysoký), koupil a pronajímal prostory ( byty, obchody), případně pozemky.
Někdo řekl, že provoz sdružení stojí 3 mil. ročně, přestav si, kdyby se administrativa zredukovala už před 20-ti lety..
Naopak-podpořil bych finančně KE, vedoucí KP, evangelisty,prostě lidi v první linii.
Bojí se třeba baptisté o budoucnost?
https://www.novinky.cz/domaci/294158-kd ... tistu.html

Neregistrovaný

T
ak nakoniec sa najvacsi odporca desiatkov sam prizna ze desiatky v istej forme zachovava. Tak comu vlastne veris ? Je veriaci povinny odriect si desatinu svojho prijmu alebo nie ?
Nemyslím, že jsem největší odpůrce (ti už asi v církvi nejsou), ale při přehodnocení své dosavadní praxe jsem skutečně vzal principy z SZ. Nemajetní se mohli těšit na každý třetí a sedmý rok, že budou mít úrodu těch bohatších, ta jim náležela. Dále se účastnili hostiny z desátků (byla to taková rodinná dovolená při putování do chrámu). Část úrody byla samotného dárce-tento desátek dárce jedl a veselil se s rodinou, nemajetnými a lévity. A část byla do chrámu.
Shrnuto-největší díl chudým a potřebným (mám takového člověka, je to člen církve), něco pro sebe (na rozvíjení vztahů,dovolenou jsou taky potřeba peníze) a něco do chrámu (sboru, misie).
Na Tvou otázku - věřící není povinen žádným desátkem, pokud něco dá, je to dobrovolný dar.

log
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal: 29 Júl 2019, 15:15
log napísal: 29 Júl 2019, 14:51
Hosť napísal: 29 Júl 2019, 14:34 Vyřešil jsem si ho podle svého svědomí, dávám z příjmů zhruba taky desetinu, ale podle principů, které jsem nalezl v Písmu.Tedy většinu pro podporu nemajetných, na přímou evangelizaci, pro sbor, Adře..
Tak nakoniec sa najvacsi odporca desiatkov sam prizna ze desiatky v istej forme zachovava. Tak comu vlastne veris ? Je veriaci povinny odriect si desatinu svojho prijmu alebo nie ?
Nemyslím, že jsem největší odpůrce (ti už asi v církvi nejsou), ale při přehodnocení své dosavadní praxe jsem skutečně vzal principy z SZ. Nemajetní se mohli těšit na každý třetí a sedmý rok, že budou mít úrodu těch bohatších, ta jim náležela. Dále se účastnili hostiny z desátků (byla to taková rodinná dovolená při putování do chrámu). Část úrody byla samotného dárce-tento desátek dárce jedl a veselil se s rodinou, nemajetnými a lévity. A část byla do chrámu.
Shrnuto-největší díl chudým a potřebným (mám takového člověka, je to člen církve), něco pro sebe (na rozvíjení vztahů,dovolenou jsou taky potřeba peníze) a něco do chrámu (sboru, misie).
Na Tvou otázku - věřící není povinen žádným desátkem, pokud něco dá, je to dobrovolný dar.
Je to nesmierne zaujimave, ze najvacsi odporca desiatkov na tomto fore si sam vyhradzuje desatinu svojho prijmu na dary. Takze vlastne na povinnost desiatkov neveris, ale napriek tomu si sa rozhodol ich princip vo vyske 10% naplnovat ? Ak som spravne pochopil Tvoj nazor, tak podla Teba Boh nebude nikoho sudit, trestat ci odmenovat za to, ci dal alebo nedal nejake percento svojho prijmu na cirkev ? No ak by Boh podla toho chcel trestat ci odmenovat, ako to proroci tvrdili, nie je potom vyrazom fair-play ze bola pre vsetkych stanovena rovnaka kvota, t.j. 10% ? Ak by totiz neboli stanovane fair-play pravidla, nastala by velka pravna neistota a krivda, ci nie ? Ak by jednym by uznal aj pol percenta a dalsich by zahubil aj keby darovali 90%, kde je potom spravodlivost Bozia ?

Neregistrovaný

Je to nesmierne zaujimave, ze najvacsi odporca desiatkov na tomto fore si sam vyhradzuje desatinu svojho prijmu na dary. Takze vlastne na povinnost desiatkov neveris, ale napriek tomu si sa rozhodol ich princip vo vyske 10% naplnovat ? Ak som spravne pochopil Tvoj nazor, tak podla Teba Boh nebude nikoho sudit, trestat ci odmenovat za to, ci dal alebo nedal nejake percento svojho prijmu na cirkev ?
Logu, už to přeháníš s tou svou vševědoucností. Nevyhrazuji si žádnou desetinu svého příjmu na dary, nerozhodl jsem se princip 10% naplňovat. Dávám podle svého svědomí, pouze orientačně dle principů z SZ uvažuji, jaký asi podíl by měl jít potřebným a jaký na druhé účely. Nepočítám peníze, abych dal procenta do příslušných škatulek.
O soudu na někým kvůli desátkům jsem nepsal ani slovo, takže můj názor jsi v tomto nemohl pochopit, žádný jsem nenapsal.
Máme zodpovědnost za svoje dary, schopnosti a i prostředky, tedy i peníze, to je jisté. Nesnaž se debatu stočit tam, kam by neměla vést.
A nepovažuji se za největšího odpůrce desátků, jen podle mého poznání se v tomto bodu učení církev mýlí.

log
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal: 29 Júl 2019, 18:33 O soudu na někým kvůli desátkům jsem nepsal ani slovo, takže můj názor jsi v tomto nemohl pochopit, žádný jsem nenapsal.
Máme zodpovědnost za svoje dary, schopnosti a i prostředky, tedy i peníze, to je jisté. Nesnaž se debatu stočit tam, kam by neměla vést.
Ak existuje nejaka suvislost medzi darmi, financiami, desiatkami a Bozim sudom, tak je dobre ju ozrejmit, takze rad si vypocujem Tvoj nazor. Bohatemu mladencovi zabranili peniaze ziskat vecny zivot. Hrozi krestanom cosi podobne aj dnes? Alebo je to iba strasidlo, ktore si veriaci sami vymysleli?

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Hosť napísal: 29 Júl 2019, 14:34
Ambassador: desátek je jistota církve, kazatelů a hlavně organizačního systému.
Žel, tato jistota je založena na nesprávném použití textů Písma a to mne mrzí.
"Desátky jsou větví, kterou nebudou řezat ti co na ni sedí. Pokud se přece jeden z nich odváži tu větev řezat, tak ti ostatní ho shodí z větve dolů."
Dále je tu ta část, která do té větve dodává živiny-desátky. Tato část je nejdůležitější, když vyschne, uschne i větev a ti co jsou na desátkové větvi dopadnou na tvrdou realitu života. To se ale nikdy nestane, protože část z nás adventistů chápe desátky spásně.
Není to jediné, co je pro nás spásné a k tomu někdy přidáme Krista.

Živitelé takové větve jsou jen součástí pyramidy, kteří nemají k tomu co říci. Pokud k tomu něco přece jen chtějí říci jsou patřičně onálepkováni, nejen uvnitř církve, ale i některými těmi co odejdou od adventistů a pak "horuji" pro desátky.
Diskutovat bez nálepkování, "hrubosti" či tapetováním a hlavně nevměšovat se do něčeho co mě nezajímá. Tak to je vážný problém v konverzaci.

log
Kontaktovať používateľa:

ambassador napísal: 30 Júl 2019, 06:15 "Desátky jsou větví, kterou nebudou řezat ti co na ni sedí. Pokud se přece jeden z nich odváži tu větev řezat, tak ti ostatní ho shodí z větve dolů."
Ambassador Ty myslis ze Hospodin sedi na vetve desiatkov?
Opytam sa Ta jednoducho - v ktorom roku zrusil Hospodin desiatky a komu to povedal ?

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

log napísal: 30 Júl 2019, 08:08
ambassador napísal: 30 Júl 2019, 06:15 "Desátky jsou větví, kterou nebudou řezat ti co na ni sedí. Pokud se přece jeden z nich odváži tu větev řezat, tak ti ostatní ho shodí z větve dolů."
Ambassador Ty myslis ze Hospodin sedi na vetve desiatkov?
Opytam sa Ta jednoducho - v ktorom roku zrusil Hospodin desiatky a komu to povedal ?
Ale hoši no tak, domluvte se:)
Krátký test vč. odpovědí ke stažení:
Máme dávat desátky? (měl jsem to odněkud uložené, dávám na ulozto ke stažení)

https://uloz.to/!hXHTi2C8636L/mame-davat-desatky-pps

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní