Joel - intenzívne víkendy duchovnej obnovy

Diskusia o cirkevnej organizácii.
Julka

Re: Joel - intenzívne víkendy duchovnej obnovy

Neprečítaný príspevok od používateľa Julka »

ngma napísal:
Bruno napísal:
ngma napísal:... normálne sme tam vnímali prítomnosť Pána Boha ... i
ngma, dík za vyjadrenie toho, čo si na Joelovi zažil. Viem si to predstaviť, bol som na mnohých cirkevných akciách, ktoré boli aj poučné, povzbudivé, a cítili sme sa dobre, a boli sme za to Bohu vďační.
Chcem sa ťa ale spýtať niekoľko otázok: Cítil si to vnímanie Božej prítomnosti ako duchovnú obnovu? Má to teba dlhodobý vplyv, alebo to bolo len chvíľkové prežívanie príjemného pocitu? Lebo to je zmysel tých troch víkendov, aby si sa duchovne obnovil. Alebo bežné dni prežívaš ako predtým?

Skúsim Bruno takto:
Tvoje otázky sú múdre a majú zmysel.
Skúsim odpovedať všeobecne a potom za seba. Kráľ Joziáš začal /zrejme nielen on sám/ robiť poriadok v kráľovstve a o.i. aj zabezpečil upratovanie v chráme. Žiadna hlboká duchovná skúsenosť - zatiaľ, robí sa len normálny poriadok. pri tomto upratovaní našli niečo / určite nie len tak náhodou/ čo zmenilo na nejaký čas život v kráľovstve. Našli knihu Zákona. Začali ju čítať a Duch Boží pôsobiaci na ich srdcia a oni vnímajúci toto pôsobenie začali činiť pokánie, modly vyhádzali....
Vidím to tak, že vedenie cirkvi si je vedomé stavu veriacich a svojho, robia "upratovanie" ale aj medzi sebou ako kazatelia / opýtaj sa svojho kazateľa aké mali posledné kazateľské, spojené s pamiatkou a umývaním nôh - či to bolo formálne alebo ako mocne Boh pôsobil na nich/. A k programu Joel, za seba teraz.
Za nejaké chvíľkové rozčarovanie, či sentimentálny úlet to nepovažujem. To čo som vnímal vtedy a doteraz, je to cesty duchovnej obnovy jednotlivca. Moje nastavenie ale nie je o tom, že som tam prišiel a teraz ma zmeňte. Svoju duchovnú obrodu som prežíval už dávnejšie pred tým a veľmi intenzívne posledný rok aj vďaka udalostiam, ktoré sa diali v mojom živote. Aby sme sa rozumeli, tie udalosti mi pomohli vidieť jasnejšie určité záležitosti - píšem to preto, že nie som nejaký emocionálny hazardér /ale emócie tiež uplatňujem/ ale racio a duch sú tí, čo ho "držia v realite" :D
Čo sa týka ostatných účastníkov, tak za nich sa vyjadrovať nebudem, sme ľudia rôzni, každý sme na ceste na inom úseku, máme iné životné príbehy. Ale to čo si práve myslím, že nech sme akí sme, toto je príležitosť spraviť si svoj duchovný audit, urobiť poriadok vo svojom duchovnom živote, možno až spraviť reset. Povedať si s Pánom Bohom o čom má byť zmysel môjho bytia...
Ako to preniesť do zboru si to viem predstaviť a neznamená to, že zajtra už bude všetko ideálne a dokonalé. Chce to Ježišovu trpezlivosť, lásku, nastavenie skutočne správnej teórie - lebo tá potom pomáha že dôjdeme aj k správnej praxi. Historicky sa poučme z toho čo sa udialo, povedzme si o zlyhaniach, odpustime si - pretože si myslím že ľudia pred tým to robili a žili tiež ako len najlepšie vedeli a mysleli si že to je to pravé orechové, vo svojej úprimnosti / dnes vieme že korekcie treba robiť/. Pochopme ich akí boli, prečo takí aj boli a poučme sa, lebo inak narobíme niekedy tiež situácie pôsobiace hlavybôľ úa niekedy aj viac.../. Generácie pred nami prežili prvú a druhú svet. vojnu, zápasili o svoje životy aby prežili, jedlo, bývanie...komunisti ich dusili....možno otázka, z tých ľudí ktorí na tomto fóre majú vyhrotený postoj k cirkvi / neberiem im tento ich pohľad/ ale ktorí toto prežil prípadne bol perzekuovaný, nebodaj zavretý. To poznanie a nazeranie na veci bolo o odosť jednoduchšie, aj tí ľudia boli jednoduchší - ale šťastnejší a radostnejší život viedli s Pánom Bohom. Myslím si, že nemali také depresie zo svojho duchovna / možno niekedy aj mali mať/, ale....
Čiže skrátim, cirkev a Pán Boh dali veriacim prihrávku, aby sa ľudia mohli chytiť. Situácia vo svete je chúlostivá / aj s veriacimi/, Ježiš v Zjavení hovorí kto má uši nech počuje, čo Duch hovorí zborom / a to nie je určite len Joel, a to nie je len k našej cirkvi/.
To silné že počuť!!! lebo Boh hovorí, a to je to aby som to bol ja čo počuje nie človeka, ale čo Boh hovorí...a to je silná skúsenosť stretávania sa s Bohom

Je dobré si niektoré veci radšej nepredstavovať ako celé Slovensko sa zmení, lebo Boh sa nás nebude pýtať či to tak môže , vanie ako On chce...a to je vždy rozdiel oproti našim predstavám nás všetkých ::good:: - našťastie

Prajem veľa Božej múdrosti pri audite / aj ja som si ho robil/ tvojho života
Teším sa že to takto vnímaš, aj ja som v poslednom roku prežila veci, ktoré veľmi zmenili môj pohľad na Pána Boha a na život. Je to presne tak, že Pán Boh to urobí ako chce, my sa obnoviť nemôžeme. Ďakujem Pánu Bohu, že obnovuje náš vzťah k Nemu.

Michal

Neprečítaný príspevok od používateľa Michal »

ngma napísal:...normálne sme tam vnímali prítomnosť Pána Boha,...
ngma napísal:...osobne ďakujem vedeniu cirkvi, že nie pre vykázanie činnosti pripravili tieto stretnutia,...
Ozaj sa nechcem niekoho dotknúť ale nechápem čo tu riešite a prečo tento citát ešte citujú ďaľší? Znie mi to, ako by si písal o nejakom špiritistickom stretnutí a ďakoval cirkvi za zorganizovanie seance, kde ste vyvolávali Ducha Božieho. To nevnímate prítomnosť Pána Boha na svojich bohoslužbách? Na to musí niekto vymyslieť špeciálne stretnutie? Vari u vás neplatí: "Lebo kde sú zhromaždení dvaja alebo traja v mojom mene, tam som ja medzi nimi."? Alebo je problém práve v tom?

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Michal napísal:
ngma napísal:...normálne sme tam vnímali prítomnosť Pána Boha,...
ngma napísal:...osobne ďakujem vedeniu cirkvi, že nie pre vykázanie činnosti pripravili tieto stretnutia,...
Ozaj sa nechcem niekoho dotknúť ale nechápem čo tu riešite a prečo tento citát ešte citujú ďaľší? Znie mi to, ako by si písal o nejakom špiritistickom stretnutí a ďakoval cirkvi za zorganizovanie seance, kde ste vyvolávali Ducha Božieho. To nevnímate prítomnosť Pána Boha na svojich bohoslužbách? Na to musí niekto vymyslieť špeciálne stretnutie? Vari u vás neplatí: "Lebo kde sú zhromaždení dvaja alebo traja v mojom mene, tam som ja medzi nimi."? Alebo je problém práve v tom?
Michal, tak se mi zdá, ze ty sám v sobě zahrnuješ všechny dary Ducha Svatého! Tak proto ten tvůj postoj v diskuzi, ne hledání, ale predstaveni se, jako znalce pravdy.

Michal

Neprečítaný príspevok od používateľa Michal »

ambassador napísal:Michal, tak se mi zdá, ze ty sám v sobě zahrnuješ všechny dary Ducha Svatého!
Ó, ďakujem ambassador ale je to len Tvoje zdanie. Myslím si, že to ani nie je možné aby som mal všetky Dary, veď v Slove Božom sú opísané rôzne dary Ducha Svätého a sú uvedené ako dary pre rôznych ľudí: "A v cirkvi Boh niektorých ustanovil najprv za apoštolov, po druhé za prorokov, po tretie za učiteľov, potom sú zázraky, potom dary uzdravovať, pomáhať, viesť a dar rôznych jazykov."
ambassador napísal:Tak proto ten tvůj postoj v diskuzi, ne hledání, ale predstaveni se, jako znalce pravdy.
Milý ambassador to je omyl, ako znalci pravdy sú tu na to iní veľvyslanci. Len som sa pýtal, či prítomnosť Pánovu necítite na bohoslužbách. Prepáč.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Michal napísal:
ambassador napísal:Michal, tak se mi zdá, ze ty sám v sobě zahrnuješ všechny dary Ducha Svatého!
Ó, ďakujem ambassador ale je to len Tvoje zdanie. Myslím si, že to ani nie je možné aby som mal všetky Dary, veď v Slove Božom sú opísané rôzne dary Ducha Svätého a sú uvedené ako dary pre rôznych ľudí: "A v cirkvi Boh niektorých ustanovil najprv za apoštolov, po druhé za prorokov, po tretie za učiteľov, potom sú zázraky, potom dary uzdravovať, pomáhať, viesť a dar rôznych jazykov."
ambassador napísal:Tak proto ten tvůj postoj v diskuzi, ne hledání, ale predstaveni se, jako znalce pravdy.
Milý ambassador to je omyl, ako znalci pravdy sú tu na to iní veľvyslanci. Len som sa pýtal, či prítomnosť Pánovu necítite na bohoslužbách. Prepáč.
Jen jsem reagoval na tvůj specificky způsob výkladu a úplnou absenci darů D.S. s kterou reaguješ na vykladačske principy, které jsou obecné pro všechny biblisty a teolo.
Naposledy upravil/-a ambassador v 03 Mar 2016, 07:28, upravené celkom 1 krát.

Silki

Neprečítaný príspevok od používateľa Silki »

Mne na tom Joelovi najviac vadilo to, že sa do poslednej chvíle nevedelo o čo vlastne ide, aké budú témy ... ani kazateľ to nevedel vysvetliť ... aj to video vyšlo myslím dosť oneskorene.
A ten týždeň duchovnej obnovy je na tom podobne ... nič konkrétne, témy, program ...
Predpokladám, že ľudia sa tam hlásia, lebo boli zvyknutí chodiť na Biblické týždne, ale toto bude asi niečo odlišné ... tak mám obavy, že niektorí budú sklamaní ...

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Silki napísal:Mne na tom Joelovi najviac vadilo to, že sa do poslednej chvíle nevedelo o čo vlastne ide, aké budú témy ... ani kazateľ to nevedel vysvetliť ... aj to video vyšlo myslím dosť oneskorene.
A ten týždeň duchovnej obnovy je na tom podobne ... nič konkrétne, témy, program ...
Predpokladám, že ľudia sa tam hlásia, lebo boli zvyknutí chodiť na Biblické týždne, ale toto bude asi niečo odlišné ... tak mám obavy, že niektorí budú sklamaní ...
Vyjádřením názoru se stává člověk trochu čitelným. Někdy je dobré ten prožitek s danou akci vyjádřit na té samotné akci směrem k organizátorům, pokud se dá s nimi mluvit. Tím rozhodně netvrdím, že zde se to nesmí. Jestli chceme pracovat na změnách, tak je dobré těm změnám dopomoci. Můžeme se stát drobnými dělníky na změnách v dějinách adventního společenství.

Vencel

Neprečítaný príspevok od používateľa Vencel »

Nedávno som sa rozprával s osobou, ktorá na Joela chodí, a vyjadrila sa o tom nie príliš lichotivo. Nepáčil sa jej spôsob, ako to tam prebieha.
Ja vidím problém v tom, že každý človek je iný, a každý vnútorne prežíva Božiu blízkosť inak. Niekto možno pri serióznom štúdiu Biblie (takí asi chodili na tie klasické Biblické týždne), niekto možno sám v prírode, iný zas pri citovo ladených stretnutiach ...
Nikomu sa nedá predpísať, že "ty sa musíš tu cítiť dobre, lebo ja sa tu cítim dobre. " Alebo "ty sa tu máš obrátiť, lebo niekto sa takto obrátil."
Joel ponúka nejaký spôsob duchovného naplnenia, ale nie každému to takto vyhovuje. Už aj preto to nemôže byť liek na obrátenie celej cirkvi.

Rto2

Neprečítaný príspevok od používateľa Rto2 »

Dnes nám začína dlho očakávaný TDO - Týždeň duchovnej obnovy. Neviem, o akej obnove vôbec môže byť reč, ak nie je sloboda. Ak kazatelia musia deklarovať, že na toto fórum nechodia a neprispievajú ... Potom asi v skutočnosti nejde o obnovu, len o utvrdenie sa v klasických adventistických tézach bez možnosti sa nad nimi hlbšie zamyslieť. Trochu mi to pripomína hru na demokraciu, ktorá sa tu diala za socializmu, pričom sa nesmelo ani pomyslieť na množstvo zakázaných tém ...

Hosť

Neprečítaný príspevok od používateľa Hosť »

Rto2 napísal: Ak kazatelia musia deklarovať, že na toto fórum nechodia a neprispievajú
Je pravda, že toto kazatelia na jednom kazateľskom museli vyhlasovať jeden po druhom, čo bolo dosť trápne, ale krivdili by sme vedeniu SZ, ak by sme si mysleli, že to vymysleli oni. Bolo to na návrh jedného iniciatívneho kazateľa. Čo ho k tomu viedlo, nevedno .... možno aj to, že práve on má v ankete na tomto fóre jednu z najhorších známok ...

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný