...Tak je to dané od Otca príjsť k pravému Kristu, alebo to nie je dané a je to teda na vôli človeka? Buď jedno, alebo druhé. Nič medzi neexistuje, lebo je tam slovo NIKTO!Viktorrealita napísal: ↑29 Dec 2019, 16:25Mikim
Ono stačí prijať to, čo povedal Kristus. Ak to niekto neprijíma, tak čo už. Nie je mu to dané a je zatvrdilý v otázke zvrchovanosti Božej.
Tak je to dané od Otca príjsť k pravému Kristu, alebo to nie je dané a je to teda na vôli človeka? Buď jedno, alebo druhé. Nič medzi neexistuje, lebo je tam slovo NIKTO!
Ján6 65A vravel: Preto som vám povedal, že nikto nemôže prijsť ku mne, keby mu to nebolo dané od môjho Otca
No tak ako vysvetlíš, že NIKTO nepríde ku Kristu, ak mu to nie je dané od Otca? Hovorí to predsa Kristus, tak prečo by som mu nemal veriť? To ma chceš presvedčiť, aby som mu neveril? Týmto padá všetok iný vyklad, ktorý by popieral Božiu zvrchovanosť v celom diele spásy.
No a o niečo vyššie hovorí: Ján6 63Duch je, ktorý oživuje; telo nič neosoží. Slová, ktoré vám ja hovorím, sú duch a sú život.
Tak kto oživuje - predsa jedine Boží oživujúci Duch.
Ak Ježiš vzkriesil Lazara a volá na telesne mŕtveho, ktorý nepočuje ani nevidí – „Lazare poď von“. Tak ako sa to stane, že odrazu Lazar počuje?
Tak mi to vysvetli, aby som sa nemusel davať vyšetriť.
No a tie verše, čo si tu dal ako argument, tak sú adresované Izraelu, takže tak.
Ján6 65A vravel: Preto som vám povedal, že nikto nemôže prijsť ku mne, keby mu to nebolo dané od môjho Otca
četl jsi to celé?
Jan 6.35 BKR Ježíš pak řekl jim: Jáť jsem ten chléb života. Kdož přichází ke mně, nebude nikoli lačněti, a kdož věří ve mne, nebude žízniti nikdy
Jan 6.37 BKR Všecko, což mi dává Otec, ke mně přijde, a toho, kdož ke mně přijde, nevyvrhu ven.
Jan 6.40 BKR A tatoť jest vůle toho, kterýž mne poslal, aby každý, kdož vidí Syna a věří v něho, měl život věčný. A jáť jej vzkřísím v den nejposlednější.
Jan 6.45 BKR Psáno jest v prorocích: A budou všickni učeni od Boha. Protož každý, kdož slyšel od Otce a naučil se, jdeť ke mně.
Jan 6.47 BKR Amen, amen pravím vám: Kdož věří ve mne, máť život věčný.
Jan 6.64 BKR Ale jsouť někteří z vás, ješto nevěří. Nebo věděl Ježíš od počátku, kdo by byli nevěřící, a kdo by ho měl zraditi.
Jan 6.65 CSP A říkal: „Proto jsem vám řekl, že nikdo ke mně nemůže přijít, pokud mu to není dáno od Otce.“
Jan 6.65 MPCZ (Pavlík) a pravil: Pro tuto příčinu jsem vám pověděl, že ke mně nemůže přijít nikdo, není-li mu dáno od Otce.
Jan 6.66 BKR A z toho mnozí z učedlníků jeho odešli zpět, a nechodili s ním více.
Jan 6.67 BKR Tedy řekl Ježíš ke dvanácti: Zdaliž i vy chcete odjíti?
Jan 6.68 BKR I odpověděl jemu Šimon Petr: Pane, k komu půjdeme? Slova věčného života máš.
Jan 6.69 BKR A my jsme uvěřili, a poznali, že jsi ty Kristus, Syn Boha živého.
Tyto verše říkají, že každý kdo přichází k Ježíši a věří v něj bude mít život věčný a to se dozví díky Otci, když se od Boha Otce na prvním místě bude vyučovat (cílem Ježíše nebylo jen všechny přitáhnout k sobě, ale hlavně všechny skrze sebe přitáhnout k Bohu Otci...
Lukáš 12:32 Neboj se, ó maličké stádce, neboť se zalíbilo Otci vašemu dáti vám království.
Jan 4:23 Ale jdeť hodina, a nyníť jest, kdyžto praví modlitebníci modliti se budou Otci v duchu a v pravdě. Neboť takových Otec hledá, aby se modlili jemu.
Jan 14:6 Dí jemu Ježíš: Já jsem cesta, i pravda, i život. Žádný nepřichází k Otci než skrze mne.
Jan 14:10 A což nevěříš, že já v Otci a Otec ve mně jest? Slova, kteráž já mluvím vám, sám od sebe nemluvím, ale Otec ve mně přebývaje, onť činí skutky
Ano všichni kdo projevíme zájem jsme vyučováni Bohem Otcem, který nás vede k Ježíši našemu Spasiteli, kdy vírou v něj máme věčný život. Kdo nemá či neprojeví zájem o víru v Ježíše, jako ti, kteří v Ježíše a jeho věčný život nevěřili viz verš Jan 6.65, tyto Otec k Ježíši nikdy násilím nepřitáhl a ponechal jim výběr dle vlastní vůle./b]
Bůh Otec nikoho neznásilňuje výběrem pro věčný život v Ježíši Kristu, ale dává každému možnost se pro něj rozhodnout.
Ten první impuls k přitáhnutí k Ježíši Bohem Otcem musí nejdříve vycházet z člověka samotného, Bůh Otec nikdy nikoho nepřitahuje k Ježíši násilím, pokud by to Bůh Otec dělal vždy bez svobodné vůle člověka, pak bych se mohl považovat za člověka loutku a Boha bych musel považovat za někoho kdo znásilňuje mou vůli.