Bible......?

Diskusia o všetkom ostatnom.
Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Re: Bible......?

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Hosť napísal: 14 Dec 2019, 14:44 Viktore popletl jsi si vlákna, zde se můžeš přesunout:

vierouka-f4/katolicka-cirkev-t936.html
OK

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

log napísal: 12 Dec 2019, 09:23
Viktorrealita napísal: 12 Dec 2019, 08:38 Kto akýmkoľvek spôsobom spochybňuje pravdivosť Biblie, tak ponesie zodpovednosť pred Bohom.
Takze uz Boh nie je za vsetko zodpovedny ? Doteraz si tvrdil, ze riadi uplne vsetko. Teraz tvrdis ze predsa len nieco neriadi ? Ja spochybnujem pravdivost Biblie, no teda je to moja slobodna volba spochybnovat ju, ci nie? Alebo nemam slobodnu volbu? No ak nemam slobodnu volu potom nemozem ani niest zodpovednost. Zodpovedny je vzdy kto vykonava svoju volu. Kto to je? Je to moja slobodnavola ze ju spochybnujem ci je to z vole Bozej?
Akosi pricasto ignorujes moje otazky. Poznas uz odpoved?

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Minule jsem psala o různých přístupech k Bibli.
Dnes se zmíním o Duchu Svatém a o Bibli.
O Písmu a Duchu Svatém jsem již několikrát psala a historii vzniku Bible teď nemám na mysli. Duch Svatý Bibli nenapsal v nebi a neshodil ji na zem - On spolupracoval s lidmi, kteří vybrali, co v biblickém kánonu bude, a co tam nebude. Ale o tom teď psát nebudu.

Člověk může číst Bibli i několikrát denně, ale jeho život se nemusí změnit. Děje se to v případech, kdy člověk má již vytvořenou představu, co chce v Bibli vidět a jen hledá další verše, kterými by si to potvrdil. Kontext většinou nebere v úvahu. Tento systém nemá moc nikoho změnit. Takový člověk může být někdy i argumentačně schopný, ale to nemusí znamenat, že má pravdu. Viděla jsem mnoho případů v praxi, kdy někdo někoho přeargumentoval, ale pravdu neměl. Byl jen prostě pohotovější a výřečnější než osoba, na kterou se díval.

Pokud se tento systém používá v církvi, nebo ho používá jednotlivec, bude roznášet smrt. Ne nadarmo se v Písmu píše: "litera zabíjí, ale Duch dává život".

Duch Svatý se totiž s námi setkává na stránkách Bible. On promlouvá i jinak (osobní zjevení, v přírodě, skrze jiného člověka atd. atd.), ale nejčastěji s námi komunikuje skrze Písmo. Existují i lidé, kteří Bibli k dispozici nemají nebo jak již zde bylo psáno - ani Adam, Noe atd. Písmo neměli k dispozici. Bůh s nimi přesto "nějak" komunikoval.

My dnes Písmo máme. Vnímám to jako dar z Nebes. Například pronásledovaní křesťané touží v celách smrti po svobodě a po Písmu. Když se jim dostane té milosti a Písmo mají, tak ho čtou třeba 3x za sebou nebo se to učí nazpaměť. Někteří z něho pak vyučují další vězně, kteří se často stávají křesťany. Tito lidé jsou schopni za Krista zemřít, neboť On je to nejdražší, co v životě mají.

Další skupinu lidí Písmo mění. Děje se to tak, že člověk k němu přistupuje s otevřenou myslí, s prosbou o vedení Duchem Svatým a rozjímá nad ním. Pokud toto člověk dělá, dříve nebo později jeho život dozná změn. Ten člověk bude prostě jiný a druzí si toho všimnou.
Existuje řada "metod", jak Písmo studovat a rozjímat nad ním. Základní myšlenka je, že v tomto případě člověk oslovený Písmem bude roznášet život, protože Písmo v něm "ožije".

Nemám na mysli, že by s tímto člověkem vždy všichni souhlasili. Ani s Ježíšem nesouhlasili, když hlásal pravdu. Např. v J 8 Ježíš hovoří se Židy velmi "přímo, bez vytáček" - "usilujete mne zabít, člověka, který vám pověděl pravdu, kterou slyšel od Boha"...oni Mu nejdříve odpověděli, že (na rozdíl od něho) nejsou zrozeni ze smilstva. Hovor pokračuje a pak Mu říkají: "neříkáme správně, že jsi Samařan a máš démona?"
Pak už "vědí", že má démona a ptají se ho: "Co ze sebe děláš?" Nakonec vzali kameny, aby je po Něm hodili, protože Ježíšovu řeč pokládali za rouhání (Já jsem). Je dobré si to přečíst v kontextu.

Mám na mysli to, že "oživené" Písmo Duchem Svatým přinese život těm, kteří ho slyší, ale těm, kdo jsou na straně nepřítele, bude drásat nervy až k smrti. Toto se skutečně děje. Pokud je člověk vlažný, satana ničím neohrožuje. Mrtvá litera se mu taky docela líbí.

Mám za to, že Písmo je tak důležité, že bychom se ho měli učit nazpaměť. Dá se to pak opakovat při cestě na autobusovou zastávku, o přestávce, nebo v nějakém jiném čase. Může přijít doba, kdy Písmo "v hlavě" bude jediné Písmo, které budeme mít "po ruce".
Vnímám to tak, že duch, který vede člověka do Písma, je Duch Boží, a duch, který vede člověka od Písma, je duch Antikristův.

V nynějším modulu školu jsme probírali různé metody studia a rozjímání nad Písmem. Nakonec jsme měli sdílení, kdy a v jaké situaci nás Písmo v životě oslovilo. Sdílení trvalo asi 2,5 hodiny. Někteří jsme byli vybráni, abychom se sdíleli se svědectvím, také jsem dvě měla možnost říct. Povím ale, že to byla síla poslouchat, jak reálně a konkrétně Bůh mluví skrze Písmo v konkrétních životních situacích. Den předtím jsme si měli možnost i prakticky sloužit modlitbami. Začalo to v půl deváté večer a skončilo před desátou. My bychom ještě pokračovali, ale pořadatelé už to museli utnout, bylo potřeba zavírat budovu. Je to síla, když se Boží lid společně modlí (jsme z různých denominací), a když se modlí v moci Ducha jeden za druhého. Satan takové okamžiky nemá rád a snaží se je co nejvíce z křesťanova života eliminovat. To se týká i životodárného čtení Písma vedeného Duchem Svatým.

log
Kontaktovať používateľa:

Lída Rohalová napísal: 15 Dec 2019, 19:57 My dnes Písmo máme. Vnímám to jako dar z Nebes.
Ked som sa minule opytal diskutujucich, ake dobre rady su v Pisme, okrem jedneho (mikima) si nikto ziadnu konkretnu radu, ktora by mu pomohla v zivote, nevedel vybavit. To ma zaskocilo. Ak je to dar z nebies, ako to ze tam (okrem mna) prakticky nikto ziadne dobre rady nenasiel?

ine-f8/ake-dobre-rady-pre-dnesneho-clov ... tml#p12437

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Ja si neustále opakujem tieto Ježišové slová, aby som na túto pravdu nejako nepozabudol. Tu je jednoducho vyjadrená neoddeliteľná jednota Božieho Slova a Božieho oživujúceho Ducha.

Ján 6:63 Duch je, ktorý oživuje; telo nič neosoží. Slová, ktoré vám ja hovorím, sú duch a sú život

Je tu vyjadrenie aj to, že telo nič neosoží, čo sa týka duchovného oživenia. Tak, ako telo a krv - čo je vo zmysle rozum, myseľ tela, tak to v Petrovom srdci nezjavilo, kto je to Ježiš, ale Otec na nebesiach. A v tom je život.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 15 Dec 2019, 13:27
Viktorrealita napísal: 12 Dec 2019, 08:38 Kto akýmkoľvek spôsobom spochybňuje pravdivosť Biblie, tak ponesie zodpovednosť pred Bohom.
Takze uz Boh nie je za vsetko zodpovedny ? Doteraz si tvrdil, ze riadi uplne vsetko. Teraz tvrdis ze predsa len nieco neriadi ? Ja spochybnujem pravdivost Biblie, no teda je to moja slobodna volba spochybnovat ju, ci nie? Alebo nemam slobodnu volbu? No ak nemam slobodnu volu potom nemozem ani niest zodpovednost. Zodpovedny je vzdy kto vykonava svoju volu. Kto to je? Je to moja slobodnavola ze ju spochybnujem ci je to z vole Bozej?
Povedal som ti, čo vôli predchádza. Je to, ako keď človek sedí nad pokladnicou svojho srdca. Čo je vo vnútri, to ho charakterizuje. Vyberá len to, čo tam je a ten obsah charakterizuje jeho srdce. Ak je srdce bez Boha – Božieho Slova, tak všetko, čo svojou vôľou z neho vyberie bude týmto vždy poznačené.

Človek je predovšetkým zodpovedný za padlý stav svojho srdca. Vôľa len kopíruje teno stav. Ovocie poukazuje, o aký strom sa jedná. Zlý strom nemôže rodiť dobré ovocie. Ani dobrý strom zlé ovocie.

Sám svojimi príspevkami svedčíš, že je to tak.

Už neviem to jednoduhšie povedať.

log
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 16 Dec 2019, 12:09
log napísal: 15 Dec 2019, 13:27
Povedal som ti, čo vôli predchádza. Je to, ako keď človek sedí nad pokladnicou svojho srdca. Čo je vo vnútri, to ho charakterizuje. Vyberá len to, čo tam je a ten obsah charakterizuje jeho srdce. Ak je srdce bez Boha – Božieho Slova, tak všetko, čo svojou vôľou z neho vyberie bude týmto vždy poznačené.
...
Už neviem to jednoduhšie povedať.
Prestan sa krutit ako had a odpovedz na rovinu - Je to Bozia vola ze spochybnujem Bibliu alebo je to proti Jeho voli ?

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Log

len kľud

Koho Boh oživí v Kristu, toho Boh oživí a koho necháva tak, toho necháva tak. Aj to je prejav Božej vôle.

Rim 9 15Lebo hovorí Mojžišovi: Zmilujem sa, nad kým sa zmilujem a zľutujem sa, nad kým sa zľutujem. 16Tak tedy nie je to vecou toho, kto chce, ani toho, kto beží, ale vecou Boha, ktorý sa zmilováva.

Tak teda je to vecou zvrchovaného Boha. S čím máš problém?

18Tak tedy nad kým sa chce zmilovať, nad tým sa zmilováva, a koho chce zatvrdiť, toho zatvrdzuje.

Všetci sú, ako tí väzni, uväznení v hriechu. No a Boh sa zmilováva nad tým, nad kým sa zmilováva a koho nechá tak, tak toho nechá tak. Ostatní ostávajú uväznení v hriechu. To budú vykrikovať, aký je len Boh nespravodlivý, lebo sa aj nad nimi nezmiloval? Nezmysel!

Či snáď bude bezbožný človek súdiť Boha za to, že ho neurobil veriaceho a teda za to, prečo ho Boh necháva v stave zatvrdilosti voči Bohu? Boh nestráca svoju spravodlivosť, ak sa zmilováva nad tým, nad kým sa zmilováva a koho nechá tak, lebo všetci sú hriešni a hodní odsúdenia. Je to teda vecou Boha. No a nie všetci sú jeho ovcami.

Vlk je rád, že je vlkom a nechce byť ovcou. Boh použil aj tieto nádoby, ako bol Herodes, Judáš atd. aby vykonali to, čo mali vykonať. Boh vie, čo vykoná ich bezbožné srdce. Je to, ako keď sa nechráni ovca pred vlkom a vieme, čo bude nasledovať. Boh dopustil, aby sa to všetko stalo na kríži a vieme aj prečo.

Boh vie prečo používa všetky nádoby a teda aj nádoby na nečesť. Aby stvoril nové stvorenie, ktoré ožije v Kristu Ježišovi, ktoré ho už bude z nekonečnej vďačnosti a láske naveky oslavovať. Všetko je podriadené a to či už vedome, alebo nevedome k dosiahnutiu tohto konečného cieľa – aby sa mu sklonilo každé koleno. Preto Boh aj znáša vo svojej zhovievavosti to všetko, aby sa zjavilo bohatstvo jeho slávy na novom stvorení v Kristu Ježišovi.

22A čo, ak Bôh chcúc ukázať svoj hnev a oznámiť to, čo je jemu možné, znášal vo veľkej zhovievavosti nádoby hnevu, pripravené na záhubu, 23a aby oznámil bohatstvo svojej slávy na nádobách milosrdenstva, ktoré vopred prihotovil na slávu?

21Alebo či nemá hrnčiar práva a moci nad hlinou, aby z toho istého blata učinil jednu nádobu na česť a druhú na nečesť?

log
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 17 Dec 2019, 10:30
log napísal: 16 Dec 2019, 13:45 Prestan sa krutit ako had a odpovedz na rovinu - Je to Bozia vola ze spochybnujem Bibliu alebo je to proti Jeho voli ?
Log

len kľud
...
Ja som kludny. Uz som sa bal ze budes vediet odpoved, to by ma znervoznilo. Ale ked vidim, ze nemas odpoved na tak jednoduchu otazku, ukludnil som sa. Tvoje litanie su len zakryvaci manever, aby nikto nepoznal, ze vlastne odpoved nepoznas.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 17 Dec 2019, 11:32
Viktorrealita napísal: 17 Dec 2019, 10:30
log napísal: 16 Dec 2019, 13:45 Prestan sa krutit ako had a odpovedz na rovinu - Je to Bozia vola ze spochybnujem Bibliu alebo je to proti Jeho voli ?
Log

len kľud
...
Ja som kludny. Uz som sa bal ze budes vediet odpoved, to by ma znervoznilo. Ale ked vidim, ze nemas odpoved na tak jednoduchu otazku, ukludnil som sa. Tvoje litanie su len zakryvaci manever, aby nikto nepoznal, ze vlastne odpoved nepoznas.
Keď ťa Boh nechávam v zatvrdilosti voči Božiemu Slovu, tak jedine Boh vie prečo. Skade by som to mal vedieť?

No jeho ovce počujú na jeho hlas - a nebudú spochybňovať Božie Slovo, lebo vedia, že je to Pravda a vedia, kto je ich pravý Pastier.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot] a 2 neregistrovaní