No vidíš, sám si aj odpovedáš veršom z Písma, no nevidíš odpoveď v Písme, ktoré práve to potvrdzuje : "no jeden z vás je diabol".log napísal: ↑04 Nov 2019, 18:20Zial, pojmy ako "vyvolenie" alebo "bezpecnost spasenia" vkladas do viet v rozpore s ich povodnym vyznamom. To by bolo este jasnejsie, keby si cital Janov text dalej. Tam totiz citame, ze Jezis vyvolil dvanastich - a ajhla - jeden bol diabol ! Ziadna "bezpecnost spasenia" sa v Janovom uceni v suvislosti s "vyvolenim" neuvadza, prave naopak. Ukazuje sa, ze vyvolenie ako take nic neznamena.Viktorrealita napísal: ↑03 Nov 2019, 20:00 Ján 6:44 „Nikto nemôže prísť ku mne, keby ho nepritiahol Otec [vyvolenie], ktorý ma poslal, a ja ho vzkriesim v posledný deň [bezpečnosť spasenia].“ „Ja ho vzkriesim v posledný deň“ je garanciou priamo od Spasiteľa, Ježiša Krista, že človek, ktorý je spasiteľnou vierou spojený s Kristom, nakoniec aj bude vzkriesený a vojde do večného života. Spasenie je bezpečné a nestratiteľné nie vďaka človeku, ktorý to „zvládne až do konca“, ale preto, lebo bezpečnosť a nestratiteľnosť je garantovaná priamo Spasiteľom a jeho mocou. „Je napísané v prorokoch: A všetci budú učení od Boha. A tak tedy každý, kto počul od Otca a naučil sa[vyvolenie], ide ku mne [spasenie]“
No medzi vami sú niektorí, čo neveria. Ježiš totiž vedel od začiatku, ktorí neveria a kto ho zradí.“ A dodal: „Preto som vám povedal, že nikto nemôže prísť ku mne, ak mu to nebude dané od Otca.“
Preto mnohí z jeho učeníkov ho opustili a už s ním nechodili. Tu povedal Ježiš Dvanástim: „Aj vy chcete odísť?“ Odpovedal mu Šimon Peter: „Pane, ku komu by sme šli? Ty máš slová večného života a my sme uverili a spoznali, že ty si Boží Svätý.“ Ježiš im odpovedal: „Nevyvolil som si vás azda Dvanástich? No jeden z vás je diabol
Myslim, ze Jan nebol taky radikalny fatalista, ako sa to snazis evokovat.
Tak prečo ho Ježiš zahrnul do dvanástich, ak teda vedel, že je Syn zatratenia?
Ján 17:12 Keď som bol s nimi na svete, ja som ich ostríhal v tvojom mene, ktorých si mi dal, a strážiac zachránil, a nikto z nich nezahynul, iba ten syn zatratenia, aby sa naplnilo Písmo.
Aby sa čo naplnilo – aby sa naplnilo Písmo.
Čo to znamená, že sa dejú veci, aby sa naplnilo Písmo? Sám si odpovedz.
A ďalej hovorí: 20Ale neprosím len za týchto, ale aj za tých, ktorí majú skrze ich slovo uveriť vo mňa,
Tak teda MAJÚ uveriť v neho. Nie je to v rovine, že by Boh bol nejako závislý na ľudskej vôli uveriť v neho a že možno sa niekto nájde, kto v neho uverí. Ale, ako vidíš je to v rovine zvrchovaného Boha, ktorý to všetko činí a teda majú uveriť v neho a podľa Písma tí, ktorí sú zapísaní v Knihe Života a to ešte pred založením sveta.
Otec im dá uši srdca, aby počuli, porozumeli a uverili – teda ich oživí - kriesi ich z duchovnej smrti.
A tú to máš potvrdené, že sú dva vzkriesenia. Prvé je vzkriesenie – oživenie z duchovnej smrti a to skrze spasiteľnú vieru v Krista - jeho Slovo, ktoré činí Boh v terajšom čase milosti a to svojím oživujúcim zásahom. Je to podľa vyvolenia milosťou a teda tých, ktorí sú zapísaní v Knihe Života a to ešte pred založením sveta Boh oživí. Nad tými už druhá smrť - ohnivé jazero nemá moci. Potom, pri druhom príchode Pána je vzkriesenie do oslávených a nesmrteľných tiel. Teda to, čo je už oživené Bohom, je oblečené do nového osláveného tela, aby už naveky boli s Pánom.
Ján 5:25 Ameň, ameň vám hovorím, že prijde hodina a je teraz, keď mŕtvi počujú hlas Syna Božieho, a tí, ktorí počujú, budú žiť.
Ako vidíme, tak tu sa nejedná o telesne mŕtvych a teda o vzkriesenie tiel o ktorých sa píše pre zmenu o trochu nižšie. No v tomto hore uvedenom verši verši sa hovorí o vzkriesení z duchovnej smrti - duchovne mŕtvych, ktoré sa deje teraz : “príde hodina a je teraz“
Tak teda, kto má od Otca a to podľa vyvolenia milosťou dané uši srdca na to, aby počul ( počuť - sa myslí stav srdca oživeného Bohom, keď duchovná mŕtvola sa zobudí a začne vnímať pravdu evanjelia života), tak teda nech počuje a ten kto počuje, bude žiť už naveky. Ako viem, nie každý počuje a teda vieme aj prečo.
Oživený z duchovnej smrti nie je nejakou bábkou. Ale je tu nový človek, narodený z Boha – z Ducha, ktorý už po ničom inom netúži, ako v láske a nekonečnej vďačnosti svojím novým životom oslavovať jedine Boha. To nie je divadlo, ale nová prirodzenosť, kde už vôľa vychádza zo znovuzrodeného srdca a je teda v súlade s Božou vôľou a to je sloboda v Kristu. Jedine v Bohu je sloboda a to v rámci Božej vôle. Všetko, čo je mimo Boha, je len otroctvo hriechu, ktorý plodí smrť.
Vykúpený v Kristu a to už z nadobudnutého postavenia - dieťaťa Božieho a teda novej prirodzenosti, už nemôže zmýšľať, ako keby neveril a teda ani žiť, ako keby neveril. Je už novým stvorením v Kristu Ježišovi. No a nové stvorenie má nové srdce, v ktorom kraľuje Slovo Božie - Boh. To, čím sa naplnila duchovná nádoba - srdce a to skrze vieru, tak to formuje srdce a je to práve Slovo Božie. Vôľa vynáša na povrch to, čím je naplnené srdce - skutky viery a ovocie Ducha. Všetko, čo bude vychádzať na povrch nesie charakter toho, čo je uložené v srdci.
2Kor 5:17 Takže ak je niekto v Kristovi, je novým stvorením; drievne pominulo, hľa, všetko je nové.