Kto kriesi z duchovnej smrti?

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Kto kriesi z duchovnej smrti?

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Viktorrealita napísal: 16 Nov 2019, 15:18 Práve dnes sa u mňa na dvore zastavili Svedkovia J. Prekvapili ma otázkou – že čo by som mal urobiť, aby som bol úspešný. Absurdné! No po takej pol hodinke argumentov z Písma, radšej odišli. Podkopávalo im to všetko, na čo sa tak spoliehali.
Predpokladam ze boli tito svedkovia duchovne mrtvi, to si asi hravo rozpoznal. A aky mali recept na uspech?

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Dušan Seberíni napísal: 16 Nov 2019, 18:11 Vážení acostymácki frekventanti,
zbadal som, že téma, ktorú nahodil Viktorrealita je napriek principiálnej dôležitosti veľmi nevhodne a jednostranne usmerňovaná. Preto pokladám za dôležité nahodiť tu niekoľko usmerňujúcich pohľadov.
Viktorrealita tu neuvážene píše a rozpisuje to, čomu zjavne nerozumie.
Ale to nie je len jeho prípad. Väčšina!!! kazateľov, pastorov, farárov a teológov používa výrazy, ktorých dosah nechápe. A väčšina počúvajúcich nechápe tiež, lebo si zvykli na určité výrazy bez toho, aby ich pochopili.

Viktorrealita, vedel by si nájsť v Biblii pojem „duchovná smrť“?

Nebudem kaziť toto vlákno, ale podávam niekoľko riadkov na uváženie v novej téme SMRŤ
Dušan Seberíni napísal: Viktorrealita tu neuvážene píše a rozpisuje to, čomu zjavne nerozumie.
Nič zložité na zvrchovanosti Božej v celom diele spásy nie je, len to prijať. No a ja píšem, prečo práve toto niekto prijme a prečo práve toto, niekto odmieta prijať.
Ak niekto zvrchovanosť Božiu v celom diele spásy prijme do srdca, tak to znamená, že práve táto zvrchovanosť Božia ho oživila, aby dokázal to vidieť a prijať.
Dušan Seberíni napísal: Viktorrealita, vedel by si nájsť v Biblii pojem „duchovná smrť“?
Ak mnohé výrazy nie sú doslovne uvedené v Písme, ako napr. duchovná smrť, duchovne mŕtvy, tak z kontextu vieme, že sa jedná buď o telesne mŕtveho, alebo o duchovne mŕtveho.

Ak Ježiš povie – nech mŕtvi pochovávajú svojich mŕtvych, tak vieme akým spôsobom sú mŕtvi tí, ktorí pochovávajú. No a vieme aj to, akým spôsobom sú mŕtvi, tí ktorých pochovávajú .

1Kor 2:14 Ale telesný človek nechápe vecí Ducha Božieho, lebo sú mu bláznovstvom, a nemôže ich poznať, lebo sa majú duchovne posudzovať. 15Ale duchovný človek posudzuje všetko a sám nie je posudzovaný od nikoho.

Ak je teda telesný človek, ktorý nie je schopný chápať duchovné pravdy a pokladá ich za bláznovstvo, tak ako sa ho dá aj ináč nazvať? Ak použijem synonymum na zvýraznenie srdca bez Boha, tak nič neprekrucujem. No a ako sa stane z neho duchovný človek. No a práve o tom píšem.

Rim8 5Lebo tí, ktorí sú podľa tela, myslia na veci tela, a tí, ktorí sú podľa Ducha, na veci Ducha. 6Lebo myseľ tela je smrť, ale myseľ Ducha je život a pokoj,

Myseľ tela je smrť – duchovná smrť

7pretože myseľ tela je nepriateľstvom naproti Bohu, lebo sa nepodriaďuje zákonu Božiemu, lebo sa ani nemôže podriadiť. 8A tí, ktorí sú v tele, nemôžu sa ľúbiť Bohu; 9ale vy nie ste v tele, ale v duchu, akže Duch Boží prebýva vo vás. Ale ak niekto nemá Ducha Kristovho, ten neni jeho. 10Ale ak je Kristus vo vás, vtedy je síce telo mŕtve pre hriech, ale duch je život pre spravedlivosť. 11A jestli Duch toho, ktorý vzkriesil Ježiša z mŕtvych, prebýva vo vás, tak tedy ten, ktorý vzkriesil Krista Ježiša z mŕtvych, oživí aj vaše smrteľné telá skrze svojho Ducha, ktorý prebýva vo vás.
Naposledy upravil/-a Viktorrealita v 17 Nov 2019, 07:46, upravené celkom 1 krát.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 16 Nov 2019, 20:16
Viktorrealita napísal: 16 Nov 2019, 15:18 Práve dnes sa u mňa na dvore zastavili Svedkovia J. Prekvapili ma otázkou – že čo by som mal urobiť, aby som bol úspešný. Absurdné! No po takej pol hodinke argumentov z Písma, radšej odišli. Podkopávalo im to všetko, na čo sa tak spoliehali.
Predpokladam ze boli tito svedkovia duchovne mrtvi, to si asi hravo rozpoznal. A aky mali recept na uspech?
Neviem, ako to mysleli s tým úspechom, lebo nikdy predtým ma takto neoslovili. Možno je to ďalšia ich agitačná metóda. Skôr sa domýšľam, že to ma asi súvis s ich učením o viditeľnom kráľovstve a to iba SJ na zemi, ako jedinečného spoločenstva. Hneď na začiatku som im povedal, že Božie kráľovstvo je duchovným a nie telesným kráľovstvom založeným na nejakom materiálnom úspechu. No a že evanjelium prosperity je falošným evanjeliom.

Tak sme diskutovali o inom. No majú aspoň ochotu diskutovať. U katolíkoch takéto niečo nehrozí a len výnimky potvrdzujú pravidlo.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Viktorrealita napísal:...Hneď na začiatku som im povedal, že Božie kráľovstvo je duchovným a nie telesným kráľovstvom založeným na nejakom materiálnom úspechu. No a že evanjelium prosperity je falošným evanjeliom.

Kalvinismus nesdílím, ale líbí se mi Tvá ochota vyprávět lidem o Bohu a Pánu Ježíši. Pokud se to usměrní správným směrem, bude to super. Ten zápal pro evangelium a ochota sdílet ho s lidmi v praktickém reálném životě by měla ve sborech plát jasným plamenem.
Evangelium prosperity není žádné evangelium. Je to ďábelský počin.
Viktorrealita napísal:Tak sme diskutovali o inom. No majú aspoň ochotu diskutovať. U katolíkoch takéto niečo nehrozí a len výnimky potvrdzujú pravidlo.
Mýlíš se. S katolíky mám velmi dobré debaty do dvou do rána :)

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Keď sa modlíme – nech sa stane Otcova vôľa, ako v nebi, tak aj na zemi, tak prečo nás Ježiš učil sa takto modliť a vyzdvihovať zvrchovanú Otcovu vôľu? Ak sa teda tak modlíme – nech sa stane Otcova vôľa, čím teda potvrdzujeme jeho zvrchovanosť vo všetkom, tak súčasne sa nemôžeme protiviť jeho zvrchovanosti v celom diele spásy. Buď prijímame Otcovu zvrchovanosť a tak v úprimnosti srdca sa takto modlíme. No kto odmieta Otcovu zvrchovanú vôľu, tak ako sa môže úprimne modliť v tom zmysle – nech sa stane Otcova vôľa, ako v nebi, tak aj na zemi, ak súčasne vyzdvihuje svoju vôľu, ako rozhodujúci faktor pri účinnosti spásy? Mnohí predsa takto tvrdia – to ja som sa rozhodol pre Krista a z môjho výsostného rozhodnutia a mojej vôle sa to stalo.

Aj keď sa modlíme a prosíme Otca o niečo, tak ho máme úprimne prosiť. To znamená, že aj tak na koniec svojej prosby, by sme mali povedať – ale nech sa stane nie tak, ako ja chcem, ale ako Ty Otče, lebo ty najlepšie vieš, čo sa má stať a to podľa tvojej zvrchovanej vôle.

Otec zo svojej lásky k svojmu ľudu, ktorý bol stratený vo svojich hriechoch a duchovne mŕtvy, vzkriesil do nového života v Kristu Ježišovi. Teda jedine z jeho milosti a teda jeho zvrchovanej vôle sme spasení. To Otec poslal zo svojej vôle svojho Syna, aby sa obetoval za tých, ktorých aj oživí v Kristu Ježišovi a z jeho milosti a moci aj udrží, aby všetci došli podľa jeho vôle a teda vyvolenia k spaseniu.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Lída Rohalová napísal: 16 Nov 2019, 22:00
V meste sú určite liberálnejši katolíci a nie len katolíci. No celkovo KC ich k tomu aj vedie. No na dedine je to tu tvrdé a neochota diskutovať o doktrinálnych rozdieloch. Skôr sa rozčulia.

Keď som sa raz dostal v rámci rodiny na takúto debatu a jednoducho som sa ich opýtal, že keď toĺko chodia do kostola, tak či vedia, čo je to evanjelium Ježiša Krista. Na to sa veĺmi rozčúlili, postavili a odišli. Oni totiž nevedeli ho definovať.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 17 Nov 2019, 11:40
Lída Rohalová napísal: 16 Nov 2019, 22:00
V meste sú určite liberálnejši katolíci a nie len katolíci. No celkovo KC ich k tomu aj vedie. No na dedine je to tu tvrdé a neochota diskutovať o doktrinálnych rozdieloch. Skôr sa rozčulia.

Keď som sa raz dostal v rámci rodiny na takúto debatu a jednoducho som sa ich opýtal, že keď toĺko chodia do kostola, tak či vedia, čo je to evanjelium Ježiša Krista. Na to sa veĺmi rozčúlili, postavili a odišli. Oni totiž nevedeli ho definovať.
Pocházím též z vesnice a i dnes na vesnici bydlím. Vesnická mentalita je jiná než městská, ale dnes je vesnická mentalita už zase jiná než před 20. lety, kdy boje mezi katolíky a protestanty byly mnohem tvrdší z obou stran, ještě to pamatuji. Nedá se to všeobecně paušalizovat, někde je to tak, někde tak. Proto jsem se "ohradila" proti všeobecné paušalizaci, a proto, že jsem zrovna měla chuť psát. Tvou zkušenost Ti neberu.

Každá konfese má vyznavače mezi lidmi inteligentními a lidmi jednoduššími. Skutečné evangelium věřící lidi spojuje, doktrinální rozdíly mezi konfesemi mohou být dobrou příležitostí k diskusi o věcech nebeských, pokud se jedná o diskusi a ne o poučování. Stačí si položit otázku, zda by byl člověk rád, kdyby mu někdo zvěstoval evangelium přesně tak, jako on zvěstuje evangelium druhým. Je to dost důležitá otázka a ještě důležitější je odpověď na ni.

Jinak evangelium pochopitelně v jedněch vyvolá touhu, v druhých odpor, protože konfrontuje hříšníka s tím, že má problém. Se svobodnou vůlí se neshodneme, o tom diskutovat nebudu. Pro mě je svobodná vůle naprostý základ, který nepopírá Boží svrchovanost.

S těmi mými katolíky bych netrávila noci hovory, kdyby mě poučovali jak nějaké nedochůdče. A mě by to též nebavilo takhle je poučovat. Takže trávíme čas zcela normálním hovorem a jde to. A na konci s modlitbou.
Ještě perlička - říkala jsem, že příště hovor ukončíme alespoň před půlnocí, a tak to bylo pro jistotu až do rána. Už na takové ponocování nejsem zvyklá, ale člověk není jen chlebem živ... :)

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Lída Rohalová napísal: 17 Nov 2019, 13:26 Se svobodnou vůlí se neshodneme, o tom diskutovat nebudu. Pro mě je svobodná vůle naprostý základ, který nepopírá Boží svrchovanost.
A to je práve kameňom úrazu mnohých

Nemusíš na to odpovedať, no argumenty z Písma proti vôli človeka, ako niečom rozhodujúcom pri znovuzrodení - oživení v Kristu, sú tak silné, že nie je možné ich vyvrátiť, aby súčasne sme nepopreli zvrchovanú Božiu vôľu a Božiu moc pri oživení aj udržaní . A o tom to je.

Určite nehovoríme o vôli pri výbere zubnej kefky, že. Potom myslíš na vôľu človeka, ktorá vraj rozhoduje o živote, alebo smrti človeka a teda uveriť v Krista, alebo neuveriť? Ak áno, tak kde je potom uznanie zvrchovanej Božej vôli a moci Božieho oživujúceho Ducha pri oživení a udržaní?

Akú úlohu potom prisúdili Bohu tí, ktorí zbožčili vôľu človeka? Druhoradú, treťoradú, pasívnu, alebo akú? Súčasne vraj uznávajú zvrchovanú Božiu vôľu. Ale ako sa to dá? Boh, ako pasívny pozorovateľ, ktorý dal vraj človeku “slobodnú“ vôľu a teraz musí bezmocne čakať, kedy už človek sám od seba ožije - uvidí svetlo Božieho Slova a tak sa rozhodne mu uveriť? Boh čaká na padlé srdce človeka, ktoré je zotročené hriechom a na jeho zotročenú vôľu, kedy už konečne sa slobodne rozhodne mu uveriť? Absurdné! No a práve tá vraj “slobodná“ a“zvrchovaná“ vôľa človeka vraj nepopiera zvrchovanosť Božej vôle pri oživení? Ale popiera!

Ježiš vyzýva zaprieť samého seba a tak ho nasledovať. Zaprieť samého seba je zaprieť aj svoju vôľu, že. Tak ako ho budem potom následovať a to zo svojej vôle? A o tom to je. Ide o pritiahnutie ku Kristu a to Otcom na nebesiach. Nikto totiž nepríde k pravému Kristu, ak mu to nie je dané od Otca. Poprieš tieto Ježišove slová? Nie! Tak kde je potom rozhodujúca vraj slobodná vôľa človeka? Vidíš to?

Prečo mnohí “učeníci“ odišli od Krista a nechodili viacej s ním a prečo ostali práve dvanásti a prečo ostal aj Judáš? Na to ich vyvyšovanie vlastnej vôle, ako niečo rozhodujúce a teda na to – ale my, my, my sme uverili, im odpovedá jasne: Ján6 70Ježiš im odpovedal: Či som si ja nevyvolil vás dvanástich? A jeden z vás je diabol.

Tak kde bola ich vôľa pre Krista predtým, ako si ich vyvolil Boh?

Zaujímavé je, že tá posledná kvapka, prečo mnohí odišli bola práve tá, keď pred nimi všetkými povedal o zvrchovanej vôli Otca na nebesiach a teda, že nikto nepríde k nemu, ak mu to nie je dané od Otca.

Ján6 65A vravel: Preto som vám povedal, že nikto nemôže prijsť ku mne, keby mu to nebolo dané od môjho Otca. 66Od tej chvíle odišli mnohí z jeho učeníkov nazad a nechodili viacej s ním.

Takže od tej chvíle mnohí z jeho učeníkov nechodili viacej s ním. Zjavil Otec tým, ktorí odišli, kto je to Ježiš? Nie! Kto ho vie z akých pohnútok chodili s Kristom, no boli neveriaci v pravého Ježiša, teda ako Krista - Syna živého Boha a vieme aj prečo.

To neplatí len pre učeníkov ktorí ostali, ale táto práca Otca na nebesiach u tých všetkých, ktorí ešte len majú v Krista uveriť, platí všeobecne a to počas celého času milosti.

Tvrdiť, že vôľa človeka dokáže oživiť a súčasne tvrdiť, že si to neprotirečí so zvrchovanou Božou vôľou pri oživení, je prinajmenšom zvláštne.

Ján 6:63 Duch je, ktorý oživuje; telo nič neosoží. Slová, ktoré vám ja hovorím, sú duch a sú život.

Dôležité je neignorovať podstatné veci z Písma. Ak jedine Boží Duch oživuje, tak aký je dôvod si myslieť, že človeka dokáže oživiť jeho vraj "slobodná“ vôľa.

Telo nič neosoží, čo sa týka oživenia. Telesný človek neprichádza svojím rozumom a vôľou k pravému Kristu. Musí byť najprv oživený Božím Duchom a až tak môže vidieť svetlo Božieho Slova a jedine tak, môže byť pritiahnutý k pravému Kristu.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal:Nemusíš na to odpovedať...
Ne, nebudu. Bůh mne předurčil k tomu, abych mlčela :)

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Prvé vzkriesenie - znovuzrodenie

Lebo sme boli mŕtvi, ako tí mŕtvi, ktorí pochovávajú svojich telesne mŕtvych.

Mat 8:22 Ale Ježiš mu povedal: Poď za mnou a nechaj, nech mŕtvi pochovajú svojich mŕtvych.

No ukázal sa svojmu ľudu, ktorý sedel v tme a v tôni smrti, aby ich oživil a poslal na cestu pokoja a radosti v Duchu Svätom.

Luk1 79aby sa ukázal tým, ktorí sedia vo tme a v tôni smrti, aby upravil naše nohy na cestu pokoja.

Áno, teraz je ten čas milosti, ktorým prechádzame, keď mŕtvi počujú oživujúci hlas evanjelia Ježiša Krista a tí, ktorí počujú budú žiť.

Ján 5:25 Ameň, ameň vám hovorím, že prijde hodina a je teraz, keď mŕtvi počujú hlas Syna Božieho, a tí, ktorí počujú, budú žiť.

Týmto časom práve prechádzame

Ef 2:5 aj keď sme boli mŕtvi v previneniach, spolu nás oživil s Kristom - milosťou ste spasení

Tisíc rokov, ako deň prvého vzkriesenia Božieho ľudu, ktorý sedel vo tme a v tôni smrti a ktorý skrze Krista vstupuje na cestu pokoja. Je to deň formovania cirkvi Kristovej na zemi.

Tisíc rokov kráľovania s Kristom nie je doslovných tisíc rokov. Tisíc rokov je v podstate deň cirkvi Kristovej na zemi a teda čas od príchodu Krista, až po jeho druhý príchod. V tento čas Boh kriesi vykúpených a oni ožívajú v Kristu a srdcom vstupujú skrze dar viery v Slovo Božie, do kráľovstva pokoja a radosti v Duchu Svätom. Je to teda prvé vzkriesenie vykúpených, oživenie, znovuzrodenie, obrátenie.

Teda vieme o akú smrť ide a vieme aj to o aký život sa jedná

1Ján 3:14 My vieme, že sme prešli zo smrti do života, lebo milujeme bratov. Ten, kto nemiluje brata, zostáva v smrti.

Druhé vzkriesenie do oslávených tiel, pri druhom príchode Pána

Vykúpení v Kristu vstanú do oslávených tiel, lebo z Písma vieme, že už teraz prechádzajú zo smrti do života : Ján 5:24 Ameň, ameň vám hovorím, že ten, kto čuje moje slovo a verí tomu, ktorý ma poslal, má večný život a neprijde na súd, ale prešiel zo smrti do života.

Tak teda už teraz prechádzajú týmto časom tí, ktorí čujú slovo evanjelia Ježiša Krista a prechádzajú zo smrti do života. Ako vidíme, tak pri zmŕtvychvstaní do oslávených tiel – druhom vzkriesení, tak nejdú na súd a idú už rovno s Kristom. Sú to tí, ktorí majú diel na prvom vzkriesení a teda teraz oživajú v Kristu.

Ostatní taktiež vstanú pri druhom vzkriesení do duchovných tiel, ale na vzkriesenie súdu. Tí nemali diel na prvom vzkriesení a teda duchovne neožili . Nie sú ospravedlnení v Kristu a tak budú súdení podľa svojich skutkov a to mierou spravodlivého Boha a teda podľa toho, čo je zapísané v knihách.

Tu vidíme v akom zmysle sú títo mŕtvi, ktorí stoja pred tónom Božím, aby boli súdení podľa svojich skutkov.

Zj20 11A videl som veľký trón biely i sediaceho na ňom, pred ktorého tvárou utiekla zem i nebo, a miesto im nebolo najdené. 12A videl som mŕtvych, malých i veľkých, stojacich pred trónom Božím. A otvorily sa knihy, a otvorila sa aj iná kniha, to jest kniha života, a mŕtvi boli súdení podľa toho, čo bolo napísané v knihách, podľa svojich skutkov. 13A more vydalo mŕtvych, ktorí boli v ňom, i smrť i peklo daly mŕtvych, ktorí boli v nich, a boli súdení jeden každý podľa svojich skutkov. 14A smrť a peklo boly uvrhnuté do toho ohnivého jazera. Toto ohnivé jazero je tá druhá smrť. 15A jestli niekto nebol najdený zapísaný v knihe života, bol uvrhnutý do ohnivého jazera.

Takže Ján videl mŕtvych. Ale v akom zmysle mŕtvych? Oni predsa stáli pred trónom Božím a teda boli živí vo vzkriesených telách a vnímali súd. Teda boli mŕtvi v inom zmysle. To znamená, že videl vzkriesených do duchovných tiel, ktorí stáli na súde a boli súdení. Ak Ježiš hovorí, že ten, kto verí v neho nejde na súd, tak potom tam stáli nevykúpení v Kristu, ktorí boli súdení podľa svojich skutkov. Teda tí, čo neožili v Kristu – a teda videl mŕtvych v tom zmysle.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní