Predpokladam, ze moj nazor na mytus "novej zmluvy" ci na teologiu "docasnych zaslubeni" a "docasnych zakonov" uz poznas... tak len na okrajHosť napísal: ↑05 Sep 2019, 18:57 Proto byly desátky v Staré smlouvě, Nová to řeší dary, podporou chudých, každopádně je altruismus součástí správné víry.
Zaslíbení, myšleno asi v knize Malachijáše, bylo podmíněné, týkalo se Izraelců na území Izraele.
post9974.html#p9974
Ak som pochopil spravne nazor Hosta a Milana, tak ide o to, ze Bozi vklad je iba v tom, ze nas nabada, aby sme si to my ludia medzi sebou vysporiadali a vymyslelico najlepsie sami, lebo on do financnych transakcii vstupovat nechce. To sa mi zda rozumne.
Nesuhlas s desiatkami nie je specifikom dneska. Ludom sa ich nechcelo platit nikdy, pravdepodobne ich povazovali za nespravodlive, nesuhlasili s vymerou ci s ich pouzitim, alebo prosto vsetko prejedli a nic na desiatky nezostalo. Prosto vela sa toho nezmenilo.
post12599.html#p12599
Boh nikdy ziadnemu prorokovi nepovedal, ze ma zaujem zrusit desiatkovy system. Desiatky postupne "vysumeli do vetra". Najpravdepodobnejsi variant preco vysumeli je ten, ze uz Zidia si vsimli, ze ziadne pozehnanie sa v suvislosti s desiatkami neobjavovalo.