Proč věříme v kánon?

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Proč věříme v kánon?

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Viktorrealita napísal: 22 Aug 2019, 10:32 Log

Už vidím, ako niekto vedeckými postupmi nepochybne dokazuje, že existuje láska. No a ty na základe týchto dôkazov nepochybne vieš, že naozaj existuje?
Ja nepotrebujem dokazat, ze existuje laska, tu vsetci pocitujeme. Ale potrebujem dokaz, ze tie prikazania u Lukasa su naozaj to, co Boh odo mna vyzaduje a nie iba nejake fantazie ci manipulacie nejakych spisovatelov, blaznov, mnichov, biskupov ci politikov.

log
Kontaktovať používateľa:

Ked sa bavime o kanone, kodex sinaiticus i kodex vaticanus obsahuju knihu Tobias, ktora je velmi zaujimava a jedna z najlepsich.

https://youtu.be/ys10tKE4gjs

Ako to, ze sa ju protestanti jedneho dna rozhodli vyhodit z kanona? Lebo?

Je to trufalost. Taky Luther chcel vyhodit aj list Zidom, epistolu Jakuba a adventisti podrzme sa, aj Zjavenie Jana. Nastastie mu to nepreslo, lebo potom by tu ziadni adventisti neboli.

Zabuda sa, ze to, co je kanon je vysledkom cistiek protestantov. Ti sa s tym, co sa im nepacilo, nebabrali.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

log napísal: 22 Aug 2019, 12:28
Viktorrealita napísal: 22 Aug 2019, 10:32 Log

Už vidím, ako niekto vedeckými postupmi nepochybne dokazuje, že existuje láska. No a ty na základe týchto dôkazov nepochybne vieš, že naozaj existuje?
Ja nepotrebujem dokazat, ze existuje laska, tu vsetci pocitujeme. Ale potrebujem dokaz, ze tie prikazania u Lukasa su naozaj to, co Boh odo mna vyzaduje a nie iba nejake fantazie ci manipulacie nejakych spisovatelov, blaznov, mnichov, biskupov ci politikov.
No vidíš. Lásku nepotrebuješ dokazovať, že existuje, lebo ju cítime, ak ju máme, alebo na nás pôsobí. No a odpoveďou skutočnej lásky je predovštkým sebazaprenie, že.

No a Božiu lásku, ktorá je aj dokázana neprijímaš?

No ak Božia láska, ktorá sa prejavila v dokonalom diele milosti, lebo láska Božia je v jeho milosti a teda Boh z lásky k nám poslal svojho Syna, aby sa v sebazaprení obetoval za naše hriechy, aby spasil to, čo bolo zahynulo, tak ako to, že túto Božiu lásku už necítiš? Predsa to všetko je zapísané v slovách Biblie, aby si vedel o Božej láske v jeho milosti. Kto ale neprijíma to Slovo Božie vierou do svojho srdca, tak neprijíma ani lásku Božiu a preto v jeho srdci ani nemôže pôsobiť.

Ak uverí Božiemu Slovu, tak už má nekonečnú vďačnosť, pokoj, radosť a to z lásky k Bohu, ktorá sa preniesla do jeho srdca jedine vierou v Božie Slovo. Následkom pôsobenia Božej lásky v srdci človeka je jedine oslava svojím novým životom Boha. Slová Božie sú totiž Duch a sú život.

log
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 23 Aug 2019, 05:55 Kto ale neprijíma to Slovo Božie vierou do svojho srdca, tak neprijíma ani lásku Božiu a preto v jeho srdci ani nemôže pôsobiť.
Mas pravdu, ze ucenie je mozne prijat ci neprijat, mas na vyber. Ale mylis sa ked myslis, ze s laskou je to rovnako. Lasku nemozno prijat ci neprijat, tu nemas na vyber, ten, kto miluje, je totiz nezavisly, na tom, kto je milovany. Lasku mozno len opatovat ci neopatovat. A to je cosi uplne ine. Ak ma Boh miluje, ja mu v tom nijako nebranim a nezabranim.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 23 Aug 2019, 06:24
Viktorrealita napísal: 23 Aug 2019, 05:55 Kto ale neprijíma to Slovo Božie vierou do svojho srdca, tak neprijíma ani lásku Božiu a preto v jeho srdci ani nemôže pôsobiť.
Mas pravdu, ze ucenie je mozne prijat ci neprijat, mas na vyber. Ale mylis sa ked myslis, ze s laskou je to rovnako. Lasku nemozno prijat ci neprijat, tu nemas na vyber, ten, kto miluje, je totiz nezavisly, na tom, kto je milovany. Lasku mozno len opatovat ci neopatovat. A to je cosi uplne ine. Ak ma Boh miluje, ja mu v tom nijako nebranim a nezabranim.
Evanjelium Ježiša Krista je predsa správa o prejavenej láske Božej v jeho milosti, aby spasil to, čo bolo zahynulo.

Ak napr. mládenec napíše svojej milovanej správu - dopis, že ju miluje a ona tomu uverí a teda príjme to, tak v jej srdci sa všetko mení a je plné radosti. Jeho láska účinkuje v jej srdci a preniesla sa vierou skrz jeho slovo a skutky do jej srdca a ona zasa opetuje lásku k nemu. To ich zjednotí.

No ak si povie - no a čo, že ma miluje, ja mu v tom nebránim. To znamená, že neprijala jeho lásku a nič sa v jej srdci neudeje a ani nemá čím opetovať , lebo lasku k nemu nemá. Žiadná radosť v jej srdci nenastane.

log
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 23 Aug 2019, 08:27
Ak napr. mládenec napíše svojej milovanej správu - dopis, že ju miluje a ona tomu uverí a teda príjme to, tak v jej srdci sa všetko mení a je plné radosti. Jeho láska účinkuje v jej srdci a preniesla sa vierou skrz jeho slovo a skutky do jej srdca a ona zasa opetuje lásku k nemu. To ich zjednotí.
Si dobry romantik, ale zly teolog. Boh k nam predsa neprechovava sexualnu naklonnost. Myslis ze evanjelium je o laske eros? Ak ma miluje, potom mu nebude zalezat na tom, ci mu lasku opatujem alebo nie? Alebo ma prestane milovat? Kladie si podla Tvojho vyznania Bozia laska nejake podmienky? Ake? Miluje Boh vsetkych ludi?
Naposledy upravil/-a log v 23 Aug 2019, 12:36, upravené celkom 1 krát.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 23 Aug 2019, 08:45
Viktorrealita napísal: 23 Aug 2019, 08:27
Si dobry romantik, ale zly teolog. Boh k nam predsa neprechovava sexualnu naklonnost. Myslis ze evanjelium je o laske eros? Ak ma miluje, potom mu nebude zalezat na tom, ci mu lasku opatujem alebo nie? Alebo ma prestane milovat? Kladie si podla Tvojho vyznania Bozia laska nejake podmienky? Ake?
Asi si potrebuješ definovať, čo je to láska a potom vidieť rozdiel medzi skutočnou láskou a sexuálnou príťažlivosťou a túžbou medzi mužom a ženou. To sú dve rozdielné veci, ktoré si pletieš. To, že medzi mužom a ženou spoluúčinkuje láska s telesnou túžbou a príťažlivosťou neznamená, že je to to isté.

To by si už mal vedieť.

log
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 23 Aug 2019, 10:29 To, že medzi mužom a ženou spoluúčinkuje láska s telesnou túžbou a príťažlivosťou neznamená, že je to to isté.
To by si už mal vedieť.
To ma netrapi, nie som tu kvoli diskusii o sexe, ale vsimni si, ze som vyssie polozil niekolko jednoduchych teologickych otazok, poznas na ne odpoved?

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 23 Aug 2019, 11:42
Viktorrealita napísal: 23 Aug 2019, 10:29 To, že medzi mužom a ženou spoluúčinkuje láska s telesnou túžbou a príťažlivosťou neznamená, že je to to isté.
To by si už mal vedieť.
To ma netrapi, nie som tu kvoli diskusii o sexe, ale vsimni si, ze som vyssie polozil niekolko jednoduchych teologickych otazok, poznas na ne odpoved?
Ja som ti písal o láske Božej a ty si to zvrtol na sex, aby si to prekrútil a bagatelizoval.

Čo sa týka kanonu Písma, tak už som tu toĺko razy písal, že to, čo je v Biblii, tak to nebolo závislé na vôli človeka a teda čo má byť súčasťou Biblie a čo nemá. Ide o to, že všetko, čo je súčasťou Biblie bolo najprv kanonizované Svätým Duchom v srdciach tých, ktorých si na to vyvolil Boh a to ešte skôr, ako bola skompletovaná Biblia. No a z Božej moci bola skompletovaná a aj zachovaná až do dnešných dní.

Pripísať to človeku, je popretím Božej moci pri skompletovaní a zachovaní Biblie.

log
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 23 Aug 2019, 14:39
Ja som ti písal o láske Božej a ty si to zvrtol na sex, aby si to prekrútil a bagatelizoval.
Ty si predsa pisal o nejakom mladencovi a nejakej deve.

Vsimol si si 6 otazok o laske Bozej, ktore som Ti polozil? Ako na nich podla svojej viery odpovies. Alebo odpovede nepoznas?

post12606.html#p12603

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných