Vina, hanba, strach.

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Vina, hanba, strach.

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

ambassador napísal: 12 Aug 2019, 20:46
Rastislav napísal: 10 Aug 2019, 22:02
ambassador napísal: 10 Aug 2019, 17:46K vyvolání viny, hanby a strachu Bible není zcela jistě určena.
Aby si uveril v Ježiša Krista, prijal milosť a spásu musíš cítiť vinu a hanbu, milosť napr. od prezidenta prijíma vinný a odsúdený človek. Preto je biblia prioritne určená vyvolať pocit viny z následným riešením. Robia tak všetci manipulátori a aj politici. Hitler v roku 1939 Slovákov postrašil: ak sa neodtrhnete od Prahy, zhltne vás Maďarsko a Poľsko. Komunisti nás strašili kapitalizmom. Politici nás strašia terorizmom. Terajší farári strašia liberalizmom, moslimami, amerikou, všetko zlo ide zo západu, a štandartne Putin pred voľbami straší jadrovými zbraňami. Ak vyvoláš strach panika zariadi ostatné.
Mám zato, že vinu, hanbu a strach neztratí nebo se toho nezbaví odchodem z křesťanství nebo úplně od Boha. Kdyby to tak fungovalo, tak by se psychologie a psychiatrie zaměstnávala jen léčením věřících lidí, žel jsou tam také ateisté a prostě všehochuť.
Zřejmě se budeme různit v pohledu na Bibli. Pro mě není a nebude Bible knihou k výčitkám, vině, hanbě a strachu.
Bůh není závislý na Bibli, aby člověka nějak oslovil. Všechny jmenované termíny prožívají lidé nezávisle na náboženství, církvi ať jsou kdekoliv a v čemkoliv. Jsou však lidé, kteří se snaží shodit to na něco a někoho.
Ked vidim na ulici mladu peknu polonahu zenu, poviem si, tu by som chcel, hoci viem, ze ju mat nebudem. To je normalne. Kniha Matus tvrdi, ze som cudzoloznik. To sa mi uz dnes normalne nezda.
Naposledy upravil/-a log v 12 Aug 2019, 21:40, upravené celkom 1 krát.

log
Kontaktovať používateľa:

Aby sme vsak Biblii uplne nekrivdili. Mal som doteraz pocit ze aspon jedna biblicka kniha tvrdi, ze my ludia sme taki zli, ze zasluhujeme smrt. S prekvapenim som vsak zistil, ze o takej knihe neviem. Vlastne sa to nikde netvrdi, respektive vyzyvam vsetkych, ked o takej teorii v Biblii vedia, aby ju uviedli. Hoci s o ludoch nehovori v biblickych knihach vzdy lichotivo, nenachadzam tam tvrdenie, ze by sme boli az taki zli, ze by sme zasluzili smrt. Tento mytus teda je v cirkvach asi ziveny z inych zdrojov.

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

log napísal: 12 Aug 2019, 21:39 Aby sme vsak Biblii uplne nekrivdili. Mal som doteraz pocit ze aspon jedna biblicka kniha tvrdi, ze my ludia sme taki zli, ze zasluhujeme smrt. S prekvapenim som vsak zistil, ze o takej knihe neviem. Vlastne sa to nikde netvrdi, respektive vyzyvam vsetkych, ked o takej teorii v Biblii vedia, aby ju uviedli. Hoci s o ludoch nehovori v biblickych knihach vzdy lichotivo, nenachadzam tam tvrdenie, ze by sme boli az taki zli, ze by sme zasluzili smrt. Tento mytus teda je v cirkvach asi ziveny z inych zdrojov.
List Římanům

Tomáš Plechatýý

log napísal: 12 Aug 2019, 21:39 Aby sme vsak Biblii uplne nekrivdili. Mal som doteraz pocit ze aspon jedna biblicka kniha tvrdi, ze my ludia sme taki zli, ze zasluhujeme smrt. S prekvapenim som vsak zistil, ze o takej knihe neviem. Vlastne sa to nikde netvrdi, respektive vyzyvam vsetkych, ked o takej teorii v Biblii vedia, aby ju uviedli. Hoci s o ludoch nehovori v biblickych knihach vzdy lichotivo, nenachadzam tam tvrdenie, ze by sme boli az taki zli, ze by sme zasluzili smrt. Tento mytus teda je v cirkvach asi ziveny z inych zdrojov.
1. Mojžíšova - kniha Genesis

log
Kontaktovať používateľa:

Tomáš Plechatýý napísal: 12 Aug 2019, 21:45
List Římanům
To som si myslel, v rychlosti to presirl ale ani tam to nie je.

Vsetci zhresili A NEMAJU SLAVU BOZIU.

To je fajn. To teda nemame. Ale kvoli tomu este nezasluhujeme smrt.

Rimanom tvrdi dalej, ze smrt vosla do sveta kvoli hriechu Adama. Ale nie kvoli nasim hriesikom.

Vacsina z nas musi uznat, ze sme nic tak strasne, co by zasluhovalo smrt, nespravili. Za to, ze sme sa stali hriesnikmi aj za to, ze umiersme, podla listu Rimanom, my vobec nemozeme, je to vina Adamova.

Preto ako skrze jedného človeka vstúpil do tohto sveta hriech a skrze hriech smrť, tak aj smrť prešla na všetkých ľudí, lebo všetci zhrešili. Hriech bol síce vo svete už pred zákonom, lenže hriech sa nepočíta, keď nieto zákona. No smrť panovala od Adama až po Mojžiša aj nad tými, ktorí nespáchali priestupok podobný Adamovmu: on je predobrazom toho, ktorý mal prísť. Ale s darom to nie je tak ako s previnením. Lebo ak previnením jedného zomreli mnohí, tým väčšmi sa milosťou jedného človeka, Ježiša Krista, v mnohých rozhojnila Božia milosť a dar. A s darom to nie je tak ako s tým, čo prišlo skrze jedného, ktorý zhrešil. Lebo súd pre jedno previnenie priniesol odsúdenie, milosť však prináša ospravedlnenie z mnohých previnení. Lebo ak previnením jedného skrze jedného zavládla smrť, tým skôr skrze jedného, Ježiša Krista, budú v živote kraľovať tí, čo dostávajú hojnosť milosti a darovanej spravodlivosti. Teda ako previnenie jedného prinieslo odsúdenie všetkým ľuďom, tak spravodlivosť jedného priniesla všetkým ľuďom ospravedlnenie a život. Lebo ako sa neposlušnosťou jedného človeka mnohí stali hriešnikmi, tak zasa poslušnosťou jedného sa mnohí stanú spravodlivými
Naposledy upravil/-a log v 13 Aug 2019, 06:44, upravené celkom 2 krát.

log
Kontaktovať používateľa:

Tomáš Plechatýý napísal: 12 Aug 2019, 21:47 1. Mojžíšova - kniha Genesis
Zase ide len o hriech Adama. Nie o nas.

Tomáš Plechatýý

I viděl Hospodin, jak se na zemi rozmnožila zlovůle člověka a že každý výtvor jeho mysli i srdce je v každé chvíli jen zlý.
Litoval, že na zemi učinil člověka, a trápil se ve svém srdci.
Řekl: „Člověka, kterého jsem stvořil, smetu z povrchu země, člověka i zvířata, plazy i nebeské ptactvo, neboť lituji, že jsem je učinil.“

Ptal ses jestli nějaká bibl. kniha říkala, že jsme jako lidstvo zlí a zasloužíme trest smrt atd. a já odpověděl.

Detaily a další teologii těchto knih to tím samozřejmě neruší.

log
Kontaktovať používateľa:

Tomáš Plechatýý napísal: 13 Aug 2019, 13:33 I viděl Hospodin, jak se na zemi rozmnožila zlovůle člověka a že každý výtvor jeho mysli i srdce je v každé chvíli jen zlý.
Řekl: „Člověka, kterého jsem stvořil, smetu z povrchu země, člověka i zvířata, plazy i nebeské ptactvo, neboť lituji, že jsem je učinil.“

Ptal ses jestli nějaká bibl. kniha říkala, že jsme jako lidstvo zlí a zasloužíme trest smrt atd. a já odpověděl.

Ano niektore pribehy hovoria o tom, ze niekori ludia boli tak skazeni, ze si zasluzili smrt. Ale hovori sa to niekde pausalne o vsetkom ludstve ? Zatial co skoro kazda cirkev ci kazatel tvrdi, ze kazdy clovek zhresil a kazdy clovek si zasluzi smrt, taketo extremne ucenie stale v Biblii nenachadzam. Osobne si myslim, ze ja si smrt nezasluzim. A co Ty ?

log
Kontaktovať používateľa:

Mame dve klise casto sa opakujuce vo vieroukach mnohych cirkvi, vratane adventistov:

1) Ze cele ludstvo si za svoj hriech zasluzi smrt
2) Ze Jezis zomrel smrtou namiesto nas

S prekvapenim zistujeme, ze tieto ucenia su skor produktom tradicie, nez biblickych knih. V skutocnosti nenachadzame (ziadne ci skoro ziadne ?) texty o tom, ze kazdy clovek je tak zkazeny, ze zasluhuje smrt. V Biblii sa tu a tam vyskytne niekto, kto si ju zasluzi, ale ruku na srdce, kto z nas si naozaj myslime, ze si ju zasluzime vsetci ? Za co ? Ze sme nevratili pat-eurovu bankovku, ktoru sme nasli na chodniku alebo ze sme podvadzali pri pisomke ?

Druhy koncept - tzv. zastupna smrt - je tak casto opakovany, az nikomu ani nenapadlo sa zamysliet nad tym, ci je v Biblii. Aj v tomto pripade nenachadzame (ziadne ci skoro ziadne ?) texty o tom, ze by Jezis zomrel namiesto nas. Jeho smrt je casto interpretovana ako obet - to jest dar, ale ako zastupna smrt nikde.

post12567.html#p12567

Zda sa, ze ziaden biblicky autor priamo netvrdil, ze smrt je dosledkom nasich vlastnych hriechov. Ak, tak hriechom Adama. Rovnako ziaden biblicky autor netvrdil, ze Jezis zomrel namiesto nas, ak tak len namiesto Adama. My teda zomierame z inych dovodov, nie ako trest za nas vlastny hriech. Ak pada tento mytus, potom lahko padne aj mytus zastupnej obeti. Jezis nemusi zomierat za nas, my sme nic tak strasne, zasluhujuce si trest smrti, totiz nespravili.

Verite este niekto v pausalnu smrtelnu vinu ludstva ? Verite este niekto v zastupnu smrt ? Na zaklade coho ? Tradicie alebo Pisma ?

Tomáš Plechatýý

log napísal: 13 Aug 2019, 14:19
Tomáš Plechatýý napísal: 13 Aug 2019, 13:33 I viděl Hospodin, jak se na zemi rozmnožila zlovůle člověka a že každý výtvor jeho mysli i srdce je v každé chvíli jen zlý.

Ano niektore pribehy hovoria o tom, ze niekori ludia boli tak skazeni, ze si zasluzili smrt. Ale hovori sa to niekde pausalne o vsetkom ludstve ? Zatial co skoro kazda cirkev ci kazatel tvrdi, ze kazdy clovek zhresil a kazdy clovek si zasluzi smrt, taketo extremne ucenie stale v Biblii nenachadzam. Osobne si myslim, ze ja si smrt nezasluzim. A co Ty ?
Ano viz výše.

a odpověď na a co ty? Já mám jinou představu o světě než ty, ale co se týče teologie dědičného hříchu a s ním související nutné smrti.

Také si nemyslím, že si zasloužím smrt ve smyslu něčeho bolestivého. Nikdo se mne neptal jestli se chci na tento svět narodit a přitom mi chtějí tvrdit že jsem od narození hříšný-zlý a že za to mám být potrestán. To mi přijde na hlavu.

Jinak vím, že jsem v životě byl často sobecký a dělal jsem i věci za které se stydím a které bych na jiných odsoudil. Podle tohoto si stejným soudem mohu zasloužit trest, co jsem schvaloval pro jiné.

Ale já nevěřím že smrt v tomto světě je konec, ani že Bůh trestá lidí smrtí. To mi nedává smysl. (Mimochodem ani ti padlí andělé co se údajně vzepřeli Bohu, tak nezemřeli a křesťané o nich věří, že žijí dodnes a ještě jsou to mocné bytosti.)

Kdybys nebyl takovej troll možná by s tebou byla i zajímavá řeč.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný