Dr. House a Adventisti

Diskusia o všetkom ostatnom.
ja007
Dátum registrácie: 02 Máj 2015, 23:46
Kontaktovať používateľa:

Re: Dr. House a Adventisti

Neprečítaný príspevok od používateľa ja007 »

Tomasi, pomocka k vykladovemu klucu je aj na konci 9.Kap, cize od vystavenia chramu po pomazaneho ma uplynut 69 tyzdnov. To dava zmysel jedine v tedy ked tyzden=7 dni(prorockych)=7 rokov (historickych). Ako inak by si vysvetlil tuto periodu od Perzie medzi chramom a krstom Jezisa he? Miller nebol hlupak, opieral sa o mnohych vykladacov, ktori pochopili tento princip a bol absolutne presvedceny ze postupoval spravne.
Antiochus Epifanes ak ma predstavovat maly roh, ktory zmohutnel vo svojej moci, historicky neobstoji. Bol totiz slaboch, ktory sa rychlo stiahol ked sa mal postavit Rimu. Flavius nevaha pripisat ulohu maleho roha Rimu. Jezisova interpretacia Flavia ladila v tom, ze kladol znesvacujucu ohahavnost (Mat24,15) do buducnosti a nie do minulosti.

Tomáš Plechatý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

ja007 napísal:Tomasi, pomocka k vykladovemu klucu je aj na konci 9.Kap, cize od vystavenia chramu po pomazaneho ma uplynut 69 tyzdnov. To dava zmysel jedine v tedy ked tyzden=7 dni(prorockych)=7 rokov (historickych). Ako inak by si vysvetlil tuto periodu od Perzie medzi chramom a krstom Jezisa he? Miller nebol hlupak, opieral sa o mnohych vykladacov, ktori pochopili tento princip a bol absolutne presvedceny ze postupoval spravne.
Antiochus Epifanes ak ma predstavovat maly roh, ktory zmohutnel vo svojej moci, historicky neobstoji. Bol totiz slaboch, ktory sa rychlo stiahol ked sa mal postavit Rimu. Flavius nevaha pripisat ulohu maleho roha Rimu. Jezisova interpretacia Flavia ladila v tom, ze kladol znesvacujucu ohahavnost (Mat24,15) do buducnosti a nie do minulosti.
Zdravím ,,ja007"

S výkladem 9. kap. Da že po dosazení rok za den vyjde rok pomazaného vévody - Ježíše - Jeho křest (začátek služby) polovina týdne (3,5 let jeho služby) jeho zahlazení (předpověď jeho smrti) a po dalších cca 3,5 letech ukamenování Štěpána, čímž uplynula doba určená pro lid Izraelský, který odmítl Ježíše a ještě 3,5 let po jeho smrti kamenuje jeho služebníka. Od té doby se naplno rozjíždí evangelium do krajin pohanů.

Znám tento výklad, a ani proti němu nemám nějaké velké námitky. Neumím natolik dobře hebrejsky abych si to ověřoval v původním textu. Nemám důvod tomu příliš nevěřit, akorát je vidět, velmi odlišný překlad mezi ČEPem a BK, jakoby někdo možná nechtěl, aby část Daniele přepovídala Mesiáše a tím usvědčovala židy.

Znám i tu námitku, že dokonce někde v talmudu se píše, že rabíni proklínají každého, kdo se pokusí o výklad pomazaného z Da 9.
Ani tomu se příliš nebráním - může to tak být. Nehledal jsem poctivě zdroje.

Ale nesouhlasím hned s tvou první větou. Ta 9. kapitola není výkladovou pomůckou k 8. kapitole, nebo obecně výkladovou pomůckou!!!

Nehledejte v bibli za každou cenu ukrytá tajemství. Za každou cenu myslím, za cenu ignorování prvního jasného výkladu, který je jiný. A za cenu toho, že kvůli tajnému výkladu začnete ohýbat základní znění evnagelia, jen aby nové ,,tajné" poselství mělo smysl.

V Danieli každá kapitola stojí samostatně, je uvedena odlišným rokem panování krále a má svůj počátek i konec i své poselství do té doby.

Da 8 obsahuje malý roh vyrůstající z jiné šelmy než v Da 7
Da 8 počítá jiné období než Da 9
Da 8 počítá období od zpustošení svatyně (a města) zatímco Da 9 počítá období od slova o vybudování města a svatyně
Da 8 ukazuje události týkající se izraele po výčtu určitých světových mocností Da 9 je reakce na Danielovu modlitbu a ta se týká Jeremjáše

Jde o odlišné události, odlišné doby, odlišné mocnosti, které za nimi stojí. Jedinné co je spojuje, je, že ten anděl co se Danielovi 9 ukazuje se mu ukázal už v Da 8.

Když jde o jiné děje, nemusíš hledat výkladový klíč, tak abys ty dvě kapitoly uměle propojil.

Miller nebyl hlupák - nikdy jsem nikde neměřil jeho IQ, ale myslím si, že inteligence neznamená neomylnost. Miller dával podle mne velice přehnaný důraz na čísla a symboly. Buď to bylo jeho nechtěné myšlenkové dědictví z doby, kdy byl svobodným zednářem, nebo hůř to dělal vědomě a snažil se míchat přístup k bibli se zednářskými praktikami.

Jinak já klidně oželím i výklad malého rohu jako Antiocha Epifana IV pokud mě bible usvědčí, ale jak už jsem řekl, adventisté a millerité žijí ve špatném přesvědčení, že musí za každou cenu identifikaci toho rohu nějak rozlousknout a že ta slova ,,dojde svatyně očištění" (Da 8,14) že znamenají něco kolosálního i pro křesťany.

Křesťané nejsou židé a nezajímá je židovská svatyně, ani její každodenní služba a to už od doby, kdy si v evangeliu přečetli, že se při Ježíšově smrti chrámová opona kompletně roztrhla.

Jinak děkuji za diskusi a námitku ja009 rád si s tebou povídám.

Klidně přistoupím, na to, že nejprve nevíme, kdo to byl (i když si myslím že to sedí na toho antiocha) a budeme to zkoušet určovat.
Ale očekávám, že i ty se mnou budeš diskutovat s otevřenou myslí.

ja007
Dátum registrácie: 02 Máj 2015, 23:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ja007 »

Tomasi skomolil si moje posvatne meno 007.
Este by som chcel vediet ako rozumies Jezisovej poznamke k pustosiacej ohavnosti ktora ma prist, kto to ma byt?

Nechcel som ti priamo ukazat prepojenie medzi 8.a 9. kap ale iba rovnaky princip vykladu pocet dni. Rozumej ak sa nezhodneme na principoch tazko najdeme zhodu vo vyklade. Ja v celej knihe Daniel vidim paralely medzi videniami. V 2.kap da Boh Danielovi zakladny koncept dejin: 4 pozem.kralovstva a 5.Bozie kr. Potom sa optika priblizuje a v 7.kap vidim tie iste kralovstva popisane inym sposobom, ale lupa si vsima charektery hlavne rohu, ktory bojuje proti svatym a proti Najvyssiemu. 8. kap sa tyka bezprostredne prorokovej doby, ale vsima si opat buducnost maleho rohu a jeho odbojnost proti neb.vojsku. 2300 vecer a ran nejde prorokovi do hlavy a podla rady to ma nehat v tajnosti. Prorok je zruseny pre videnie (nie z anjela, je to tam pozn.) Odpoved prichadza v 9.kap na otazku z 8.kap aby dostal prorok plne poznanie i ked s oneskorenim niekolko rokov! To poznanie sa nemalo tykat vykladu zapasu mocnosti ale vykladu casoveho useku lebo proroka trapil chram,obete a co bude s jeho ludom. V 11.kap opat optika sa zameriava na Persiu a Grecko (juh-sever) cize skok v case ale v kontexte svetovych dejin a predoslych videni. Potom uz sleduje len krala severu, lebo podla ocakavania to bude arogantny kral (v zhode 7. a 8.kap) ktory utoci proti Najvyssiemu. Tri kapitoly (7. 8. 11.) pojednavaju o arogancii pozemskej moci! 3x!
Dukan ktory tu bol spomenuty, ukazuje na paralelizmus aj v gramatickej stavbe videni.
Pises ze krestanov nezaujima zidovska svatina od ukrizovania. Dobre,potom by sme mali vystrihnut list Zidom11.kap a zahodit a Zjavenie Jana tiez.

Zaver celej Danielovej knihy: 12kap. Ty vsak Danielu ukry tieto slova a zapecat knihu pre posledny cas! Mnohi budu skumat a poznanie sa rozmnozi. v.8: Chod Danielu! Lebo slova su skryte a zapecatene az po posled.cas! v.10 Ani jeden bezbozny nepochopi ale rozumny pochopia.
Otazka pre teba: V akej dobe zijeme (kontext doby a udalosti), co mame skumat a ci vobec sa zaoberat videniami, kedy nastalo odpecatenie ak nastalo a kto to urobil a co pochopil ak odmyslim svedkov a adventistov.

Inak som rad ze si tu, lebo si ma nakopol a vdaka tebe sa chcem sustredit na misiu v tejto oblasti. Prajem ti p

Richi

Neprečítaný príspevok od používateľa Richi »

Ahoj Mikim,
prosím ťa mohol by si ešte raz dať link na stiahnutie pdf Túžbu zeme od Doukhana (v slovenčine)?

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Richi napísal: 22 Feb 2020, 18:43 Ahoj Mikim,
prosím ťa mohol by si ešte raz dať link na stiahnutie pdf Túžbu zeme od Doukhana (v slovenčine)?
Tam kde to bylo dříve uloženo to zmizelo (na ulozto.cz), ale našel jsem to ještě v PDF tady:
https://drive.google.com/file/d/0B3IwNs ... hMVjA/view

Richi

Neprečítaný príspevok od používateľa Richi »

Dík!

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných