Našla som 50 centov, Pán mi žehná

Diskusia o všetkom ostatnom.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Našla som 50 centov, Pán mi žehná

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Hosť napísal: 05 Sep 2019, 18:57 Proto byly desátky v Staré smlouvě, Nová to řeší dary, podporou chudých, každopádně je altruismus součástí správné víry.
Zaslíbení, myšleno asi v knize Malachijáše, bylo podmíněné, týkalo se Izraelců na území Izraele.
Predpokladam, ze moj nazor na mytus "novej zmluvy" ci na teologiu "docasnych zaslubeni" a "docasnych zakonov" uz poznas... tak len na okraj

post9974.html#p9974

Ak som pochopil spravne nazor Hosta a Milana, tak ide o to, ze Bozi vklad je iba v tom, ze nas nabada, aby sme si to my ludia medzi sebou vysporiadali a vymyslelico najlepsie sami, lebo on do financnych transakcii vstupovat nechce. To sa mi zda rozumne.

Nesuhlas s desiatkami nie je specifikom dneska. Ludom sa ich nechcelo platit nikdy, pravdepodobne ich povazovali za nespravodlive, nesuhlasili s vymerou ci s ich pouzitim, alebo prosto vsetko prejedli a nic na desiatky nezostalo. Prosto vela sa toho nezmenilo.

post12599.html#p12599

Boh nikdy ziadnemu prorokovi nepovedal, ze ma zaujem zrusit desiatkovy system. Desiatky postupne "vysumeli do vetra". Najpravdepodobnejsi variant preco vysumeli je ten, ze uz Zidia si vsimli, ze ziadne pozehnanie sa v suvislosti s desiatkami neobjavovalo.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Najnižší minimálny dôchodok pri 30 odpracovaných rokoch v roku 2019 je vo výške 278,90 eura.
Pred rokom 2015 to bolo tak, že človek, ktorý pracoval celý život za minimálnu mzdu, dostal po odpracovaní 30 rokov penziu približne 150 eur. K tomu mu štát ešte doplácal do výšky životného minima (dnes 210,20 eura) dávku v hmotnej núdzi.

Životné minimum
205,07 eura – mesačné životné minimum jednej plnoletej fyzickej osoby od 1. júla 2018 do 30. júna 2019,

143,06 eura – mesačné životné minimum pre ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu,

93,61 eura – mesačné životné minimum na dieťa.

Neregistrovaný

Ak som pochopil spravne nazor Hosta a Milana, tak ide o to, ze Bozi vklad je iba v tom, ze nas nabada, aby sme si to my ludia medzi sebou vysporiadali a vymyslelico najlepsie sami, lebo on do financnych transakcii vstupovat nechce. To sa mi zda rozumne.
Nesuhlas s desiatkami nie je specifikom dneska. Ludom sa ich nechcelo platit nikdy, pravdepodobne ich povazovali za nespravodlive, nesuhlasili s vymerou ci s ich pouzitim, alebo prosto vsetko prejedli a nic na desiatky nezostalo. Prosto vela sa toho nezmenilo.
Za Milana, jehož poslední příspěvek zde o štědrém a přemýšlivém důchodci se mi líbil, mluvit nemohu, pouze za sebe.
Nemyslím, že Bůh nechal lidi, aby si to sami mezi sebou uspořádali, naopak, Hospodin byl tím, který inicioval systém, v kterém by i nemajetní mohli fungovat. Hospodinův vyznavač prostě není netečný k potřebám druhých. Dříve to bylo hodně o hmotné pomoci, jídle, dnes principiálně o penězích.Lidi kultur ve starověku přemýšleli jinak, zdá se, že izraelský způsob zabezpečení chudých byl velmi dobrý.
O problému s desátky je celá knihy Dějiny desátků, doporučuji k pročtení.
Boh nikdy ziadnemu prorokovi nepovedal, ze ma zaujem zrusit desiatkovy system. Desiatky postupne "vysumeli do vetra". Najpravdepodobnejsi variant preco vysumeli je ten, ze uz Zidia si vsimli, ze ziadne pozehnanie sa v suvislosti s desiatkami neobjavovalo.
Desátky byly spjaty s kultem, takže křesťané nepřevzali judaistický způsob zabezpečování chudých z desátků. Nemyslím si, že "vyšuměl" proto, že nebyl spojen s požehnáním, ale proto, že křesťané se neorientovali na chrám či judaismus.
Desátkový systém jistě fungoval až do pádu Jeruzaléma r.70 a lze spíše obdivovat, že tento způsob fungoval cca 1500 let. K takovému systému se ještě současní politici nedopracovali, takže tento způsob byl skutečně požehnaný.
Bůh nemusel oznámit prorokovi, že desátkový systém již neplatí, stejně jako pominulo s křesťanstvím mnoho jiných věcí (např. ustanovení o dědictví,útočištná města, pokyny pro svaté války, problém s panenstvím nemilované manželky, levirátní zákon atd.) pominul i on.

log
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal: 06 Sep 2019, 15:33 Desátkový systém jistě fungoval až do pádu Jeruzaléma r.70 a lze spíše obdivovat, že tento způsob fungoval cca 1500 let.
Citatom z knihy Malachiasa a Tobiasa som sa snazil poukazat na to, ze desiatkovy system nefungoval uz davno predavno, ludia proste neplatili.
Hosť napísal: 06 Sep 2019, 15:33 Bůh nemusel oznámit prorokovi, že desátkový systém již neplatí, stejně jako pominulo s křesťanstvím mnoho jiných věcí (např. ustanovení o dědictví,útočištná města, pokyny pro svaté války, problém s panenstvím nemilované manželky, levirátní zákon atd.) pominul i on.
Vacsina tychto veci pominula uz davno pred krestanstvom a to z praktickych ci politickych dovodov.S krestanstvom ich zanik nijak nesuvisel. A to je aj pripad desiatkov. Proste "vysumeli". Ak to mam povedat inak, spolocnost sa nemenila skokovo pri zasiahnuti Pavla bleskom, ale celkom plynule a to po starocia. A to co este nevysumelo do zborenia chramu, to vysumelo po nom, to jest i obete a desiatky. Nie z dovodu krestanstva, ale z dovodu neexistencie chramu.

Pokial ide o krestanov z pohanov, tak mas pravdu, Pavol ich zvacsa nechcel zatazovat vecmi, ktore by aj tak neprijali, chcel len to ich pohanstvo trochu zuslachtit (post12107.html#p12107).

Feven

Neprečítaný príspevok od používateľa Feven »

Pietro napísal: 03 Sep 2019, 22:53 Nemôžeme ako adventisti s tým niečo spraviť?
Ja si myslím, že môžeme. Naozaj je chybou, že cirkev nerozlišuje medzi desiatkami bohatých a chudobných. Síce sa píše, že spravodlivosť desiatkov je v tom, že človek s malým príjmom platí menej ako bohatý, ale pri určitej hranici príjmu tento argument nie je prijateľný.
Ja by som navrhol, aby v CP bolo uvedené, že pri príjme na úrovni životného minima cirkev netrvá na odovzdávaní desiatku, a v takomto prípade nebude uplatňovať sankcie uvedené v CP (poznámka 1 nižšie). Týkalo by sa to nielen jednotlivca, ale aj rodiny žijúcej v jednej domácnosti (poznámka 2 nižšie).

Poznámka 1.:
CP (SK, 2016), str. 65: Ak niekto nie je príkladom v tejto dôležitej otázke, nemôže byť zvolený do žiadnej služobnosti v cirkvi.

Poznámka 2.:
Aktuálne hodnoty pre rôzne prípady možno nájsť na https://www.employment.gov.sk/sk/rodin ... -2019.html

Neregistrovaný

Nemôžeme ako adventisti s tým niečo spraviť?
Ja si myslím, že môžeme. Naozaj je chybou, že cirkev nerozlišuje medzi desiatkami bohatých a chudobných. Síce sa píše, že spravodlivosť desiatkov je v tom, že človek s malým príjmom platí menej ako bohatý, ale pri určitej hranici príjmu tento argument nie je prijateľný.
Ja by som navrhol, aby v CP bolo uvedené, že pri príjme na úrovni životného minima cirkev netrvá na odovzdávaní desiatku
To by byla pouze kosmetická úprava a navíc, která by se mohla týkat tak maximálně čs.unie. Zůstává to hlavní a to nebibličnost této podmínku křtu a členství v církvi pro křesťana.
V některých státech vůbec není žádný minimální životní příjem stanoven, stát nevyplácí žádné důchody, prostě člověče, starej se sám o sebe. V jiných je tak směšně nízké, že se z toho nedá vyžít, podobně i penze (Ukrajina-ceny zboží stejné skoro jako u nás a penze cca 1580 Kč) https://www.encyclopediaofmigration.org ... -ukrajine/ a z toho lidé ještě dávají desátek...
U nás, pokud má člen penzi 12000,-Kč, z toho dá desátek a dary (cca 1500,-Kč), zbude mu 10500,-Kč. Zkuste z toho zaplatit nájem a poplatky za byt, mít na jídlo, léky, cestovné, nutné potřeby..máte 150 Kč/den na útratu.
Já jsem pro jiné řešení - opustit chybně pojatý princip (zajímavé, že se do desátkové praxe casd nepřevzala princip desátků pro chudé každý třetí rok, to že desátek dárce jedl apod.) a financovat církev jinak. Dobrovolnými dary, dle 5.M. věnovat v principu většinu pro chudé a potřebné, hlavně pro členy "rodiny víry". To se ale nestane, pak je to na osobním rozhodnutí člověka, zda se rozhodne chudé podporovat.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Požehnání nebo ......?

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

50 centů je pro někoho směšná částka? Kdo z bohatých by řešil takovou ztrátu?
Ale, když 50 centů ztratil chudý, sociální jedinec, co pak s tím?
Jiný chudý tu "sumu" najde a pod nějakým vlivem to chápe jako požehnání.....
Když najdu 50 euro - Bůh mi přece požehnal?
Musí mě zajímat, že to někdo ztratil?
Jistě, jsou to neporovnatelné sumy, ale může být princip stejný?
Jak přemýšlí lidé v dnešní společnosti a kdo ovlivňuje
myšlení členů církve ?

Otázka tedy zní, kdy jsou desátky požehnáním a kdy je v nich "zlořečení"?
A vůbec je možné ještě nazvat desátek dobrovolnou záležitostí
a nebo je to jen povinný příspěvek pro církev?
Máte snad dojem, že dobrovolnost se dá povinně naprogramovat?
Štědrost se nedá naprogramovat konkrétní finanční dávkou.

Ještě je potřeba dodat, že každý člověk si potřebuje tvořit rozumnou rezervu.
I chudé je potřeba učit tvořit si finanční rezervu, třeba vysvětlením jak to bylo s desátky ve SZ.

log
Kontaktovať používateľa:

Re: Požehnání nebo ......?

ambassador napísal: 11 Sep 2019, 19:47 50 centů je pro někoho směšná částka? Kdo z bohatých by řešil takovou ztrátu?
Ale, když 50 centů ztratil chudý, sociální jedinec, co pak s tím?
Jiný chudý tu "sumu" najde a pod nějakým vlivem to chápe jako požehnání.....
Když najdu 50 euro - Bůh mi přece požehnal?
Musí mě zajímat, že to někdo ztratil?
Nie je paradoxom, ze krestania na tomto fore su v otazkach financii prisne racionalni, logicki a nepripustaju zazraky ani ked ide o 50 centov, ale v otazkach kriesenia mrtvych nemaju ani najmensiu pochybnost? Preco by malo byt pre Boha lahke kriesit mrtvoly ale nemozne dat niekomu 50 centov??? Mne sa zda to prve omnoho nemoznejsie.

Tak uz nielen Viktor ale teraz i ambassador zistil ze univerzalne dobro a zlo neexistuje. Dobro jedneho je zlo pre druheho. Taka ja podstata sveta. Tak ked uz to vsetci vieme, za chvili uz nebudeme mat s kym diskutovat.

post11377.html?hilit=dobro#p11376
Naposledy upravil/-a log v 12 Sep 2019, 04:44, upravené celkom 3 krát.

log
Kontaktovať používateľa:

Rastislav napísal: 05 Sep 2019, 09:44 Všetko sa to odohráva v našom mozgu. Môžem byť šťastný že mám až 500 eur a tym mám požehnanie. Alebo môžem nadávať na vládu na kapitalistov a preto mam len 500 eur a som nešťastný. Preto dokážu byt chudobny africania stastnejši ako zachmureny stredoeuropan ktory žije z negatívnych správ v televizore. V tomto musim pochváliť naboženstvo lebo posobí psychoterapeuticky a 50 centov najdenych na zemi je požehnanie od Boha. Krásna myslienková hra.
Ano toto je uhol pohľadu. Ešte som si ten pozitívny sám neosvojil.

ine-f8/ake-dobre-rady-pre-dnesneho-clov ... tml#p12508

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Inu, když uniká sociální cítění, pak se začnou dít věci......

To může být tak, že vývojová teorie lehko poplete hlavu a pak se míchá
poctivost s kříšením mrtvých.
Teorie poctivého nálezce platí jen od určité částky a proto je možné
dělat takový mix? Úmyslně jsem ty dvě neporovnatelné částky dal vedle sebe.
Bůh "zavadil" o peněženku jednoho člověka, aby obohatil druhého,
který dává desátek a nemusí ho dávat. Žel chce ho dávat, protože někdo nás učil,
že ho musíme dávat za všech okolností, protože je svatý.
Nemělo to být tak, že místní společenství finančně podpoří vzpomínanou sestru, ale proč by ji podpořil, když je schopna odevzdat ještě "poctivý" desátek?
Poznám jednotlivce, kteří dávají desátek i ze sociální dávky.
Sociální dávku vyplácí stát a takové finance mají plynout
do pokladny casd? Přece jsme pro přísnou odluku od státu,
ale když ty finance přetečou třeba i přes ty v nouzi, pak je to v pořádku?
Stát vyhodnotí kdo potřebuje v daných situacích vyplácet
nějaké "jiné" dávky a proč by měli být předmětem desátků?
Vysvětlí to někdo těm starším členům?
Může to být v myšlení i tak, že čím větší množství financí v církvi, tím větší Boží požehnání má církev.
Ono je to dáno ještě tím, že tam někde v hlavě máme uloženou informaci, že věčný
život si je potřeba zasloužit a desátek je "jeden z bodů". Kde jsou ty další body,
aby jsme tam mohli být?

I kdyby se dal příjem a výdaj vedle sebe u těch kteří dostávají omezenou částku financi,
zřejmě nedojde k pochopení. Sytý hladovému nevěří a hladový se stydí
říci, že je v nouzi, protože pak musí přiznat že nemá Boží požehnání.

Zapoměl jsem peněženku u pokladny na pomocné přihrádce před pultem. Poctivý nálezce
ji přes policii vrátil. Byla však chudší o ten obnos co jsem tam měl. Bylo to v době kdy nám zaměstnavatel přestal vyplácet plnou mzdu. Dostávali jsme poměrně malou částku,
s kterou bylo nutno vyžít. (To zaměstnanci církve neznají, že by jim církev začala vyplácet
menší částku...)
Také si mohl "poctivý" nálezce říci Bůh mi požehnal. Bylo to méně než 1000 Kč, žel
v takové situaci to bylo pro mou rodinu celé jmění......

Princip - to je to jádro, jak člověk přemýšlí a je jedno jestli je věřící či ateista.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní