Ake dobre rady pre dnesneho cloveka su v Biblii / cirkvi ?

Diskusia o všetkom ostatnom.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Ake dobre rady pre dnesneho cloveka su v Biblii / cirkvi ?

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Vsetci dobre pozname biblicke knihy. Je v nich vela rad, navodov, pouceni, pravidiel. Tieto mozno fungovali velmi dobre pre cloveka v staroveku, pred dve ci tri tisic rokmi. No o co viac pravidiel v nich nachadzame, o to viac citame o ich porusovani a o problemoch s nimi spojenych. Ludia sa neradi riadia pravidlami ak im neveria alebo ich povazuju za hlupe - o tom svedcia mnohe biblicke pribehy. Zaroven su tam vsak i pribehy pozitivne, kedy sa biblickym postavam oplatilo zachovat urcite pravidla, zit podla urcitych rad. Samotne toto forum je svedkom konfliktu moderneho cloveka so starovekymi pravidlami. Krestania i Zidia casto nevedia ako sa k nim postavit a kazde odmietnutie pravidla musia zdovodnit nejakou novou preco-neplatistickou teoriou, aby i nich nevznikol nesulad myslenia a jednania, ktory cloveku prekaza. Moderny clovek uz bezne odmieta velku cast biblickych pravidiel - obetne, desiatkove, hygienicke, zdravotne, rodinne, sexualne, vojenske, otrokarske, ceremonialne... Vlastne mame coraz vacsi a vacsi problem najst v biblickych knihach nejaku dobru radu pre dnesneho cloveka. Preto sa obracima na vas s otazkou :

Aku dobru radu pre vas zivot ste v biblickej knihe nasli a ako vam v zivote pomohla ?

Aj ja skusim sa nad tymto zamysliet a rad si vypocujem vase odpovede a zivotne skusenosti. Nasli ste v Pisme vobec aspon jednu jedinu
dobru radu, aku a ako konkretne sa vam v zivote vyplatila ?

Dopredu vsak diskvalifikujem vsetky pravidla a rady, ktore slubuju vysledok az "v buducnosti", "v nebi", "v raji", "v duchovnom svete", "v nebeskom kralovstve" atd. pretoze tieto su nepotvrdene a nepotvrditelne. Prosim take veci ani nepiste. Ide mi o pravidla a rady, ktore prinasaju vysledok uz v tomto zivote a to po materialnej alebo psychickej stranke, teda o akysi navod pre uspesny zivot v tretom tisicroci. Je vobec v biblickych knihach nieco take ?
Naposledy upravil/-a log v 29 Júl 2019, 11:32, upravené celkom 1 krát.

log
Kontaktovať používateľa:

Re: Ake dobre rady pre dnesneho cloveka su v Biblii / cirkvi ?

Napadla ma este druha otazka, resp. alternativna otazka. Mozno niektori uz nepovazujeme Bibliu za dolezitu a viac dame nadnesnu cirkev resp. na cirkevne vedenie skrz Ducha Svateho, takze sa pytam i alternativnu otazku.

Aku dobru radu pre vas zivot ste vo vasej cirkvi dostali a ako vam v zivote pomohla ?

Mozete uviest o aku cirkev ide.

A prosim nebudme negativni, negativnych zazitkov je vela, ale tie teraz nechcem pocut. Drzme sa len pozitivnych.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

log napísal: 29 Júl 2019, 11:31 Napadla ma este druha otazka, resp. alternativna otazka. Mozno niektori uz nepovazujeme Bibliu za dolezitu a viac dame nadnesnu cirkev resp. na cirkevne vedenie skrz Ducha Svateho, takze sa pytam i alternativnu otazku.

Aku dobru radu pre vas zivot ste vo vasej cirkvi dostali a ako vam v zivote pomohla ?

Mozete uviest o aku cirkev ide.

A prosim nebudme negativni, negativnych zazitkov je vela, ale tie teraz nechcem pocut. Drzme sa len pozitivnych.
...Aku dobru radu pre vas zivot ste vo vasej cirkvi dostali a ako vam v zivote pomohla ?

Za mně můžu říct, že pouze to co jsem si přečetl v Bibli o tom co bude jednou v nebi kde bude vše nejlepší a náděj na takový život mi dává Bible, stejně jako mi dává radu od samého Ježíše jak žít dobře již v tomto životě, když budu dodržovat Desatero a další jeho rady.

log
Kontaktovať používateľa:

Pre mna osobne jedna z najlepsich rad, ktore v zivote pouzivam, pochadza z knihy Kazatel. Ked mam radu parafrazovat, tak hovori asi tolko, ze toto je jediny zivot, ktory mame a bez ohladu na to, ci robime to ci ono, nakoniec aj tak raz tento zivot skonci. Preto je dolezite snazit sa ho uzit prijemne , konat mudro a vychutnavat si radosti, ktore nam zivot moze dat:

O všetkom tomto som rozmýšľal a videl som, že spravodliví a múdri ľudia sú v Božích rukách i so svojimi dielami. Ale je to láska alebo nenávisť? To nevie nikto. Všetko, čo má pred sebou, všetko je márne, veď všetkých čaká rovnaký osud, spravodlivého i nespravodlivého, dobrého i zlého, čistého i nečistého, toho, čo prináša obety, i toho, čo ich neprináša. Rovnako sa vodí dobrému i zlému, tomu, čo prisahá, i tomu, čo sa prisahať bojí. Zo všetkého, čo sa deje pod slnkom, zlé je to, že osud je rovnaký pre všetkých. Preto zaživa je myseľ ľudí plná zla a srdcia plné pochabosti a potom i tak všetci zomrú. Len ten, kto ešte žije, má nádej: aj živý pes je lepšie na tom ako mŕtvy lev. Živí aspoň vedia, že zomrú, ale mŕtvi už nevedia celkom nič; ani odmeny sa im nedostane, lebo sa na nich celkom zabudlo. 6 Pre nicje koniec láske, nenávisti i ctižiadosti, nikdy sa už nezúčastnia na tom, čo sa deje pod slnk. Preto s radosťou jedz svoj chlieb a s veselým srdcom pi svoje víno, lebo Boh teraz priaznivo pozerá na tvoje práce! Nosievaj vždy jasné šaty a hlavu si maž voňavým olejom! Užívaj život so ženou, ktorú ľúbiš, po všetky dni svojho márneho života, ktoré ti Boh dáva pod slnkom, lebo to je tvoj podiel zo života za všetky námahy, ktorými sa ustávaš pod slnkom! Urob všetko, čo ti príde pod ruku, nakoľko vládzeš, lebo v podsvetí, kam ideš, niet diel ani výpočtov, ani vedy, ani múdrosti.

Rastislav

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

log napísal: 30 Júl 2019, 11:44 Pre mna osobne jedna z najlepsich rad, ktore v zivote pouzivam, pochadza z knihy Kazatel. Ked mam radu parafrazovat, tak hovori asi tolko, ze toto je jediny zivot, ktory mame a bez ohladu na to, ci robime to ci ono, nakoniec aj tak raz tento zivot skonci. Preto je dolezite snazit sa ho uzit prijemne , konat mudro a vychutnavat si radosti, ktore nam zivot moze dat:

O všetkom tomto som rozmýšľal a videl som, že spravodliví a múdri ľudia sú v Božích rukách i so svojimi dielami. Ale je to láska alebo nenávisť? To nevie nikto. Všetko, čo má pred sebou, všetko je márne, veď všetkých čaká rovnaký osud, spravodlivého i nespravodlivého, dobrého i zlého, čistého i nečistého, toho, čo prináša obety, i toho, čo ich neprináša. Rovnako sa vodí dobrému i zlému, tomu, čo prisahá, i tomu, čo sa prisahať bojí. Zo všetkého, čo sa deje pod slnkom, zlé je to, že osud je rovnaký pre všetkých. Preto zaživa je myseľ ľudí plná zla a srdcia plné pochabosti a potom i tak všetci zomrú. Len ten, kto ešte žije, má nádej: aj živý pes je lepšie na tom ako mŕtvy lev. Živí aspoň vedia, že zomrú, ale mŕtvi už nevedia celkom nič; ani odmeny sa im nedostane, lebo sa na nich celkom zabudlo. 6 Pre nicje koniec láske, nenávisti i ctižiadosti, nikdy sa už nezúčastnia na tom, čo sa deje pod slnk. Preto s radosťou jedz svoj chlieb a s veselým srdcom pi svoje víno, lebo Boh teraz priaznivo pozerá na tvoje práce! Nosievaj vždy jasné šaty a hlavu si maž voňavým olejom! Užívaj život so ženou, ktorú ľúbiš, po všetky dni svojho márneho života, ktoré ti Boh dáva pod slnkom, lebo to je tvoj podiel zo života za všetky námahy, ktorými sa ustávaš pod slnkom! Urob všetko, čo ti príde pod ruku, nakoľko vládzeš, lebo v podsvetí, kam ideš, niet diel ani výpočtov, ani vedy, ani múdrosti.
Hm, to je skôr životný postoj, krédo, spôsob premýšlania. Pochopil som ťa, a myslím si že si si to vytvaroval na svoju životnú situáciu. Ale ja som taký istý. V tom čo zlyhávame potrebujeme barlu a nápovedu.

log
Kontaktovať používateľa:

Ina rada, ktoru povazujem za uzitocnu je :

Teda nestarajte sa o zajtrajší deň, lebo zajtrajší deň sa bude starať o svoje veci. Dosť má deň na svojom trápení

Hoci nasledovat tuto radu nie je lahke, myslim, ze pre psychiku cloveka je velmi dolezite nedavat prilis vela miestam obavam. Je to kazdodenny zapas. Konieckoncov mozno hlavny zmysel viery spociva v tom dokazat zaspat s pocitom bezpecia a istoty. Mne v tomto sekunduje aj poharik vina pred spanim)

Rastislav

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

log napísal: 30 Júl 2019, 21:46Teda nestarajte sa o zajtrajší deň, lebo zajtrajší deň sa bude starať o svoje veci. Dosť má deň na svojom trápení
Kedysi možno stačila jedna veta a vec bola vyriešená. Dnešný svet je zložitejší či si to pripúšťame alebo nie. Mám dobrú knihu ako sa nestarať o zajtarjší den a mať všetko u prdele. Dnešná spoločnosť je prehnane zameraná na nerealisticky pozitívne očakávania. Buď šťastnejší, buď zdravší, buď lepší než ostatný buď chytrejší lepší bohatší zvodnejší populárnejší produktívnejší buď perfektný a úžasný........ tu je ukážka z knihy Marka Mansona.

https://www.youtube.com/watch?v=0Mo_vZQkMRI

log
Kontaktovať používateľa:

Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im

Vyborna rada. Ako vsetky dobre rady, tazko ju realizovat. Ale je to tak, kto sa sprava k druhym ako idiot, nemoze od nich ocakavat vdacnost ci spolupracu. Je to vlastne vymenny obchod. Ja urobim dobre Tebe a Ty urob dobre mne. Ludia, ktori sa to naucili su v zivote myslim velmi uspesni.

log
Kontaktovať používateľa:

Premyslanim nad dalsou radou sa vzdy vela natrapim.

Vaše správanie nech neovláda láska k peniazom; buďte spokojní s tým, čo máte.

Uprimne neviem, ci je to dobry alebo zly prikaz. Peniaze su skvela vec, ale za ich ziskanie platime inak. A teraz ani tak nehovorim o kriminalnikoch, ktori na par rokov zbohatnu, ale zakon ich potom tak ci tak dobehne. Hovorim o nas beznych ludoch, ktori stale spekulujeme ako prist k peniazom. Niekedy naozaj pochybujem ci ten stres, zhon, napatie, ktory za tym je, stoji za to.
Nie som si isty ci tuzba za peniazmi charakter buduje alebo kazi. Nechavam tuto temu pre mna otvorenu.

log
Kontaktovať používateľa:

Vaša reč nech je vždy milá, duchaplná, aby ste vedeli, ako máte každému odpovedať.

Velmi dobra rada, obzvlast pre internetove diskusie. Nadcasova rada a znovu - velmi tazka k nasledovaniu. Naucit sa spravne reagovat obzvlast v hneve, frustracii, panike, zachovat si milost a duchaplnost, ss vzdy oplati.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných